IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

101 Pages V  « < 77 78 79 80 81 > »   
Closed TopicStart new topic
> eLady`s Hot Bar & Lounge XXVIII, Conversatie
rozy
post May 29 2009, 08:51 PM
Post #781

Musafir

(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Go to the top of the page

+Quote Post
Jo
post May 29 2009, 08:52 PM
Post #782

Musafir

Pare rau sa te contrazic, da` e capsunI.
CĂPŞŚN, căpşuni, s.m. Plantă erbacee tārātoare din familia rozaceelor, cu frunze trifoliate şi cu flori mici albe, cultivată pentru fructele ei comestibile. (Fragaria moschata). – Din căpşună

+Quote Post
Diana.
post May 29 2009, 08:55 PM
Post #783

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Imi pare rau ca te contrazic, e capsune pentru fruct. Asta e norma gasita prin nestiinta.
Cirese, nu ciresi, care e copacu`. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
De ce Pruteanu cetire, Dumnezeu sa il ierte. Cu dobitoci de la teveu, o sa devenim agramati cu tatii...

(24 – 13.IV.2006) MĪNCĂM CIREŞI ?

Stimaţi telespectatori., bun găsit. Mă īntreba cineva, pe forumul saitului meu www.pruteanu.ro, care e pluralul corect: monede sau monezi. Le ştiam de bune pe amīndouă, dar m-am dus la dicţionarele principale - la DOOM şi la DEX să mă verific. DEX-ul īmi dă dreptate: plural monede, dar şi monezi. DOOM-ul - nu : plural, doar monede. Nu e īn ordine. Cele două dicţionare principale de azi ar trebui să fie concordante. Altminteri, īţi vine īn minte proverbul acela: nu ştie stīnga ce face dreapta. Plecīnd de la această constatare, voi folosi minutele următoare, vreo patru, spre a vă aduce la cunoştinţă şi alte cīteva obiecţii - nu numai ale mele - faţă de unele prevederi ale DOOM-2.
Voi omite, deocamdată, astăzi, obiecţia mea principală, cea care priveşte legitimarea neavenită, zic eu, a romglezei. Precizez că obiecţiile pe care le voi aduce nu doresc să umbrească partea pozitivă, masiv pozitivă, a muncii autoarelor şi mai precizez că ele se īntemeiază pe observaţii personale, dar şi pe opinii pe care le īmpărtăşesc, din materiale semnate de d-nii Pīrvu Boerescu sau Victor Iancu, īn revista Romānia literară.
Pentru persoana I singular a verbului a continua, autoarele au apreciat că forma corectă ar fi eu continui. Dar această soluţie contrazice o īntreagă paradigmă, o lungă listă de autori prestigioşi, precum şi uzul multor oameni instruiţi. Verbe terminate īn -a au, de regulă, la pers. I, -u: a lua - iau, a sta - stau, a da - dau, a vrea - vreau ş.a. Cīnd spun eu continui am senzaţia că spun eu stai, eu scrii. Iată cīteva lucrări care recomandă, la unison, forma eu continuu, pentru care pledez şi eu:
1. Dicţionarul explicativ al limbii romāne (DEX), Ed. Acad. RSR, 1975, p.190: "continua, (eu) continuu".
2. Īndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, Ed. Acad. RSR, 1983, p. 116: "continua, (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui".
3. Vasile Breban, Dicţionar general al limbii romāne, Ed. Şt. şi Enc., 1987, p.214: "continua, (eu) continuu".
4. Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii romāne, Ed. Acad. RSR, 1989, p.183: "continua , ind. prez. I sg. (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui...".
5. Ion Calotă, Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic, Ed. Sibila, 1996, p.229: "continua, vb. I, (eu) continuu, (tu) continui...".
6. Mioara Avram, Gramatica pentru toţi, Ed. Humanitas, 1997, p.220: "Forma literară de 1 sg. este continuu (nu continui), diferită de 2 sg. continui".
7. Valeria Guţu Romalo, Corectitudine şi greşeală - Limba romānă de azi, Ed. Humanitas, 2000, p. 103: "Corectă e deci forma eu continuu. Normele limbii literare acceptă numai această formă...".
Cred, deci, alături de autorii lucrărilor pe care le-am citat, că forma recomandabilă este eu continuu, şi nu eu continui.
O inconsecvenţă īn privinţa unor adverbe foarte uzuale. Este, īn DOOM, la locul lui, adverbul deoparte, din construcţii ca dau deoparte molozul şi dedesubt găsesc o cutie; e evident că acest deoparte nu e totuna cu de o parte: de o parte a rīului erau ruşii, de cealaltă, nemţii. Īn schimb, lipseşte nemotivat adverbul omolog şi īnrudit laoparte. Ca şi īn exemplul anterior, e o diferenţă clară īntre un enunţ precum: copiii cu părinţii plecaţi din ţară n-o duc bine: la o parte dintre ei se constată depresii şi un enunţ care sună: să dăm laoparte neesenţialul, să mergem la fond. De aceea cred că, aşa cum a fost inclus şi deci recomandat deoparte, trebuia să existe şi laoparte, īntr-un cuvīnt.
O altă categorie de obiecţii priveşte re-anglicizarea unor cuvinte. E vorba de vocabule ca derbi, penalti. Dicţionare anterioare, le consemnau cu ani buni īn urmă, īn 1975, īn formă romānească, cu i, ca semn că fuseseră asimilate, fiind vorba de cuvinte foarte populare. Acum DOOM-ul le scrie din nou cu y, ca şi cum ar fi redevenit englezeşti. Nu īnţeleg o asemenea regresie.
Īn fine, īn secundele emsiunii de azi mai īncape să-mi manifest mirarea faţă de unele forme regionale ridicate la rang de normă. DOOM admite ca pluralul pentru cireaşă, respectiv căpşună să fie cireşi, respectiv căpşuni, īn loc de singurele forme fireşti: cireşe, căpşune. Deci să putem spune: mănīnc cireşi, mănīnc căpşuni... !ca nişte căpcăuni care īnfulecă arbori şi arbuşti! Eu ştiu că, īn bună limbă romānească, cireşele cresc īn cireşi, căpşunele cresc īn căpşuni: Ea cultivă căpşuni şi face tarte cu căpşune. El se suie īn cireşi şi culege cireşe. Dar DOOM e de altă părere.
Mai vorbim. Seară bună.

+Quote Post
Jo
post May 29 2009, 08:59 PM
Post #784

Musafir

Maat, eu inteleg ca tu detii stiinta suprema, dar si in dexonline si in dexul tiparit scrie exact asa:

CĂPŞŚNĂ, căpşuni, s.f. Fruct fals al căpşunului, format din īngroşarea receptaculului floral īn care sunt īngropate fructele propriu-zise, asemănător cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare roşie, cărnos, parfumat şi gustos

+Quote Post
rozy
post May 29 2009, 09:02 PM
Post #785

Musafir

In DEX-ul meu online gasesc ambele forme de plural, dar mie nu-mi pasa ca oricum sunt moldoveanca si zic cu "i" la sfarsit (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
angeldust
post May 29 2009, 09:03 PM
Post #786

Musafir

Si iar ne certam cine a pus coada la capsuna (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif)

+Quote Post
scorpirescu
post May 29 2009, 09:05 PM
Post #787

Musafir

Baaaai, galagia in sala de mese!! (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Scorpirescu mananca ciresi multi multi chiar si acum. Ca sa mananca el cand ii fericit si se alinta ca o pisica. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Daca nu va place atunci se duce si plange singur in colt. Grija mare ca is cu PMS cat blocul din fata de 8 etaje si tzaspe scari.

Capsuni am spus si eu tata viata si asa spun si parintii si bunicii si tati stramosii mei de la bogdan incoace (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
Cindy
post May 29 2009, 09:08 PM
Post #788

V.I.P.

Group: Administratori
From: the Moon
Member No.: 180

Vreti sa va luminez eu? (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) In loc sa imi continui licenta.
Deci cica sunt ambele variante acceptate, conform Doom2. Oricat de stupid ar parea. Invatat in primul an de facultate.

Dar Scorpi, pentru mancat ciresi nu ai scuza. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

+Quote Post
rozy
post May 29 2009, 09:09 PM
Post #789

Musafir

Dap Scorpi, doar moldovenii au scuza (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
scorpirescu
post May 29 2009, 09:11 PM
Post #790

Musafir

Fa n-auzi, scorpirescu ii moldovean pana la ultima picatura. 100% din mosi stramosi. Nu stii, fata? (IMG:style_emoticons/default/mad.gif)

(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post

101 Pages V  « < 77 78 79 80 81 > » 
Closed TopicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 21st May 2025 - 08:52 PM