![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#311
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
stii cum vad eu in poza? paralelipipedul a fost taiat pe lungime in alte 2 paralelipipede unul e cel din mijloc iar al-2lea a fost taiat in 2 pe diagonala si lipit de celalalt apoi patura de martipan ... trimite-ma la reteta te rog sa vad si eu cantitatile si poate o adaug la retete speciale. chiar am martipan in frigider alaska mea e omleta ta. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#312
|
Musafir ![]() |
Nu trebuie paralelipiped, ci cub! (IMG:style_emoticons/default/yes.gif) Numai asa iese!
Stai ca-ti dau reteta daca nu vrei s-o traduci din germana si s-o adaptezi la cuptor si aragaz (exista o singura reteta care-i pentru Thermomixul de la Vorwerk. (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) Deci: Prajitura piramida Blatul alb 4 oua 125g zahar 75g faina alba 50g amidon 1 varf cutit praf de copt Se amesteca prima data ouale cu zaharul (macar 5 minute la masinarie), apoi se adauga celelalte ingrediente si se amesteca scurt. Se coace la cuptorul preincalzit (180-200°C), pe hartie de copt, 13-15 minute (sa ramana deschis la culoare). Se rastoarna pe un grilaj din cuptor acoperit cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit. Blatul cu cacao 5 oua 155g zahar 95g faina 60g amidon 1 varf cutit praf de copt 2-3 lingurite cacao Se face ca aluatul de mai sus. Crema cu unt 2 oua 320ml lapte 320g zahar 500g unt 2 linguri Amaretto Se bat ouale cu zaharul si laptele, se pun pe foc mic si se fierb scurt. Se lasa la racit si apoi se amesteca cu untul si Amaretto. Acum se incepe cu montatul prajiturii: se pune unul din aluaturi intr-o tava, se unge cu crema si se acopera cu aluatul nr. 2. Se taie in fasii late de ca. 10 cm care se prind cu crema intre ele (in sus). A se avea grija ca culorile sa se intercaleze. SE foloseste cam 2/3 din crema, restul se pune in frigider. In fine, ies doua paralelipipede. Parerea mea este ca si astea trebuie taiate in jumatate, ca altfel patiti ce-am patit eu, faceti coloana infinitului cu baza mai groasa. Se impacheteaza fiecare bloc in folie de aluminiu si se da macar o noapte la congelator. Trebuie impachetat strans, ca sa nu se desprinda straturile. Se scoate din congelator un bloc sau cate vreti sa faceti, se taie marginile cat de cat drepte si se taie pe diagonala. Se lipesc jumatatile in forma de piramida precum in poza cu crema din frigider. Se unge toata piramida cu un strat de crema. Se imbraca in martipan (daca aveti martipan la bucata il intindeti cu sucitorul pana-l faceti o foaie groasa de de vreun cm, unul jumate). Apoi se topeste 100g ciocolata amaruie (prajitura e destul de dulce, de-aia ciocolata amaruie si nu cu lapte. In plus astfel iese glazura mai inchisa la culoare) in 100ml frisca lichida, pe foc si se da cu un penson peste martipan. Daca vreti sa faceti si carliontii aia din poza: se taie Kinderschokolade (de-aia la bastonase) cu curatatorul de sparanghel si se pun carliontii pe glazura moale. (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Piramida.jpg) |
|
|
![]()
Post
#313
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
foarte saru'mana (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
insa in poza aia care ai pus-o cele 2 din mijloc nu le vad taiate, au acelasi nivel si-s numai 6 randuri. in schema sint vreo 8 la cele din margine (poza frumoasa) se vede clar taiatura. o iau si-o citesc in metrou sa vad ce piramida ma decid sa fac. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#314
|
Musafir ![]() |
Ai dreptate, da' asa scrie la reteta, ca trebuie sa fie blocul cu pricina cu 4 randuri.
Eu zic sa studiezi conceptul si sa faci cum te duce pe tine mintea, sigur iesi mai castigata. In reteta originala erau 750g unt la crema. (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) Din crema mi-a mai ramas o gramada, de-aia am scris numai 500g si probabil si asa va mai ramane ceva. Eu am facut prajitura asta numai noaptea, obosita si ca vai de steaua mea si m-am tinut strict de reteta. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
Post
#315
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
l-am facut!
comentariile mele ar fi asa: - foile trebuie sa iasa mult mai subtiri. reduse la jumate. am copt in tava de ceramica de lasagna si-am dat in 2 fiecare culoare. am format un paralelipiped pe care l-am dat in 2 la mijloc. o nota: daca facem pandispanul din aceleasi cantitati dar intindem intr-o tava mai lata cred ca ar fi mai apropae de ce dorim (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9914-1.jpg) - am pus totul in congelator 15 minute apoi tinand fiecare cub (ei nu chiar cub, dar pe-aproape) in picioare am taiat in diagonala. Foarte simpla operatia am lipit apoi cele 2 unghiuri drepte. - iese un tort urias. E din cale afara de lat. inaltimea insa este perfecta. - cantitatea de crema e perfecta! zahar am pus doar 200g dar cred c-ar fi mers si cele 300g - martipan aveam 200g am intins o foicica de cativa mm. deci pt o foaie cat cogeamite tortul trebuie vreo 6-700g martipan. - am luat cicocolata bounty , kinder...n-am gasit. insa nu s-a facut carlionti cand am taiat-o cat am putu eu de fin asa ca am dat-o pe razatoarea mare. data viitoare ma lipsesc. el e. mersi kari pt reteta. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9945.jpg) |
|
|
![]()
Post
#316
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 3,356 Joined: 2-January 07 From: Craiova Member No.: 924 ![]() |
Bine arata! La topicul celalalt mi-a luat ochii tortul cu mere si nu am mai vazut altceva (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
Post
#317
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Arata tare bine, desenul ala e bun de experimentat, o sa incerc si eu o data dar fara martipan (oi pune crema) si cu foile mai subtiri, la Carpati foile erau subtiri cam ca de dobos cred, e tare gustoasa prajii aia tre' neaparat sa o fac si eu cand am mai mult timp si rabdare pt. prajii.
Ce nu imi place proportia intre aluat si crema, mi se pare ca e prea mult aluat si prea putina crema. Da efectul vizual e beton, inca cred ca merge alternata crema maro cu crema alba. This post has been edited by Master of Norules: May 24 2008, 08:22 AM |
|
|
kalua |
![]()
Post
#318
|
Musafir ![]() |
Eu am facut foile in tava normala de aragaz si cred ca mi-au iesit o idee mai subtiri decat ale cleolicii.
Imbracat numai in crema mi se pare ca nu merge, parca-i lipseste ceva. Dar imi inchipui ca invelit si-n fondant ar fi bunatate si aspectuos tare (atunci ar trebui redusa cantitatea de zahar din crema si aluat). In orice caz de bun e bun tare, eu l-am facut pentru la serviciu si au mancat din el oameni care in general nu se ating de dulciuri plus seful care tot comenteaza cand o prajitura e cu multa grasime (lui i-am zis sa-si ia o bucatica mica prima data, asa a facut, dar dupa aceea si-a mai umplut farfuria de vreo 2-3 ori) si toata lumea l-a laudat. |
|
|
![]()
Post
#319
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
a naibii conectie (IMG:style_emoticons/default/mad.gif) dupa ce-am scris un roman puf dispare pagina (IMG:style_emoticons/default/mad.gif)
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) spuneam asa: - am pornit cu gandul ca pandispanul sa iasa atat de lat incat sa-l tai doar in 2 - le-am facut pe amandoua din 3 oua si vreo 3 albusuri (eu am de-alea la cutie) si-am facut trucul asta pt ca n-aveam atatea oua. deci s-ar putea sa-mi fie iesit atat de inalte (blaturile) din cauza asta. Le-am taiat pe fiecare in 2 si le-am montant: fasie maron; crema; fasia galbena crema si ati vazut rezultatul. O idee prea inalt. cu 5 mm reduse fiecare si ar fi iesit perfect. - crema e grozava! nu m-as atinge de cantitatile din ea desi acum, pe trezie (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) realizez c-am modificat-o putin:am pus 350ml lapte+ 200g zahar (merg si cele 300g cum am spus) + si 2 oua plus un albus. Le-am fiert in bain marie pana au capatat consistenta unei budinci curgatoare. am lasat-o la racit si s-a mai intarit o idee insa era tot curgatoare. Pachetele de unt la noi sint de 450g (de fapt eu asa cumpar) si-atat am pus. Am frecat la masinica untul pana a devenit cremos si-am adaugat budinca. In prima faza asa consistenta a capatat c-am zis ca nu iese nimic, apoi am lasat-o acolo sa fie amestecata si a iesit perfect. altfel o dadeam la frigder si-o bateam a2a zi insa n-a fost nevoie. Prajitura asta e gata intr-o ora jumate maxim. crema cam asa arata (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9909Small.jpg) ;(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9911Small.jpg) |
|
|
![]()
Post
#320
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Beeeeeeeeyyyyyyyyy Kalua si Cleolica ce-mi faceti, mi s-a facut o pofta de imi vine sa fac prajitura aia, doar ca am o lene in mine da' s-ar putea sa o fac mai curand decat preconizam.
This post has been edited by Master of Norules: May 24 2008, 02:25 PM |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 12:29 AM |
|