IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

36 Pages V  « < 28 29 30 31 32 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim..., Greseli frecvente de limba. Alegeti varianta corecta!
Cindy
post May 15 2008, 01:14 AM
Post #291

V.I.P.

Group: Administratori
From: the Moon
Member No.: 180

Eu stiu tot de dragile, cel putin dupa vechile gramatici.

Cat despre a avea, clar sa aiba. Cum sa spui sa aiva?! (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)
Go to the top of the page

+Quote Post
Diana.
post May 15 2008, 06:45 AM
Post #292

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

E forma populara. "b"-ul transformat in "v" nu e tocmai rar.
E cu "b" ca vine din "habeo"- a avea.

De ce nu "drage": ca "drage" e pluralul pentru "draga".
DRĮGĂ, drage. s.f. 1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează. 2. Instrument īn formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor. – Din fr. drague.

+Quote Post
roxanica10
post May 15 2008, 03:09 PM
Post #293

Musafir

Pun si eu in discutie o problema de-a mea mai veche: pluralul de la capsuna. Care vi se pare forma corecta: capsune sau capsuni??

+Quote Post
Diana.
post May 15 2008, 03:22 PM
Post #294

Fondator eLady.ro

Capsune. Capsuni sint plantutele care fac fructele numite capsune.

O capsuna, doua capsune - feminin; gindeste-te numai cum s-ar auzi: am mincat doua capsuni.
un capsun, doi capsuni- masculin.
Nu ai cum sa ai feminin la singular si masculin la plural.
Genul neutru e fix invers: masculin la singular (un scaun), feminin la plural (doua scaune).

+Quote Post
Nimphetamin
post May 15 2008, 03:26 PM
Post #295

Membru de Onoare

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 1,359

Si eu zic tot capshune.

+Quote Post
roxanica10
post May 15 2008, 03:37 PM
Post #296

Musafir

Di, stii de ce intrebam, c-am dat pe dex si-am gasit urmatoarele lamuriri:

CĂPŞŚNĂ, căpşuni, s.f. Fruct fals al căpşunului, format din īngroşarea receptaculului floral īn care sunt īngropate fructele propriu-zise, asemănător cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare roşie, cărnos, parfumat şi gustos. – Probabil din căpuşă (īnv. „căpşună“) + suf. -une (lat. < -onem).

CĂPŞŚN ~i m. Plantă erbacee tārātoare cu frunze trifoliate, cu flori albe şi cu fructul mustos, dulce şi parfumat. /Din căpşună

CĂPŞŚN//Ă ~e f. Fructul căpşunului. [G.-D. căpşunei] /cap + suf. ~uş + suf. ~ună

Eu din definitiile astea nu mai inteleg nimic (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) . Pana la urma capsuna, pe care o mancam noi in aceasta perioada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , e un fruct fals al capsunului?

This post has been edited by roxanica10: May 15 2008, 03:37 PM

+Quote Post
Diana.
post May 15 2008, 03:48 PM
Post #297

Fondator eLady.ro

Roxi, citeste faza cu singularul si pluralul legat de gen si ai sa intelegi de ce "capsune" e corect si nu "capsuni".
Iti dau mai jos citate din raspunsurile lui George Pruteanu.
Saracu`, uneori exagera, insa a fost un lingvist de exceptie.

2) Pluralul plantei: căpşuni; pluralul fructelor: căpşune. Noul DOOM (2) le şi consemnează ca atare. GP
------------------------
(24 – 13.IV.2006) MĪNCĂM CIREŞI ?

Stimaţi telespectatori., bun găsit. Mă īntreba cineva, pe forumul saitului meu www.pruteanu.ro, care e pluralul corect: monede sau monezi. Le ştiam de bune pe amīndouă, dar m-am dus la dicţionarele principale - la DOOM şi la DEX să mă verific. DEX-ul īmi dă dreptate: plural monede, dar şi monezi. DOOM-ul - nu : plural, doar monede. Nu e īn ordine. Cele două dicţionare principale de azi ar trebui să fie concordante. Altminteri, īţi vine īn minte proverbul acela: nu ştie stīnga ce face dreapta. Plecīnd de la această constatare, voi folosi minutele următoare, vreo patru, spre a vă aduce la cunoştinţă şi alte cīteva obiecţii - nu numai ale mele - faţă de unele prevederi ale DOOM-2.
Voi omite, deocamdată, astăzi, obiecţia mea principală, cea care priveşte legitimarea neavenită, zic eu, a romglezei. Precizez că obiecţiile pe care le voi aduce nu doresc să umbrească partea pozitivă, masiv pozitivă, a muncii autoarelor şi mai precizez că ele se īntemeiază pe observaţii personale, dar şi pe opinii pe care le īmpărtăşesc, din materiale semnate de d-nii Pīrvu Boerescu sau Victor Iancu, īn revista Romānia literară.
Pentru persoana I singular a verbului a continua, autoarele au apreciat că forma corectă ar fi eu continui. Dar această soluţie contrazice o īntreagă paradigmă, o lungă listă de autori prestigioşi, precum şi uzul multor oameni instruiţi. Verbe terminate īn -a au, de regulă, la pers. I, -u: a lua - iau, a sta - stau, a da - dau, a vrea - vreau ş.a. Cīnd spun eu continui am senzaţia că spun eu stai, eu scrii. Iată cīteva lucrări care recomandă, la unison, forma eu continuu, pentru care pledez şi eu:
1. Dicţionarul explicativ al limbii romāne (DEX), Ed. Acad. RSR, 1975, p.190: "continua, (eu) continuu".
2. Īndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, Ed. Acad. RSR, 1983, p. 116: "continua, (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui".
3. Vasile Breban, Dicţionar general al limbii romāne, Ed. Şt. şi Enc., 1987, p.214: "continua, (eu) continuu".
4.
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii romāne, Ed. Acad. RSR, 1989, p.183: "continua , ind. prez. I sg. (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui...".
5. Ion Calotă, Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic, Ed. Sibila, 1996, p.229: "continua, vb. I, (eu) continuu, (tu) continui...".
6. Mioara Avram, Gramatica pentru toţi, Ed. Humanitas, 1997, p.220: "Forma literară de 1 sg. este continuu (nu continui), diferită de 2 sg. continui".
7. Valeria Guţu Romalo, Corectitudine şi greşeală - Limba romānă de azi, Ed. Humanitas, 2000, p. 103: "Corect
ă e deci forma eu continuu. Normele limbii literare acceptă numai această formă...".
Cred, deci, alături de autorii lucrărilor pe care le-am citat, că forma recomandabilă este eu continuu, şi nu eu continui.
O inconsecvenţă īn privinţa unor adverbe foarte uzuale. Este, īn DOOM, la locul lui, adverbul deoparte, din construcţii ca dau deoparte molozul şi dedesubt găsesc o cutie; e evident că acest deoparte nu e totuna cu de o parte: de o parte a rīului erau ruşii, de cealaltă, nemţii. Īn schimb, lipseşte nemotivat adverbul omolog şi īnrudit laoparte. Ca şi īn exemplul anterior, e o diferenţă clară īntre un enunţ precum: copiii cu părinţii plecaţi din ţară n-o duc bine: la o parte dintre ei se constată depresii şi un enunţ care sună: să dăm laoparte neesenţialul, să mergem la fond. De aceea cred că, aşa cum a fost inclus şi deci recomandat deoparte, trebuia să existe şi laoparte, īntr-un cuvīnt.
O altă categorie de obiecţii priveşte re-anglicizarea unor cuvinte. E vorba de vocabule ca derbi, penalti. Dicţionare anterioare, le consemnau cu ani buni īn urmă, īn 1975, īn formă romānească, cu i, ca semn că fuseseră asimilate, fiind vorba de cuvinte foarte populare. Acum DOOM-ul le scrie din nou cu y, ca şi cum ar fi redevenit englezeşti. Nu īnţeleg o asemenea regresie.
Īn fine, īn secundele emsiunii de azi mai īncape să-mi manifest mirarea faţă de unele forme regionale ridicate la rang de normă. DOOM admite ca pluralul pentru cireaşă, respectiv căpşună să fie cireşi, respectiv căpşuni, īn loc de singurele forme fireşti: cireşe, căpşune. Deci să putem spune: mănīnc cireşi, mănīnc căpşuni... !ca nişte căpcăuni care īnfulecă arbori şi arbuşti! Eu ştiu că, īn bună limbă romānească, cireşele cresc īn cireşi, căpşunele cresc īn căpşuni: Ea cultivă căpşuni şi face tarte cu căpşune. El se suie īn cireşi şi culege cireşe. Dar DOOM e de altă părere.
Mai vorbim. Seară bună.

+Quote Post
roxanica10
post May 15 2008, 03:52 PM
Post #298

Musafir

Super Di (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) Mersi mult. M-ai luminat. Am inteles si faza cu genul, iar extrasul din Pruteanu e excelent.
Ca tot scriam gresit pe la Monti...si-am zis sa ma corectez.

+Quote Post
Diana.
post May 15 2008, 03:58 PM
Post #299

Fondator eLady.ro

Toata lumea greseste cite ceva. Eu aici , pe forum am invatat ca e corecta forma "dragile" este corecta si nu "dragele". (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Nimphetamin
post May 15 2008, 04:09 PM
Post #300

Membru de Onoare

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 1,359

Pai din cauza formei asteia care nu-mi place, nu va mai salut cum obishnuiam eu. (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif)
Nu-mi place dragilor, dar decat sa fiu falfabeta, mai bine renunt si gasesc alta formula de salut (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

This post has been edited by Nimphetamin: May 15 2008, 04:09 PM

+Quote Post

36 Pages V  « < 28 29 30 31 32 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 15th July 2025 - 01:51 PM