![]() ![]()  | 

| lxn | 

Mar 28 2008, 11:53 AM

| 

| 

Musafir  | 

Teo, ambele variante pare-se ca sunt corecte, si gogoase si gogosi, insa nu stiu exact care cand se foloseste. 

Eu am o dilema: Verbul a contempla cum se conjuga corect: Eu te contemplu sau Eu te contemplez? (eu as merge pe varianta a 2-a (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) )  | 

| 

| 
	|

Mar 28 2008, 11:59 AM

| 
	|
| 

Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,059 Joined: 10-December 05 From: Tara Minunilor Member No.: 80  | 

pai e verb de conjugarea I(terminat in -a), deci merge ca "a lucra"- lucrez. 

deci contemplez This post has been edited by claudia_electra: Mar 28 2008, 11:59 AM  | 

| 

| 
	|
| walpurgik | 

Apr 10 2008, 09:07 PM

| 

| 

Musafir  | 

un prieten de-al meu-- un prieten de-ai mei-- un prieten al meu ?

| 

| 

| 
	|

Apr 10 2008, 10:15 PM

| 
	|
| 

Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,851 Joined: 16-March 07 From: Bucuresti Member No.: 1,359  | 

Eu merg pe prima varianta.

| 

| 

| 
	|
| walpurgik | 

Apr 10 2008, 10:24 PM

| 

| 

Musafir  | 

Alte pareri, cine mai pofteste, cine mai doreste? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) 

| 

| 

| 
	|
| LostWhispers | 

Apr 10 2008, 10:25 PM

| 

| 

Musafir  | 

tot prima

| 

| 

| 
	|
| roxanica10 | 

Apr 11 2008, 10:07 AM

| 

| 

Musafir  | 

Am impresia ca a 2 a-i corecta...stiu ca-mi zisese profa de franca ca se zice unei prietene de-ale mele si nu de-a mea. Sper sa-mi fi amintit corect.

| 

| 

| 
	|
| walpurgik | 

Apr 11 2008, 08:21 PM

| 

| 

Musafir  | 

A doua si a treia. 

Da Roxi, ti-ai amintit bine. Este un de distributiv care inseamna dintre. Inlocuiti si veti realiza de ce 2 e una din variantele bune. Cat despre ultima varianta e corecta meu fiind postpus substantivului nearticulat. This post has been edited by walpurgik: Apr 11 2008, 08:21 PM  | 

| 

| 
	|

Apr 11 2008, 08:58 PM

| 
	|
| 

Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,851 Joined: 16-March 07 From: Bucuresti Member No.: 1,359  | 

Cred ca vorbim de 2 lucruri diferite: un si unui/ unei. 

Adica: un prieten de-al meu e diferit de unei prietene de-ale mele. Nush teorie gramatica, de-aia nu ma pricep eu f b sa explic...Dar totusi, prima varianta este subiect, a 2a este .... partea aia care raspunde la intrebarea CUI?...complement cujmva/ Nu radeti, la teorie n-am fost niciodata buna (IMG:style_emoticons/default/blush.gif) M-am ghidat dupa common sense (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)  | 

| 

| 
	|
| walpurgik | 

Apr 11 2008, 10:01 PM

| 

| 

Musafir  | 

Vorbim fix de acelasi lucru.  

În Gramatica limbii române, se spune că “din contaminarea a două formule corecte: un prieten al meu şi un prieten de-ai mei a luat naştere formula un prieten de-al meu, care este greşită (pentru că de, având aici sensul de “dintre”, trebuie să fie construit cu pluralul)” E vorba de de-ul partitiv. Insa in limba uzuala s-au incetatenit formele de-al meu, de-a mea, ia rmajoritatea considera livresca a doua, respectiv a treia forma.  | 

| 

| 
	|
![]() ![]()  | 

| Lo-Fi Version | Time is now: 4th November 2025 - 12:39 PM | 
|    
 |