IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

9 Pages V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Criza economica mondiala
angeldust
post Oct 10 2008, 10:14 PM
Post #11

Musafir

Pt noi romanii nu prea sunt riscuri mari sa dea bancile faliment : unu la mana Isarescu a impus rezerve mai mari pt bani la noi decat in alte tari europene (40% parca) si doi la mana, romanii nu prea au f multi bani in depozite, deci nu prea se inghesuie nimeni sa isi scoata tot de frica.

LA nivel de job, pe noi ne-a afectat destul de tare criza din State si s-a simtit la maririle de acum si la faptul ca desi ne-au plecat vreo 4 oameni in ultimul an nu au mai angajat pe nimeni in locul lor.
Dolarul vad ca s-a intarit totusi f mult in ultima vreme comparativ cu euro. De unde paritatea era acum nu multa vreme aprox 1.5 acum am inteles ca e undeva la 1,33.

Toti analistii din ce am auzit eu au anuntat ca in europa criza economica va fi mai nasoala decat in State. Acu nuj ce sa zic.
Go to the top of the page

+Quote Post
Cleo
post Oct 11 2008, 02:06 AM
Post #12

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

la noi unii spun ca nu vom fi afectati desi Canada si SUA au foarte multe 'contracte de munca'

simpatica povestea broscutelor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) insa autorul nu explica de fapt criza subprime pt ca e cumva de-a-ndoaselea

cred c-am mai spus zilele trecute ca in SUA ajunsese sa ia oricine credit.
Aici istoria de credit (notata cu un asa zis scor FICO, de catre birourile de credite de ex Equifax) are o mare importanta la luarea unui imprumut pt diverse: masina, ipoteca sau pt acordarea unei carti de credit. O istorie buna de credit iti deschide usa spre toate creditele de mai sus insa in SUA s-a deschis usa (mai ales la credite ipotecare) si celor cu un scor mic si ca atare bancile si diferitele institutii financiare s-au trezit ca-s o multime de ipoteci care nu se ramburseaza, pt ca debitorii nu au de unde si de fapt nu aveau de unde de la bun inceput

SUA este una din puterile lumii si pt ca totul se raporteaza la dolarul american, in multe din partile lumii fluctuatia valorii lui afecteaza ca o reactie fireasca pietele financiare si (implicit) economiile tarilor de pe glob.

Dupa cum stiti si in SUA sint alegeri anul acesta
Am asistat intr-o seara la un debate dintre Obama si McCain iar McCain mi s-a parut total …unfit pt pozitia de lider al uneia dintre marile puteri ale lumii. Moderatorul punea o intrebare senatorul Obama raspundea iar McCain in loc sa raspunda la intrebare il ataca pe democrat cu argumente complet off topic. Il critica pt trecute decizii si voturi cand discutia era despre `’ce o sa faceti….? ‘.
Nu vad bine viitorul lumii cu republicanii la putere pt inca un mandat. Acum Obama conduce in sondaje (si ar putea sa ‘multumeasca’ fix crizei de la ei pt avans) insa tare mi-e teama sa nu voteze americanii iar stramb

+Quote Post
angeldust
post Oct 11 2008, 09:26 AM
Post #13

Musafir

Cleo, deci si in Canada e faza cu Equifaxu? Avem in aplicatia noastra de la lucru ce o facem pt state o gramda de chestii cu FICO score si Equifax (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cred ca exista si in sist romanesc bancar un fel de echivalent, dar parca nu e cu un scor ci potentialii doritori de credite sunt impartiti in vreo 5 categorii in functie de gradul de risc. Noi mai facem in aplicatie si niste interogari catre OFAC (care nu stiu sa aiba vreun echivalent la noi) si asta stiu ca apartine parca de US Treasury si daca apari la OFAC atunci clar nu mai ai nici o sansa la vreun credit.

Sunt f curioasa si eu cum voteaza americanii, nu prea am incredere in judecata lor (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif)

+Quote Post
bulina
post Oct 11 2008, 03:08 PM
Post #14

Musafir

Si in Canada este Equifax

Eu nu sunt de acord sa dai vina pe banci ca au dat credite prea mari!
Consider ca fiecare trebuie sa stie cat il tine buzunarul. Si mie s-a oferit la cumpararea unei case mult mai mult decat aveam eu in plan. Si ma tot indemnau ca de ce nu iau o casa mai mare, scumpa etc. I-am multumit frumos si i-am explicat ca eu nu doresc sa devin sclava casei si nu ma intereseaza o suma mai mare decat cea ceruta.
A face imprumuturi nerealiste, a nu avea idee pe ce lume traiesti, simtul banului etc etc din pacate sunt boli raspandite.

A nu se intelege cumva ca iau apararea politicii americane, nici vorba. Insa cred ca nu este drept sa bagam toti americanii intr-o oala cu politica si sa declaram ca ii uram pe toti.
Nu cred ca mi-ar placea sa-mi spuna cineva ca uraste romanii doar pentru ca nu accepta coruptia si modul de guvernare din Romania sau ca stie ca sunt tigani romani...

+Quote Post
kalua
post Oct 11 2008, 03:28 PM
Post #15

Musafir

Iaca nici eu nu-i iubesc pe americanei, n-am intalnit pana acum unul de care sa zic ca-mi place ca om. Dar mi-a placut la ei, turist fiind. Si chiar ma gandeam eu c-o sa ma enerveze bla-blaurile lor de politete, dar nici vorba. Si, revenind la subiect, ce sa spun, din America s-a imputit treaba. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Iaca a dat faliment Yamato Life Insurance in Japonia, toti sustin ca este un caz singular. Dar aceleasi guri spuneau acum 2-3 luni ca Europa nu va fi afectata de criza americana...

+Quote Post
Cleo
post Oct 12 2008, 02:14 PM
Post #16

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

anjel Equifax are si site si contra-cost, vreo 30CAD iti afli scorul.
Aici nu existi pt banci si alti creditori fara istorie de credit. Totul se poate cumpara in rate insa trebuie sa existi in baza de date a Equifax-ului si trebuie sa ai un scor bun (aprox de la 600 i sus) ca sa primesti un imprumutul.

la americani nu s-a mai tinut cont de scor desi aici (in Ca ) uneori sint chiar exagerati in selectii.

bulina asa-i, sint multi care se intind mai mult decat le e plapuma insa felul in care bancile faciliteaza accesul la credite nu mai are baza business wise. Ca unii vor, e perfect normal, insa ca institutiile financiare le si raspund cererii, cand e clar ca nu se califica, e cu totul alta poveste si strategia asta mi se pare extrem de prost gandita si amploarea pe care a luat-o sau viteza cu care a fost preluata este extrem de socanta cand rezultatul era evident fara sa trebuiasca sa fii neaparat un economist.

De fapt si in British Columbia s-a preluat ideea ipotecilor pe 40 (!!!) de ani si se pare, in conditiile in care preturile sint exorbitante acolo, ca are succes. Prietena din Vancouver mi-a spus de o cunostinta care si-a luat casa de 475K in conditiile in care salariul ii este in jur de 40K si sotul cam tot asa. Deci nicicum nu se calificau pt asa o suma si totusi au primit creditul si acum 'supriza' muncesc aproape in exclusivitate pt rata si dobanda. Vacanta si alte placeri asemenea au iesit din planuri pt o buna bucata de vreme.

Eu personal am ce am cu politica americana pt influenta pe care o are pe glob insa ca indivizi in nici un caz nu-i bag pe toti intr-o oala.
Pe Bush si acolitii lui i-as pune direct la pubela (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
angeldust
post Oct 15 2008, 07:02 PM
Post #17

Musafir

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro.

"Urmeaza sa luam o masura de a pune in acord legislatia romaneasca cu decizia de ieri (marti - n.r.) a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor", spunea Tariceanu, citat de NewsIn. Peste 95% din depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.

.........

Totusi, plafonul de garantare a depozitelor de la ING Bank Romania a crescut de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, in urma deciziei luate in acest sens de banca centrala a Olandei.

ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia.
.........
Si Grecia va majora plafonul de garantare pentru depozitele bancare la 100.000 euro, dublu fata de nivelul minim stabilit de ministrii de finante ai Uniunii Europene.

"Plafonul minim de garantare de 20.000 euro, existent in prezent in Grecia, va fi majorat la 100.000 euro si va intra in vigoare foarte curand", a declarat ministrul George Alogoskoufis.

Cancelarul austriac, Alfred Gusenbauer, a anuntat recent ca Austria va asigura garantarea nelimitata a depozitelor bancare ale populatiei.

Sursa: Wall-street

Problema este in felul urmator : din ce am inteles eu, 40% din banii existenti in depozite in Bancile din Romania, apartin celor 5% din populatie pe care Tariceanu nu i-a luat in calcul - adica miliardarilor Romaniei. Ce se va intampla daca acestia isi vor muta depozitele in alta tara care le garanteaza 100%, cum este Austria?
Intamplator, maica-mea mi-a spus ca patronii ei, care aveau o gramada de bani in depozite aici, zilele astea si-au lichidat tot si si-au depus banii in Austria. Deci este posibil scenariul de mai sus.
Ce parere aveti?

+Quote Post
Roxana_
post Oct 15 2008, 08:12 PM
Post #18

Musafir

Cam nasol ca si-au mutat depozitele in bancile din alta tara. Si francezii mei tin bani la ei acolo.
Vom trai si vom vedea ce se va intampla. Mi-ar placea ca cei care se ocupa de finante sa fie intr-adevar preocupati sa depasim aceasta criza financiara. Dar vorba lui Fanny, e cam dificila perioada, ca-s alegeri.

+Quote Post
angeldust
post Oct 15 2008, 08:16 PM
Post #19

Musafir

Nu cred ca la noi se poate vorbi inca de o criza financiara sau de recesiune. Dar nu se stie niciodata ce se poate intampla, mai ales cu un presedinte la fel de impulsiv ca Becali si o adunatura de maimutoi in guvern care in afara de jocuri politice si sforait pe la sedinte nu au alta preocupare (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif)

+Quote Post
Fanny
post Oct 15 2008, 08:30 PM
Post #20

Moderator Global

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 1,055

1. Mi-e foare greu sa cred ca miliardarii Romaniei isi tin banii in BCR, BRD sau Tiriac. (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) As cam paria ca ce nu-i investit e pus bine in banci elvetiene. Doar cei care n-au avut acces la informatii ,s-au trezit acum cu budigaii in vine.
2. Nu bag mana in foc, ca n-am cercetat problema, dar imi imaginez ca masura este protejarea economiilor propriilor cetateni.

adaug si 3. Odata cu decizia Curtii Constitutionale, care a dat dreptate profilor, spunand ca majorarea cu 50% votata in Parlament e legala, ne vom trezi cu aceleasi probleme de care credeam c-am scapat. Va creste euro, se vor scumpi implicit toate cele, iar colac peste pupaza ne vom tezi cu majoritatea bugetarilor in strada, ca vor si ei majorari.

Noi romanii avem probleme cu chibzuinta si gandirea in perspectiva. (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif)

+Quote Post

9 Pages V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 19th June 2025 - 06:19 PM