IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Alimentatia cu produse BIO, Alimentatia BIO
Diana.
post Feb 22 2010, 01:38 PM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,778
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Alimentatia BIO
Ce inseamna „a manca bio”? Inseamna sa consumi alimente care au fost produse prin norme stricte, mai respectuoase fata de mediul inconjurator. Obiectivul este protejarea ecosistemului, dar si a organismului nostru. Dar alimentatia bio este intr-adevar mai buna pentru sanatatea noastra? Ce are ea in plus fata de aceea conventionala?
Numeroase studii arata superioritatea nutritionala a alimentelor biologice. Insa, din punct de vedere stiintific, acest lucru nu inseamna ca sunt mai bune pentru sanatate. Studiile clinice, desfasurate pe o perioada mare de timp, sunt necesare pentru dovedirea efectelor lor asupra sanatatii.

Calitatile nutritionale ale alimentelor bio
Legumele bio contin mai putina apa decat legumele „clasice”. Ele sunt deci mai consistente, prin urmare sunt si mai satioase. Iata un atu daca vrei sa slabesti!
O alta calitate: cum alimentele bio sunt in general mai putin transformate decat acelea conventionale, ele sunt deci mai ferme ca si consistenta. Aceasta caracteristica este in avantajul dintilor nostri care, potrivit specialistilor, sufera din cauza alimentatiei noastre prea „moi”.
In ceea ce priveste compozitia nutritionala, ne asteptam ca alimentele bio sa fie mai de calitate, sa contina mai multe vitamine, oligoelemente si alte nutrimente esentiale.

# Alimentatia bio: mai sanatoasa? Mai multe vitamine si minerale?
Rezultatele diverselor studii se contrazic asupra acestui aspect, de aceea este dificil de tras o concluzie. Ultimul studiu a demonstrat ca majoritatea fructelor si legumelor bio contin mai multi antioxidanti (polifenoli, vitamina C si E), reputati pentru diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare si cancere.

# Mai multi acizi grasi esentiali?
In ceea ce priveste carnea si laptele, este dovedit ca cele bio contin mai putine grasimi rele si mai multe din cele benefice (omega-3).

# Proteine

Cerealele si cartofii bio contin mai putine proteine decat omologii lor conventionali. In schimb, aceste alimente sunt mai bine echilibrate in aminoacizi, substante indispensabile pentru buna asimilare a nutrimentelor.
Cerealele bio contin mai putin gluten, lucru care le face sa fie mai putin alergene, un lucru extrem de important pentru cei care sufera de intoleranta la gluten.

Mai putine pesticide
Produsele bio nu contin pesticide, chiar daca, uneori, se mai intampla sa aiba loc contaminari accidentale. In schimb, acesta nu este cazul fructelor si legumelor cultivate dupa normele agriculturii conventionale, care sunt adesea pline de pesticide.
Expunerea organismului uman la pesticide provoaca riscuri crescute de cancer, infertilitate, imunitate scazuta.
Potrivit unui studiu publicat in 2008, aproape 6% dintre fructele si legumele conventionale contin o cantitate de pesticide superioara limitei maxime autorizate.

Se gasesc din ce in ce mai usor, la preturi tot mai mici si multi le-au incercat deja sau chiar au trecut la o dieta formata in exclusivitate din astfel de mancaruri. Si totusi, nu toata lumea stie exact ce inseamna un aliment organic si cum se fac ele.

Aproape toate alimentele la care ne-am putea gandi au un echivalent organic. La fel si bauturile. Asa ca cei care doresc sa renunte complet la mancarea conventionala pot deja sa o faca, fara sa le lipseasca nimic (e adevarat ca, la noi in tara, este mai greu deocamdata sa urmezi o dieta complet organica).

Lista produselor organice
* Lapte, branza, iaurt, legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, zarzavat, paste, fidea si taitei, sosuri si dressing-uri, biscuiti, jeleuri, cereale, carne si produse din carne (inclusiv mezeluri), peste si conserve din peste, alte tipuri de conserve, condimente pentru mancare
* Bauturi organice
* Lapte de soia, siropuri, sucuri, vin, bere.

Cum se fabrica alimentele organice?

Viata unui astfel de aliment incepe intr-o ferma certificata organic, unde sunt cultivate plante sau sunt crescute animale. Plantele sunt cultivate pe terenuri care nu au mai fost fertilizate de un numar de ani (de obicei 3-5) si, bineinteles, nici la noile culturi nu se folosesc fertilizanti, cel putin nu din cei chimici. Impotriva daunatorilor nu se folosesc pesticide si ierbicide, ci solutii naturale. Ierburile sunt smulse cu mana, insectele sunt tinute la distanta prin plante aromatice sau pradatori naturali. Numai in conditii speciale, si cu acordul autoritatilor se pot folosi pesticide (atunci cand recolta este in pericol) dar unele naturale, care se descompun in totalitate in contact cu oxigenul si cu razele UV ale soarelui.
In ce priveste animalele, acestea primesc numai hrana organica, adica iarba si fan, fara produse concentrate si nu sunt tratate cu hormoni de crestere sau antibiotice.
Cand vine vremea recoltarii sau cand animalul creste si este gata sa fie sacrificat, se urmeaza in continuare regulile si legile stricte ale productiei organice. Planta sau carnea animalului nu intra in contact cu alte produse neorganice, iar transportul, daca este nevoie de el, se face in conditii speciale.

Plantele sau carnea, pot sa ajunga direct in magazine, ca atare si astfel putem cumpara legume si fructe organice, cereale organice, carne organica. De asemenea, pot sa ajunga la producatorii si procesatorii de alimente, sub forma de materii prime. Aici vor fi transformate in sosuri, combinatii de alimente, mezeluri, etc., bineinteles, urmand aceleasi reguli stricte ale productiei organice. Ce presupun aceste reguli: in procesul de productie nu se folosesc substante chimice (grasimi trans etc.) si nu se adauga nimic din ce nu este natural (coloranti, conservanti).
In unele tari, productia organica poate sa continue mai departe, cu ambalarea. Regulile unora din tarile lumii presupun ca un produs organic sa fie vandut numai intr-un ambalaj organic sau reciclabil. In alte tari, nu exista aceasta lege.

Ce NU contin produsele organice?
Produsele organice nu contin substante chimice din cele care nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Asadar, ele nu contin:
coloranti artificiali, stabilizatori de aroma, potentiatori de arome, stabilizatori de culoare, emulsificatori, agenti de afanare, conservanti, indulcitori artificiali, acidifianti, antispumanti, agenti de gelificare, substante de ingrosare, arome artificiale, corectori de aciditate, gaze de ambalaj.
Iata cat de lunga este lista aditivilor periculosi continuti in mancarea noastra.

Ce contin produsele organice?
Produsele organice contin numai substante cu adevarat naturale. Mancarea organica procesata (sosuri, mezeluri) este facuta numai din ingrediente organice, fie ele de origine vegetala sau animala. Pe langa cele cateva ingrediente care formeaza produsul finit pot sa contina si ele coloranti sau conservanti, dar numai din cei naturali, extrasi din plante prin procedee organice.
De exemplu, colorantii naturali sunt extrasi din coaja fructelor si legumelor colorate (ridichi, ardei etc). Nu numai ca nu sunt periculosi si nu contin chimicale, dar sunt si bogati in antioxidanti naturali, benefici pentru organismul uman.

De ce sa treci pe alimentatia bio?
Daca tii la sanatatea ta si incerci sa te mentii in cea mai buna forma, ar trebui sa iei in considerare si alimentatia bio. Uite de ce!
1. Nu contine aditivi periculosi pentru organism
Produsele provenite din agricultura ecologica nu contin deloc reziduuri chimice. Ele sunt 100% naturale, fara ingrasaminte, persticide, coloranti artificiali sau stabilizatori. Cu alte cuvinte, fara acele E-uri atat de periculoase pentru organism.

2. Este mult mai gustoasa
Fructele si legumele crescut natural sunt mai satioase si mult mai aromate, intrucat nu sunt crescut fortat cu ingrasaminte artificiale si cu apa in exces. La fel se intampla si cu carnea provenita din animalele crescute natural, care este de o calitate mult mai buna.

4. Este mult mai sanatoasa
Produsele bio au o calitate nutritionala cu 30% mai mare decat cele obisnuite: fructele si legumele sunt mai bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, carnea este mai putin grasa, iar uleiurile si ouale bio au acizi grasi de cea mai buna calitate. Sa nu mai spunem ca ele nu contin pesticide, substante vinovate de aparitia cancerului, a infertilitatii, a obezitatii, a malformatiilor si a dereglarilor hormonale.

3. Este ecologica

Agricultura ecologica respecta natura si o lipseste de produse chimice de sinteza. Pe de alta parte, agricultura fortata polueaza puternic apa, solul, fauna si flora, iar rezultatele sunt uneori devastatoare.

O alimentatie echilibrata si adaptata nevoilor nutritionale zilnice este una dintre principalele surse ale starii noastre de sanatate. Sa mananci sanatos a devenit in prezent o preocupare majora pentru sanatatea noastra si a copiilor, cat si pentru viitorul planetei.
Drept urmare, alimentele bio au inceput din ce in ce mai mult sa se gaseasca in ofertele mai multor magazine de la noi din tara. Agricultura biologica asigura de fapt consumatorilor produse ale caror dezvoltare nu afecteaza mediul inconjurator, cultivate fara pesticide si ingrasaminte artificiale.

Alimentele bio se bazeaza pe:
* Legumele si fructele bio sunt pana la 40% mai nutritive (de exemplu: mere, pere,rosii, varza, ceapa, salata etc);
* Lactatele bio vor contine cu 50-80% mai multi antioxidanti, ceea ce va reduce riscul aparitiei tumorilor. De asemenea, lactatele bio vor contine mai multa vitamina E;
* Cerealele bio nu contin gluten si nu au zahar adaugat etc.

Am observat ca au aparut si la noi alimente si produse alimentare BIO. Lapte, oua BIO, lapte de soia, brinza Bio, faina Bio, orez BIO... Pina acum dadeai cu pusca si nu gaseai. Acum se gasesc, la preturi marisoare, ce-i drept, isna parca e maibine decit s alipseasca de tot.

Voi cumparati produse BIO? Daca da, de ce?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ayana01
post Feb 23 2010, 01:37 PM
Post #2


Tratabil
**

Group: Tratabil
Posts: 99
Joined: 18-February 10
Member No.: 8,008



Eu sunt vegetariana si incerc sa mananc produse bio. Legumele noastre (folosite la prepararea mancarii) sunt cumparate numai de la tarani de la piata, pana si gustul e altul.

Fructe... dupa anotimp. Acum mai slab, ca e iarna. Dar fac eforturi si eu si parintii sa mancam mai sanatos si organic.

De ce... pentru ca atatea povesti de speriat am auzit despre ingrasaminte ca acu ne e frica de tot ce inseamna chimicala. Oricum avem parte de ele din alte surse, macar sa minimizam continutul lor unde se poate.

Ah, ati auzit de nebunia cu Initium?

This post has been edited by ayana01: Feb 23 2010, 01:38 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Feb 23 2010, 01:43 PM
Post #3


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,778
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Nu, nu am auzit. Despre ce este vorba?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ayana01
post Feb 23 2010, 02:05 PM
Post #4


Tratabil
**

Group: Tratabil
Posts: 99
Joined: 18-February 10
Member No.: 8,008



Problema e f controversata, Asociatia Fermierilor din America a protestat impotriva substantei, nu e nimic, Romania o ia sa o testeze pe NOI.
Nu stiu daca pot pune linkuri la o anume publicatie online asa ca o sa dau copy paste.



Romania aproba folosirea unei noi substante chimice, insuficient teste, potential toxica, pentru stropirea culturilor de cartofi, rosii, castraveti, ceapa si pentru plantatiile de vita de vie, transmite TVR (1 februarie. Substanta a fost aprobata temportar, dupa 3 ani de utilizare urmand sa fie reevaluata. Specialistii sunt circumspecti. Substanta, INITIUM, este un fungicid banuit a fi cancerigen.

Potrivit site-ul EcoLife, substanta este produsa de consortiul german BASF si Romania este prima tara din intreaga lume care a autorizat produsul Initium.

Senatorul Iulian Urban a cerut constituirea unei comisii parlamentare de ancheta invocand faptul ca Ministerul Agriculturii refuza sa dea detalii si explicatii oficiale in legatura cu noua substanta aprobata.

Invitat la rubrica Stirea zilei din Jurnalul TVR1 (1 februarie), ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca “a aflat” si el ca Romania a omologat un fungicid pe baza substantei active Initium. Ministrul a declarat ca substanta este testata in Romania din 2007 de institutele de cercetari de la Vidra, Brasov si Valea Calugareasca si de Institutul de Sanatate Publica, care a facut teste toxicologice.

si din alta sursa:

Românii au consumat deja struguri, cartofi, roşii şi castraveţi, care au fost tratate cu substanţa toxică initium, care poate duce la cancer de colon. De pe loturile experimentale, recoltele au fost vândute sau date, pur şi simplu, localnicilor şi fermelor de vite.

La Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Vidra - Ilfov, fungicidul a fost trimis anul trecut pentru teste, sub denumirea Solanis. Rezultatul? Produsul, extrem de eficient împotriva maladiilor, a primit aviz favorabil.

"Am testat Solanis pe culturi de tomate şi castraveţi, pe suprafeţe mici, şi s-a dovedit eficient. Noi nu verificăm altceva decât capacitatea substanţei de a stopa dăunătorii", ne-a explicat Victor Lăcătuş, directorul ştiinţific al Institutului.

Pentru că nici Institutul de Sănătate Publică, nici cei de la Mediu nu au descoperit nereguli, substanţa a fost testată pe o suprafaţă de circa 2.000 de metri pătraţi. La finele anului trecut, recolta a ajuns pe tarabele din pieţe. "Se întrerupe administrarea de substanţe cu trei săptămâni înainte de recoltare. Dacă nu întâmpinăm probleme pe parcursul testului, sigur, legumele intră la consum. Noi le-am dat micilor întreprinzători din zonă", a mărturisit Lăcătuş.

«Strugurii i-am dat la săteni»

La Institutul de cercetare de la Valea Călugărească recolta a fost mică şi a fost consumată o parte de angajaţii instituţiei, iar restul a fost vândută localnicilor.

"Ştiu că a fost testat pe o suprafaţă mică, dar noi nu ştim decât codul producătorului, un şir de cifre. Experimentăm zeci de substanţe şi dăm avizul dacă produsul este eficace împotriva dăunătorilor", ne-a spus directorul Petre Badea.

Cartofii de la Braşov, la o fermă de animale

Timp de doi ani, în anii 2007 şi 2008, la Institutul de cercetare de la Braşov, fungicidul a fost testat pentru cartofi, ne-a confirmat directorul general al instituţiei, dr. ing. Sorin Claudian Chiru.

"Fungicidul a fost folosit pe o suprafaţă mică, de doar 100 mp. Recolta a fost mică şi am valorificat-o la o fermă de animale din vecinătate", ne-a precizat Claudian Chiru.


Deci fermierii americani protesteaza si refuza sa foloseasca si in Romania se adopta? Ca la noi la nimeni..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Feb 23 2010, 02:15 PM
Post #5


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,778
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



... Pentru ca sintem o tara de cobai timpiti, pare-se, care consuma/testeaza ceea ce altii refuza! (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Multumim frumos, Ayana! Habar nu aveam ca si asta se foloseste si, implicit, se si consuma, la noi. (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ayana01
post Feb 23 2010, 04:10 PM
Post #6


Tratabil
**

Group: Tratabil
Posts: 99
Joined: 18-February 10
Member No.: 8,008



este si o petitie online impotriva initiumului... daca vrei sa o semnezi si sa te implici cauta initium pe google si ar trebui sa iti dea printre primele rezultate. Pe mine ma si ia cu nervi cand mai aflu cate una din asta. Ma mir ca nu ai auzit ca a fost taraboi mare pe tema asta. Primul citat e luat de pe site-ul unui deputat. Care la randul lui face presiuni... dar se pare ca fara rezultat.

Dar, divagam.

Stiati ca exista si carne bio? Carne provenita de la animale care au mancat numai furaje bio, fara chimicale, fara hormoni si fara antibiotice (animalutzele).

This post has been edited by ayana01: Feb 23 2010, 04:12 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Feb 23 2010, 04:18 PM
Post #7


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,778
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Din pacate petitiile online sint bune numai pentru adunat adrese de email valide de catre spameri (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) , ca nu le ia nimeni in seama. (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif) De aceea nu mai mai obosesc sa le mai semnez...
Stiu de carne bio, insa la noi nu am vazut. Singurele produse bio (mai multe ca numar) le-am vazut la real: lapte, faina, orez, zahar. lapte de soia si pasta fainoase. In rest, bate vintul la greu.
La mine in piata (locuiesc destul de aproape) multi dintre tarani deja se aprovizioneaza la de la supermarket dupa care vin sa vinda la taraba... (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ciresica
post Apr 8 2010, 01:36 PM
Post #8


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 4,449
Joined: 9-December 05
From: In livada
Member No.: 51



Dar oare sunt bio sau suntem pacaliti? Aveti asa mare incredere ca unde scrie BIO chiar e asa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Apr 8 2010, 02:29 PM
Post #9


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,778
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Cire, de bine, de rau, sint produse facute in Uniune... N-avem de unde sti 100% decit daca le facem noi. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ciresica
post Apr 8 2010, 02:45 PM
Post #10


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 4,449
Joined: 9-December 05
From: In livada
Member No.: 51



Cred ca singura solutie e sa ne mutam la tara si sa ne apucam de cultivat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 22nd November 2018 - 01:21 PM