![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 65 Joined: 26-July 08 From: Bucuresti Member No.: 4,337 ![]() |
Vin si eu cu o intrebare stupida. Se pare ca de la un timp am uitat limba romana (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)
cum este corect : Persoana care trebuie sa vina... sau, Persoana ce trebuie sa vina... Se pune " care " sau " ce " ? |
|
|
![]()
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 7,155 Joined: 3-February 06 From: the Moon Member No.: 180 ![]() |
Pai ambele..sunt pronume relative, indeplinesc functia de subiect in propozitia lor si introduc o atributiva. Au acelasi rol, deci..ambele. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Eu zic ca varianta corecta este "persoana care trebuie sa vina."
<<Ce>> aici are rol de pronume si e forma populara pentru "care". Zic eu. Ha, bine ca se uita si Walpu,ea e "la zi". (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) walpu, tu ce zici? |
|
|
![]()
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 7,155 Joined: 3-February 06 From: the Moon Member No.: 180 ![]() |
Suna mai bine "care", dar gramatical eu sustin ca sunt corecte ambele, din moment ce au acelasi rol.
|
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Hihi, ne contrazicem (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Ma duc la gramatica academiei acusica, cred ca stiu pe unde e (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Gasit: nici un exemplu din gramatica nu introduce prin " ce" decit lucruri, nu persoane. Ramin la parerea mea. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Sa iti dau si un contraexemplu. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
"Care"- este mai individualizat, iar "ce" - mai abstract. Daca stii sigur la cine te referi, folosesti care, daca preferi sensul larg, ce. ex: copilul ce indrazneste sa viseze....deci vorbim in sens larg, general. Ar suna putin ciudat cu "care". Dar strict gramatical, e cam aceeasi chestie. Gramatica academiei ce spune? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
walpurgik |
![]()
|
Musafir ![]() |
Asa stiam si eu, ce pt lucruri. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 65 Joined: 26-July 08 From: Bucuresti Member No.: 4,337 ![]() |
Va multumesc frumos pentru ajutor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Prin urmare, care este pentru persoane iar ce este pentru lucruri ? Din curiozitate, cat costa gramatica academiei, Maat ? Nu de alta, dar sa-mi cumpar si eu o gramatica pentru ca se pare ca am nevoie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Sa iti dau si un contraexemplu. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) "Care"- este mai individualizat, iar "ce" - mai abstract. Daca stii sigur la cine te referi, folosesti care, daca preferi sensul larg, ce. ex: copilul ce indrazneste sa viseze....deci vorbim in sens larg, general. Ar suna putin ciudat cu "care". Dar strict gramatical, e cam aceeasi chestie. Gramatica academiei ce spune? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) aha, am inteles. Multzam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Va multumesc frumos pentru ajutor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Prin urmare, care este pentru persoane iar ce este pentru lucruri ? Teoretic teoretic, da, asta chiar e o regula pe care am invatat-o de mult, in primele ore de gramatica. |
|
|
![]()
|
|
Nu mai stiu de cind nu s-a mai reeditat, Lucretia. A mea e foarte veche, insa partile de vorbire in cauza nu s-au schimbat.
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 8th May 2025 - 10:25 PM |
|