![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Vinul rosu: cand se deschide sticla: un vin rosu "necomplicat" se paote bea imediat dupa ce sticla a fost destupata. Vinurile rosii foarte bune si mai vechi se desfac 1-2 ore inainte de a fi servite si se decanteaza intr-un vas pentru asa ceva. Vinurile rosii foarte vechi (peste 20 de ani) nu se deschid prea devreme.
Paharele de vin: din sticla sau cristal transparent (alb) si fara margine presata. Forma este mai ingusta sus. Trebuie neaparat sa aiba un miros neutral, de aceea trebuie clatite la sfarsit cu multa apa fierbinte. Nu se pastreaza cu gura in jos, nu in cartoane sau dulapuri de lemn (tocmai din cauza mirosurilor). Cine nu crede ca paharele nu-s importante la vin, sa faca incercarea cu acelasi vin (de o calitate superioara) baut din pahare diferite. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
ciucinica |
![]()
|
Musafir ![]() |
dar despre vinul alb, ne poti spune ceva??
|
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Vinurile dulci si demi-dulci: in general la temperatura camerei
Da, vinul alb se bea usor racit si "acompaniaza" foarte bine brinzeturile, fructele, pestele slab, fructele de mare, salatele. Pentru peste gras ( pastrav sau somon, somn) insa se poate folosi si un vin rosu usor (rose), pentru ca "potenteaza" aroma mancarii. Vinurile relativ "usoare", demi-sec, tip pinot (gris, noir) merg cu preparate din carne mai putin grasa. Vinuri seci (sec, dry): se servesc racite Vinul rosu, cabernet saugivnon merge de minute cu preparate din carne de porc. Vinul rosu sec se "acompaniaza" perfect cu carnea de vinat. |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Temperatura camerei inseamna 16-18°C (asta era temperatura camerei pe vremea cand nu exista incalzire (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Vinurile rosii usoare se servesc la 16°, cele mai grele la 18°.
Racit (pentru vinurile albe) inseamna intre 8 si 12°C. Intre 8-10°C trebuie sa aiba Rieslingul, Sauvignonul alb, Veltlinerul si vinul rose. La 10° Pinotul. Intre 10 si 12° trebuie sa aiba Chardonnayul si Traminerul. |
|
|
dr_wise |
![]()
|
Musafir ![]() |
Fetelor, eu declar cu mana pe inima ca am facut o pasiune pt Nero d'Avola de Sicilia! Este un vin rosu/ rubiniu mai corect, sec, cu o aroma super placuta! Nu seamana cu nici un vin autohton, are o savoare deosebita si merge de minune cu fripturile de porc. Cand beau o gura de vin d-asta, imi vine sa ascult un cantec de dragoste italian si sa violez primul barbat care-mi spune "ciao bella"!!! parol!...sa-l incercati! Soiul se numeste Nero d'Avola, pe sticla probabil va fi mentionat cu litere mari producatorul sau zona de unde provine, dar daca cititi eticheta si mentioneaza ca-i din soiul asta, pe ea, fratilor! N-o iertati! E meravigliosa!!!!!
|
|
|
dr_wise |
![]()
|
Musafir ![]() |
Acesta e un alt vin rosu dupa care sunt innebunita si imi place sa-l beau la sarmalele sau friptura de Craciun: Merlot de Hincesti/ Republica Moldova.
Vi-l recomand cu multa placere! Are o aroma de fructe coapte la inceput, iar in final o nota astringenta foarte placuta. Culoare: rubiniu (IMG:http://s177.photobucket.com/albums/w236/dr_wise/HPIM1217.jpg) Eu l-am servit astazi la dovlecei umpluti. |
|
|
walpurgik |
![]()
|
Musafir ![]() |
Vinurile din Republica Moldova sunt extraordinar de reusite.
De la noi imi place grasa de Cotnari, ramane printre cele mai bune vinuri pe care le-am baut. Si Lacrima lui Ovidiu e bun, dar mai scump, ce-i drept. Am baut la turci vin de dude, de fragi, dar erau siropuri, ce mai! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
dr_wise |
![]()
|
Musafir ![]() |
Pai daca-ti plac musai vinurile dulci, sa incerci si "Busuioaca de Bohotin", e roze.
|
|
|
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Lacrima lui Ovidiu si mie-mi place foarte mult, are o aroma de nuca, insa l-as bea mai degraba in cantitati de lichior decat de vin, ca ar deveni gretos. S-ar asemana cu italianul Marsala.
Imi placeau chardonnay-urile de-acasa. Aici vinurile accesibile sunt in mare majoritate acre, deci nici placere deosebita la degustare. |
|
|
walpurgik |
![]()
|
Musafir ![]() |
Apai nu-mi plac alea dulci, la turci erau siropuri in sensul ca nu erau bune de nimic ca vin, ori bei vin ori compot.
Demi-dulci mi-e de ajuns. Si busuioaca imi placea asa cate un pic, insa am problema de cand am baut ceva mai mult la un Revelion pe stomacul gol si nu prea o mai tolerez. (IMG:style_emoticons/default/sexylady.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 21st July 2025 - 08:35 PM |
|