IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

45 Pages V  « < 37 38 39 40 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Desert mai simplu sau mai dificil de preparat, Retete de prajituri: torturi, inghetata, tarte, creme, mousse, placint
Cleo
post Feb 12 2009, 02:21 AM
Post #376


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Aluat pt choux a la creme- varianta 2

o scriu repede pana nu se pierde
mi s-a parut mai faina compozitia gogosilor decat de la reteta scrisa mai demult

250ml apa; 100g de unt; 150g faina: 4 oua; un vf lingurita de sare

se pune apa si untul la fiert intr-o craticioara
cand incepe sa susure adaugam dintr-o data faina amestecand incontinuu pana obtinem un aluat compact si care se dezlipeste de cratita
pt a usca coca mai fierbem 1-2 minute amestecand in continuare cu lingura de lemn/silicon
dam deoparte pana se raceste intr-atat incat sa punem tine degetul in coca fara eforturi extreme
adaugam ouale unul cate unu (stit ca e FF important) amestecand bine (eu pun la malaxorul minune)
cuptorul incins in prealabil
punem gramajoare de coca cu ceva distanta intre ele pt ca se umfla in timpul coacerii si dam la cuptor pana se rumenesc frumos

un truc ar fi sa fie coca f rece cand o dati la cuptor si cuptorul f incins

umplute cu creme patissier
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/Photo313.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Feb 14 2009, 04:11 PM
Post #377


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Galuste de aur (arany galuska)


timp de pregatire: aprox 2 ore
pt 6 persoane

coca: 250 g faina; o lingura zahar, o lingura unt, 15g drojdie proaspata; 1/2 lingurita sare; 1 ou; 130 ml lapte, coaja de lamaie

- drojdia se pune la crescut cu zaharul si putin lapte caldut (eu adaug apoi in lapte coaja de lamaie)
- faina, sarea se amesteca, se face o adanciutra in mijloc si pune oul putin batut in ea
- adaugam drojdia dospita si incepem sa framanatam, adaugand si restul de lapte si untul, coca e elastica insa mai moale, deci nu curge in nici un caz insa consistenta e ceva mai moale decat pt cozonac, eu am mai adaugat faina ca sa am o compozitie care se poate intinde
- se lasa la crescut 30 minute

Sodou: 750ml lapte, 3-4 plicuri de zahar vanilat (sau semintele dintr-un baton de vanilie); 4 galbenusuri, 50g zahar, 40g faina sau amidon, o lingura de rom
100 ml lapte se toarna peste faina si zaharul amestecate in prealabil (eu am pus amidon) in as afel incat sa nu avem cocoloase, apoi adaugam si galbenusurile si amestecam bine
restul de lapte se pune la fiert si cand s-a infierbantat adaugam compozitia cu galbenusurile, punem si zaharul vanilat si amestecam pe foc mic pana obtinem o compozitie ingrosata

pt presarat: 100g nuci macinat se amesteca cu 80g zahar
pt uns: cam 2-3 linguri de unt topit

- intr-o tava rotunda de 26 cm, de ex pt blaturi de tort, montam galustile
- coca se intinde intr-o foaie de 1-2cm grosime si se taie cu forma rotunda insa nu neaparat rotunde (vezi foto)
- se ung cu pensula inmuiata in unt se presara cu nuci macinate si e aseza frumos si strans in tava
- restul de nuca se presara pe deasupra, se mai lasa 20 de minute la crescut apoi se da la copt in cuptorul incins in prealabil cam 30-35 de minute mai exact pana s-au rumenit galustile
- se lasa la racit si servesc cu sodoul de vanilie caldut

Modificare pt data viitoare
bunica mea inmuia o lingura in unt cald si asa lua din coca, deci forma galustilor era ovala. Ea le facea intr-o tava pt kuglof si dupa ce termina de asezat roata un rand, trecea la randul 2. Dupa fiecare galusca presara stafide si nuci macinate, iar o galusca si tot asa.
Ea facea un sos caramel langa.


(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0302.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0328.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0357.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0371.jpg)

Uscatele nr 2 (Csöröge)

coca: 250 g faina + 150 ml smanatan + o lingurita zahar pudra + 50 g unt+ 3 galbenusuri + putina sare

se amesteca toate intr-o coca, iarasi trebuie sa obtinem ceva care se poate intinde in foaie subtire, 3 mm spune reteta, deci ne jucam putin cu cantitatilein functie de reactia fainii, oricum coca este elastica si usor maleabila

- a explicat mai sus doctoreasa ce facem dupa ce intindem foaie
- nu as face trandafirul din 3 etaje, 2 sint ok
- daca nu vrem sa ne complicam existenta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) taiem romburi si procedam ca pt forma clasica de minciunele, e explicat mai sus de doctoressa
- se prajest in ulei incins pana se rumenesc putin, nu le tineti prea mult pt ca se ususca prea tare
- se presara zahar pudra

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0282-1.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Feb 17 2009, 06:38 PM
Post #378


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



bag seama ca scriu de zor la topicul asta (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
am mare grija de rotunjimile noastre (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Gogosi

20 g drojdie proaspata se dizolva intr-o lingura cu varf de zahar si putin lapte caldut (50ml) se lasa la dospit vreo 10 minute

500g faina se cern, se amesteca cu 1/2 lingurita de sare, se adauga 3 galbenusuri, drojdia dospita, 2 plicuri de zahar vanilat si inca 150-200ml lapte (depinde de faina deci incepeti cu 150ml) si se amesteca bine, la sfarsit adaugam 60g de unt topit si amestecam pana obtinem o coca elastica pe care o lasam la dospit aprox 45 de minute

Se intinde o foaie de un deget-un deget jumate grosime, cu o forma rotunda cu diametrul de 6 cm se taie din aluat (nu le faceti mai mari!). Ce ramane, se reframanta se intinde si se taie la fel pana terminam toata coca. Se lasa la crescut 20-30 minute. Inainte de a le praji in baie de ulei incins, cu degetul sau cu coada vreunul facalet mai gros, facem o adancitura in mijlocul cercului fara insa a trece pe partea celalalta. Nu am acum poza dar o s-o atasez diseara.

Se prajesc pana se rumenesc frumos, focul spre mijlociu mic. Se pudreaza cu zahar pudra si se umplu (adancitura) cu gem de caise, zmeura, fragi etc

sint cele mai bune gogosi mancate pana acum (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0466.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0473.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Feb 17 2009, 06:53 PM
Post #379


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Lesin de pofta!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kary_pink
post Feb 17 2009, 07:31 PM
Post #380





Musafir






Parol ca in seara asta ma apuc de ele. Tineti'mi pumnii sa'mi iasa pufoase ca asta este marea mea problema (IMG:style_emoticons/default/pls.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Feb 17 2009, 07:34 PM
Post #381


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



ti-i tin (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

trust me c-am incercat destule si tot la pufosenie era problema, insa cu 3 galbenusuri (originalul era cu 5 insa nu-i nevoie sa exageram (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) ) si unt nici nu se usuca si pt ca le tai micute, par ele mari in poza insa au diametrul de 6cm, se prajesc foarte repede si perfect.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kary_pink
post Feb 17 2009, 10:52 PM
Post #382





Musafir






Le'am facut si au iesit, bune rau si pufoase. Deja am mancat 4 (IMG:style_emoticons/default/blush.gif) Am facut si poze, pun cand le descarc pe pc. Merci pentru reteta Cleo (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Feb 19 2009, 01:11 AM
Post #383


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Cu placere kary. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
noh ce bine! Le-am bifat si pe astea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Feb 22 2009, 12:23 AM
Post #384


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Ras Malai

se face intai paneer-ul (branza proaspata de casa)
siguri stiti metoda insa o scriu pt posteritate
- 1L de lapte si cateva linguri de zeama de lamaie
- laptele se pune la fiert intr-o olita, cand incepe sa clocoteasca punem zeama de lamaie si amestecam incontinuu pana se branzeste
- turnam continutului oalei printr-un tifon si trecem pe sub un jet de apa rece sa scapam de gustul de lamaie
- stoarcem bine branza prin tifon si gata paneer-ul

- branza astfel obtinuta se framanta pana devine o masa compacta si cremoasa, eu aveam niste paneer de cateva zile si tot s-a framatat superb, o apasam/sleim de masa pana devina pastoasa apoi o framantam intr-o coca compacta pe care o vom diviza in bile de marimea unei nuci
- avem nevoie de o kukta (oala cu fierbere sub presiune)
- punem la fiert 1,25 ml apa si 125-150g zahar si cand incepe sa fiarba punem bilele de branza si acoperim oala. Cand incepe sa fluiere mai lasam 7 minutes si gata. Bilele se dubleaza ca marime deci oala trebuie sa fie spatioasa sa fie loc de destrabalare.

Deci pana aici desertul se numeste bengali rasgulla

deci bilutele in sirop dulce, car edesi simple sint o surpriza placuta

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0530.jpg)

dar pt ca nu mi-au iesit tocmai cum as fi vrut am continuat cu desertul de azi

- 750ml lapte se pun pe foc amestecand incontinuu sa nu se lipeasca pana ramane 2/3 din cantitate
- adaugam 2-3 linguri de zahar, 1/4 lingurita de cardamom si bilele de branza (stoarse putin) si mai fierbem cateva minute
- se servesc cu fistic si migdale macinate

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0584.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0573.jpg)

Atentie: daca nu ati framantat suficient bilele se pot destrama insa le puteti servi acoperite cu inghetata de vanilie sau le transforma in ras malai
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MirelaR
post Feb 27 2009, 05:50 PM
Post #385


Tratabil
**

Group: Tratabil
Posts: 110
Joined: 11-August 08
Member No.: 4,455



PRAJITURA CU MERE SI BEZEA

-2KG de mere(de preferat soiul ionatan) se curata si se dau pe razatoarea mare,se adauga zahar dupa gust si se calesc pana scade zeama bine de tot.Se poate adauga si scortisoara.

Mai folosim
-5 oua(galbenusurile la blat,albusurile la bezea)
-125ml apa clocotita
-180ml ulei
-250g zahar(zice reteta,eu am pus doar 180g)+5 linguri
-coaja de lamaie
-drojdie cat o nuca mica
-10g praf de copt stins cu zeama lamaie
-faina cat sa iasa un aluat de chec(sa curga in falduri)

Galbenusurile cu zaharul( cele 250g) se mixeaza,se adauga uleiul cate putin,apoi apa clocotita si se mixeaza energic pana face bule.Se adauga drojdia faramitata marunt si se mixeaza in continuare.Adaugam coaja de lamaie,praful de copt stins si faina.
Aluatul se pune in tava unsa cu unt,se pun merele calite deasupra si se da la cuptor.Cand este aproape gata,se scoate din cuptor si se pune deasupra bezeaua facuta din cele 5 albusuri+5 linguri zahar.Se mai da la cuptor pt.cateva min.,pana se face bezeaua.
Cand se raceste transpira siropul din mere prin bezea.
Este o prajitura delicioasa si fina.

(IMG:http://i351.photobucket.com/albums/q472/MIMI76_photos/DSCF0510.jpg)


Go to the top of the page
 
+Quote Post

45 Pages V  « < 37 38 39 40 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 8th November 2025 - 03:35 PM