![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Uite niste inghetate care dupa mine ar cam merge in faza 2:
INGHETATA DE VANILIE (din cartea Sandei Marin) Se pune la fiert 1 l lapte, apoi se lasa sa se racoreasca usor. Pana fierbe laptele, se amesteca 5 oua mici/6 oua mari cu 4 linguri fructoza si semintele din 1/2 baton de vanilie (sau 1 lingura fructoza vanilata facuta in casa). Se toarna laptele fierbinte peste oua, treptat, si se pune din nou pe foc mic, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Nu trebuie sa dea in clocot, ci doar se infierbanta pana ce, scotand lingura, ramane imbracata cu un strat subtire de crema. Se ia de pe foc imediat, se raceste complet si se da la congelator. Din cand in cand trebuie amestecat, ca sa nu se formeze cristale. Se pot adauga si cateva linguri de frisca (atentie sa nu aiba zahar). La fel se poate face si cu cacao, inlocuind vanilia cu 2 linguri rase cacao amestecate cu putin lapte, sa rezulte o pasta mai lichida, care se strecoara in amestecul de oua. INGHETATA DE CACAO Se freaca 5 galbenusuri cu 3 linguri fructoza, 2 linguri cacao (care in prealabil a fost amestecata cu 1/2 pahar lapte si fiarta, sa rezulte o pasta) si 200-250 ml smantana dulce. La sfarsit se incorporeaza cele 5 albusuri batute spuma tare. Se da la congelator ca mai sus. PARFAIT Se amesteca 200 ml lapte cu 200 g fructoza si 4 oua. Se infierbanta, pana ce lingura cu care este amestecata compozitia se acopera cu un strat subtire de crema. Se ia de pe foc imediat. Se lasa sa se racoreasca putin, se amesteca cu 300 g alune de padure prajite si zdrobite, 1/2 l frisca/smantana dulce si 2 linguri rase cacao. Se da la congelator. INGHETATA DE FRUCTE (zmeura, capsune, etc.) Se amesteca 1 pahar fructe facute piure cu 2 linguri rase fructoza si 1 pahar iaurt/smantana degresata. Se da la congelator. INGHETATA CU PRALINE 1. Se prajesc in cuptor 200-300 g alune de padure. Separat se face un sirop din 100 g fructoza cu 2-3 linguri apa; se fierbe pana incepe sa se caramelizeze, apoi se adauga alunele intregi si totul se toarna pe un platou uns cu putin ulei/unt. Cand s-au racit, alunele se zdrobesc. 2. Se bat 4 galbenusuri cu 1 lingura fructoza. Se adauga semintele din 1/2 baton de vanilie, apoi 500 ml smantanta dulce. Se mai bate putin, ca sa se ingroase. Albusurile ramase se bat spuma tare, apoi se incorporeaza usor in crema. La sfarsit se adauga alunele zdrobite. Se da la congelator. INGHETATA DE PRUNE USCATE Se zdrobesc cu blenderul 300 g prune uscate fara samburi, sa rezulte o pasta. Se amesteca cu 300 g branza gen Philadelphia, 300 ml smantana, 50 g fructoza, eventual putin rom, 1/2 pastaie de vanilie. Se da la congelator. SORBET DE PEPENE GALBEN Se fierbe un sirop din 50 ml apa si 50 g fructoza. Se lasa sa se racoreasca, apoi se adauga 500 g miez pepene galben pasat ca un piure, 2 galbenusuri crude, iar la sfarsit 2 albusuri batute spuma tare. Acuma, o sa le studiati voi, si daca gasiti neconcordante cu monty, imi spuneti si mie. In principiu, eu evit tot ce este dulce, dar astazi mi-am permis cateva linguri de inghetata (prima reteta), fiindca ai mei o doreau si tot trebuia sa le-o fac. |
|
|
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
Leea, pepenele galben are GI = 70. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif)
Deci, nu prea merge pentru Monti. Kalua, nu mi-am dat seama ce e "sorbet", vad ca e tot un fel de inghetata. Stie vreuna dintre voi cum se spune la naut in engleza? Eu sunt in Canada, si ma duc eu la un magazin naturist, dar nici macar nu stiu sa le explic ce e ala in romaneste, darmite in engleza. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/laugh.gif) Asta e marea mea dilema de cateva zile incoace. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif) In dictionarul meu nu l-am gasit bineinteles! |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Leea, pepenele galben are GI = 70. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) naut = chick peaDeci, nu prea merge pentru Monti. Kalua, nu mi-am dat seama ce e "sorbet", vad ca e tot un fel de inghetata. Stie vreuna dintre voi cum se spune la naut in engleza? Eu sunt in Canada, si ma duc eu la un magazin naturist, dar nici macar nu stiu sa le explic ce e ala in romaneste, darmite in engleza. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Asta e marea mea dilema de cateva zile incoace. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) In dictionarul meu nu l-am gasit bineinteles! (IMG:style_emoticons/default/unsure.gif) Uite si de pe situl lui Montignac: Melons (cantaloupe, honeydew, etc.)* 60 Watermelon* 75 * These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels. Cred ca undeva pe forum s-a mai vorbit de pepeni, si parca erau OK in cantitati rezonabile, cred... O sa ne lumineze kalua precis (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
BUDINCA DIPLOMAT
Se inmoaie 10 g gelatina in apa 10 minute. Intre timp se amesteca 200 g branza cremoasa (gen Philadelphia, nesarata, sau urda) cu 3-4 linguri fructoza, putina vanilie din baton, 1 ou si 300 ml smantana cat mai degresata (a mea era de 12%). Cand gelatina s-a topit, se pune la incalzit pe bain marie, sa se topeasca. Atentie, nu trebuie sa fie prea fierbinte, si in nici un caz sa nu ajunga la fierbere. Se amesteca gelatina in crema, se adauga fructe proaspte (1-2 piersici descojite taiate bucati, caise idem, boabe de afine/zmeura/mure/fragi, etc., capsuni, kiwi, ananas - ce aveti). Fructele nu trebuie sa se terciuiasca, asa ca trebuie amestecate incet in crema. Se toarna crema intr-o forma de sticla umezita si se da la frigider. In 3-4 ore se intareste. Se serveste cu fructe/piure de fructe. TARTA CU CIOCOLATA 3 oua 3 linguri fructoza 1 lingura cacao (in reteta originala, pentru cine nu tine Monti era: 50 g faina) 250 g ciocolata cu peste 70% cacao 100 g unt + inca un pic pentru uns tava 200 ml frisca lichida rece Se bat bine ouale, apoi se adauga fructoza si cacaua. Separat, pe bain marie, se topeste 100 g ciocolata, apoi se pune si untul si se adauga la compozitia de oua si se amesteca bine. Se unge o tava de tarta (preferabil teflonata) cu putin unt, se toarna compozitia si se pune la cuptor in baie de aburi aprox. 25-30 minute. Intre timp se prepara crema: Se topeste pe bain marie restul de ciocolata (150 g). Cand e topita, se adauga aprox. 200 ml frisca lichida rece, de la frigider, treptat, amestecand mereu. Se mai clocoteste, pana capata consistenta unui caramel, apoi se ia de pe foc si se amesteca in continuare pana se raceste. Dupa ce s-a copt, tarta se rastoarna pe un platou, iar in adancitura de pe fundul acestui blat, data de forma de copt, se toarna toata crema. Se da la frigider pentru 1 ora. |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Crema catalana
(crème brulée sau burnt cream) ¼ l lapte ¼ l frisca lichida neindulcita 1 pastaie de vanilie 1 bucata scortisoara (rulou) 70 g fructoza 2 oua 2 galbenuse fructoza pentru ars Se fierb laptele si frisca intr-o oala mare (veti vedea mai tarziu de ce), se iau de pe foc si se adauga scortisoara si vanilia, care se scot dupa 10 minute. Vanila se taie de-a lungul, i se scoate maduva care se pune in lapte. Se adauga jumatate din cantitatea de fructoza si se amesteca bine. Intr-alt castron mare se bat ouale, galbenusele cu restul de fructoza pana devin o crema pufoasa albicioasa. Cand zaharul nu mai scrasneste se adauga putin cate putin compozitia de lapte, amestecand continuu. Acum se toarna totul in cratita in care am fiert laptele si se da pe foc la foc mijlociu, amestecand continuu, pana da o data in clocot. Se ia imediat de pe foc si, pentru a avea siguranta ca nu se "taie", se pune cel mai bine intr-o oala cu apa rece de tot. Cand s-a racorit se toarna in forme termorezistente de-o portie, se lasa sa se raceasca de tot, apoi se acopera cu folie de plastic si se dau la frigider. Inainte de a se servi se presara fructoza pe fiecare crema si ori se da la grillul foarte fierbinte, ori se arde cu lampa Bunsen (exista cu gaz de brichete) pana se caramelizeaza. Treaba asta trebuie sa mearga repede de tot, altfel 1) intra fructoza in crema si nu mai avem ce arde, 2) crema se incalzeste si asta-i "secretul" cremei: crema trebuie sa fie rece, stratul de caramel cald. |
|
|
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
kalua, esti o dulce.
multumesc mult. suna delicios, trebuie sa incerc intr-un we. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Daaaaaa, ce buna e! Eu o stiam drept crème brulée si nu am recunoscut-o. O fac si eu in week-end. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
blu_dea |
![]()
|
Musafir ![]() |
Fetelor,azi am vrut sa-mi fac clatite din faina integeala(am gasit retzeta postata tot de voi:Clatitele din faina integrala se fac numai cu albus (galbenusul are grasimi), lapte sub 1% grasimi, un praf de sare, apa minerala. ) Am insa o intrebare intrebatoare...Clatitele nu se fac in tigaia(macar)unsa cu ulei?Atunci,cum ramane cu faza"faina integrala+grasimi->NU"???Sau poate uleiul e considerat grasime buna?Va rog sa ma luminati ca sa stiu daca ma apuc sau nu sa-mi fac (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/indragostita.gif)
Va pupacesc!!!! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Eu am specificat! "Se prajesc in tigaie non-aderenta, fara ulei" (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
blu_dea |
![]()
|
Musafir ![]() |
Ala,eu kiar azi am akizitzioant o astfel de tigaie(tefal-non aderenta)....deci pot sa le fac fara grija in ea?wiii,ce veste buna mi-ai dat! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) ....a,inca ceva:laptele cu 0,1% grasime e ok ?Am cautat cu 0% dar nu am gasit nicaieri (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/mad.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 1st May 2025 - 10:12 PM |
|