![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Pun pozele acum. Am totusi senzatia ca o omoara o bizdiganie... (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
Uite: (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/1-41.jpg) (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/3-27.jpg) (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/4-21.jpg) (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/2-33.jpg) (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/5-8.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Da Diana, dupa poze, si eu inclin sa cred ca e atacata de ceva.
Petele de uscaciune sunt provocate cred ca de intepaturile ganganiilor. Din cate se observa in poze, e cam toata uscata. Daca e asa, cred ca ar fi bine sa o tunzi cam la 5 cm deasupra pamantului, si sa o pulverizezi cu solutie de Talstar, Nissorun sau Vertimec. Cel mai bun este Talstar, dar acum ce gasesti si tu... Pentru menta ta, concentratiile recomandate sunt: Talstar: 1 ml substanta la 2 L apa; Nissorun: 1gr substanta (pulbere) la 2,5 L apa; Vertimec: 1 ml substanta la 1,5 L apa. Pulverizezi bine si cioturile de tulpinite ramase si pamantul din ghiveci. Sa urmaresti daca frunzele nou-aparute sunt verzi si sanatoase. |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Am tuns-o deja astazi, dupa ce am facut pozele. Am taiat insa cam la 3 cm de pamint, pina unde frunzele erau curate si sanatoase. Am curatat-o si de frunzele uscate ramase pe pamint. Atacate erau numai tulpinile lungi. Ma gindesc foarte serios daca mai bine nu ar fi sa imi iau alta decit sa incerc sa o salvez, nu stiu. Curios e ca celalalte ghivece nu au nimic iar menta a fost singura pe care am gasit omizi in vara. Unele negre, grase si paroase rau...
Unde gasesc solutiile, la magazinele care vind si seminte? Multumesc tare mult de ajutor! |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Daca vrei sa cumperi alta, in loc sa o salvezi, desigur ca e mai bine. E alegerea ta, oricum.
Solutiile de insecticide (acaricide) costa si acelea si dupa ce o tratezi, desigur ca va trebui sa astepti sa creasca. Iar ca regula generala: nu poti folosi frunze din planta aromatice ce au fost tratate, decat dupa o pauza de minim 20-30 de zile de la ultimul tratament chimic... So... cred ca mai convenabil este sa cumperi alta planta... daca ai de unde, desigur. Eu am incercat sa te ajut, in ideea ca doresti musai sa o salvezi... Insecticidele/acaricide le gasesti la Magazinele fitosanitare, tot acolo unde gasesti si seminte si bulbi de flori. Referitor la faptul ca menta a fost cam singura aromatica atacata, vin sa confirm ca de fapt asa se intampla si cu plantele crescute in natura, in gradina. Imi amintesc cum in perioada calda, bunica stropea cu regularitate tufele de menta din gradina, folosind furtunul mare de apa. Tufele de menta erau pe suprafete de 1-2 mp si inalte de peste 1 m. |
|
|
![]()
|
|
Oau! Asa de mari? Cred ca am sa incerc sa o salvez si o sa imi iau si alta, pentru orice eventualitate. S egaseste la Kaufland, la 3,5 lei planta. O sa iau si un ghivezi nou si acaricidele. Ca e bine sa fie acolo, in casa, nu se stie niciodata! Multumesc din nou mult, Valentina!
|
|
|
![]()
|
|
Cu multa placere, Diana. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
Eu nu prea ajung la Kaufland caci e cam departe de mine. Da asa de mari erau tufele. Bunica folosea mult plantele aromate la ceaiuri, mai putin la gatit. Pe vremea aceea nu se faceau astfel de retete deosebite, dar ceaiurile erau nelipsite. Bunicii mei cu ceaiuri si "buruieni" se tratau. Cam asa m-au invatat si pe mine... Busuiocul marginea cararea ce impartea randurile de vita de vie. Cand inflorea, se umplea de fluturi si albine... |
|
|
![]()
|
|
Cred ca era raiul pe pamint... La mamaia mea dinspre tata, menta crestea singua linga robinetul dinm curte.
La mamaia dinspre mama, la Macin, vara ziceai ca a luat foc casa de la trandafirii cataratori, iar seara te imbata mirosul de regina-noptii... Of, ce vremuri! |
|
|
![]()
|
|
ex Win-Win ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 554 Joined: 16-May 10 From: IASI Member No.: 8,548 ![]() |
Trei Kauflanduri in Iasi si nici unu nu are rasaduri de plante aromatice ci doar ceva flori: Orhidee, Dracena, Trandafiri pitici, etc.
Eu ma gandeam ca a venit toamna si de asta s-au uscat dar e mai plauzibila ipoteza unor ganganii. La mine din tot balconul painjenii au atacat doar sporul casei in rest plantele sunt neatinse de ei. Fitosanitare eu am gasit langa orice piata agroalimentara, ia si intreaba vanzatorii din piata unde e magazinul cu insecticide din zona si sigur vei fi indrumata. |
|
|
![]()
|
|
Win, saru` mina (IMG:style_emoticons/default/hug.gif) , stiu unde e, e in piata, o sa ma duc miine-poiimiine pe acolo.
Plantele aromatice la Kaufland sint linga legume. Mi-am luat o menta astazi mica si frumusica azi (4,99 lei, a mai crescut nitel pretul), insa nu o sa o pun linga cealalta. Pe cea bolnava o sa o aduc la birou, unde nu mai sint alte plante si incerc sa o vindec aici. Plante aromatice sint si la Carrefour in Bucuresti, la Craiova, neam! (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
ex Win-Win ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 554 Joined: 16-May 10 From: IASI Member No.: 8,548 ![]() |
M-am convins inca odata ca nu am folosit insecticidul potrivit pentru insectele mele. Mi-au aparut un fel de gazulite mici cenusii, subtiri si lungi de 1mm, care se misca repede pe pamant intr-o singura jardiniera din balcon. A doua insecta e un paianjen mic mic, alb cu opt picioare care se misca iute rau pe ghivecele din balcon si si-a facut panzute peste o crizantema alba primita recent - banuiesc ca au venit cu planta.
Am decis sa stropesc cu Nissorun - acesta fiind un acaricid numai bun pentru paianjeni dar parca am dat cu apa de ploaie. Absolut nici un efect, din contra intr-o saptamana de cand am stropit au crescut ca numar. Azi am stropit cu Mospilan sunt curios daca va avea efect, daca nu.. dau din nou cu Talstar - singurul care a avut efect pana acum din cele testate de mine luna asta(Actara, Nissorun, Talstar) dar pentru paianjeni e recomandat si Mospilan si vreau sa-l testez. Vara asta a fost dezastru cu insectele astea nu am patit in nici un an asa, e drept nici nu am avut atatea plante noi. Diana ai gasit vreun magazin de fitosanitare? Daca ma stradui mult parca in pozele tale se vad si ganganiile - sunt de culoare portocalii? |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 13th May 2025 - 02:50 PM |
|