![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Cu placere Win-Win.
Stropirea cu insecticid, cu cat mai repede o faci, cu atat mai bine. Frunzele din poze sunt atacate masiv. Urgent tratament ca sa salvezi planta. Scuze ca insist, dar mare atentie la concentratie: nu o depasi! Ex: Neoron 0,05% inseamna 0,5 ml substanta la 1 litru apa. Pregatesti solutie doar atat cat ai nevoie. Daca ai mai multe plante atacate (10-15 ghivece), 2 litri de solutie sunt suficienti (1 ml Neoron la 2 L apa). Solutia se foloseste in max 12 ore de la preparare. Dupa 12 ore isi pierde din eficacitate, iar dupa 24 este deja inutila. Scuze ca explic asa detaliat, dar in anii trecuti, pe cateva forumuri de plante, s-a gresit concentratia si s-au cam inecat/omorat plantele cu totul. Din solutia preparata poti stropi si pe suprafata pamantului din ghiveci. Insectele se mai ascund si pe acolo, in plus trebuie actionat in felul acesta si asupra larvelor. Recipientele se uzeaza cam des si la mine, dar la cat detergent de geamuri folosesc, golesc cam 1 recipient la 2 saptamani,... asa ca le inlocuiesc mereu pe cele pentru flori. Sa ai spor la killarit "vizigotii"! PS. Sa nu uit sa repeti tratamentul, dupa cca 8 zile, dar cu alt insecticid (oricare din celelalte 3 enumerate in mesajul anterior). |
|
|
![]()
|
|
ex Win-Win ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 554 Joined: 16-May 10 From: IASI Member No.: 8,548 ![]() |
Pentru acarieni deoarece Neuron nu aveau(cica nu mai e pe piata), am cumparat Nissorun dar nu 0.04% ci 10WP.. din asta aveau. Impart plicul in 10 parti si o parte o combin cu 1L apa, corect? Pret 3.5RON plicul.
Pentru celelalte larve si purici de pamant maro si saritori deoarece nu aveau Confidor mi-au recomandat in acelasi spectru Actara 25WR. Mi-au recomandat 1.5grame pentru 5Litri de apa, dar cred ca la fel voi imparti plicul in 10 parti si o parte o combin cu 1 litru apa. Pret 4.5RON plicul. Mi-au zis ca pot sa le combin dar am uitat sa intreb ce combinatii sa fac.. raman aceleasi concentratii sau le reduc la jumatate pentru 1L? Florile neafectate pot sa le stropesc preventiv sau nu? Mai ales ca in jardiniera zorelele(cele afectate) stau la un loc cu niste petunii.... (IMG:http://2.bp.blogspot.com/_qrJTi5jt9aw/TKhmVnGlFhI/AAAAAAAACEA/Fpld1G25eTE/s1600/IMG_8405.JPG) (IMG:http://3.bp.blogspot.com/_qrJTi5jt9aw/TKhmNflrFDI/AAAAAAAACD4/fErnxEfb4dk/s1600/IMG_8407.JPG) (IMG:http://1.bp.blogspot.com/_qrJTi5jt9aw/TKhpMSQVTnI/AAAAAAAACEI/Own13G2RFTA/s1600/IMG_8414.JPG) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Win-win, Nissorunul e foarte bun. Foloseste-l cu incredere. Si la acest acaricid, avantajul este ca actioneaza la toate fazele de dezvoltare a paianjenilor (oua, larve si nimfe). Adultii mor si ei in cateva zile (7-10 zile), iar oula depuse de ei in aceste zile sunt sterile... deci succes pe toate planurile. Mai mult decat atat, perioada de remanenta a substantei de baza este de cca 40-45 zile. Ceea ce inseamna ca acesta continua sa actioneze pe perioada indelungata.
Indicativul 10 WP din denumirea insecticidului (Nissorun WP), nu are legatura cu concentratia solutiei tale. Sunt doar indici de denumire, 10 fiind concentratia substantei active in produs (10% hexitiazox) iar WP fiind forma de prezentare a produsului (WP= pulbere umectabila, in engleza "watery powder"), Concentratia recomandata la Nissorun (pentru combaterea paianjenilor de plante), este de 0,04 %, ceeea ce inseamna 1 gram la 2,5 litri apa. Legat de Actara 25 WDG (=substanta activa 25% tiametoxam, granule dispersabile in apa = watery dispersal granules (scuze pentru engleza proasta ))... are si el efect de lunga durata si actioneaza prin contact si ingestie. Ceea ce inseamna ca atat insectele stropite/atinse cu substanta, cat si cele neatinse (ascunse), dar care se hranesc cu planta stropita, vor deceda fara drept de apel. Pentru ce ai tu nevoie acolo, 1,5 gr la 5 litri de apa e ok. Dar desigur, imparti cantitatea la cat ai nevoie pentru a face mai putina solutie, caci 5 litri de solutie si mie mi se pare cam mult. Zorelele si petuniile din jardiniere le poti pulveriza si pe ele cu Actara, in exact aceeasi concentratie. Dupa pulverizare, lasi geamurile deschise sa se aeriseasca bine. Am uitat sa precizez: NU combini substantele. Solutia de Nissorun o pulverizezi pe plantele mari,atacate de paianjeni. Solutia de Actara o pulverizezi doar pe petunii si zorele si in ghivece, pe solul plantelor unde ai vazut gize miscatoare. Te-as sfatui sa cauti si Talstar 10 EC (10% bifentrin) sau Omite 570 EW (propargit 57%). Oricare din cele doua, e bun. Poate gasesti cantitati mici: fiole. Talstar o fiola parca e de 4 ml 4,5 roni si Omite, fiole la 2 ml. O cutie cu 5 fiole cca 4,5 roni. Peste 8-9 zile de la prima stropire cu Nissorun, stropesti cu Talstar sau Omite. In felul acesta esti sigura ca scapi definitiv de paianjeni si alti acarieni. |
|
|
![]()
|
|
Win-win, ce vesti ne dai?
Am speranta ca ai facut deja prima stropire cu Nissorun. Cum se prezinta plantele tratate? |
|
|
![]()
|
|
ex Win-Win ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 554 Joined: 16-May 10 From: IASI Member No.: 8,548 ![]() |
Am facut-o, imi pare ca asa de tarziu. Inca nu ma pot pronunta dar cred ca voi scapa aceste insecte. Cel mai greu a fost cu dozajul apoi le-am bagat in baie, le-am stropit bine cu geamul deschis, le-am lasat sa se scurga si apoi am clatit cu multa apa cada.
Actara nu am mai folosit, urmeaza zilele astea ca era agitatie prin casa si nu am avut timp. O sa caut si Talstar si Omite pe final de saptamana cand ajung la magazinul de fitosanitare din nou. Urmez cu sfintenie instructiunile (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Am identificat mai nou pe Sporul Casei... niste paduchi testosi. Apropo Valentina felicitari pentru colectia ta de acum 2 ani - am vazut-o pe un alt forum si m-a impresionat. Nu-si faceau efect insecticidele pentru paianjeni sau cum de ai renuntat la acest sortiment?
Am stropit ieri si cu Actara pamantul la toate florile iar la Sporul casei am dat si pe floare(stropita acum o saptamana si cu Nissorom pentru paianjeni)... Azi ma duc si dupa Omite, Talstar pentru paianjeni iar pentru testosi am inteles ca se foloseste cu succes Mospilan. Deocamdata inca mai misca ceva insecte mici maro / albe pe pamantul de la suprafata, sper sa-si faca efectul chimicalele. Testosii mei arata ceva de genul asta (IMG:http://lh4.ggpht.com/_R1LO6pRTIa0/R5pGEkw7uYI/AAAAAAAAHEw/yEHSw3JuwDI/coccus.jpg) , au venit odata cu floarea si pana acum i-am tinut sub control cu spalari repetate cu spirt si dusuri cu apa rece si nu am decat vreo cateva insecte in momentul de fata vizibile.... sunt prea mici pentru aparatul meu foto. Arata precum larvele astea mici din foto, probabil daca nu intervin vor creste mari (IMG:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/CochenillesJuinTilleul2010.jpg) Paduchele testos. Sunt foarte multe specii de paduchi testosi: Saissetia, Coccus, Diaspis, Lecanium. Depistarea: Aparitia acestor daunatori este usor de remarcat, caci carapacele insectelor sunt vizibile cu ochiul liber si se prezinta sub forma unor pete reliefate, de forma ovala sau rotunda, de culoare bruna. Paduchii se fixeaza atat pe tulpinile, cat si pe frunzele plantelor. Populatia adulta este formata in proportie de 98-99% din femele. Acestea nu sunt mobile, ci se fixeaza pe planta si ii sug seva. Femela isi construieste o carapace sub care isi depune ouale, numarul lor fiind variabil de la o specie la alta (intre 400-1000). Masculul, spre deosebire de femela, are aripi, este mai mic si traieste extrem de putin, nu mai mult de 1-2 zile, timp in care trebuie sa asigure perpetuarea speciei. Insectele tinere parasesc carapacea materna si colonizeaza alte zone, fiind, in primele zile de viata, foarte vulnerabile caci nu au inca carapacea protectoare. Mediile care favorizeaza aparitia si proliferarea in ritm rapid a acestor daunatori sunt cele calde si umede. Combaterea: Paduchii testosi pot fi indepartati cu ajutorul unei solutii pe baza de spirt medicinal, prin tamponarea zonelor afectate sau prin folosirea unor insecticide sistemice. Cel mai adesea se foloseste ca antidot Mospilanul. Un articol documentat aici: http://encyclo.voila.fr/wiki/Cochenille_%28insecte%29 |
|
|
![]()
|
|
Ca sa fi sigura ca scapi de acarienii aceia, musai sa dai si cu al doilea insecticid (Talstar sau Omite).
Cosenilele cu scut (paduchi testosi cum li se mai spune) sunt cam greu de indepartat. Cel mai bine se curata manual, caci sunt vizibile cu ochiul liber. Se poate folosi un betisor cu vata, imbibata in alcool sanitar diluat (1 parte alcool si 2 parti apa). Dupa indepartarea cosenilelor, se tamponeaza zona afectata cu solutia de spirt. Daca atacul este foarte puternic, se recomanda taierea si inlaturarea partilor afectate ale plantei. Pentru ca atacul sa nu se raspandeasca, pulverizeaza planta cu solutia de alcool. Nu folosi spirt in stare pura! Este prea puternic pentru planta si risti sa o omori. Cu Mospilanul nu stiu ce sa-ti spun. Eu nu-l mai folosesc de ani de zile, de cand am constatat ca nu are efect. In prima faza lasa senzatia ca functioneaza cat de cat, dar dupa cateva zile de la aplicare, atacul insectelor este mai puternic. Se pare ca substanta activa continuta de Mospilan (acetamiprid), nu este suficient de puternica pentru insecte si acestea capata repede rezistenta la ea. Aceasta este pur parerea mea. Daca tu ai mai folosit si ai fost multumita de rezultat, atunci go for it! Referitor la "colectia" mea de sporul casei "de acum 2 ani", cred ca nu e a mea... Sper sa nu gresesc, dar din cate imi aduc aminte, nu mai am Impatiens de mai mult de 2 ani... Am avut cateva plantute mici, pe care intr-o iarna le-am udat cam mult. Frigul si lumina insuficienta au pus capac si nu le-am mai putut salva. This post has been edited by Valentina30: Oct 12 2010, 12:31 PM |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Mai , dar uriti mai sint gindacii astia! Ataca mai mult florile care sint afara, sau nu le iarta nici pe cele din interior? Ma gindesc ca la cele din interior exista o mare posibilitate sa ajunga daca e pamintul infestat. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Diana arata-mi o insecta marita de cateva ori care sa arate bine (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Toate-s ca dracu...
eu gasisem asta postat in 2008 dar pozele vad ca-s mai vechi (IMG:http://i59.photobucket.com/albums/g284/Aricicamica/Flori%202004-2005/caf5378a.jpg) (IMG:http://i59.photobucket.com/albums/g284/Aricicamica/Flori%202004-2005/2d5bce00.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Da Win, acestea sunt plantutele mele mici, de care spuneam ca le-am pierdut din prea multa apa, frig si lumina insuficienta. Au trecut ceva ani de atunci. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Nici pana azi nu am mai cumparat alte flori de impatiens. (IMG:style_emoticons/default/fluierat.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 13th May 2025 - 03:16 PM |
|