![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 8,980 Joined: 12-January 06 From: Six feet from the edge Member No.: 146 ![]() |
Ce simbolizau la inceputuri ouale de Paste?
|
|
|
![]()
|
|
Cavaler eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 358 Joined: 26-June 06 From: Jalea Vaii Member No.: 398 ![]() |
Oul a sintetizat misterul Creatziei.
Dintr-un ou s-a nascut Universul, Lumea, omul. Oul cosmic sta la baza credintzei tuturor popoarelor. Egiptenii il adorau pe zeul Knef, care purta un ou in gura. Persii credeau ca Noaptea a clocit oul din care au iesit soarele, luna şi pamantul. Indienii, fenicienii si israelitzii considerau oul ca principiu al creatziei. Brahmanii cred in de oul de aur care dupa ce a plutit pe ape un an a dat nastere cerului, pamantului şi vazduhului, insusi Brahma nascandu-se din ou. Grecii si romanii vorbeau despre crearea lumii "ab ovo". Galii si-au luat ca simbol cocosul, al carui germen este in ou. La romani exista credintza ca "soarele e dintr-un ou" si ca oul rosu este un simbol al biruintzei impotriva Diavolului. Ouale simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din mortzi. Culoarea rosie a oualor simbolizeaza sangele lui Iisus, care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Exista credintza ca cei care ciocnesc se intalnesc pe lumea cealalta. Cea mai cunoscuta legenda care explica de ce se inrosesc ouale de Paste este cea potrivit careia Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a pus cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fatza: -De acum inainte sa facetzi si voi oua rosii si impestritzate, intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi. |
|
|
![]()
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 8,980 Joined: 12-January 06 From: Six feet from the edge Member No.: 146 ![]() |
Corect si complet (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) E randul tau.
|
|
|
![]()
|
|
Cavaler eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 358 Joined: 26-June 06 From: Jalea Vaii Member No.: 398 ![]() |
Cele mai veki documente de baza pt. Noul Testament din ce secol provin?
|
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,498 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 54 ![]() |
Cele mai vechi manuscrise sunt Aleph sau Codex Sinaiticus, aflat acum in British Museum, si B sau Codex Vaticanus, apartinand Bibliotecii Vaticanului din Roma. Amandoua au fost scrise in secolul al patrulea si s-ar putea sa fi fost printre copiile pe care le-a comandat Contantin pentru biserici. Initial, ele au continut intreg Noul Testament, desi din amandoua s-au pierdut cateva pagini.
Mai sunt si altele printre care Codex D (bilingv : greaca si latina) dar acesta este in secolul al cincilea... |
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/322.gif) corect, randul tau!
|
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,498 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 54 ![]() |
Imi cer scuze ca am intarziat cu intrebarea. Am fost plecata cateva zile.
Intrebare: Care era in antichitate cea mai nobila culoare, ce simboliza si de unde se extragea? |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Purpura? Mesopotamia? Dintr-o scoica
Dar nu stiu ce simboliza cu siguranta... puterea (pentru ca haine purpurii nu-si- permiteau decit cei bogati) ?! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
O asteptam pe Cata sa dea veridictul... Ca eu am scris din ce mi-am amintit din Istoria de-a V-a, pe care am invatat-o acum 21 de ani... hm... 21? mama, ce am mai imbatrinit.... (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/crying.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 27th July 2025 - 12:13 PM |
|