![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,498 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 54 ![]() |
Unealta sau unelta?
|
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,328 Joined: 7-December 05 From: Constanta Member No.: 2 ![]() |
Eh, scula. :D
Unealta. |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Care este varianta corecta:
"Majoritatea face doisprezece clase" sau "Majoritatea fac douasprezece clase"? 8) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,498 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 54 ![]() |
Ahaaaa...vrei sa ma pacaleshti ha? ;) Majoritatea FACE 12 clase :hohote:
De fapt, CORECT ESTE: Majoritatea face doisprezece clase ;) |
|
|
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
8) Eu?! ;D
"Majoritatea face douasprezece clase." 8) Tot te-am pacalit. :) |
|
|
![]()
|
|
Obsedat ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru Posts: 464 Joined: 8-December 05 From: Timisoara Member No.: 26 ![]() |
Pai nu-i corect: "Majoritatea fac doisprezece clase" ? :o
|
|
|
![]()
|
|
Diana, te rog sa ma scuzi...cred ca tu ai gresit. :)
Douasprezece e incorect BW : ne referim la Majoritate...verbul se aplica la subiect...e vb. de acordul predicatului cu subiectul. :D Eu shtiu ca, [virgula] corect este "doisprezece" si asta pentru ca pana la 20 numaratorul nu se schimba. Dar...cine shtie...poate ca gresesc... ::) Later edit: am cautat si in dex si numaratorul "douasprezece" nu exista...Hmmm...cred ca trebuie sa dau o fuga pana la Litere. :D |
|
|
![]()
|
|
In privinta substantivului"majoriate".
Majoritatea e una intr-un grup dat. Inseamna jumatate plus ceva. Nu pot exista doua majoritati pentru acelasi grup. Cata, numeralele le gasesti in Gramatica Academiei, vol. I. O clasa - doua clase. Feminin. Ora "douasprezece" (f), "douasprezece" femei" (f)"doisprezece jucatori"(m);"douasprezece"dulapuri (n). Cacofonia se poate evita prin schimbarea topicii: "eu stiu ca este corect". 8) |
|
|
![]()
|
|
Topica o shtiam ;) am facut-o special...suna mai ...cool, ca tot se poarta.
OK, merci pentru explicatii :-* din cate shtiu eu sunt permise ambele variante... Randul tau ca nu am nimerit-o. :) :floricele: PS: de asta am spus ca vrei sa ma pacaleshti ;) |
|
|
![]()
|
|
Nu, ca e un dezacord, nu sint permise desi se folosesc. :-X
"A transversa" sau "a traversa" ? |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 14th May 2025 - 09:33 PM |
|