![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
"anainte"
"anauntru" "sant" sau "sant" - aka sint sau sunt Mi-i raaau. la " eu sant" e plin de ... manele! (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif) |
|
|
Lexie |
![]()
|
Musafir ![]() |
Pastelata, am spus "Thank God" pentru ca aud atatea ineptii si greseli incat i-am multumit lui Dumnezeu ca n-am auzit una in plus.
"Pe vremea mea", adica acum vreo 3 ani, nu am auzit niciodata spunandu-se "sunt pe a noua"... apai, no, stai cumva pe clasa respectiva si eu nu stiu? Mi se pare logic si firesc sa se spuna "sunt intr-a noua", pentru ca te afli in clasa respectiva. Cat despre "pe tren/pe strand", s-a format un obicei prost si cu chestia asta, ca doar nu mergem cocotati pe tren sau calcam pe apa din strand, ci suntem in locul respectiv, deci "in tren/la strand". (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Problema e ca se perpetueaza greselile astea in prostie si nimeni nu face bine sa corecteze atunci cand aude ceva aiurea. Nu vreau sa stiu cum o sa se vorbeasca peste 5 ani, sincer. (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 3,877 Joined: 9-December 05 From: Here and There Member No.: 70 ![]() |
cred ca s-au luat dupa "merg pe 15 ani"
si asta parca-i in pom putin.. |
|
|
Lexie |
![]()
|
Musafir ![]() |
Nici expresia asta nu am folosit-o niciodata. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Chiar aşa, cum se face dativul în germană şi / sau în maghiară, fetelor? Dacă e cu prepoziţie, avem jumătate de explicaţie. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) In germana se face in functie de gen: - articolul hotarat masculin der si cel neutru das devin dem; cel feminin, care-i acelasi cu pluralul pentru toate devine der in dativ - articolul nehotarat masculin si neutru ein devine einem in dativ; cel feminin eine face einer in dativ. Exista multe prepozitii care cer dativul, de ex. inspre, la, cu, vis-a-vis, de la, din (asta mi-au trecut acum prin minte, ca mai sunt cateva). |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,856 Joined: 15-March 06 From: craiova Member No.: 269 ![]() |
Please help, e corect sa spui 'la toate le place sa mearga la film' in loc de 'tuturor le place ...', 'la toate le sta bine in fusta' in loc de 'tuturor le sta ...'?!
Ma exaspereaza expresii de genul asta, eu stiam ca nu-s corecte dar prea le aud des, cumva nu stiu eu bine? This post has been edited by bebe_maria: Jan 26 2009, 05:00 AM |
|
|
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Bebe, nu e corect. Multi folosesc expresia, o explicatie simplista fiind aceea ca: orice cuvant care nu contine R-uri e mai usor de rostit.
|
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,856 Joined: 15-March 06 From: craiova Member No.: 269 ![]() |
Bebe, nu e corect. Multi folosesc expresia, o explicatie simplista fiind aceea ca: orice cuvant care nu contine R-uri e mai usor de rostit. Fanny multumesc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]()
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 7,155 Joined: 3-February 06 From: the Moon Member No.: 180 ![]() |
Cum folositi mass-media? Cu singular sau plural? Inainte se folosea la plural, fiind un plural neutru latinesc la origine si semnificand "totalitatea mijloacelor de informare". Conform Doom2, am inteles ca s-a hotarat trecerea la feminin singular. Voi ce varianta folositi?
|
|
|
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
In scris, tot forma veche. Oral, cum vine pe buze. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 8th May 2025 - 10:32 PM |
|