![]() |
![]() ![]() |
![]() |
sorin |
![]()
|
Musafir ![]() |
QUOTE Pomenile acestea mari de la crestini ortodocsi coincid cu pomenile mari de la musulmani. Foarte interesant.............. Sorin. |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,328 Joined: 7-December 05 From: Constanta Member No.: 2 ![]() |
Ce am mai gasit despre suflet:
Parintele Cleopa ii numeste pe cei doi ingeri (bun - umarul drept si rau - ingerul stang) "cardinali" pentru ca ei incearca sa influenteze omul de-a lungul vietii. Cei doi ingeri noteaza tot ceea ce a facut omul (bun sau rau); cele rele sunt sterse prin taina sfintei impartasanii. In clipa mortii diavolii incearca descurajarea sufletului, spunandu-i ca nu mai are scapare, apoi incearca sa-i arate cat de bun este si ca nu are nevoie de Dumnezeu. Ingerul bun este cel care il incurajeaza permanent si il va insoti in calatoria pe care sufletul o face in intervalul dintre moarte si inhumare spre a-si revedea intreaga viata. De mentionat ca, inainte de aceasta calatorie, sufletul petrece 1 zi si o noapte langa trupul din care tocmai a iesit pentru ca tranzitia sa fie mai usoara. Dupa calatorie sufletul se infatiseaza in fata Creatorului pentru prima judecata (cea de la 3 zile); se recomanda o pomana / parastas pentru a-L imbuna pe Dumnezeu. La capatul celor 3 zile sufletul va incepe o calatorie mai mare, tot insotit de inger, in care va vizita raiul si iadul. Calatoria aceasta dureaza 40 de zile, la capatul caruia sufletul se infatiseaza din nou in fata Creatorului pentru o a doua judecata; pomana are, din nou, rolul de-al imbuna pe Dumnezeu. Este momentul in care sufletul este trimis in rai sau iad, caz in care se desparte de inger. Cea de-a treia judecata are loc la Sfarsitul Lumii, cand toate trupurile invie. De mentionat ca, in unele cazuri, unele suflete ies din iad si intre judecata a 2-a si a 3-a; este vorba de cei care mor aflati sub canon, pe care il implinesc in iad. Desi nu exista exemple de oameni pacatosi pe care sa-i fi salvat din iad doar rugaciunile si pomenile celor ramasi pe pamant, se crede ca acestea fac mare bine sufletului oriunde s-ar afla el. Din "Pelerinul roman", unde exista un interviu cu parintele Cleopa. |
|
|
Tsunami |
![]()
|
Musafir ![]() |
sa luam un caz ipotetic al unui om care are sa zicem 10% pacate, care pot fi sterse cu 6 pomeni mari. individul moare intr-o eruptie vulcanica, alaturi de familia lui. nu mai exista nimeni care-l cunoaste si care sa ceara in fata "creatorului" iertarea pacatelor lui.
in conceptia preotului cleopa el ramane in iad. alt caz in care un om are 60% pacate, dar, dupa moarte i se face toate pomenile si este iertat de pacate. unde e dreptatea aici? constatari: 1. preotii sunt direct interesati ca lumea sa devina bisericoasa din ce in ce mai mult. 2. preotii sunt direct interesati ca lumea sa "cheltuie" cat mai mult pentru pomeni si alte activitati bisericoase 3. nu se defineste ce inseamna "a face bine" sau "a face rau". sunt termeni ambigui. 4. de unde stie preotul in cauza ce se intampla cu sufletul dupa moarte? 5. daca la a 3-a judecata toate trupurile invie, ce se intampla cu cei care "nu mai au trupuri"? 6. ce se intampla cu cei fara religie sau cu cei de alta religie? poate un preot raspune CLAR la aceste constatari/intrebari? |
|
|
![]()
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 210 Joined: 15-December 05 Member No.: 101 ![]() |
Decat "extra religios" mai bine ateu.
Decat fals si mincinos mai bine indiferent. Preotul este un om! Si meseria lui este sa ne faca noua capul mare cu tot felul de chestii care nici el nu le traduce. Intai pricep eu ce spun si abia dupa le aberez altora. |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,136 Joined: 8-December 05 From: 7Th Heaven Member No.: 16 ![]() |
Daca un copil moare nebotezat se zice ca el va ajunge in Iad.Ce vina are copilul daca parintii lui nu l-au botezat?
D-zeu se lasa imbunat se parastasuri si pomeni? Sau il intereseaza strict viata pamanteasca a acelui suflet? Daca un om a fost bun la suflet,dar familia lui e 'neam prost' si nu ii fac parastasuri,el ce vina are? Bastinasii din padurile virgine,care habar n-au de pantaloni,d-apai de crestinism sau alte religii mari,unde ajung? |
|
|
![]()
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 210 Joined: 15-December 05 Member No.: 101 ![]() |
Sufletele au si ele o ierarhie.Spiritele superioare apartin sfintilor.
Hai sa o luam logic si sistematic. Ce alegi intre un om inteligent si super cult si un om cu suflet de aur? La inceput te atrage trupul, vioiciunea mintii, etc dar in final alegi un om bun. Cine face omul mai bun? Eu spun ca sufletul. Cu cat esti mai incult cu atat esti mai curat;omul simplu de la tara de acum 50-100 de ani era temator,avea bun simt, era altfel dar el nu stia despre computere, masini luxoase, telefonie, etc El avea o altfel de viata cu mult mai simpla si mai curata. Acel om invata in familie sa faca anumite lucruri, isi respecta parintii, sarbatorile, se imbraca curat cand mergea la biserica, etc Cu cat devii mai destept cu atat ai nevoie de mai multe lucruri care sa dea satisfactie sufletului, sa il curete, sa ii dea putere, credinta, incredere, Creierul traduce ce simte sufletul dar intotdeauna cuvintele vor fi prea putine sau prea sarace pentru a exprima paleta de simtiri a sufletului. |
|
|
Tsunami |
![]()
|
Musafir ![]() |
QUOTE Sufletele au si ele o ierarhie.Spiritele superioare apartin sfintilor. Hai sa o luam logic si sistematic. Ce alegi intre un om inteligent si super cult si un om cu suflet de aur? La inceput te atrage trupul, vioiciunea mintii, etc dar in final alegi un om bun. Cine face omul mai bun? Eu spun ca sufletul. Cu cat esti mai incult cu atat esti mai curat;omul simplu de la tara de acum 50-100 de ani era temator,avea bun simt, era altfel dar el nu stia despre computere, masini luxoase, telefonie, etc El avea o altfel de viata cu mult mai simpla si mai curata. Acel om invata in familie sa faca anumite lucruri, isi respecta parintii, sarbatorile, se imbraca curat cand mergea la biserica, etc Cu cat devii mai destept cu atat ai nevoie de mai multe lucruri care sa dea satisfactie sufletului, sa il curete, sa ii dea putere, credinta, incredere, Creierul traduce ce simte sufletul dar intotdeauna cuvintele vor fi prea putine sau prea sarace pentru a exprima paleta de simtiri a sufletului. un om inteligent poate avea si suflet de aur un om bun pentru societate este acela care se ingrijeste ca prin actiunile lui sa nu ingradeasca libertatea (libertatile) celorlalti, un om caruia ii place sa cultive zambete pe fata altora. "cu cat esti mai incult, cu atat esti mai curat" fals. cu cat esti mai incult cu atat nu-ti poti exprima ideile si frustrarile se aduna. ele explodeaza in viloenta. omul de acum 50-100 de ani isi batea nevasta, o putea viola, isi putea batea copiii, era tiranul casei, fara ca legea sa pedepseasca asa ceva. aceste lucruri erau mai mult decat tolerate si de biserica, unde era imbracat curat tot de sotie. "Cu cat devii mai destept cu atat ai nevoie de mai multe lucruri care sa dea satisfactie sufletului, sa il curete, sa ii dea putere, credinta, incredere" eu pot zice doar ca devenind mai desptept, cunostintele tale sunt mai vaste |
|
|
![]()
|
|
tsunami contra ce esti :-X
taranul adevarat avea frica de Dumnezeu si traia dupa niste reguli. Era "Gura satului" de care se fereau toti. Un om bun pt. societate este luat de prost in ziua de azi. bunul simt si educatia sunt calcate in picioare de orgolii, obraznicii, etc...stii f. bine ce vreeau sa spun. Acum ca sunt tot felul de legi nu exista viol?nu exista batai in cuplu? ce frica le e de legi....vai .... |
|
|
Tsunami |
![]()
|
Musafir ![]() |
QUOTE tsunami contra ce esti :-X taranul adevarat avea frica de Dumnezeu si traia dupa niste reguli. Era "Gura satului" de care se fereau toti. Un om bun pt. societate este luat de prost in ziua de azi. bunul simt si educatia sunt calcate in picioare de orgolii, obraznicii, etc...stii f. bine ce vreeau sa spun. Acum ca sunt tot felul de legi nu exista viol?nu exista batai in cuplu? ce frica le e de legi....vai .... well, si acum exista frica de gura satului... la sat. in bucuresti n-a existat niciodata asta. nu-i adevarat cu omul bun pentru societate. ieri am fost la ski. am intalnit un tip care mi-a spus ca el are prieteni multi. eu n-am decat unul. l-am intrebat care-i secretul. el mi-a zis: "sa dai totul sa nu astepti nimic, nici chiar cand ai nevoie" ei bine, asta-i prostul dupa parerea mea. eu ma consider un om bun pentru societate, fara sa fiu considerat prost. pentru ca ma feresc de a intra peste libertatile altor oameni. cel care ma calca pe batatura incerc sa-l fac sa plateasca. tot ieri. coada la telescaun. un tip si-o tipa s-au infiltrat si au ocupat un scaun cu mai multe locuri numai ei doi. au nimerit chiar in fatza mea. la coborarea din scaun tipa a cazut. mi-a parut rau caci aveam un plan si pentru ea. viteza mea era prea mica pentru a o improsca cu zapada, asa ca mi-a ramas doar el, pe care l-am facut si chiar ajutat sa cada. dupa ce-a cazut, am oprit si i-am spus: data viitoare nu te mai implnatezi in fatza mea, caci iti va pare si mai rau. reactionez, incerc sa platesc cand cineva atenteaza la buna mea dispozitie prin a-si aroga drepturi superioare. educatia nu ma intereseaza. cand am ocazia insa, platesc. de multe ori nu pot plati. e frustrant, dar asta-i viata. despre batai si viol in cuplu, da, exista legi acum. inainte nu te lua nimeni in seama. stiu cazuri, chiar un coleg de facultate, caruia i-a fost interzis accesul in preajma sotiei si copiilor un numar limitat de zile pentru ca ea a sunat la politie datorita violentei fizice. e adevarat ca daca nu ceri ajutorul organelor in drept poti trai la fel ca acum 100 de ani, dar acum cel putin ai aceasta posibilitate. nu le e frica de legi? hmm, mie mi-ar fi. un om cu cazier nu mai e la fel cu unul fara. depinde doar de el ce fel de om isi doreste sa fie. iar cazierul nu se sterge. niciodata. gigi contra |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru Posts: 584 Joined: 7-December 05 Member No.: 11 ![]() |
"am intalnit un tip care mi-a spus ca el are prieteni multi. eu n-am decat unul. l-am intrebat care-i secretul. el mi-a zis: "sa dai totul sa nu astepti nimic, nici chiar cand ai nevoie"
ei bine, asta-i prostul dupa parerea mea." off topic! nope. asta-i inteleptul! tipul acela chiar stia sa fie un prieten adevarat. cel mai bine este sa iti rezolvi singur problemele, fara sa ceri ajutorul prietenilor. cererea ajutorului ar trebui sa fie ultima, dar ultima alternativa. noua are dreptate cand spune ca bunul simt si educatia sunt calcate in picioare. parvenitismul, snobismul, mahalaua au preluat de mult conducerea. cu cat un om este mai vicios cu atat mai usor obtine iertarea celor din jur. cu cat este mai "tare in gura" cu atat mai usor obtine...hai ca am inceput sa ma enervez. :hohote: un om plin de bun simt, nevicios devine paria intre astfel de oameni. si singurul gand al celor din jur este sa-i gaseasca "punctele slabe" si sa-l determine sa fie ca ei. si daca nu reusesc...sa vezi atunci frustrari si ura pe ei, impotriva lui! "s-au infiltrat si au ocupat un scaun cu mai multe locuri numai ei doi. au nimerit chiar in fatza mea. la coborarea din scaun tipa a cazut. mi-a parut rau caci aveam un plan si pentru ea. viteza mea era prea mica pentru a o improsca cu zapada, asa ca mi-a ramas doar el, pe care l-am facut si chiar ajutat sa cada." razbunatorule! o sa-mi aduc aminte de asta, in preajma ta! cu toate ca daca mie mi-ai face asa ceva, ti-as ...zambi (si, fii convins, stiu sa zambesc foarte frumos!). sau as rade cu pofta! de intreaga situatie creata! si-ti garantez ca zambetul meu iti va topi orice dorinta de a-mi mai "plati polite" in viitor. si atunci sa vezi cu ce placere as atenta la "buna ta dispozitie"! :hohote: :hohote: |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 10th May 2025 - 09:09 AM |
|