![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#41
|
Musafir ![]() |
Am mai vorbit cu o colega care are peste 50 de ani, a fost maritata cu 2 italieni, a trait peste 2 decenii la ei (dar asa, in casa si cu mama si cu nona :-X ), a avut si aici un restaurant italienesc de clasa superioara, despre asta. Si ea mi-a spus ca Tiramisuul de la mama lui e fara alcool, dar daca se pune alcool, atunci cel mai bine Marsala, ca asta-i cel mai folosit alcool la deserturile italiene. Amaretto pun in cafea (il incalzesc) sau il beau ca atare.
Binenteles ca si retetele traditionale se mai schimba cu timpul, o reteta depinde precis si de regiunea de unde provine. Iar multe restaurante italienesti din strainatate (sau chiar si din locurile f. turistice din Italia) nu mai fac mancare cu adevarat italiana, ci o transforma si ei in ceea ce se vinde mai bine sau e mai ieftin (sau are alt gust din cauza materiei prime, care difera). Asta e valabil de fapt pt. toate restaurantele cu specific national in strainatate. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#42
|
Musafir ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#43
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
Mersi kalua :-* :-* :-*. Sambata il fac si va spun cum a iesit
|
|
|
![]()
Post
#44
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Kalua wow :o ... gata il fac si eu sambata .... si tiramisu (vroiam tiramisu si tort diplomat da' pe asta, ultimul, il fac de fiecare data asa ca it's time for a change :evil: ) ... Dobos n-am mai facut demult ....
|
|
|
![]()
Post
#45
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
diotima tot sambata il serbezi pe baietelul tau?
ce m-a deranjat pe mine de fiecare data la reteta de dobos sunt cantitatile ,,, mereu am avut impresia ca-i prea putina compozitie pt 8-9 foi. si forma mea are dimensiune obisnuita dar o sa o masor. Am 16 oameni la masa (si noi printre ei) o sa le dau 2 lingurite la farfurie :P sau dau numa' la preferati felia si lingurita ... spor la treaba si da! schimbam impresii :P.... oricum eu o citesc demult pe Kalua si am incredere |
|
|
![]()
Post
#46
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
Ei de aia i-am si cerut reteta. Am mai incercat retete de la ea, si au fost toate ok. Tort Dobos nu am mai facut niciodata, deci nu stiu cum e cu cantitatile.
Ziua lui e joi, dar, pt ca mai toata lumea invitata munceste pana tarziu, am zis ca e mai bine sa o facem sambata. O sa va pun poza cu el, sa vedeti cum a iesit. Cred ca il fac de joi sau vineri, sa nu stau sambata de el. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#47
|
Musafir ![]() |
Gagici, daca faceti foile subtiri, ies cel putin 8-9 :D Trebuie de avut mare grija cu ele la copt, daca-s asa subtiri se pot arde f repede.
|
|
|
![]()
Post
#48
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
Ok, bine ca ne-ai spus. Ca eu am tendinta de a arde mancarea cateodata :fluierat:. O sa incerc sa le fac cat de subtiri pot, dar cred ca sigur vor iesi vreo 9, pt ca cea mai mare forma gasita in casa are 23cm, si nu 26 ca in reteta. :D
|
|
|
kalua |
![]()
Post
#49
|
Musafir ![]() |
N-ai vecini, rude? ::)
Cel mai bine merge numai pe fundul formei asteia, fara inel: (IMG:http://www2.hu-berlin.de/orbisdigitalis/vitrinen/fremde_dinge/pics/dinge/neu/backform-neu.jpg) |
|
|
![]()
Post
#50
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
Are si mama una asa, dar era de 21cm :(.
Azi am facut tortul, ne-au iesit 7 foi, ca am gresit la primele 2, le-am facut un pic mai grosute, dar e ok. ::) Dar ce vroiam sa va spun. Cand am facut crema, mi s-a parut ca untul ar fi prea putin, si am mai pus vreo 175gr. Si am mai adaugat si cacao (in total cam 80-90gr), ca sa fie crema mai inchisa la culoare. Cand am intins crema pe foi, n-am pus in strat asa de gros ca in poza pe care ne-ai postat-o, si asa mi-a ramas exact cat sa imbrac tortul pe margini. Chiar ma gandeam, ca daca imi ieseau mai multe foi, si era si forma mai mare, clar nu imi ajungea crema. zic eu ca mai bine faci mai multa, si iti ramane, decat sa nu iti iasa cat trebuie. Spun asta mai mult pt h, pt ca stiu ca il faci si tu sambata. Acum se odihneste la frigider, pana sambata :) cand om da iama in el :hohote: |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 5th May 2025 - 11:17 PM |
|