![]() |
![]() ![]() |
![]() |
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Asa stiam si io, care pt persoane, ce pentru lucruri. Dar eu una le mai folosesc si invers in vorbire, dupa cum imi suna mie mai bine (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Explorator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,677 Joined: 10-December 05 From: Bucuresti Member No.: 78 ![]() |
Pe forum, dar şi īn rest, suport cu greu contrucţiile de genul "i-am spus la mama" īn loc de "i-am spus mamei". Ce o fi cu dativul īn vestul Romāniei, o fi interzis modelul romānesc, mă depăşeşte.
Chiar aşa, cum se face dativul īn germană şi / sau īn maghiară, fetelor? Dacă e cu prepoziţie, avem jumătate de explicaţie. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
E drept, p'aci n-am auzit pe nimeni zicand "i-am spus mamei" sau si mai rau "i-am spus Simonei, Cristinei, etc" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Sincer nici "i-am spus la mama" n-am prea auzit, ci "i-am spus lu' mama, lu' Simona, etc" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Stiu ca nu e corect, dar si eu tot asa zic. Aici asa vorbeste toata lumea si daca te aude careva cu "i-am spus mamei" se gandeste "E clar, mitici" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Nici macar pe olteni nu i-am auzit vorbind asa, aia sunt cu "Ii spusei lu' mama" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
LostWhispers |
![]()
|
Musafir ![]() |
E drept, p'aci n-am auzit pe nimeni zicand "i-am spus mamei" sau si mai rau "i-am spus Simonei, Cristinei, etc" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Sincer nici "i-am spus la mama" n-am prea auzit, ci "i-am spus lu' mama, lu' Simona, etc" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Stiu ca nu e corect, dar si eu tot asa zic. Aici asa vorbeste toata lumea si daca te aude careva cu "i-am spus mamei" se gandeste "E clar, mitici" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Nici macar pe olteni nu i-am auzit vorbind asa, aia sunt cu "Ii spusei lu' mama" (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) si eu tot lu mama zic (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) ardealu ce sa i faci la scris e alta treaba This post has been edited by LostWhispers: Aug 31 2008, 10:12 PM |
|
|
Lexie |
![]()
|
Musafir ![]() |
Eu spun "mamei, Anei" etc, dar atunci cand numele nu permite, de exemplu "Angelei, Maątei", spun lui/lu' (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Eu nu stiam asta cu care/ce. Daca vorbesc despre un obiect, de exemplu pix, spun "Pixul ce se afla pe masa", si nu "Pixul care se afla pe masa"? (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) |
|
|
walpurgik |
![]()
|
Musafir ![]() |
Angelei merge, bre. Carmen, Gabi, aste-s cele cu lui in fata admis de gramatica, ca se termina fie consonantic sau in i.
Dativul cu articolul hotarat proclitic lu se numeste dativ analitic si e folosit in zona Banatului cu precadere, in subdialectul banatean. La fel si cel cu prepozitia la - i-o zis la mama. Si chiar cu prepozitia catre : o zis catre mama. |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,059 Joined: 10-December 05 From: Tara Minunilor Member No.: 80 ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) walpu, lexie nu cred ca se referea la Angela, ci la Angel (de pe forum (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) )
|
|
|
walpurgik |
![]()
|
Musafir ![]() |
Gottcha. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Explorator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,677 Joined: 10-December 05 From: Bucuresti Member No.: 78 ![]() |
Dar asta cu clasele cum se explică? De ce să spui "sunt pe a9a", cānd trebuie spus "sunt īn clasa a noua"? Şi parcă se scria cu cifre romane, adică a IX a şi nu cu cifre arabe.
Mă simt cam demodată şi cam babă, dar īmi plac regulile şi īnţeleg să le urmez. Ce ziceţi, mă mai fac eu bine oare? (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 8th May 2025 - 07:35 PM |
|