![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
VIŞINATĂ ŞI ALTELE dupa Radu
3,5 kg vişine 1 kg cireşe amare 1,5 kg zahăr (mai mult sau mai puţin, după gust) 5'litri alcool de 70° (sau 10 litri vodcă) Vişinele şi cireşele se pisează cu sâmburi cu tot, se presară cu zahăr şi se pun în vas (borcan, damigeana, doniţa, butoiaş); se închid bine, să stea aşa o săptămână şi mai bine Se toarnă şi alcoolul, se-nchide iarăşi bine vasul şi se lăsata se certe până se-mpacă, adică vreo două luni, legănând din când în când butea Se strecoară şi se bea când vreţi sau se umplu sticle pana la gura şi se îndoapă ca vinul. Altă vişinată: 4 kg vişine 1 kg zahar 1,5 litri alcool 500 ml vodca Taină: După aceleaşi proporţii şi reţetă — mai înainte lichiorul se chema vutcă — se pot face „afinată", „zmeurată", „dresată", „caisată, strugurato, pepenată", „pepenată gălbejită" (nu pot scrie nicicum „gălbenatăj, „comata , '„prunată", „căpşunată", (nu-i aşa că-i vesel?!) „merată, perata . Nu ştiu, n-am încercat încă să fac „nucată şi nici „alunata . „Gutuiata , însă, e minunată, şi-o să fac şi altădată „(lămâiată" şi portocalata , ca sa nu mai spun de „kiwiată" şi „bananată", voi încerca să fac la anul). Altă taină: Un lichior trebuie să aibă între 18 grade şi vreo 45 grade. Deci, când puneţi alcool, faceţi o socoteală, cam cât de tare vreţi să iasă „mandarinata" sau „grefata" („zău, Radone, nu-i cam mult?" mă ciupeşte iritat din pliscul cenzorial directorul editurii, Gabi lencek, „Domnu' director, aţi prefera atunci să zic „grepfutata"?) şi puneţi cât alcool vă place: „coacăzata" va fi magnifică! VIN FIERT l litru vin, tare bun 5 linguri miere un praf scorţişoară 10 boabe piper 10 cuişoare Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal — ca să se încingă repede — şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate). |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 05:24 AM |
|