IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Alopecia (chelirea): Caderea parului, De ce ne cade parul ?
Diana.
post Nov 26 2009, 03:33 PM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aproximativ 30 de milioane de femei din Statele Unite sunt afectate de caderea parului la un anumit moment – si cifrele sunt în crestere. Între 25-33,3% din toate femeile americane (depinzând de sursa autorizata pe care o consultati), vor suferi diverse grade de cadere a parului la un anumit moment din viata.

Caderea parului la femei poate fi trecatoare (temporara – Telogen Effluvium si non-genetica) sau permanenta (genetica/Alopecia androgenetica).

Pentru a întelege variatele motive pentru care femeilor le cade parul, este important sa cunoastem ciclul cresterii parului. În medie barbatii si femeile pierd între 40-100 de fire de par pe zi.

Chelirea apare când parul cade dar alt par nou nu îi ia locul.

Deci, de ce apare caderea parului la femei? Subtierea parului sau caderea parului la femei poate fi împartita în doua categorii: de tip genetic si non-genetic. Caderea de par genetica tinde sa fie permanenta, în timp ce cea non-genetica este mai mult temporara. Ambele tipuri de cadere a parului sunt tratabile.

Caderea de par genetica (Alopecia androgenetica)

Aproape o treime din toate femeile au/vor avea o forma de Alopecia androgenetica (model de cadere a parului la femei).

„Cauza neaparitiei de par nou la femei nu este bine înteleasa dar este asociata cu o predispozitie genetica, cu îmbatrânirea (ar fi legata de menopauza/fluctuatii în nivelurile hormonale) si cu nivelul de hormoni endocrini (în special androgeni – hormoni masculini).” - Medline Plus

„Schimbarile la nivelul hormonilor androgeni (hormoni masculini) pot afecta producerea firelor de par. De exemplu, dupa schimbarile hormonale datorate menopauzei, multe femei descopera ca parul de pe cap e mai subtire în timp ce parul de pe fata e mai gros.”

Aspectul genetic poate fi si el un factor determinant. Femeile în a caror familie exista membri mai în vârsta, de sex feminin, care s-au confruntat cu subtierea parului, e mai probabil sa fie supuse Alopeciei androgenetice.

Femeile suferind de Alopecia genetica nu îsi pierd parul la fel ca barbatii. De obicei, linia frontala a parului ramâne, dar pierderea parului poate fi observata ca o rarire generala a parului în vârful si partea frontala a capului. Rarirea parului începe de obicei în vârful capului si avanseaza.

Familia de hormoni masculini cunoscuti ca androgeni a fost stabilita ca si cauza a Alopeciei androgenetice si la barbati, si la femei. Femeile au acesti „hormoni masculini”, dar în cantitati mai mici. Când cantitatea lor creste datorita menopauzei, îmbatrânirii sau a altor factori, poate duce la asa-numita pierdere de par genetica – model tipic feminin de cadere a parului sau Alopecia androgenetica. În afara faptului ca nivelul de androgeni creste, femeile sunt mai „sensibile” la hormonii masculini, chiar daca acestia sunt în cantitati normale.

Cauze non-genetice (Telogen Effluvium) a caderii parului la femei

În cazul în care caderea parului la femei îsi gaseste cauza în genetica, hormoni sau îmbatrânire, urmatorul pas în tratament este clar. Dar atunci când cauze non-genetice stau la baza problemei, numai medicul poate stabili un diagnostic precis si prescrie cel mai bun tratament. Femeile, mult mai mult decât barbatii par a fi supuse cauzelor non-genetice de pierdere a parului (factori externi).

„De fapt, cauza pierderii parului poate fi determinata la aproximativ 50% dintre femei doar analizând cu atentie istoria medicala. Cauzele pot include: efecte postpartum, folosirea anumitor medicamente, deficiente nutritionale, infectii, boli endocrine, traume sau cancer. ” – Family Practice News

Alte teste care se folosesc pentru a determina cauza pierderii parului pot include examinarea de mostre de par la microscop pentru a determina ruperea sau deteriorarea firului de par. Analize de numarare a elementelor sângelui, inclusiv hematocritul si hemoglobina, pot determina daca aveti vre-o deficienta nutritionala, inclusiv de fier.

În afara de folosirea de produse chimice agresive pe par si scalp, au fost identificate mai mult de 300 de medicamente ca posibile cauze a pierderii parului (ca efect secundar).

Alte cauze a caderii non-genetice a parului includ urmatoarele, dar nu se limiteaza la acestea:
Boli ale tiroidei sau ficatului Deficienta de proteine (deseori datorita dietelor vegetariene)
Obstructionare hepatica sau renala Anorexie sau bulimie
Anestezie Prea multa vitamina A
Nasterea unui copil Infectie locala virala, fungica sau cu protozoare
Începerea sau renuntarea la anticonceptionale Toxicitate datorata drogurilor
Febra foarte mare Antimitotice – ca cele folosite pentru chimioterapie
Stres acut Bromocriptina – folosita pentru a inhiba lactatia
Anemie – întâlnita câteodata la alergatori Inhibitori beta
Hipotiroidie sau hipertiroidie Inhibitori ACE
Deficienta de acizi grasi esentiali Amfetamine
Deficienta de zinc Agenti anti colesterol
Orice boala care afecteaza axele: ovariana, suprarenala, sau pituitara Boli sitemice ca si lupus/DLE

Optiuni de tratament pentru femeile care sufera de cadere a parului

O veste buna e ca pierderea parului cauzata de factori externi, non-genetici, este reversibila în majoritatea cazurilor. De exemplu, caderea parului datorata deficientei de fier (anemie) dispare când nivelul de fier din organism este iar la normal. Nu încercati sa va diagnosticati singuri caderea parului, atribuind-o unor cauze non-genetice. Întotdeauna cereti sfatul medicului, cu orice problema de cadere a parului v-ati confrunta.

Femeile care cauta posibilitati de tratament pentru Alopecia androgenetica (modelul feminin de cadere a parului/caderea genetica a parului) ar trebui sa se margineasca la optiunile de tratament aprobate de comunitatea medicala. Femeile ar trebui sa evite metodele de tratament naturiste, care promit leacuri-minune împotriva caderii parului – un sampon sau pilule pe baza de plante care „s-a demonstrat” ca blocheaza actiunea DHT sau deblocheaza porii.

Pastilele anti-androgenice Propecia (Finasteride) nu sunt indicate pentru femei. Totusi, medicul va poate recomanda alte medicamente anti-androgen, de exemplu: spironolactona, acetat de ciproteron, sau flutamida.

Transplantul chirurgical în cazul caderii de par genetice ofera o solutie permanenta si fara bataie de cap. Femeile pot încerca si Minoxidil 2%. La testele clinice, Minoxidilul s-a dovedit a produce cresterea de par nou, în variate cantitati, la 25-50% din femeile supuse testelor. Si, ca nota finala perucile pot fi o solutie rapida pentru subtierea si caderea parului la femei. Perucile din zilele noastre sunt foarte bine realizate si sunt produse într-o gama larga de forme si culori, fiind confectionate si cu fibre sintetice, si din par natural.

Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia
Alopecia este o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii pilosi in special de la nivelul scalpului. Evolutia alopeciei este cronica determinand pierderea localizata sau completa a parului de la nivelul capului dar si de pe corp. Aceasta afectiune dermatologica nu pune in pericol viata persoanelor, nu determina durere desi uneori pot aparea iritatii la nivelul pielii aparand diferite probleme estetice datorita pierderii genelor si sprancenelor.

Pana in prezent nu a fost elucidata etiologia alopeciei. De asemenea nu se cunoaste evolutia ulterioara a acesteia dar se stie ca alopecia este o afectiune autoimuna declansata de predispozitia genetica asociata cu factorii de mediu.
O cauza secundara de alopecie este reprezentata de tratamentul chimioterapic in urma caruia se instaleaza alopecia.
Alopecia include aspecte fizice suparatoare pentru pacient care ulterior determina unele consecinte psihologice ca de exemplu instalarea anxietatii si depresiei.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos al alopeciei, acesta are o eficienta redusa iar esecul diferitelor strategii terapeutice ii determina pe pacientii sa devina neincrezatori in sansele de vindecare.
Alopecia poate fi corelata cu consecinte cronice serioase in special depresia si anxietatea. Aceasta afectiune poate afecta identitatea si imaginea de sine a persoanei in cauza.

Cauzele caderii parului
Factorii care pot influenta cresterea si pot determina pierderea parului sunt:
- stressul psihic cronic
- substante chimice (de exemplu citostaticele care determina oprirea cresterii foliculilor pilosi)
- regim alimentar inadecvat
- unele boli sistemice (sifilis)
- radiatiile electromagnetice (raze X sau gamma)
- afectiuni dermatologice (micoze, parazitoze)
- utilizarea unor preparate cosmetice agresiv
- agresiunea mecanica a firului de par (coafare, vopsit, decolorat, tic psihic – tricotilomanie)
- soarele
- poluarea atmosferica
- clorul din piscina

Cderea parului: Tratament
Sfaturi utile pentru ingrijirea parului:
- daca folositi un uscator de par, trebuie utilizata o caldura moderata iar distanta fata de par ar trebui sa fie de cel putin 15 cm
- daca va spalati des pe par utilizati sampoane indicate pentru utilizare frecventa
- daca aveti parul gras sau par care se ingrasa rapid dupa spalare se recomanda utilizarea de sampoane specifice
- daca aveti par uscat, fragil, deshidratat, moale sau va vopsiti trabuie sa utilizati un sampon bland care ajuta la hidratarea si regenerarea parului iar acesta trebuie urmat obligatoriu de un produs cum ar fi balsamul sau crema de par pentru refacerea tonusului si texturii
- schimbati-va stilul de viata, evitati stress-urile majore, respectati o dieta variata si echilibrata care sa furnizeze cantitatea necesara de vitamine, oligoelemente si minerale esentiale pentru un par sanatos si rezistent.

- firele de par care incep sa se deterioreze si mor se desprind din foliculul pilosebaceu si cad dupa aproximativ 60 de zile asadar eficacitatea unui produs de stimulare a cresterii parului apare doar dupa 2-3 luni de tratament neintrerupt
- in cazul unor rezultate favorabile, pentru mentinerea efectelor se recomanda continuarea tratamentului in doze mai mici, de intretinere pentru o perioada de 3-6 luni iar curele trebuie repetate cel putin o data pe an, in caz contrar pot apare recidive
- nici un procedeu terapeutic nu este eficient 100%, de aceea de cele mai multe ori trebuie abordate mai multe terapii concomitent
- nici un procedeu terapeutic nu poate stimula foliculii pilosi atrofiati complet care nu mai au practic nici o resursa interna de refacere, de aceea terapia nu poate fi aplicata pe o alopecie cicatriceala, adica pe o cicatrice de la nivelul pielii capului pe care nu exista par pentru ca nu va aparea nici un rezultat vizibil.
- sarurile din apa de la robinet
- fumatul
- alcoolul in exces
- cafeaua

Clasificare
Cea mai frecventa alopecie difuza este alopecia androgenogenetica (alopecia seboreica) denumita si alopecia de tip masculin. Primele manifestari apar de obicei in a doua decada de viata iar la barbatii de peste 70 de ani are o incidenta de aproxmativ 80%.
In functie de localizare si extindere alopecia este de 5 tipuri:
- tipul I apare la barbati in jurul varstei de 20 de ani cu localizare fronto-temporala
- tipul II apare in jurul varstei de 30 de ani la nivelul crestetului si vertexului
- tipul III este intalnit la barbatii de 40 de ani la nivelul fruntii
- tipul IV apare in jurul varstei de 50 de ani pe aproape jumatate din regiunea fruntii intinzandu-se pana la vertex
- tipul V apare dupa 55 de ani sub forma asa numitei ”calvitii hipocratice”, parul fiind prezent doar la liziera.

Factorii implicati in etiopatogenia alopeciei androgenogenetice sunt:
- transmiterea genetica
- varsta
- seboree
- androgenodependenta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danielatontsch
post Dec 26 2009, 07:49 PM
Post #2





Musafir






Impozit pe sanatate, media anunta o noua "criza", vezi in LINK DIN ROMANIA


This post has been edited by Pink Lemonade: Dec 26 2009, 09:08 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bia
post Dec 26 2009, 09:10 PM
Post #3


make-up artist
*******

Group: Administratori
Posts: 5,601
Joined: 11-December 06
From: Otopeni
Member No.: 819



Danielatontsch, bine ai venit! Trebuie sa faci o vizita la regulament inainte de a posta. Nu avem voie cu linkuri din Romania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grig1984
post Sep 10 2015, 12:18 PM
Post #4


Contaminat
*

Group: Contaminat
Posts: 43
Joined: 4-February 15
Member No.: 12,746




Multi barbati au probleme cu caderea parului mai ales pe cauza genetica sau din cauza stresului. Poate daca am reusi sa inlaturam stresul din viata cotidiana nu am mai avea probleme de sanatate.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Sep 10 2015, 03:29 PM
Post #5


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Alopecia este si genetica. Si-atunci poti sa iti pui si perje domnesti in cap, tot la chelie ajungi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grig1984
post May 17 2016, 01:28 PM
Post #6


Contaminat
*

Group: Contaminat
Posts: 43
Joined: 4-February 15
Member No.: 12,746



Corect, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai cauti diverse remedii pentru rezolvarea cheliei sau pentru indesirea parului.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post May 18 2016, 03:11 PM
Post #7


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Fragul meu Grig, din pacate, daca e alopecie genetica, solutiile vor fi la fel de eficase ca o cacatplasma cu varza pe o fractura deschisa ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gabriel70
post Oct 14 2016, 10:46 AM
Post #8


Contaminat
*

Group: Contaminat
Posts: 4
Joined: 29-July 15
Member No.: 12,915



Foarte interesant articolul scris mai sus despre caderea parului. Pentru stopare oare sunt eficiente si suplimente gen folixin nanogen aspasia etc?


Mersi!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Oct 15 2016, 02:52 AM
Post #9


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Daca cauza e genetica, nu. Daca e medicamentoasa, iar nu pina nu se termina tratamentul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danyellp
post Dec 27 2016, 01:20 PM
Post #10


Contaminat
*

Group: Contaminat
Posts: 6
Joined: 15-November 16
Member No.: 13,253



Si care dintre alea a intrat cel mai bine? Care a ajutat cel mai mult?

Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 19th March 2024 - 10:32 AM