IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

8 Pages V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Cele mai frumoase poezii
walpurgik
post Jul 11 2007, 07:05 PM
Post #41





Musafir






Cristian Popescu (poet postmodernist, 1 iunie 1959, Bucureşti - 21 februarie 1995)

"Trebuiau să poarte un nume"
poezie [ ]


Caragiale n-a existat. A existat numai o ţară frumoasă şi tristă īn care mai toţi oamenii erau condamnaţi la crāşmă pe viaţă. Cu halbe de bere legate la-ncheietura māinii īn lanţuri. De zăngăneau cārciumile la fiecare sorbitură. A existat un fel de rai ponosit īn pomii căruia creşteau gheare şi gāturi de găină şi mai ales picioare şi capete de porci. Dar femeile acelui loc īşi īmbiau degeaba bărbaţii să guste din ele. Căci oricāt au muşcat ei de pofticioşi n-au reuşit să cadă de tot din raiul acela.
Dar mai ales a existat o baladă numită "Mioriţa", care sintetiza spiritualitatea acelui popor. Īn ea fiind vorba despre doi ciobani care-l omoară pe al treilea fiindcă era mai bogat. Acesta din urmă avea şi-o mioară năzdrăvană pe care-o iubea foarte mult şi cu care vorbea şi se-nţelegea de minune, ea fiind simbolul legăturii lui puternice cu natura. Şi toată lumea din acea ţară se-ntreba īn ascuns: ce-o fi făcut săraca mioară după moartea stăpānului ei cel drag? Dar nimeni n-avea puterea să-şi spună-n faţă adevărul adevărat. Şi anume că la trei zile după omor oaia s-a dus la ciobanii criminali şi le-a spus: "Mangafaua mea, cel mai sacru amor, m-a tradus cu o māndră crăiasă, a lumii mireasă. Sunt singură şi ambetată, de trei zile-ncoace iarba nu-mi mai place, gura nu-mi mai tace. Sunt foarte rău bolnavă. Veniţi să-i tragem un chef."
Nu, Caragiale n-a existat. Au existat nişte cimitire desfundate, săpate cu buldozerul. Ca să vină copilaşii de clasa-ntāi şi să caligrafieze, să scrijelească cu un cuţitaş pe toate ţestele scheletelor: MADE IN ROMANIA. Ca să fie morţii noştri cei dintāi, ăi mai prima din toţi, volintiri acolo la-nviere, la Judecata din Urmă.
Şi-a mai existat un băieţel de vreo 6-7 ani, numai īn chiloţi - l-am văzut eu cu ochii mei - care adormise cerşind, cu māna-ntinsă, īn staţia de metrou şi oamenii īi puneau mai departe īn palmă şi el se trezea fericit de cāt primise īn vis...
Şi-au mai existat şi nişte mame care-şi alăptau cu greu copiii, de la colţul ochilor, cu lacrimă, nu le ţāţă, cu lapte...
Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, un singur nume şi pentru ca oamenii aceia să poată hohoti īn voie de toate acestea - li s-a spus simplu: Caragiale...

Moartea mea din flori
poezie [ ]


Ea mă iubeşte. Şi nu are decāt o singură dorinţă: să mă vadă īngropat īn Cişmigiu, la leagăne, la nisip. Să am gropari numai copii. Cu lopăţele şi cu găletuşă. Să mă īngroape de dimineaţa pānă seara, īn fiecare zi. Ea ştie că nu-i pe lumea asta mormānt mai bun ca-n Cişmigiu. Numai de la atāta şi atāta joacă ţi se pot odihni bine păcatele. Şi să mai vină şi ea din cānd īn cānd să-mi facă cāte-un monument, un castel de nisip.
Ea - moartea mea din flori.

Mereu a visat că fruntea ei ridată, lăbărţată va fi folosită drept cotor de piele la un exemplar de lux al ediţiei mele de postume. Toată viaţa m-a rugat să scriu un poem pornografic special pentru fruntea ei.
A ei - a morţii mele din flori.

Bineīnţeles că a rămas şi gravidă cu mine. Şi nu numai o dată - de nenumărate ori. Rămānea gravidă numai cu lacrimă. Mă punea să plāng īn ea toată noaptea.
Īn ea - moartea mea din flori.

Īn fiecare seară, dinăuntru, din pervazul oglinzii, fluieră īngeru', languros, după ea. Că trece zi de zi pe strada asta a lui şi-o ştie şi-o place.
Pe ea - moartea mea din flori.

Ea mă iubeşte. Şi n-ar mai vrea decāt ca masca mea mortuară, mărită enorm, uriaşă, să fie turnată īn argint şi folosită drept acoperiş pe una din turlele bisericii de pe str. Olimpului, acolo unde ne-am făcut noi, de mult, nunta. Dar eu i-am spus că asta ar fi prea de tot, că nu se poate, că exagerează, că pur şi simplu ne-am face de rās amāndoi. Aşa i-am spus.
Eu - viaţa ei grea, īmpuţită, din flori.


Local familial
poezie [ ]

din volumul FAMILIA POPESCU


1. Toată familia mea benchetuieşte la "Local familial". Bere. Lăutari. Antren. Mama aduce liliac alb īn halbe. Verişoare. Toasturi. Bunicul, după tejghea, ascute cuţit pe cuţit, priveşte buchetul de liliac, rīde, ascute: hīrşt, hīrşt, cuţit pe cuţit. Īntr-un colţ un ţigan īnmoaie vioara īn halba cu bere, ca pe miez de pīine. Bunicii mei din flori, mătuşile. Cu pozele din albumul de familie, bine amestecate, filate febril, rudele mele joacă un joc. "Joacă, domne, odată!" īmi strigă una din rude, iar eu arunc pe masă poza mea de la 13 ani drept valet de verde, drept damă de cupă, drept şeptar rupt la un colţ. Mama se-nvīrte printre mese, veselă. Toţi o ciupesc tandru, o mīngīie, o strigă. Bunicii mei din flori, mătuşile. Berea scīrţīie-n halbe, scīrţīie pozele la īncheieturi, eu dau noroc şi arunc doi muguri pe tăblia jocului de table. Ei strigă "Ai zaruri măsluite şi-mi rup zarurile īntre dinţi. Mama serveşte, părul ei se revarsă īn bucle blonde peste marginea halbelor. Toate rudele īşi trec mīna prin el īnainte de-a bea. Flutură rufele pe frīnghie deasupra meselor din "Local familial". Toată lumea e adunată. Bunicii mei din flori, mătuşile. Mie īmi aduce mama cei mai frumoşi, cei mai bine făcuţi mititei, aduce liliac alb īn halbe la "Local familial" unde toată familia mea benchetuieşte.

2.
Ce lene īn pachetul cu vată. Ce moliciune, ce voluptate, ce linişte, mamă. Acolo, sub pansament, strīns bine, unde zvīcneşte pulsul, unde pulsează perna sub cap, zvīcneşte ca o inimă albă, moale şi mare; şi-o strīngi īn braţe. Somnul tău e ca şi atunci cīnd deschizi īnspre seară fereastra şi se umple camera cu răcoare. Mama răspunde manechinelor din vitrine cu un zīmbet, cu o fluturare de mīnă. Mama cīntă la pian şi muzica ei are miros de tei şi de sudoare. Mama şterge pianul de praf cīnd cīntă. Ne-a rugat ca atunci, cīnd o fi, să udăm īn fiecare săptămīnă cu parfum bun pămīntul ei, de deasupra. Mama mi-a cusut o cămaşă de vară din umbra ei. Stă ascunsă īn spatele pozei si ascultă cum īi spun acest poem. Ochii s-or īnveli īncet īn ceară. La ea īn piept aerul e de seară. O lumină blīndă care face rotocoale, se ridică uşor īnspre tavan şi-n cameră miroase a tei şi a prăjeală..

3.
El e vesel acolo, sus. Stă īn pozitie de drepti si are īn jurul capului, asa o lumină la care duce mereu mīna ca la chipiu. Si salută. Si eu o duc bine. Stau īntins īn pat cu fata īn sus, īmi aşez mīnuşile lui de piele vechi şi roase pe piept. Ca să adorm mai uşor. Am un somn odihnitor. Cīnd ţin ochii īnchişi semăn mai bine cu el. Mestec un dumicat cīt mai mult timp şi mă gīndesc la adīncul ăla că-l īnghite pe el, ca pe un miez de pīine. Hai, poemule, să-l impresionăm pe tata, să-i dea lacrimile, să-l cinstească lumea şi-acolo, sus. Ultimei lui poze i-a desenat cineva păr blond şi ochi albaştri, a rujat-o ca s-o port eu īn buzunarul de la piept drept o poză de iubită. Ii mīngīi umărul alb,. Poza ta dată cu cremă neagră de ghete, tată, lustruită soldăţeşte, sclipind. Hai, poemule, o să-i placă lui tata. El mă iubeşte, salută şi acum amical, pocnindu-şi călcīiele soldăţeşte.

4.
Sora mea va citi la bătrīneţe poemele de familie. Şi-o să-şi tatueze pe braţe, pe umeri, pe piept poemele ca să fie īn fiecare noapte cīte cineva līngă ea; şi mătuşa şi tata şi eu; ca să le mīngīie obrazul aspru, ridat, cu pielea lăsată. O să povestească cum ne dădeam noi iarna cu patinele: de la izvor pe rīul de munte, pe Dunăre īn jos pīnă la mare şi ajungeam primii. O să povestească cum ne-am umplut noi doi perna cu flori de pe mormīntul bunicului şi ce mai bătăi cu perne trăgeam. Şi-o să povestească cum plescăiam eu la masă, cum clefăiam şi ea mă certa, aproape plictisită. O să povestească vecinelor şi copiilor din parc. O să plīngă pe umărul lor. Va invita la masă toate admiratoarele mele să le ghicească īn cafea cu ochelarii ei ce au drept lentile doi ochi de sticlă. O să le servească cu ochi de sticlă dulci-acrişori, să-i ronţăie ca pe dropsuri. Sora mea e şi ea trecută la cuprins. Va citi din nou poemele de familie la bătrīneţe. Va cere să fie dusă direct īn trupul mamei, nu īn pămīnt. Ca să crească mai departe părul mamei, unghiile ei şi nu flori pe mormīnt. Sora mea are ochii mei şi-o să privească pe fereastră cu ei.

5.
Sunt cīţiva fluturi īn pachetul cu vată, bunico,. Eu ţi i-am pus acolo. Poate se mai zbat, poate sīnt liniştiţi. Miezul pīinii e şi el de vată. Alb, pufos. Poza ta e tristă, īmpăcată şi tandră, poza ta mică e folosită drept etichetă pe toate sticlele cu vin. Noi bem. E vată albă ca laptele īn pahare. Iartă-mă pentru poemul ăsta, bunico. Poate-i mai bine că nu-l auzi. Paginile cărţilor pe care le īmprumutai de la mine īţi lingeau palma ca un cīine credincios. Ce eveniment era cīnd ţi se ridica fusta pīnă peste genunchi şi tu nu observai. Toţi ne bucuram. Hai să te scot la plimbare prin parc, la şosea. Poza ta e lipită pe toate sticlele cu vin. Noi bem şi tu te uiţi de acolo la noi şi ne vezi fericiţi. Īn pahare e vată; albă ca laptele.

6.
Bunicul spunea că ferestrele sīnt lipite pe zidul neted al blocului. Lipite ca nişte etichete pe borcanele de compot, ca afişe pentru muzeul īnfiinţat īn apartament. Spunea că de pe vremea lui sīnt lipite acolo. Īi răspundeam cu toţii că o să dezlipim ferestrele de pe zidul neted al blocului, o să le vindem drept ziare pe stradă. Le vom folosi drept cearşaf unsuros pe cele de la sufragerie. Şi-apoi, bunicule, tu ai să priveşti cīt vrei de la pervazul lor. Bunicul are un copăcel sub fereastră şi ca să fie de-o vīrstă cu el a dat copăcelul cu lac. A īmpăiat poza bunicii şi plīnge şi-i spune pe numele de fată. Bunicul şi-a dat ridurile cu lac, a devenit maestru īn artizanat, le lustruieşte īn fiecare dimineaţă cu o cīrpă moale. Bunicul e june. Perna şi-a umplut-o cu pămīnt ca să se obişnuiască. Priveşte pe fereastră şi spune: "Azi-mīine, am să plec īn lume să vă găsesc un rost, un nume."

7.
Īntotdeauna a trebuit să te-nvăţ eu ce să faci, spune mătuşa: pui sămīnţă īn ghiveciul cu pămīnt şi deasupra o capcană de-aia cu arc, de şoareci. Şi cīnd creşte floarea: pac!, o şi prinzi. Te dai iarna cu patinele pornind de la izvor, pe rīul de munte, pe Dunăre īn jos pīnă la mare. Şi-ajungi primul.". Mătuşa poartă ochelari cu lentile făcute din doi ochi de sticlă. Ochelari mici, de soare. Cu ei ne citeşte la toţi viitorul īn palmă, ne ghiceşte īn ceşti de cafea. Aburul ce se īnalţă din oalele ei se face fantome. Aşa ne spunea cīnd eram mici ca să nu lăsăm nimic īn farfurie. Mătuşa mea face cure de odihnă: pleoapele ei ostenite se subţiază, se lărgesc, atīrnă pe obraz pīnă īn dreptul gurii. Mătuşa mea apare īn poze, īn reviste. Acolo īşi trage languros peste inimă ciorapul fin, mulat, de mătase. Apare īn reviste drept reclamă pentru acest poem



despre Cristi Popescu
Mircea MARTIN:
„Sint foarte emotionat, chiar ravasit de reintilnirea cu Cristian Popescu. L-am citit si l-am rascitit de nenumarate ori, dar, constat de fiecare data, nu numai ca ma prinde, dar ma farmeca intr-o tulburare repetabila. Tot ce am vazut si am ascultat acum mi se pare remarcabil, inca o data remarcabil. Ii sint recunoscator Teatrului Odeon, actorilor sai, regizorului Gavriil Pinte, care a reusit sa adune in acest scenariu toate registrele poeziei lui Cristian Popescu. Ma intrebam de unde vine pasiunea si caldura cu care actorii au intimpinat versurile lui. In primul rind, poezia insasi are un fior dramatic extraordinar, compusa din elemente contradictorii si amestecuri de tragic si comic, ironie si autoironie, tristete si umor suav si licentios. Dincolo de asta insa, poezia lui Cristian Popescu are o legatura unica in literatura romana, cu viata de fiecare zi.

Critica literara a vorbit despre aceasta coborire a poeziei in strada, in cotidian. Exista o intreaga traditie, exista invazia prozei in poezie. Dar modul in care Cristian Popescu a facut lucrul acesta este numai al lui si il face in chip radical. Nu ai nevoie de cultura poetica, nu trebuie sa stii cum e cu poezia moderna, cum s-a facut trecerea din Renastere in romantism si in modernism ca sa intelegi, ca sa simti ca acest poet iti spune ceva, fara sa aiba nevoie de intermediere. In acest contact cu vitalul, cu ceea ce este autentic sta si ratiunea placerii de a juca a actorilor. Cred, pe de alta parte, ca si contactul cu el ca persoana a fost stimulativ din acest punct de vedere.
Ceea ce m-a impresionat acum a fost o dimensiune la care nu m-am mai gindit, si anume sarcasmul poeziei lui Cristian Popescu, un sarcasm care vizeaza tocmai indiferenta, absenta, nimicnicia, insensibilitatea din noi. Circul lui Cristian Popescu e un fel de a ne provoca, de a ne trezi, de a ne face sa devenim ceea ce ar trebui sa fim. Toata gradatia pe care a conceput-o Gavriil Pinte in constructia acestui spectacol conduce spre aceasta idee.“

Liviu ORNEA:
„Multi dintre cei care sintem aici l-am cunoscut pe Cristi si exista firesc o tentatie hagiografica. Dar sint sigur ca, daca ar fi fost prezent, Cristi ar fi ris homeric de tentatia asta. Ce ar trebui sa nu uitam este faptul ca el a fost poet si a scris literatura, nu rugaciuni de spus in biserica. Ce se vede astazi, dupa acest spectacol, este ca a scris o literatura foarte buna, care rezista si reprezinta o etapa in poezia romana. Un spectacol foarte frumos, facut cu maxima discretie si modestie. Tulburator, tocmai din acest punct de vedere.“

Florin TUDOSE:
„Mi-e greu sa spun citeva cuvinte, pentru ca eu l-am cunoscut foarte bine. Am fost psihiatrul lui. Nu stiu daca Cristi a scris poezie, in orice caz, s-a scris pe el, s-a rastignit in tot ce a scris. Mi-amintesc si acum prima intilnire, cind a intrat in cabinetul meu si si-a pus singur diagnosticul, ceea ce este foarte neobisnuit. Mi-a spus: «Va rog sa ma ajutati. Sint bolnav de simboluri». Sint boli sau culmi ale sufletului care nu intra in nici o carte. Este extraordinar ceea ce domnul profesor Martin a remarcat imediat, filonul fundamental al acestor scrieri: autenticitatea. De aceea am fost pus la grea incercare, ca psihiatru, pentru ca ceea ce este autentic nu e bolnav. O a doua natura fundamentala a lui Cristi era inocenta, cumplita, maladiva. Nu a reusit niciodata sa depaseasca stadiul copilariei, virsta primelor scrieri. Dar asta a dat si da in continuare valoare uriasa acestor lucrari poetice unice. Al treilea filon a fost sensibilitatea. Atit de mare incit spiritul parca nu voia sa fie imbracat in corp. Era foarte usor de ranit. Corpul nu-l apara de nici un fel de presiune a realului. Iar reactia lui era de fiecare data aceea pe care ati auzit-o: arunca cu fluturi, cu petale. In cele trei crize despre care vorbeste, de fiecare data, si asta este definitoriu pentru «boala» pe care o avea, scotea limbile ceasurilor. Aceasta era prima manifestare.“
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Jul 11 2007, 07:40 PM
Post #42


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Vesperala, (IMG:style_emoticons/default/welcome.gif) la noi, speram sa te simti bine si sa ne tii companie des!
(IMG:style_emoticons/default/floricele.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vesperala
post Jul 11 2007, 08:26 PM
Post #43





Musafir






QUOTE(Maąt @ Jul 11 2007, 08:40 PM) *
Vesperala, (IMG:style_emoticons/default/welcome.gif) la noi, speram sa te simti bine si sa ne tii companie des!
(IMG:style_emoticons/default/floricele.gif)

chiar mulţumesc...e frumos aici....(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Bibliotecile fericite

Gheorghe Tomozei (1936 - 1997)

Şi eu vă spun că am văzut
biblioteci fericite
cu turnuri de cărţi răsărinde
din mlaştini de covoare
cu ogive īnchipuind uriaşi crini amnezici,
cu tāmple de icoane.
Halebarde păzeau stranele de lemn
lustruite de bărbi īnţelepte. Firidele
erau pline cu sextante şi lunete astrale
iar īmbrăcăturile vechilor tomuri
īncă mai duhneau a sānge animal
bine īncopciate īn buloane de-argint
şi īn broboanele pietrelor rare.

Am văzut biblioteci fericite
cu cărţi din care creştea iarba,
cărţi de apă, de piatră şi naftă,
cărţi volatile şi carnivore, cărţi
din care ieşeau locomobile şi
ghilotine, cărţi īn care Romeo şi Iulia
chiar se iubeau tăvălind cinstitele,
uriaşe in-folii, cărţi-arce
pline de lighioane (girafe-ntre ele)
cărţi bolnave cu teribile răni putrefaote
şi cărţi tămadă.

Cărţi īn care e frig, īn care ninge,
īn care se surpă cascade
cărţi ghiftuite cu cadavre de cai,
prăzi de războaie şi imperatori,
cărţi scrise de īngeri pe cartilagii florale,
cărţile tiranilor, cu litere īmpuşcate
şi, grozăvie! cărţi scrise chiar de poeţi
ba, īncă şi mai mult, scrise cu poeţi
(trupuri mumificate, miniaturizate
de vraci niponi şi aduse la proporţiile
lăcustei; strivite-apoi printr-un tertip
al tipografilor-călăi dintr-un alt veac,
cel viitor), cărţi friabile, gata să se rupă
la cel mai mic pipăit, īmpăroşate,
cu genele cāte rămān īn ipsosul cald
la facerea măştii mortuare (vezi Eminovici M.),
pline de alge strivite şi ieftine cerneluri.

Există şi asemenea cărţi īn ospiciile
bibliotecilor fericite; cu pielea coperţilor
toată numai fisuri, numai riduri şi cearcăne,
cu transpiraţie de mahorcă stătută,
cărţi īmbrăcate īn coji de pāine
şi-n māl fecundat de insecte vorace.

Adesea ele sunt tipărite īn sticlă vulgară
şi se vede prin ele şi-atinse se sparg;
alteori sunt tipărite pe ploaie
ori pe cărămizi de pămānt. Poeţii
īncep prin a scrie cu mormintele lor
şi sfārşesc īnainte de propria naştere,
nevăzuţi, neştiuţi. Ei īşi mănāncă tomurile
de le e foame, de le e sete īşi beau scrisa,
cu cărţile lor fac copii, cu ele se-mbracă
stārnind dezgust şi mirare īn
bibliotecile fericite..

Īn bibliotecile īn care cartea de gresie
īntrece preţul cărţii de smarald iar cartea
de salcie desfide cartea-lotus.

Eu am văzut biblioteci fericite.





O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea şi soarele-i fereasta/La temniţa vieţii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pānă ce pier...



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dore
post Aug 8 2007, 01:10 PM
Post #44


Explorator
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,677
Joined: 10-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 78



"Dacă pierzi răsăritul" - Constantin Răducanu

Dacă pierzi răsăritul
aşteaptă din nou
soarele.

Dacă pierzi o iubire
iubeşte stelele.

Dacă iubeşti
sorele şi stelele,
nu mai aştepta
trecerea orelor.

Nu plānge!
Abisul nu se preface īn lumină
fără arderea adāncă
a infinitului ...

Eternitatea
e răsăritul tău,
iubire de lumină.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
blu_dea
post Aug 9 2007, 10:06 AM
Post #45





Musafir






-Sa-ti dau dragostea mea?
-Da-mi-o...
-Dar este pangarita...
-Da-mi-o asa.
-Si as vrea sa te intreb...
-Intreaba-ma.
-Sa spunem ca am sa bat...
-Te voi primi.
-Sa spunem ca o sa te chem...
-Voi veni.
-Si daca te voi chema la necaz?
-La necaz voi veni.
-Si daca te voi minti?
-Te voi ierta.
-Iti voi comanda...
-Ma voi supune.
-Iti voi ordona sa inchizi usa unui prieten.
-Am s-o inchid.
-Iti voi spune: omoara-l!
-Il voi omora.
-Iti voi spune: mori!
-Voi muri.
-Dar daca ma voi ineca?
-Te voi salva.
-Dar daca o sa doara?
-Voi suporta.
-Dar daca o sa apara un zid?
-Il voi darama.
-Dar daca va aparea un nod?
-Il voi taia.
-Dar daca or sa apara 100?
-Chiar si 100.
-Imi vei da dragostea ta?
-Ti-o voi da.
-Eu insa nu te voi iubi...
-Dar de ce?!?
-Pentru ca nu-i suport pe sclavi!

Rojdestvenski - poezia diallog (fara titlu)

PS Ce mi s-a parut interesant este ca nu se folosesc forme gramaticale care sa indice genul celor doua personaje.Tine de interpretarea fiecaruia in parte.Eu cand am citit-o prima oara,nu am avut dubii cum ca femeie este cea care se jertfeste.Alti,au spus,insa-imposibil!Numai un barbat poate promite luna de pe cer....(IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
voua cum vi se pare ? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Philia
post Aug 9 2007, 10:09 AM
Post #46


V.I.P.
*******

Group: Editorialist
Posts: 3,356
Joined: 2-January 07
From: Craiova
Member No.: 924



si eu am impresia ca femeia este cea care se jertfeste.....
foasrte frumoasa poezia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jolie
post Aug 9 2007, 10:53 AM
Post #47


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 751
Joined: 14-April 07
Member No.: 1,478



Foarte frumoasa....si eu am perceput-o la fel. Femeia este cea care se jerfeste...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Laura34215
post Oct 10 2007, 08:35 AM
Post #48


Dependent
***

Group: Dependent
Posts: 191
Joined: 15-August 07
From: Timisoara
Member No.: 2,044



Cam tarziu cu parerea mea, dar inca nu am apucat sa citesc tot ce e pe forumul asta. Sunt atat de multe si de interesante si de frumoase.
Ca si poezia de mai sus, pusa de blu_dea.
Intr-adevar, prima impresie este ca cea care se jertfeste este femeia. De ce asa parere ? De ce toata lumea spune si crede ca femeia este cea care pune cel mai mult suflet intr-o relatie, ca femeia este cea care trebuie sa sufere cel mai mult, ca ea iubeste cel mai mult, ca ea se sacrifica cel mai mult. Asta este o parere , intr-adevar demonstrata de cele mai multe ori , intiparita in subconstientul uman. Nu mi se pare corecta parerea.
Sincer, am intalnit si barbat care s-ar potrivi perfect poeziei de mai sus. Si chiar m-am simtit in pielea celui care intreaba (adica eu am fost cea care l-am refuzat). El chiar ar fi fost un sclav pentru mine. Si nu mi-ar fi placut. A fost si pentru binele lui ca l-am refuzat. Altfel nu si-ar fi format propria lui personalitate. Acum e singur, nu are pe nimeni, dar macar este ferm in parerile sale. Nu intalnim destul de rar, dar se vede schimbarea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
walpurgik
post Feb 10 2008, 11:24 PM
Post #49





Musafir






O poezea a unui bun prieten, caruia mereu i-am admirat talentul de a vedea lumea intr-un mod aparte si de a o pune in verb, Irinel.

trimite-mi o scrisoare de dragoste

trimite-mi o scrisoare de dragoste

trimite-mi o scrisoare de mierlă pisată o scrisoare de frigider o
scrisoare de popor nomad o scrisoare de sinucigaş o scrisoare
de mīnă o scrisoare de patruzeci de grade celsius o scrisoare
de limba soarelui răsare o scrisoare de nedescris o scrisoare de
liber acces sub patinoar o scrisoare de ziua muncii o scrisoare
de parastas o scrisoare de paratrăsnet o scrisoare de contesa
walewska o scrisoare de mihail eminoviciu privatist o
scrisoare de natură moartă o scrisoare de copii mīncīnd cireşe
o scrisoare de lipit pe arborii ocrotiţi de lege o scrisoare de să
crape de invidie amicul meu alin o scrisoare de forma talpei
tale o scrisoare de te lasă inima

trimite-mi o scrisoare de material plastic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kalua
post Feb 11 2008, 06:16 PM
Post #50





Musafir






Ce-mi plac poezii dintr-astea, walpu! (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif) Respectul meu catre Irinel!

Ultimul vers mi se pare aducerea cu picioarele pe pamant, transformarea subita de la indragostit, idealist, la o realitate dura si nefrumoasa (scrisoare de material plastic = carte de credit). (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Pages V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 8th May 2025 - 05:41 AM