IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Restrictiile impuse de parinti
pain
post Oct 11 2007, 12:11 PM
Post #11

Musafir

asa am fost si eu la varsta ta si pe langa asta si batuta
Go to the top of the page

+Quote Post
fortelady
post Oct 11 2007, 01:25 PM
Post #12

Musafir

(IMG:style_emoticons/default/welcome.gif) pain!

+Quote Post
Crynna
post Nov 7 2007, 08:18 PM
Post #13

Contaminat
*

Group: Contaminat
Member No.: 2,371

Am citit cu mare interes sfaturile date pentru Madalina. Mi-am dat seama ca eu as fi surprinsa si incurcata daca baiatul meu ar veni cu astfel de pretentii la mine(are 15 ani). Din fericire nu e cazul. Are cu totul alte preocupari.
Tot citind sfaturile voastre m-a bufnit rasul pentru ca incercam sa-mi aduc aminte daca eu am avut astfel de probleme in adolescenta... nu am reusit... concluzia: SUNT ASA DE BABA ca nici nu-mi aduc aminte de adolescenta mea (glumesc,nu sunt chiar asa batrana).
Apoi mi-am adus aminte ca am incercat si eu sa fiu in randul lumii si m-am dus la discoteca (cluburi..nu existau..cred) cu fetele. Rezultatul: cand am intrat, cei care ma cunosteau, au inceput sa-si faca cruce si sa cante "Aliluia - aliluia...a venit si ea la discoteca" Nu ma duceam la sindrofii, dar aveam prieteni, slava Domnului. Doar ca pentru noi distractie insemna sa mergem sa vedem un film bun, un spectacol, o piesa de teatru. Drama era atunci cand, parintii nu-si permiteau sa dea tuturor copiilor lor, bani sa mearga sa vada un spectacol "la oras".. nu ca pierdem "prietenii" amatori de distractie in "cluburi".

+Quote Post
gabriela_k
post Nov 7 2007, 11:26 PM
Post #14

Contaminat
*

From: Toronto
Member No.: 2,514

QUOTE(madalina streloc @ Mar 12 2007, 11:34 AM) *
Sunt o fata de 15 ani.. am o mare problema si vreu sa stiu daca gandesc corect... parintii mei sunt stricti si ma lasa afara doar pana la 10- 10 jumate... si eu nu mai am cu cine sa stau.. tpoti colegii mei ies afara... pana la ore mai tarzii.. sambata.. la club.. suc.. sa danseze.. sa bea suc sau mai stiu eu ce... si eu nu am ocazia... de aceea m-am departat de toate prietenele mele... cand vreau sa ies afara nu am cu cine si uneori ma simt foarte singura... plang in casa si ascult muzik la casti la maxim.. incercand sa uit... (IMG:style_emoticons/default/crying.gif) parintii mey nu sunt de acord sa ies in club.. sau oriunde... caci se fumeaza.. ca in orice loc public si .. imi interzic total.. tata e de parere ca daca vreau as ies ies ziua la cofetarie.. dar nici una din prietenele mele nu iese ziua... toti ies eara... si eu nu am ocazia sa stau cu ei.. si .. spunandu0i asta tatalui a zis ca daca vreau sa ies ies cu el.. ma simt foarte post si vreau si eu macar o data la 2 saptamani sa ies sambata cu colegele mai mult.. (IMG:style_emoticons/default/crying.gif)

Draga Madalina,
Spre ca sa intri cit mai des pe forum si sa ceri parerile noastre ori de cite ori crezi ca ai nevoie de ele.Vreau sa te felicit ptr. frumoasa virsta care o ai si ptr. faptul ca continui sa-ti aculti parintii chiar daca de multe ori nu esti de acord cu decizia lor.Pentru asta primesti cu pupic parinteste de la mine (IMG:style_emoticons/default/pupaceala.gif)
Se pare ca suntem multe mamici pe aici,unele mai tinere altele mai putin tinere,eu fac parte din a doua categorie.Dar toate avem aceasi parere,esti tinerica ca sa pierzi noptile prin bar sau discoteca.Prietenele care au acordul parintilor ptr. aceste iesiri,eu personal nu i-as numi parinti.Tu sa fi mindra ca ai parinti care iti poarta de grija care stau in permanenta cu gindul cum sa te fereasca de probleme neplacute...Esti inca la virsta cind este greu sa faci diferenta dintre bine si rau,dintre periculos si sigur.
Eu fac parte din alta generatie dar am fost crescuta f.f. strict de parinti mei.Era lege in casa ca vara la ora 9-9:30 seara sa fiu in casa iar iarna la 7-7:30 seara.Si noi avem grup de fete carora parinti le permiteau sa stea pina seara tirziu afara,dar eu nu am facut parte din grupul lor.Am fost si eu incet incet izolata de aceste fete,dar nu a durat prea mult ca sa-mi dau seama ca nu erau adevarate prietene.Erau doar fete de pe linga blocul unde locuiam si aveau nevoie d emine ca sa mareasca numarul grupului ca sa fie mai usor sa-si mamipuleze ele parintii spunind ca "suntem atitea fete...nu sunt eu singura..."Eu nu am putut juca aceasta carte cu parintii mei.Restrictia a mers pina m-am logodit,dupa care mi s-a extins restricita cu o ora.Imi aduc aminte o data am fost in vara la cinematograf cu logodnicul meu/actualul sot,filmul a inceput mai triziu cu 10 min.si la teminarea lui nici autobuzul nu a venit la timp si am fost nevoiti sa plecam pe jos pina acasa.Am ajuns cu 10-12 min mai triziu de cit tb. sa ajung si mama m-a batut in fata sotului meu fara nici o retinere dupa care i-a spus lui ca daca vrea nu vrea sa mai vada aceasta scena si pe mine ca sufar,sa faca tot posibilul sa ma aduca acasa la timp.De atunci faceam tot posibilul sa fiu acasa cu 10-15 min. inainte de restrictie.
Nu ma lasau nici barem in excursii cu scoala,ca sa nu mai spun in trip pe munte si sunt din Brasov,cadeau muntii pe noi,dar eu nu am urcat pe munte decit dupa casatorie.
Sotul meu a acceptat toate restrictiile impuse de ei si asta ptr. ca era un adevarat prieten.Lafel ar fi putut si si prietena,dar nu a fost sa fie asa.Fetele nu ma intelegeau.
Anii au trecut,eu am crescut bine educata,nu am pierdut nopti prin cluburi,nu am incercat alcool,nu am fost tentata sa fumez...si acum astazi le multumesc parintilor meu ptr. felul cum m-au crescut si ptr. ce am ajuns.
Am ajuns sa fiu si eu mama si mi-am crescut fetita tot lafel de strict cum am fost eu crescuta.Nici ea nu a fost f. incintata de regimul aplicat,dar l-a acceptat si avea prietene care si parinti lor erau cam lafel cu noi.
Fetita mea are acum 24 de ani,merge afara la club dar stie ca eu sunt in permanenta ingrijorata ptr. ea si atunci ma suna destul de des ca sa stiu ca este okay.La cluburi se pot intimpla tot felul de lucruri urite si poti cadea ca vistima fara sa-ti dai seama.Asa cum eu sunt ingrijorata ptr. ea chiar daca are virsta de 24 de ani ,iti poti inchipui cum ar fi parinti tau ptr. tine avut doar 15 ani.
Eu scriu acum din Canada si fica mea cind merge la club isi tine paharul de bautura in mina chiar si cind danseaza si asta nu numai ea ci toate fetele.Este f. usor ca pici vistima lasind paharul pe masa si sa mergi la dans,putin praf,partila de nu stiu ce...aruncat in pahar si controlul asupra ta il iau altii.Mi-as dori tare mult ca sa intelegi ce vreau sa-ti spun si ce incercam noi toate sa facem aici ptr. tine.
Viata de club se incepe mai tirziu si sa-ti spun sincer nu pierzi nimic,o sa fie o perioada de 10-15 ani cind o sa-ti petreci weekendurile pe la club si ai sa vezi ca nu ai pierdut nimic.Mi-ar placea sa schimba citeva pareri oricind si mai ales peste vreo 2-3 ani sa ne spui impresiile tale cu privire la acest subiect.

Pina atunci noi toate te pupam dulce si te asteptam printre noi ori de cite ori simti nevoia sa intrebi ceva si nu vrei sa vorbesti cu parintii tai sau cu prietenele.

+Quote Post
rozy
post Nov 7 2007, 11:51 PM
Post #15

Musafir

ei si ce daca fata are 24 de ani? bunica-mea o cearta si pe mama de 50 de ani cand vine tarziu acasa (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif)
deci banuiesc ca o mama nu inceteaza niciodata sa-si faca griji,indiferent cat de mare s-a facut copilul (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
Meg
post Nov 8 2007, 03:46 PM
Post #16

Membru de Onoare

Group: Editorialist
From: Here and There
Member No.: 70

Gabriela, bun venit pe forum, in primul rand!
in al doilea rand, ce voiam sa iti spun este ca.. din punctul meu de vedere, mama ta a exagerat. sau parintii tai. nu zic sa te duci sa te destrabalezi de la 15 ani, dar sa iti impuna ora la o anumita varsta, sa nu te lase sa iesi la plimbari in munti.. e prea mult.
slava Domnului ca ai mei au fost, totusi, mai flexibili.
acum "am scapat", sunt la 300 de km departare de casa, ca sa folosesc un termen care i-ar placea Madalinei, insa intr-un club cred ca nu mai fost de cateva luni.
cand nu imi era permis, imi doream. acum, cand pot sa fac ce vreau, prefer sa ma plimb, sa ma uit la un film.. orice altceva decat sa inhalez (prea mult) fum de tigara etc etc. nu zic ca trebuiesc excluse de tot din viata noastra, insa .. si de caviar te saturi, nu?
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
gabriela_k
post Nov 8 2007, 05:33 PM
Post #17

Contaminat
*

From: Toronto
Member No.: 2,514

QUOTE(Meg @ Nov 8 2007, 06:46 AM) *
Gabriela, bun venit pe forum, in primul rand!
in al doilea rand, ce voiam sa iti spun este ca.. din punctul meu de vedere, mama ta a exagerat. sau parintii tai. nu zic sa te duci sa te destrabalezi de la 15 ani, dar sa iti impuna ora la o anumita varsta, sa nu te lase sa iesi la plimbari in munti.. e prea mult.
slava Domnului ca ai mei au fost, totusi, mai flexibili.
acum "am scapat", sunt la 300 de km departare de casa, ca sa folosesc un termen care i-ar placea Madalinei, insa intr-un club cred ca nu mai fost de cateva luni.
cand nu imi era permis, imi doream. acum, cand pot sa fac ce vreau, prefer sa ma plimb, sa ma uit la un film.. orice altceva decat sa inhalez (prea mult) fum de tigara etc etc. nu zic ca trebuiesc excluse de tot din viata noastra, insa .. si de caviar te saturi, nu?
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Meg,iti multumesc ptr. urari si ma bucur ca sunt printre voi.
Cit priveste restrictiile care mi le-au impus parintii...astea au fost,le-am respectat si sincera sa fiu nu prea am dupa ce sa regret.
Ce consider ca au fost prea stricti cu mine,am incercat sa nu fac si eu la rindul meu aceasi greseala cu fica mea.La 24 de ani cit are ea acum,nu o bat si daca stau si ma gindesc bine poate ca am atins-o doar de 2 ori in viata ei si asta cind era mai mica...Ea ainteles ca eu sunt in permaneta ingrijorata de ea daca se insereaza si nu tinem legatura.A inteles asta,nu o ia ca un control si comunicam bine.Cind merege la bar stiu ca este la bar,cind este la spectacol/concert stiu ca este acolo,nu i-am interzis sa nu mearga dar sa stiu exact unde este si cu cine...si asta ca siguranta in caz ca ceva se intimpla sa stiu unde sa anunt politia si sa o cautam...Nu vad niumic rau in asta.Dar nu uita virsta care ea o are.
Cit despre un copil la 15 ani sa pierda serile prin bar...nu o vad deloc normal.Eu nu o pot accepta.
Ingradirea libertatii care au aplicat-o parinti mei cu mine,consider ca nu am avut prea mult de pierdut.Mersul in bar nu ma atrage nici acum,datorita atmosferei ,merg la petreceri,merg la concerte,teatre excursii,travel...okay,le-am inceput ceva mai tirziu...si as spune so what?
Probabil ca sunt eu de moda veche dar este mai bine asa...decit copilul meu sa fi ajuns sa se drogheze la 15 ani,sa devina dependenta de ele caci a cazut vistima unui drog aruncat in pahar cind era la bar...
Relatia mama-fica trebuie sa fie dintre cele mai sanatoase,deschise,propiate.
Generatia tinara de acum doresc maturizarea mult prea repede.Este o mare greseala.

Te pupic si mai vorbim. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Meg
post Nov 8 2007, 09:12 PM
Post #18

Membru de Onoare

Group: Editorialist
From: Here and There
Member No.: 70

Gabriela, ai dreptate.
Tot raul spre bine.
Nu esti de moda veche.. si eu cred la fel. decat sa umblu aiurea si sa dau peste probleme.. mai bine mai rarut, ca e mai dragut.
(IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)

+Quote Post
rozy
post Nov 8 2007, 11:08 PM
Post #19

Musafir

eu am inceput cu mersul in club pe la 15 ani...dar cu sora mea! (IMG:style_emoticons/default/tararam.gif) oricum,trebuia sa ne intoarcem pe la 12.odata a venit dupa noi si ne-a scos din bar!! (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif) atunci a fost penibil,dar acum a devenit o amintire care starneste rasul.
pe la 16 ani ma duceam cu colegii in club...si chair erau multi de varsta mea! o luam pe cocoasa cand intarziam (IMG:style_emoticons/default/bataita.gif) ..si mereu intarziam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) si eu am fost indignata la vremea aia ca nu mi se da mai multa libertate,si asta pt ca stiam ca nu as face vreo prostie,sa plec cu vreunul de pe acolo,sau sa beau cine stie ce! si-a dat si mama cred seama de asta,si a inceput sa aiba incredere in mine! asa ca nu aruncati cu pietre spunand din start ca orice copil la 15 ani in club o sa ajunga o puslama,si orice parinte care permite e denaturat!
eu una am evoluat foarte bine,iar mamei mele ii dau nota 10!

+Quote Post
Cindy
post Nov 9 2007, 12:05 AM
Post #20

V.I.P.

Group: Administratori
From: the Moon
Member No.: 180

Problema este ca multi copii tinuti foarte in frau ajung mult mai rau decat celor care li se acorda o anumita libertate si pot sa isi formeze ei propriile pareri si conceptii despre anumite lucuri. Dar trebuie sa existe o foarte buna comunicare privind ambele parti, dorinta de chiar a intelege cu adevarat persoana de langa tine, incredere. Cu cat interzici mai mult ceva, cu atat mai mult fara explicatii, cu atat o sa isi doreasca mai mult (efectul psihologic al prohibitiei), probabil chiar o sa isi dezvolte anumite frustrari pe care nu o sa si le materialize in cel mai bun mod. Si credeti-ma ca cunosc foarte multe exemple in sensul asta, care m-au socat, socul fiind mult mai mare fiind vorba de o persoana la care chiar nu te asteptai, pe care o percepeai intr-un anumit fel. Dar bineinteles ca nu sunt de acord nici cu libertatea excesiva. Desi cuvantul comunicare a devenit un cliseu, nu multi parinti copii chiar stiu sa comunice si toate lucrurile pe care le-am zis la inceput. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nu ca as fi eu cel mai bun exemplu in sensul asta. Parintii mei au fost tot timpul prea ocupati ca sa ma inteleaga pe mine si am facut multe lucruri fara ca ei sa stie. De exemplu pe la 15 ani ma duceam in club daca voiam fara ca ei sa stie, daca voiam beam sau fumam (bine asta mai tarziu) fara ca ei sa stie etc etc..Dar eu sunt un caz special, am fost intotdeauna mai matura decat cei din jurul meu si nu am putut fi niciodata influentata. Dar nici nu pot sa spun ca au fost foarte stricti, doar aveau anumite idei fixe.
Sper ca s-a inteles ceva din mesajul meu, mai ales daca citesc parintii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post

3 Pages V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 7th August 2025 - 12:49 PM