![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Sa fie clar pentru toata lumea: tara asta nu e alcatuita numai din hoti, criminali, magari, oameni meschini, nesimtiti, curve, jogodii, analfabeti , betivi, violatori - whatever . NU MAI GENERALIZATI.
Si va aduc aminte ca manifestarile de xenofobie si rasiste incalca regulamentul. Inainte de a va avinta sa scrieti, incercati sa ginditi logic. Si VA REAMINTESC ca atunci cind va vorbiti de rau propria tara, propriul neam, VA VORBITI DE RAU chiar PE VOI. Indiferent ca va place sau nu, ne-am nascut romani si o sa murim romani. Si sa nu uitati ca nu mai departe de 3 generatii de voi, au fost romani carora nu LE-A FOST RUSINE ca sint romani ci SI-AU DAT VIATA sa aveti voi, cei care isi injura tara si neamul, o tara proprie si o limba proprie si sa nu fiti slugile cine stie cui. Iar aia de au murit nu sint nimic pentru voi decit BUNICI si STRABUNICI. Cred ca s-ar intoarce in morminte sa stie cum le vorbesc acum nepotii si stranepotii tara si neamul pentru care si-au dat viata! Mai mare rusinea! |
|
|
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Iata cum am tras chiulul un pic si gasesc ditamai disputa pe teme nationale. Pe mine ma afecteaza vorbele mai putin si faptele mai mult. Mi-a fost drag de niste baieti care au luat pe sus doi aurolaci si i-au evacuat din autobuz, mi-a fost jena cand am fost singura din tramvai care i-a atras atentia unui "putzitor" sa coboare din tramvai, ceilalti preferand sa taca din gura.
Din punctul meu de vedere, e alegerea fiecareia cum vrea sa traiasca. Daca vrea intr-o tara in care-s numai "imputiti, tigani, hoti si smenari" atunci cu siguranta se av contopi in peisaj. Daca, in schimb vrea sa traiasca decent, va lua atitudine. Cate dintre voi s-au intors inapoi cu banii, daca la alimentara a primit mai mult rest decat trebuia? Cate dintre voi traverseaza doar pe la treceri de pietoni si doar pe verde? Cate dintre voi isi arunca gunoiul unde e indicat? Cate dintre voi iau atitudine cand vad un hot de buzunare? lista de intrebari pentru masurarea gradului de civilizatie ar putea continua la nesfarsit. Chestiunea insa e mai simpla de atat: incet incet, prin propriul exemplu putem schimba si Romania. Oricat de constructiva ar fi critica, fapta face diferenta. Parerea mea. |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Eu una n-am prea vazut tigani imbracati...tiganeste (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) prin alte tari. Doar aia emigratii de prin Europa de Est. Acu', ca sa va zic de tiganii din Germania, ca de astia stiu mai mult: sunt integrati. Complet. Cica la inceputul verii se suie in rulotele lor si-si vad de drumuri tot anotimpul ala. Pe unde, nu stiu. Sunt imbracati normal, muncesc, chiar ca n-are de ce sa se lege lumea de ei.
Stati sa va mai zic una buna: eu am auzit cuvantul Romanica prima data aici, in forum. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
lxn |
![]()
|
Musafir ![]() |
Angel, era un iz de gluma pe acolo, nu trebuie luata mot-a-mot, de aia am si pus un (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . In fine, ca sa nu incing si mai tare spiritele, nu sunt nici rasista, nici xenofoba, am cunoscut tigani care's oameni foarte de treaba, si nu am generalizat, am si mentionat despre ce tigani e vorba, cei care cersesc pe strazi si cei care ne fac de ras prin lume si cu care suntem asociati fara sa le trebuiasca prea multe.
Stiu ca pentru mine este postul de mai sus, si sper ca s-a inteles ce am scris in posturile anterioare: NU generalizez, nu am spus ca toata tara e plina de x, y si z, am spus ca din pacate ne confruntam cu multe rele, printre care sunt ignoranta, egoismul si nerusinarea, boli pe care le au multi dintre compatriotii nostri. Mie imi place Romania, are tot ce-i trebuie ca sa fie o tara respectata, numai ca nu pune nimeni umarul sa ridice un pic nivelul la care se traieste. Stiu ca poate m-ati inteles gresit, dar n-are rost sa zic mai multe. Pentru mine, concluzia e numai una: a pleca sau a nu pleca din tara, a iubi sau a uri o tara, toate astea sunt treburi subicetive si nimeni nu are de ce sa convinga pe nimeni de un anumit lucru. |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Sa nu uitam ca tiganii au fost adusi ca robi: am vrut mina de lucru moca, acum platim cu virf si indesat!
Nu pune nimeni umarul? PAI CAM TOTI ASTEPTAM SA PUNA ALTII UMARUL, nu noi. Noi doar sa beneficiem. Are dreptate Fanny suta la suta. |
|
|
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
aici sint atatea natii incat dac-am da vina pe tot ce nu merge in fiecare zi pe cate-o natie n-am termina intr-o luna. e mai usor sa arati cu degetul decat sa faci ceva. e mai usor sa fii spectator decat sa stai pe scena. tiganii au ajuns atat de "iubiti" pt ca i-a marginalizat societatea, i-a transfomrat in paria insa acum pe bune chiar nu cunoasteti tigani cumsecade? eu cunosc. A generaliza si a arunca vina de pe unii pe altii cand toti avem o parte de vina, nu ajuta la nimic.
Romanica a fost inventat cu sens peiorativ insa aici i s-a dat amploare, a devenit un cuvant cu inteles vast si care nu include nimic bun |
|
|
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Si in Romania ceausista functiona "integrarea rromilor in societate." Vecinii mei de apartament erau tigani romanizati, la fel si vecinii de la etj 7. Ne jucam cat e ziua de lunga si niciodata nu mi-a trecut prin cap sa-i banuiesc de ceva rau sau sa-i jignesc. Colega mea de banca din generala era tiganca, dar o fata cu mai mult bun simt n-am vazut. Acum am un coleg cu care stau toata ziua la birou. isi recunoaste originile si se mandreste cu ele. Ah, ca sa nu mai spun ca si unul din sefii mei mari e minoritar si nu se ascunde s-o spuna. N-am vazut rautati gratuite din partea lor si macar din respect fata de ei, nu ma iau de o etnie intreaga.
Nu va povestesc c-am avut colege jurnaliste care au fost primite si tratate regeste de comunitati tiganesti. A califica o natie dupa un procent din specimene e total gresit. |
|
|
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Fara a mai dori sa generez alte dispute, as vrea doar sa urmariti cele 2 linkuri de mai jos si fiecare sa ia din ce scrie acolo ce o vrea. Mi se pare ca se potrivesc cum nu se poate mai bine in discutia asta si de ce sa mai repet eu niste chestii daca au spus-o deja altii mult mai bine inaintea mea? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Poporul de imparati din tara nimanui-1 Poporul de imparati din tara nimanui-2 <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Gbk0FaG2R7w&hl=en"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Gbk0FaG2R7w&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="344"></embed></object> <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/U9PsUNR8sp8&hl=en"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/U9PsUNR8sp8&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="344"></embed></object> |
|
|
lxn |
![]()
|
Musafir ![]() |
Din noua, simt nevoia sa argumentez: nu am generalizat treaba cu tiganii, am spus ca personal cunosc tigani care sunt super oameni si ma simt mandra ca spun asta. Ce ma supara legat de acest popor este ca tiganii sunt mai degraba cunoscuti drept ceva rau, tiganii dau in cap, tiganii fac si dreg, asta spun stirile din strainatate. Si nu numai tiganii, ci tiganii romani. Alta problema e ca, oricat ar exista tigani in alte tari, sa zicem, in Franta, nici o alta tara nu va arata cu degetul catre aceasta drept tara de tigani. Oful meu e strict legat de cei din cauza carora sufera romanii plecati peste hotare, romani cinstiti, aici e buba.
Faptul ca tara merge cum merge nici macar nu are legatura cu ei, cand spunem de tigani spunem mai mult despre imaginea noastra in afara. La noi in tara, problema sta in comportamentul oamenilor. Fanny, eu traversez 99% din timp pe la trecere, s-a intamplat nu o data, la terasa, sa bata o bere in loc de 3 sau sa uite sa pun o prajitura si mereu am anuntat, ajut femeile sa coboare un carucior din mijloacele de transport (care ar trebui sa aiba rampa, apropo) si cate si mai cate. Au facut gesturile mele vreun bine tarii? Din pacate, nu cred (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Tara inseamna oameni. Prin respectarea legi, picuri inca un stop de civilizatie pe harta Romaniei. Prin ajutarea cuiva, arati ca-ti pasa. Prin faptele bune arati ca esti un om care-si merita numele.
Civilizatie, asa cum vad eu, inseamna sa respecti codul de conduita (si reglementarile legislative, pe deasupra) dar sa ai si dramul de modestie si de istetime sa-ti dai seama ca nu toti pot face ca tine. Cel putin nu din prima. Pe cand eram inca pustoiaca am citit despre "revolutia" lui Gandhi. Mi se ridica parul pe mine si acum cand ma gandesc cata incredere avea in natura umana. As mai vrea sa adaug un lucru. Din punctul meu nimeni nu e "victima" sau "infractor", pentru ca nu facem un proces, ci discutam idei. Fiecare are dreptul la opinie dupa cum are si dreptul sa se comporte asa cum pofteste. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 10th May 2025 - 01:12 AM |
|