IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Revolta in Moldova, Aprilie 2009: Revolutia din Basarabia
Globetrotter
post Apr 8 2009, 11:44 AM
Post #11

Bookaholic

Group: Administratori
From: Craiova
Member No.: 5,950

Si bunica din partea mamei e tot din Basarabia.
Altheea, sunt oameni si oameni. Asa cum sunt romani care urasc Romania. Dar nu cred totusi ca e general valabil. Inteleg ca sunt multe aspecte care ar trebui luate in considerare, si chiar nu cred ca o unire se va mai infaptui curand, cu toate astea... sunt fratii nostri, chinuiti si mintiti, sunt parte din noi si atata timp cat vor fi parti dezlipite din noi va exista mereu un dor si-o jale stramoseasca, pe care le-o lasam mostenire copiilor nostri. Daca intr-adevar ei nu se simt romani, atunci de ce exista atatea poezii si cantece care plang "schisma"?
Intr-adevar ne-am instrainat, noi am fost tradati si umiliti, ei au fost rapiti de trei ori
, am fost atata timp despartiti unii de altii... Timp de o jumatate de secol rusii au încercat sa distruga spiritualitatea româneasca a fratilor basarabeni prin interzicerea grafiei latine, deportarea populatei locale, închiderea bisericilor, teroare, asasinate. Noi ce am fi facut in locul lor?
Rezistenta romanilor basarabeni în fata cotropitorilor, dorinta lor de libertate, precum si speranta în unirea cu Romania l-au determinat pe fostul ministrude razboi rus, generalul Kuropatkin, sa scrie în 1910 : "Poporul român din Basarabia, anexat acum o suta de ani (1812 - n.n.), traieste înca si astazi separat, ca si când ar fi în afara populatiei ruse. în viitor, fie pe cale pasnica, fie în urma unui razboi, unitatea poporului român este inevitabila". Credeti ca nu mai exista nationalism romanesc in Basarabia?
Revolta de peste Prut este de fapt revolutie. Daca tineti cont de istorie o sa intelegeti de ce sunt lucrurile asa cum sunt."Eu locuiesc Limba română, care nu este pentru mine un instrument, ceva pe care pot s-o schimb ca pe o cămaşă, ci este pielea, pielea pe care n-o poţi schimba: stai în ea, mori în ea, iar dacă ţi se ia, mori!" Paul GOMA
Go to the top of the page

+Quote Post
Altheea
post Apr 8 2009, 12:43 PM
Post #12

Incurabil

Group: Membru de Onoare
From: Constanta
Member No.: 1,203

Imi place cum gandesti, Bookaholic, mi-as fi dorit sa fiu si eu la fel de idealista. Din pacate realitatea de acolo este alta. Si nu vorbesc de poeti si scriitori care si-au pastrat sufletul alaturi de noi ci de omul de rand.
Sa nu ma intelegi gresit, am crescut intr-o casa in care se adunau prieteni basarabeni refugiati, ne petreceam sarbatorile impreuna, ascultam ce povesteau, stiu ce inseamna spiritul basarabean. Am avut un prieten de familie, D-zeu sa-l odihneasca, care si-a dedicat existenta dupa revolutie pentru a reinvia limba romana macar in satul in care se nascuse. A strans carti de la toti prietenii, de la cei care au putut dona cate ceva iar biblioteca de acolo ii poarta numele.
Nu ne-am instrainat nciodata de ei, Romania nu i-a uitat ci i-a sprijinit, asa cum am putut si noi. Nu ma innebunesc dupa presedintele tarii dar il vedeti cu cata tarie sustine Moldova? Imediat dupa ce a fost ales, in 2004, si-a anuntat prioritatile pe plan extern. Iar Moldova era inaintea uniunii.
Populatia de acum 100 de ani nu este aceeasi cu populatia de acum. Sa speram ca cei nascuti dupa destramarea URSS-ului isi vor intelege mai bine radacinile. Dar deocamdata ei sunt prea tineri pentru a putea face ceva.

+Quote Post
deedee29
post Apr 8 2009, 01:29 PM
Post #13

Dependent

Group: Dependent
From: Highway to Hell
Member No.: 5,474

Discutand strict despre Moldova, mie mi s-a urat de ea. Adica in ultima vreme reactiile oficialilor moldoveni sunt inacceptabile si in orice alta conjunctura ar fi dus la un conflict diplomatic. Cu ce ocazie interzic ei cetatenilor romani sa intre in Moldova, care sunt ratiunile pentru care il declara persona non grata pe ambasadorul Romaniei la Chisinaru, in ce grad de antiromanism trebuie sa te scalzi ca sa spui ca vei impune regim de vize cetatenilor romani si tot asa???. Pot sa inteleg incidente izolate, dar asta e deja o politica de stat si mai trist e ca oficialii romani nu reactioneaza nicicum. Hai sa fim seriosi cu atata iubire intre frati si poduri de flori peste Prut. Chiar crede cineva in ele?
Daca vorbim despre moldoveni, pot sa imi imaginez ca sunt unii care au inima si sufletul alaturi de tara "vecina si prietena". Dar cred ca sunt prea putini ca sa devina o voce. Nu pretind ca stiu prea multe despre Moldova si despre moldoveni si, sincera sa fiu (scuzati-mi "ignoranta") ma intereseaza la fel de mult ca si pe ei de noi. Tot Rusia e tatucul (sau mamuca?) iar visele de unire sunt doar atat, vise. Pe de o parte ca implicatiile economice nu cred ca sunt favorabile, iar pe de alta parte interesele care sunt la mijloc nu au nimic in comun cu idealul de Romanie dodoloata.

+Quote Post
Diana.
post Apr 8 2009, 03:21 PM
Post #14

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Realitatea
MAE: Acuzaţiile preşedintelui Vladimir Voronin sunt o provocare la adresa statului român
Astazi, ora 14:24
Ultimul update: 8 Aprilie 2009 14:32

Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. Reprezentanţii MAE anunţă ca România nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

MAE: Acuzaţiile preşedintelui Vladimir Voronin sunt o provocare la adresa statului român Vezi Galerie Articol

MAE subliniază ca această acuzaţie este o provocare la adresa statului român.

''Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chisinau să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români'', se arată într-un comunicat emis de MAE.

De asemenea, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

Reprezentanţii MAE anunţă ca România nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.
''România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinau'', susţin reprezentanţii MAE.
România va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în ţara noastră, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări.
MAE a făcut cunoscută poziţia sa partenerilor din comunitatea europeană şi euro-atlantică.

La Chişinău a fost organizat un Comitet al Salvării Naţionale, similar cu FSN-ul
Astazi, ora 01:41
Ultimul update: 8 Aprilie 2009 12:12

La Chişinău s-a format un Comitet al Salvării Naţionale similar FSN-ului care se organizase imediat după Revoluţia din România, din 1989. Membrii comitetului vor prelua organizarea manifestaţiilor anti-comuniste de la Chişinău. Din CNS fac parte reprezentanţi ai studenţilor moldoveni, membrii ai societăţii civile şi niciun politician.
Video (1) Foto (1)
La Chişinău a fost organizat un Comitet al Salvării Naţionale, similar cu FSN-ul Vezi Galerie Articol
La Chişinău a fost organizat un Comitet al Salvării Naţionale, similar cu FSN-ul Vezi Galerie Articol
Nicolae Dabija, vicepreşedintele CSN, a declarat în exclusivitate pentru Realitatea TV că scopul Comitetului este organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. "A fost creat în seara asta un comitet al salvării naţionale. S-a decis ca socitatea civilă să preia anumite manifestaţii. În primul rând organizarea de alegeri anticipate", a declarat Nicolae Dabija.

Opozanţii comuniştilor vor primi ajutor din provincie
Susţinători din provincie ai opoziţiei moldovene vor sosi astăzi în capitală pentru a se alătura protestelor faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică.

"Pot să vă spun că mâine (miercuri - n.red.), zece autobuze cu protestatari numai din raionul meu vor merge la Chişinău", a declarat telefonic un activist de opoziţie dintr-o regiune rurală a Republicii Moldova. El a spus că, în cazul în care poliţia blochează drumurile spre Chişinău, protestatarii au de gând să meargă pe jos până în capitală.

O altă sursă din opoziţie a declarat că un miting de 7.000 de persoane a avut loc în al doilea oraş ca mărime din ţară, Bălţi, şi alte câteva mai mici în alte localităţi. Surse politice au declarat corespondentului NewsIn că autocare cu susţinători ai opoziţiei - care voiau să participe la mitingul convocat pentru marţi dimineaţa în Piaţa Marii Adunări Naţionale - au fost blocate la intrarea în Chişinău.

Circa 30.000 de persoane s-au strâns marţi dimineaţa în centrul Chişinăului pentru a cere repetarea alegerilor, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere. Acţiunile au degenerat însă în ciocniri, soldate cu răniţi, iar clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost luate cu asalt şi ocupate.

Preşedintele Vladimir Voronin este convins că actele de vandalism care au avut loc în capitala Republicii Moldova au fost bine gândite şi organizate. Citeşte declaraţiile preşedintelui moldovean.

Totuşi, surse apropiate preşedinţiei au anunţat că Guvernul de la Chişinău şi opoziţia au convenit să fie renumărate voturile.

+Quote Post
Cleo
post Apr 8 2009, 05:28 PM
Post #15

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

Si eu as spune nu intr-un referendum, dar n-o sa se ajunga pana acolo.
Ca sa alipesti un teritoriu cu tot ce implica el: sistem de invatamant (ce limba de predarea au?), sistem sanitar, economia care probabil nu e infloritoare samd trebuie mult mai mult decat dorinta catorva. Mie nu mi-a venit sa cred cand am citit ca partidul comunist a fost votat. cursul firesc al vietii e progresul nu regresul.

Toti studentii moldoveni cu care am avut de-a face, vag ce-i drept, vorbeau ruseste si n-aveau nici cel mai mic interes in unire. Ei sint viitorul Moldovei si nu bunicii lor.

+Quote Post
Globetrotter
post Apr 9 2009, 08:47 AM
Post #16

Bookaholic

Group: Administratori
From: Craiova
Member No.: 5,950

Si mie mi s-a parut foarte ciudat ca batranii au votat pentru comunisti, iar tinerii au iesit in strada (asta arata totusi ca sunt dornici de schimbare, nu neaparat o unire, dar vor sa scape de comunism).

+Quote Post
Cleo
post Apr 9 2009, 12:10 PM
Post #17

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

Am un email de la o colega de liceu si spune ca are o prietena corespondenta de presa la Chisinau si ii spune ca dispar oamenii de pe strada si nu se stie cine-i salta si unde-i duc. Acolo e bai ca rusii pot intra ca-n branza.

Asa-i bookaholic tinerii vor schimbarea si mi se pare firesc
Alipirea la Romania nu o vad benefica ori realizabila.

+Quote Post
Diana.
post Apr 9 2009, 12:53 PM
Post #18

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Cel putin deocamdata. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Fanny
post Apr 9 2009, 04:13 PM
Post #19

Moderator Global

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 1,055

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a recomandat, azi, cetăţenilor români, să evite călătoriile în Republica Moldova şi a spus că măsura introducerii de vize de către această ţară încalcă acordul Chişinăului cu Uniunea Europeană.

+Quote Post
scorpirescu
post Apr 10 2009, 09:13 AM
Post #20

Musafir

Din pacate nu prea are importanta ce vrem noi sau ce vor moldovenii. Teritoriile au fost de mult impartite si Rusia a renuntat la Romania, dar nu va renunta la Moldova. EU nu se va implica in scandalul din Moldova pentru ca vor sari imediat rusii de dos in sus, asa ca acolo vor muri o gramada de tineri degeaba. Nu se va schimba schimba nimic pentru ca nici Rusia si nici Europa nu vor.
A facut ceva Europa cand rusii au intrat efectiv cu tancurile in Cecenia si i-au nenorocit pe aia acolo? Nu! A stat pe margine si numai a spus formal ca ce fac rusii nu-i frumos si bla bla. Se vor chinui in continuare bietii oameni sa schimbe ceva si din pacate nimeni nu-i va ajuta.
Mai este un aspect. Si anume faptul ca au fost hartuiti si ridicati si cetateni romani. Si aici Romania ar trebui sa aiba ceva de spus. Si sa si spuna. Pai bine, mai tata, te-ai luat de cetatenii tai, dar cu ai mei ce ai? Ce drept ai asupra lor? N-ar trebui oare sa avem grija de cetatenii nostri de acolo?

+Quote Post

3 Pages V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 13th August 2025 - 11:09 AM