IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

14 Pages V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Cat de important este sa scrii si sa te exprimi corect, Conteaza in viata daca stii sa scrii si sa vorbesti corect romaneste?
bebe_maria
post Sep 16 2008, 02:28 AM
Post #81

Membru de Onoare

Group: Membru de Onoare
From: craiova
Member No.: 269

Pastelata intrebarea aia cu virgula n-am pus-o neaparat gandindu-ma la tine, am gasit de multe ori formularea respectiva si ma gandeam ca poate s-au schimbat regulile sau nu am retinut eu bine.
Exact asta se poate intampla si cand vorbesti mereu gresit, gandindu-te ca oricum tu stii regulile si ca in caz de nevoie poti schimba macazul: te pomenesti ca defapt nu mai stii asa de sigur ce si cum, traind inconjurat de oameni care vorbesc gresit (mai mult sau mai putin din aceleasi motive ca si tine) si dupa ce si tu ai folosit acest "limbaj" asa de mult timp.
Go to the top of the page

+Quote Post
angeldust
post Sep 16 2008, 08:52 AM
Post #82

Musafir

Mai eu nu sunt de acord cu exagerarile de nici un fel. Nu dau nimanui in cap pt o virgula, o cratima (apropo wtf is cretima, Florina? prima oara am crezut ca e vreo injuratura noua (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) ). Eu chiar inchid ochii la multe greseli din astea minore, pt ca si eu mai fac si eu folosesc prescurtari, nu sunt un exemplu demn de urmat.

Dar de-a dreptul ma seaca atitudinea asta de ...hai sa zic intr-un final si cuvantul pe care ma tot feream sa il folosesc..."pitzipoanca". Si draga Florina cu parere de rau iti spun, chiar dai impresia ca te incadrezi in aceasta categorie: tinutele glossy si gramatica de mirc sunt doua semne clare. Iar faptul ca te si doare in fund, ca ai auzit tu ca nu e profitabil sa stii limba romana, asta e de-a dreptul revoltator. Atata suficienţa incat sa crezi ca tu ai regim special si nu trebuie sa iti stii limba nu am mai pomenit. (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)

+Quote Post
Lexie
post Sep 16 2008, 09:36 AM
Post #83

Musafir

Am transformat topicul in cel de limba, insa trebuie lamurita si problema asta.

Pastelata, uite, de exemplu ieri, cand ai spus tu "nu pentru ca *virgula* cand vei fi maaaaaare,si prin flori vei treeee", in loc de virgula se putea introduce foarte usor un "atunci" si totul s-ar fi rezolvat.

Nu stiu ce cred unii, dar pentru mine, cand vad o persoana frumoasa, prezentabila, distinsa ca scoate cate o perla sau foloseste anumite cuvinte cu sens gresit, se rupe filmul. (IMG:style_emoticons/default/blink.gif) Si-i pacat, sincer (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

+Quote Post
Altheea
post Sep 16 2008, 10:01 AM
Post #84

Incurabil

From: Constanta
Member No.: 1,203

Na, vin si eu cu o parere. Si eu am terminat profilul informatica. Stiu programul foarte bine, zeci de ore de informatica, de matematica, de fizica si de chimie. Insa limba romana nu era deloc neglijata cu toate ca nu aveam ore de gramatica incluse. Dar se dadeau teze la limba romana.Profesorul meu, cel mai bun profesor de lb. romana din liceu, nu accepta nici cea mai mica greseala de ortografie. Mi s-a intamplat sa mananc o litera intr-o teza si sa fiu scoasa la tabla sa rescriu acel cuvant.
Gramatica se invata in scoala generala, indiferent ce profil urmezi mai departe la liceu. Plus ca limba romana a fost si va ramane materie obligatorie la bacalaureat. Si degeaba iei 10 la oral daca in scris faci totul varza.

+Quote Post
Diana.
post Sep 16 2008, 10:10 AM
Post #85

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Bre, ce liceu?! Aici e vorba de greseli elemementare, de gramatica de scoala generala. Nu se mai da treapta I la Limba Romana si Matematica pentru a intra la liceu? Cind am terminat a VIII-a noi faceam scheme gramaticale, bre. Si cel mai prost din clasa stia unde se pune cratima si de ce. Si cine spune ca "gramatica nu e disciplina reala" maninca castane; gramatica este o stiinta extrem de logica.
Si eu am facut mate-fizica in treapta I de liceu. Asta nu m-a transformat intr-o semianalfabeta.

+Quote Post
Altheea
post Sep 16 2008, 10:15 AM
Post #86

Incurabil

Pai asta am zis si eu, gramatica se invata in generala. Nu se mai da examen de admitere la liceu, din pacate. Se intra la liceu pe baza tezelor din clasele a 7-a si a 8-a si a mediilor generale. O aiureala si rezultatele se vad.

+Quote Post
Diana.
post Sep 16 2008, 10:21 AM
Post #87

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Vai de muma noastra! Sa nu se oboseasca sarmanii copii care nu-s in stare sa lege doua vorbe! Mai mare rusinea! Vorba domnului Maat care nu e roman, dar care stie unde si de ce se pune cratima (si se distreaza teribil cind citeste emailuri de la oameni care nu stiu sa scrie corect in limba materna); in curind tara noastra nu o sa se numeasca Romania, ci ANALFABETISTAN!

+Quote Post
Altheea
post Sep 16 2008, 10:34 AM
Post #88

Incurabil

Cel mai trist este ca nici nu vor sa se indrepte, sa faca ceva. Lasa dom'le, eu stiu mate, stiu fizica, la ce-mi trebuie limba romana?!?
Poti sa scrii o teza de doctorat in fizica nucleara, ce conteaza ca mananci i-uri, ca nu stii unde sa pui cratima? Am un astfel de exemplar sub ochii mei, cand ii atrag atentia asupra greselior imi raspunde invariabil "si ce daca?". Acum e foarte mandra de ea ca a reusit in trei saptamani sa citeasca "O scrisoare pierduta". La 14 ani (IMG:style_emoticons/default/huh.gif) Si este printre cei mai buni copii din clasa!
Cred ca principalii vinovati sunt profesorii, nu numai cei de limba romana. Ei inchid ochii
Maat, cred ca o sa ai iar de munca la cat am poluat noi topicul asta (IMG:style_emoticons/default/blush.gif)

+Quote Post
Lexie
post Sep 16 2008, 11:11 AM
Post #89

Musafir

Omg Altheea! 3 saptamani pentru O scrisoare pierduta? Mancam pe paine Caragiale, Jules Verne, Eminescu, Camil Petrescu etc de placere, nu ca trebuia. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Si da, ma numar si eu printre cei care au dat la mate-info si au avut cate 7 ore de info pe saptamana si inca vreo 4-5 de mate si cu toate astea stiu sa vorbesc si sa scriu corect. Nu, nu pentru ca m-a obligat cineva, ci pentru ca asa am zis eu ca e bine, pentru ca am vazut cat de neplacut e sa fii privit aiurea cand spui vreo prostie, pentru ca asa e normal, sa-ti respecti limba si macar notiunile de baza sa le stii.

Problema e ca, de cand cu internetul, se folosesc tot felul de prescurtari, inovatii si alte minuni si copiii se strica automat, fara sa-si dea seama. De ce? Pentru ca nu sunt supravegheati de parintii lor. (IMG:style_emoticons/default/sleep.gif)

Cred ca ar trebui mutate posturile astea la un topic potrivit, poate mai are cineva de invatat de pe urma a ce scriem noi aici.

+Quote Post
Altheea
post Sep 16 2008, 12:11 PM
Post #90

Incurabil

Am luat topicul asta de la inceput si ce am vazut??? Tot Florina era trasa de urechi acum un an si ceva, fix aceeasi tema! Pai daca nimic nu s-a schimbat de atunci...ne cam batem degetele de tastatura degeaba.

+Quote Post

14 Pages V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 9th May 2025 - 03:55 AM