IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

36 Pages V  « < 15 16 17 18 19 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim..., Greseli frecvente de limba. Alegeti varianta corecta!
divi2007
post May 5 2007, 07:09 PM
Post #161

Musafir

mici dejunuri o fi ? (IMG:style_emoticons/default/ametit.gif)
Go to the top of the page

+Quote Post
angeldust
post May 5 2007, 08:24 PM
Post #162

Musafir

varianta "mic dejunuri" am intalnit-o peste tot.

+Quote Post
Diana.
post May 5 2007, 08:59 PM
Post #163

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Tot mic-dejunuri spun si eu; e un substantiv compus. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Cindy
post May 6 2007, 12:47 PM
Post #164

V.I.P.

Group: Administratori
From: the Moon
Member No.: 180

geo, si pe mine ma enerveaza "marea majoritate", o intalnesc peste tot, chiar si la oamenii care se dau culti.. (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif)

+Quote Post
Diana.
post May 6 2007, 06:59 PM
Post #165

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Lasa, ca si "majoritatea sunt"... (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif)

+Quote Post
kalua
post Aug 28 2007, 12:10 AM
Post #166

Musafir

Care-i adjectivul de la anorexie? Anorexic? (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif)

+Quote Post
walpurgik
post Aug 28 2007, 12:25 AM
Post #167

Musafir

Da.
"DA-ul" asta plin, rotund, cuprinzand toate explicatiile in interiorul lui la intrebarea asta. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
M-a apucat aberatul, dar imi tot vine in minte "Yes!" din romanul Ulise al lui James Joyce, rostit de Molly Bloom, dupa care s-au scris carti intregi si eseuri de critica deconstructivista.
Nu va intereseaza, nici nu stiti despre ce vorbesc, stiu, cunosc, inteleg, dar imi statea pe limba si a trebuit s-o spun. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
justine
post Aug 28 2007, 01:50 PM
Post #168

Contaminat
*

Group: Contaminat
From: Bucuresti
Member No.: 1,971

QUOTE(geoo @ May 5 2007, 07:07 PM) *
ma apuca toti dracii cand aud "marea majoritate"! Imi vine sa urlu "da mica minoritate ce face?!?!?"
(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
asta e piticul meu!

Imi pare rau, dar piticul tau te face sa urli degeaba, "marea majoritate" este o expresie corecta. Exista "mica majoritate", aceea de 51%, sa zicem, si "marea majoritate", 98%...

Uite ce zice Pruteanu despre asta, poate ai mai multa incredere in spusele lui:
"O altă problemă de limbă romānă care frămīntă pe mulţi, īn aceste vremuri necăjite, este chestiunea "marii majorităţi". Surprinzător de numeroase mesaje se arată intrigate de această formulă, considerīnd-o fie pleonasm, fie eroare logică. Nu e nici una, nici alta. Majoritatea e o chestiune relativă şi variabilă, ca să spun aşa. Majoritatea īnseamnă partea mai mare dintr-un īntreg. Dar această parte poate fi cu mult mai mare sau doar cu un picuţ mai mare. Īn cazul unui vot, un rezultat de 49 de procente contra 48 īnseamnă o majoritate mică, faţă de, să spunem, 90 contra 4, care e o mare majoritate. Īn parlamente, de pildă, se lucrează cu fel de fel de majorităţi. Majoritatea relativă (sau simplă) īnseamnă jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi (cu condiţia īndeplinirii cvorumului de şedinţă, care e de 50 la sută din numărul total al parlamentarilor). Aşadar, ca exemplu, īntr-o cameră legislativă cu 140 de membri, majoritatea relativă e de 36 (140:2=70:2=35+1=36). Majoritatea absolută īnseamnă jumătate plus unu din numărul total: īn exemplul dat: 71. Pentru legi de importanţă deosebită, se cere majoritate specială, adică de doua treimi (66,66 la sută): īn exemplul folosit, 94. Aşadar, nu e nicio eroare să vorbim despre o mare majoritate sau o mică majoritate. Putem spune, de pildă: marea majoritate a romānilor sunt de credinţă creştin-ortodoxă."

+Quote Post
Cindy
post Aug 28 2007, 08:00 PM
Post #169

V.I.P.

Group: Administratori
From: the Moon
Member No.: 180

E cam aiurea, fiindca "majoritate" inseamna "cea mai mare parte, numar dintr-o colectivitate", deci este la superlativ, iar daca inlocuim si punem in fata mare/mica, vezi si tu ce rezulta. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dar oricum, nu ma mir dupa toate schimbarile care s-au facut in limba romana, avem o limba foarte versatila..

+Quote Post
angeldust
post Aug 28 2007, 08:51 PM
Post #170

Musafir

Mai mai...cum ma faceti voi sa imi calc pe principii si sa ii fac trafic lu Pruteanu (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Mie imi suna bine la urechea muzicala asta cu "marea majoritate" asa ca io o folosesc noah! Si acum cand stiu ca am si binecuvantarea lu Pruti ma simt chiar usurata (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

Si legat de problema cu majoritatea face si drege vs. majoritatea fac si dreg parca tot Pruti zicea ca depinde de context. Prima varianta se foloseste cand accentul logic cade pe ideea de grup compact iar a doua cand accentul logic cade pe fiecare dintre indivizii ce constituie majoritatea. Io una ...folosesc dupa ureche again (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Am o ureche muzicala belea ...poa sa vina 10 pruteni sa imi spuna ca nu e bine, io o stiu pe a mea si basta. Pana acu nu mi s-a plans nimeni ca nu ma intelege (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post

36 Pages V  « < 15 16 17 18 19 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 17th May 2025 - 09:54 AM