![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#46
|
Musafir ![]() |
Acum e si vremea cremei de dovleac:
600 miez de dovleac 1/2 pahar de apa o priza sare un baton de vanilie 2 linguri faina 2 linguri smantana dulce 80g zahar 4 oua 2 linguri rom (sau de lichior) un pumn de stafide Pentru caramel: 200g zahar 6 linguri de apa Stafidele se pun la macerat in rom/lichior. Se fierbe miezul de dovleac in apa la care s-a adaugat vanilia si sarea (dureaza ca. 20 minute de la primul clocot), apoi se paseaza si se amesteca cu faina, smantana si zaharul. Ouale se bat bine si se aduga compozitiei impreuna cu stafidele macerate. Intr-o oala mai mare si foarte curata se face caramelul, se ung peretii cratitei bine cu el si se toarna compozitia in ea. Se coace cam o ora in bain-marie la foc potrivit. Se scoate din forma dupa ce s-a racit complet. Iese ca un fel de crema de zahar ars de dovleac, e buna tare. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
Post
#47
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Incurabil Posts: 1,440 Joined: 2-February 06 Member No.: 176 ![]() |
asta este prajitura mea preferata, foarte simplu si rapid de facut. nu stiu cum se cheama, e un fel de negresa. cand este fierbinte merge foarte bine cu inghetata de vanilie langa.
2 cani mere rase 2 cani zahar 2 1/2 cani faina 2 oua 1 pliculet bicarbonat de amoniu cacao glazura: 250 g unt sau margarina 20 linguri zahar 2 linguri apa cacao merele rase se amesteca cu zaharul si se lasa putin pentru a se dizolva zaharul. se adauga ouale, faina, amoniul stins cu putina lamaie si se amesteca pentru a se omogeniza. cacao pun la ochi, in functie de cat de colorata vreau sa iasa prajitura. se tapeteaza o tava cu unt si faina, se pune compozitia si se baga la cuptor. nu-mi dau seama exact cat trebuie sa stea in cuptor, cred ca 20-30 min., cert este ca scobitoarea cu care incercati aluatul trebuie sa iasa curata. pentru glazura se topeste untul, se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva, se adauga apa si cacao (tot la ochi). cand prajitura este gata se scoate din cuptor si se torna glazura deasupra. ambele trebuie sa fie fierbinti in momentul unirii, dintr-un motiv necunoscut mie. eu nu sunt fan mere dar in prajitura asta chiar nu se simt. o prefer retetei clasice de negresa pentru ca negresa mi se pare mult mai uscata in comparatie. pentru viitor am primit indicatii sa fac dubla cantitatea de glazura! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#48
|
Musafir ![]() |
Cornulete de vanilie
Nemtii fac dintr-astea in perioada de dinainte de Craciun. Reteta asta e de la bunica mea, intre timp m-a mancat undeva si am incercat si alte retete, dar m-am intors intotdeauna spasita la asta. E usor de facut, nu ia mult timp si cornuletele astea se topesc in gura. 150 g unt 180 g faina 70 g zahar 70 g nuci macinate (sau alune sau migdale, ce aveti prin casa) coaja si zeama de la o lamaie netratata chimic (ori esenta de vanilie) zahar pudra zahar vanilinat Se amesteca toate bine si se face un sul. Mai bine merge daca inveliti carnatul in folie de plastic, il dati o ora la frigider, apoi taiati cu cutitul bucatele mici si le dati cu mana forma de cornulete. Se coc la foc repede. Atentie, ca nu le trebuie mult. Se dau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilinat (mult) Arata cam asa (IMG:http://kulinar.gbg.bg/image/recipe/r2233.jpg) numai ca ale mele se intind putin in cuptor. |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#49
|
Musafir ![]() |
am primit si eu o reteta pe care sper sa o incerc in curand: [persoana care a scris reteta nu e romanca, asa ca sa nu radeti de exprimare...eu o admir pt ca face eforturi sa vobeasca romaneste]
ROZEN TORT pt. aproximativ 8 foite: - 2 oua - 50g untura (se poate si unt, insa atunci mai mult ~ 75g) - 4 linguri de lapte - 4 linguri de zahar - 400g de faina (amestecata cu praf de copt o lingurita sau mai putin) totul se amesteca in un aluat mai tare din care se fac 8 foite cu sucitor. se coc pe dosul modelului patrat pentru tort (cat se poate de subtire atat mai bine). temperatura este de 175 C si se coc putin (10 minute), sa ramana albe si numai putin aurie. crema: - 300-350g de nuca macinata - 250g unt - 200-250g zahar praf + 1-2 pliculete de zahar vanilat - o canita de lapte fiert nuca macinata se opareste cu lapte fierbinte, iar cand s-a recit se adauga in unt facut cu mixerul sa fie spumos si amestecat cu zahar praf aromatizat cu zahar vanilat. fiecare din 7 foite se unge cu crema asta (strat f. subtire, cat si foita) si api se pune ultima foita si se apasa cu o scandura si ceva greu... o carte groasa sau o ... piatra (pana maine zi) glazura: - 200-250 g zahar praf (depinde de suprafata tortului) - 2 linguri de apa - 1 lingura de suc de lamaie - 50 g de unt - 5-6 picaturi de "alkrmez" sau de esenta de zmeura sau coloant roz important !!!! ingrediente pt. glazura trebuie amestecat incet (cu lingura, nu cu mixer) si mult timp, astfel ca zahar sa se topeasca, iar masa sa devine cremoasa (nu sirupoasa cum e la inceput, deoarece atunci se usuca si se "sparge" in loc sa fie elastica). atunci se toarna peste tort si intinde cu cutit. dupa ce e uscata se poae taia in bucatele de 4x4cm sau 3x6cm |
|
|
![]()
Post
#50
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 779 Joined: 3-November 06 From: pe malul apei... Member No.: 673 ![]() |
monicutzaB la prajitura ta sigur se pun 20 linguri cu zahar la glazura, nu-i cam mult ? ma gandesc....nu stiu (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif)
vreau sa o fac si eu in w/e (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif) |
|
|
![]()
Post
#51
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Incurabil Posts: 1,440 Joined: 2-February 06 Member No.: 176 ![]() |
sigur, iese ca o glazura. stiu, suna enorm dar ... e buna rau. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif)
|
|
|
![]()
Post
#52
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,856 Joined: 15-March 06 From: craiova Member No.: 269 ![]() |
monicutza cat inseamna un pliculet de amoniu pt ca eu am o cutie mare (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif)
kalua am mancat si eu cornulete de-alea tot de la nemtoaica si sunt intr-adevar delicioase si tin si mult timp |
|
|
![]()
Post
#53
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Incurabil Posts: 1,440 Joined: 2-February 06 Member No.: 176 ![]() |
monicutza cat inseamna un pliculet de amoniu pt ca eu am o cutie mare (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif) cam o lingurita rasa, zic eu. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#54
|
Musafir ![]() |
Fursecuri de umplut cu crema
pentru cele carora nu le place sa intinda aluatul cu sucitorul si sa decupeze forme (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) 250 g faina 1/2 lingurita praf de copt 75 g zahar 1 plic zahar vanilinat 150 g nuci macinate 200 g unt moale 1 ou Se amesteca toate ingredientele cu mixerul. Se acopera bolul si se da cam o ora la rece. Se dac din aluat doua suluri (cu diametrul de ca. 3,5 cm), se impacheteaza in folie de plastic si se dau o ora la rece. Din fiecare sul se taie cu cutitul felii de ca. 3 mm, care se pun pe tava unsa si tapetata cu faina (sau acoperita cu hartie de copt). Se dau la cuptorul preincalzit (180°C) 10-12 minute. Dupa ce s-au racit se umple cu o crema, dupa preferinta. Apoi se glazureaza (ori pe toata suprafata, ori se inmoaie pe jumatate in glazura si apoi se presara cu nuci sau fistic maruntite cu cutitul). |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#55
|
Musafir ![]() |
am primit si eu o reteta pe care sper sa o incerc in curand: [persoana care a scris reteta nu e romanca, asa uite poze (facute cu telefonul) (IMG:http://i6.photobucket.com/albums/y236/fortelady/tarte/07-01-07_1824.jpg) (IMG:http://i6.photobucket.com/albums/y236/fortelady/tarte/07-01-07_1823.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd August 2025 - 12:07 AM |
|