IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

471 Pages V  « < 95 96 97 98 99 > »   
Closed TopicStart new topic
> Acneea - Totul despre acnee
Bacardi_Girl
post May 24 2006, 11:57 AM
Post #961


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 2,542
Joined: 13-March 06
Member No.: 265



(IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/pupaceala.gif) (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elle_ni
post May 24 2006, 12:43 PM
Post #962


Incurabil
*****

Group: Incurabil
Posts: 763
Joined: 16-December 05
Member No.: 107



Angelito, iarta-mi insistenta, dar sunt asa deisperata, ca kiar am nevoie urgent de un miracol dermatologic:sfatuieste-ma putin.Am in casa o colecti genroasa de preparate pe baza de cortizon.Stiu ce snt cortizonii,s tiu ca nus ut indicati,s tiu de dezimunineaza, dar:pentru cateva zile as putea folosi un preparat pe baza de corticon?

Te intreb de cortizon, pt ca in nebunia si disperarea mea, sub supravegherea medicilor, am juns ca timpd e 7 zile sa ii dau lui Matei (bebelasul meu de 1 an si 2 luni) Elocom, preparat pe baza de cortizon.Deja avea tot spatele plin de rani, carne vie, care nus e cicatriza si supura.Pentru ca in 2 zile ranile au facut coaja, pentru ca din a 3 a zi i-au cazut cojile si s-a curatat foarte bine, ma gandeam daca nu cumva as putea si eu sa aplic un preparat similar (Advantan, Nidoflor, Elidel) dar pe toata fata (mai mai exact pe obraji pana sper gat, cu tot cu maxilare, si pe tample, ca fruntea e un strop mai bine).

Citeam pe eva ca era o tipa care a folosit mul timp cred ca Elocom (nu mai tin minte bine) si, de fiecare data cand incerca sa renunte la el, acneea ii revenea, dar ea il folosea deja de un an.Eu nu vreau decat petnru 2-3 zile sa incerc un corticosteroid.Fac rau?Mai ales ca deja iau si Augmentin, catd espre Sumamed, as putea sa mai astept cele 5 zile alocate numai Augmentinului.

Ma duc acum sa citesc prospectele preparatelor pe baza de cortizon pe care le am in casa.Stiu ca pe unele scrie la contraindicatii "acnee",d eci nu orice preparat cu cortizon e bun pt.acnee.

Angelito, iti multumesc ca existi (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) .De-ar fi si medicii din Ro macar pe jumatate la fel de informati si binevoitori ca tine, prea putini bolnavi sau pacienti nemultumiti ar mai fi!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
17girl
post May 24 2006, 12:57 PM
Post #963


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 768
Joined: 5-February 06
Member No.: 185



walpurgik, credeam k e vreo tipa de pe net in poza, nu tu! ar fi trebuit sa te faci manechin, nu profesoara... tenul tau pare f ok...
elle_ni, sunt alaturi de tine, si sper sa se faca bine bebele matei cat de curand, si mamy lui la fel
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elle_ni
post May 24 2006, 01:02 PM
Post #964


Incurabil
*****

Group: Incurabil
Posts: 763
Joined: 16-December 05
Member No.: 107



Deci: am in casa asa:

-Nidoflor - nu este indicat in acnee si/sau acnee rozacee

-Triderm - nu mentioneaza daca e buns au nu in afectiuni dermatologice tip acnee

-Elocom - cintrindicatie in acneea rozacee

-Elidel - nu precizeaza daca e bun sau nu pt acnee (nu e pe baza de cortizon, dar este mai periculos decat cortizonul)

-Locoid - Nu este recomandat in rozaceea faciala, acneea vulgaris

-Advantan - In caz de rozacea sau de dermatita periorala, Advantan nu se va aplica pe fata.

Nu stiu de ce, dar asa mi s-a pus pata pe Elocom, ca parca as face macar o proba de o zi.Nu stiu daca dupa folosirea cortizonului pot iesi la soare.


Ce nu prea inteleg este ce caracteristici prezinta acneea rozacee.Acneea mea acum este nodulo-kestica, dar si inflamatorie, deci, mixta.Predominante sunt cosurile sub piele, cu multa-multa mizerie (pe obraji si tample), iar pe maxilare am cosuri mcii, tot sub piele, cu putina mizerie, cat o gamalie de ac, dar dese, unul langa altul.Pe gat am cosuri groase, dureroase, cu cap alb care parca ar fi 2 in 1:si kisturi si inflamatorii.Pe frunte multe denivelari sub care sunt cele kistice.Din aceasta descriere resiese ca s putea folosi vreun cortizon sau ba?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
angelito
post May 24 2006, 01:28 PM
Post #965


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 629
Joined: 11-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 82



Buna, fetelor!

Walpurgik, imi pare rau pentru bunicul tau, si eu sunt foarte atasata de bunica mea, ea m-a crescut si nu stiu ce m-as face daca ar pati ceva...

Elle dragutza, offfffffffffff! Stii ce ma gandeam, poate ar fi bine sa discuti si cu un psiholog, adica la momentul asta tu esti destul de deprimata, din multe motive, si poate iti e greu sa duci toate astea singura. U psiholog te-ar putea ajuta, sora mea de exemplu merge la unul si se simte mult mai bine, si am de gand si eu sa merg. In plus problemele de piele se agraveaza pe fond psihic, si e un cerc vicios... Sper sa nu te supere aceasta sugestie!

Cat despre preparatul corticoid, cred ca ai putea sa-l aplici cateva zile (si eu am folosit hidrocortizon in obraji cand m-am ars), si apoi sa continui cu alt tip de tratament. Incearca un produs de noua generatie, celelalte decoloreaza putin pielea.

In legatura cu antibioticele orale, NU lua doua tipuri diferite in acelasi timp!! Termina intai un tratament si apoi incepe-l pe celalalt, dar nu lua concomitent, pot exista interactiuni si efecte adverse.

Uite aici prospectul Augmentinului:

Nume: AUGMENTIN, oral
Producator: Smithkline Beecham

Introducere: Augmentin este un agent antibiotic cu un spectru de activitate deosebit de larg, impotriva agentilor bacterieni patogeni intalniti de obicei in practica medicala generala si in spital. Activitatea inhibitorie a clavulanatului de potasiu asupra beta-lactamazelor extinde spectrul amoxicilinei la o gama larga de microorganisme, inclusiv la multe dintre cele rezistente la alte antibiotice beta-lactamice.

Indicatii terapeutice: Preparatele de Augmentin oral sunt indicate in tratamentul de scurta durata al infectiilor bacteriene cu urmatoarele localizari: Infectii ale tractului respirator superior (inclusiv nas, gat si urechi): de exemplu, amigdalite, sinuzite, otite medii; Infectii ale tractului respirator inferior: de exemplu, bronsite acute si cronice, pneumonie lobara, bronhopneumonie; Infectii ale tractului genito-urinar: de exemplu, cistite, uretrite, pielonefrite, gonoree; Infectii ale pielii si tesuturilor moi; Infectii osteo-articulare; Infectii dentare: de exemplu, abcese alveolodentare; Alte infectii: de exemplu, avort septic, infectii puerperale, infectii intraabdominale. Desi Augmentin este indicat doar in situatiile de mai sus, orice infectie produsa de microorganisme sensibile la amoxicilina poate fi tratata cu Augmentin. De aceea, infectii mixte cu microorganisme sensibile la amoxicilina si microorganisme producatoare de beta-lactamaza si sensibile la Augmentin pot sa nu necesite adaugarea altui antibiotic. Augmentin este bactericid pentru un numar mare de microorganisme incluzand: Germeni grampozitivi: Aerobi: Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus; Stafilococi coagulazo-negativi (inclusiv Staphylococcus epidermidis), Bacillus anthracis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans, Corynebacterium spp, Listeria monocytogenes; Anaerobi: Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus; Germeni gramnegativi: Aerobi: Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Klebsiella spp., Shigella spp., Neisseria meningitidis, Brucella spp., Pasteurella multocida, Moraxella catarrhalis, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Bordetella pertussis, Neisseria gonorrhoeae, Vibrio cholerae, Helicobacter pylori, Gardnerella vaginalis; Anaerobi: Bacteroides spp. (inclusiv Bacteroides fragilis), Fusobacterium spp., Leptospira ictero-haemorrhagiae, Treponema pallidum; Altii: Borrelia burgdorferi, Chlamidiae.

Posologie si mod de administrare: Dozele utilizate in tratamentul infectiilor: Adulti si copii peste 12 ani: un comprimat de 625 mg de 2 ori pe zi in tratamentul infectiilor usoare si medii, fara potential de evolutie severa. In infectiile severe, cate un comprimat de 1 g de 2 ori pe zi. Terapia poate fi inceputa parenteral si continuata cu preparate orale. Copii: doza zilnica recomandata este de 25 mg/kgcorp/zi administrata divizat la fiecare 8 ore. Mai jos se prezinta indicatiile de dozare pentru copii. Augmentin suspensie: Copii intre 3 luni-1 an: 25 mg/kgcorp/zi; de exemplu, un copil cu o greutate de 7,5 kg va necesita 2 ml de Augmentin suspensie 156 mg/5 ml de 3 ori pe zi. Copii intre 1-6 ani (10-18 kg): 5 ml Augmentin suspensie 156 mg/5 ml de 3 ori pe zi. Copii peste 6 ani (18-40 kg): 5 ml Augmentin suspensie 312 mg/5 ml de 3 ori pe zi. In infectii mai severe, doza poate fi crescuta pana la 50 mg/kg corp/zi si administrata divizat la 8 ore. Comprimatele de Augmentin de 625 mg sau de 1 g nu sunt recomandate copiilor in varsta de 12 ani sau mai mici. Posologia in infectiile dentare (de exemplu: abcese alveolodentare): Adulti si copii de peste 12 ani: se administreaza un comprimat de Augmentin de 625 mg de doua ori pe zi, timp de cinci zile. Posologia in afectiuni renale: Adulti: Afectiuni usoare (clearance creatinina 30 ml/min): nu sunt necesare modificari ale dozelor. Afectiuni moderate (clearance creatinina 10-30 ml/min): un comprimat de 625 mg la 12 ore. Comprimatele de 1 g nu sunt recomandate. Afectiuni severe (clearance creatinina 10 ml/min): cel mult 1 comprimat de 625 mg la 24 ore. Comprimatele de 1 g nu sunt recomandate. Copii: Afectiuni usoare (clearance creatinina 30 ml/min): nu sunt necesare modificari ale dozelor. Afectiuni moderate (clearance creatinina 10-30 ml/min): amoxicilina maximum 15 mg/kg corp la 12 ore. Afectiuni severe (clearance creatinina 10 ml/min): amoxicilina maximum 15 mg/kg corp/zi, intr-o doza unica. Posologia in afectiuni hepatice: Se va administra cu prudenta; se va monitoriza functia hepatica la intervale regulate. Fiecare comprimat de 625 mg Augmentin contine 0,63 mmoli (25 mg) de potasiu.

Mod de administrare: Oral: comprimate sau sirop. Pentru evitarea aparitiei intolerantei gastrointestinale, Augmentin se va administra imediat inainte de masa. Absorbtia Augmentinului este favorizata atunci cand acesta se administreaza la inceputul mesei. Pentru prepararea siropului, initial agitati flaconul cu pulbere. Adaugati apoi volumul de apa inscris pe eticheta si agitati bine sau initial adaugati 2/3 din cantitatea de apa, agitati, apoi completati pana la linie. Se lasa apoi 5 minute pentru a asigura dizolvarea totala a pulberii. Odata dizolvat, Augmentin sirop trebuie pastrat in frigider si utilizat intr-un interval de cel mult 7 zile. Se agita bine flaconul inaintea fiecarei administrari. Tratamentul cu Augmentin nu trebuie prelungit peste 14 zile fara avizul medicului.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la beta-lactamine, de exemplu peniciline si cefalosporine. Antecedente de disfunctii hepatice/icter asociate cu administrarea de Augmentin sau de peniciline.

Precautii: La unii pacienti care au urmat tratament cu Augmentin s-au observat modificari ale testelor functionale hepatice. Semnificatia clinica a acestor modificari nu este certa, dar Augmentin trebuie utilizat cu atentie la pacientii care prezinta disfunctii hepatice evidente severe. Icterul colestatic a fost rar semnalat, fiind de regula reversibil, uneori si sever. Semnele si simptomele pot sa nu devina evidente o perioada de pana la 6 saptamani de la intreruperea tratamentului. La pacientii cu afectiuni renale moderate sau severe, dozele de Augmentin trebuie ajustate conform recomandarilor de la Posologie. La pacientii cu penicilino-terapie s-au inregistrat ocazional cazuri severe sau fatale de reactii de hipersensibilitate (anafilaxie). Aceste reactii apar cu precadere la indivizii care au prezentat in antecedente hipersensibilitate la penicilina. Daca apare o reactie alergica, tratamentul cu Augmentin trebuie intrerupt si instituit un tratament alternativ adecvat. Reactiile anafilactice serioase necesita un tratament de urgenta cu adrenalina. De asemenea, ar putea necesita oxigenoterapie, administrare intravenoasa de steroizi si reanimare respiratorie pana la intubatie. La pacientii care au primit amoxicilina rash-ul eritematos a fost asociat cu mononucleoza infectioasa. Administrarea prelungita poate duce, de asemenea, la cresterea microorganismelor rezistente. Suspensia de Augmentin contine 12,5 mg de aspartam per doza de 5 ml si de aceea trebuie administrat cu prudenta in fenilcetonurie.

Utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii: Studiile de reproducere la animale (soareci si sobolani) carora li s-a administrat Augmentin nu au evidentiat efecte teratogene. Exista o experienta limitata in ceea ce priveste utilizarea de Augmentin in timpul sarcinii. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, terapia cu Augmentin in timpul sarcinii trebuie evitata, in special in primul trimestru de sarcina, utilizandu-se numai atunci cand medicul considera administrarea absolut necesara. Augmentin poate fi administrat in perioada alaptarii. Cu exceptia riscului de sensibilizare, asociat cu o excretie in cantitate mica in laptele matern, nu au fost remarcate efecte negative asupra copilului alaptat.

Interactiuni medicamentoase: La unii pacienti tratati cu Augmentin s-a constatat o prelungire a timpului de protrombina si a timpului de sangerare. Augmentin trebuie utilizat cu atentie la pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulante. Nu se recomanda administrarea concomitenta de probenecid. Probenecidul scade secretia tubulara renala a amoxicilinei. Utilizarea concomitenta cu Augmentin poate duce la mentinerea unui nivel sangvin crescut al amoxicilinei, dar nu si a acidului clavulanic. Administrarea concomitenta a alopurinolului si ampicilinei creste semnificativ incidenta rash-ului la pacientii care urmeaza tratament cu ambele medicamente, comparativ cu pacientii care urmeaza tratament doar cu ampicilina. In orice caz, este cunoscut faptul ca posibilitatea aparitiei rash-ului la ampicilina este datorata alopurinolului. Nu exista date referitoare la administrarea concomitenta de Augmentin si alopurinol. Ca si in cazul altor antibiotice cu spectru larg, Augmentin poate reduce eficienta contraceptivelor orale si pacientii trebuie avertizati asupra acestui aspect.

Efecte adverse: Efectele adverse, ca si la amoxicilina, sunt rare si in majoritate tranzitorii si de intensitate mica. Au fost raportate diaree, indigestie, greturi, varsaturi, colite pseudomembranoase si candidoze intestinale. Greata, de altfel rara, este mai frecvent asociata cu dozele orale crescute. Daca efectele adverse gastrointestinale apar la terapia orala, ele pot fi reduse prin administrarea de Augmentin la inceputul meselor. O crestere moderata de ASAT si/sau ALAT a fost remarcata la pacientii care au urmat tratament cu antibiotice din clasa ampicilinelor, dar semnificatia acestei cresteri este necunoscuta. Rar in cursul tratamentului cu Augmentin s-au semnalat hepatite si ictere colestatice. Ele pot fi severe si se pot mentine cateva luni. Au fost raportate ca aparand predominant la adulti sau varstnici si usor mai frecvent la barbati. Semnele si simptomele pot aparea in timpul tratamentului, dar sunt mai frecvent intalnite dupa intreruperea acestuia pana la o perioada de 6 saptamani. Reactiile hepatice sunt de regula reversibile. Totusi, in cateva cazuri extrem de rare, s-a semnalat decesul. Acestea au fost aproape intotdeauna cazuri asociate cu afectiuni grave sau cu medicatii concomitente. Uneori poate aparea rash urticarian si eritematos. Au fost semnalate cazuri rare de eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroza epidermica toxica si dermatite exfoliative. Tratamentul trebuie intrerupt la aparitia oricaruia dintre aceste tipuri de rash. Ca si pentru alte antibiotice beta-lactamice, s-au semnalat angioedem si anafilaxii. Rar pot aparea nefrite interstitiale. Ca si pentru alte antibiotice, incidenta reactiilor adverse gastrointestinale poate fi crescuta la copiii sub 2 ani. Totusi, in studiile clinice, numai 4% dintre copiii sub 2 ani au necesitat intreruperea tratamentului. Ca si in cazul altor beta-lactamine, s-au raportat leucopenie tranzitorie, trombocitopenie tranzitorie si rar anemie hemolitica.

Supradozare: Probabilitatea aparitiei unor probleme legate de supradozarea cu Augmentin este redusa; daca apare supradozarea, exista evidente simptome gastrointestinale si tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic. Ele se trateaza simptomatic, cu atentie la balanta hidroelectrolitica. Augmentin poate fi eliminat din circulatie prin hemodializa.

Conditii de pastrare: Preparatele de Augmentin trebuie pastrate la loc uscat. Comprimatele de Augmentin de 625 mg si de 1 g trebuie pastrate la loc uscat si la o temperatura mai mica de 25 grade Celsius. Odata preparate, suspensiile de Augmentin de 312 mg/5 ml si 156 mg/5 ml raman stabile timp de 7 zile, daca sunt tinute la frigider (dar nu congelate).

Forma de prezentare: Augmentin comprimate de 625 mg: comprimate filmate, ovale, albe, avand inscriptionat “Augmentin” pe una din fete. Fiecare comprimat contine 500 mg amoxicilina si 125 mg acid clavulanic. Cutie cu blistere, continand 14 comprimate. Augmentin comprimate de 1 g: comprimate filmate, ovale, albe, avand inscriptionat “Augmentin” pe una din fete si un sant marcator pentru divizare. Fiecare comprimat contine 875 mg amoxicilina si 125 mg acid clavulanic. Cutie cu blistere, continand 14 comprimate. Augmentin suspensie 312 mg/5 ml: flacoane de sticla cu pulbere pentru prepararea a 100 ml sirop. Dupa reconstituire, fiecare 5 ml suspensie contine 250 mg amoxicilina si 62,5 mg acid clavulanic. Augmentin suspensie 156 mg/5 ml: flacoane de sticla cu pulbere pentru prepararea a 100 ml sirop. Dupa reconstituire, fiecare 5 ml suspensie contine 125 mg amoxicilina si 31,25 mg acid clavulanic. Amoxicilina se gaseste sub forma de trihidrat de amoxicilina, iar acidul clavulanic sub forma de clavulanat de potasiu.

Germeni producatori de beta-lactamaza rezistenti la ampicilina si amoxicilina.
Fiecare 25 mg Augmentin suspensie contin 20 mg amoxicilina si 5 mg acid clavulanic.



Si chiar asa Elle, ce mai face bebe Matei? E bine acum?

Si intr-adevar ar fi foarte bine sa iei hepatoprotectoare, sigur nu le vei lua degeaba!

Michelle, bafta cu tratamentul! Cat despre analizele hormonale, cred ca se fac mai in orice cabinet care se respecta, eu am facut mai demult la Puls, de exemplu. Oricum, sigur se fac in orice clinica mare.

In alta ordine de idei, ieri am fost putin la cumparaturi - vreau sa cumpar o noua crema, foarte hidratanta dar si foarte lejera (grea misiune...), inca nu m-am hotarat ce... Dar am vazut la Carrefour ca au adus o noua gama (nu mai stiu cum se numeste), exista plasturi pentru puncte si cosuri, o crema antiacneica (pe baza de plante, si compozitia era chiar ok), o crema cicatrizanta (si compozitia ei era ok, in afara de un isopropil miristat in capul listei (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) , ceea ce m-a descurajat s-o cumpar...) si altele. Eu mi-am luat un unguent cu galbenele si propolis de la Tis, si unguentul Cicatrizin, tot de la Tis (recomandat de Kary). Si sunt multumita, am aplicat aseara unguentul cu propolis pe o rana pe care o aveam pe ureche (cum am facut-o habar n-am!), si acum e ok. Cat despre celalalt unguent, desi cred ca e ok ca cicatrizant, am senzatia ca e comedogen (oricum toate aceste unguente contin lanolina, din pacate, ceea ce le face potential comedogene).

Tot la farmacie am vazut si noua gama Johnson's Holiday Skin, creme autobronzate - sunt, din cate am inteles, mai mult creme decat autobronzante clasice, si exista in doua variante de culoare: inchis si deschis. Tare as incerca varianta "light"!

Si caut in continuare gama completa Harrogate...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bebe_maria
post May 24 2006, 08:07 PM
Post #966


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,856
Joined: 15-March 06
From: craiova
Member No.: 269



Elle imi pare asa rau pt tine si bebe (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) nici nu stiu ce pot sa zici in asa momente .. o sa ma rog pentru tine sa fii bine (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)
Apropo de Matei nu stiu exact ce are dar poate te ajuta experienta mea: cand aveam vreo 3 ani am facut de urgenta o operatie la ganglionii de la ceafa dupa care 1 an de zile am avut pielea plina de bube si iritatii si coji pe pielea capului, coji care lasau rani etc. Intra-devar ingrozitor. Singurul mod in care mi-au trecut a fost un regim alimentar bazat doar pe fructe si legume si ceaiuri + apele de la calimanesti - caciulata. Am stat aproximativ 3 saptamani, am tinut regim si am baut zilnic apa de acolo si mi s-a curatat pielea perfect. Si tot pt Matei ai incercat unguentul cu ihtyol? Este recomandat pt arsuri, psoriazis, dermatoze de diverse etiologii. Poti sa incerci macar pe o zona mica de piele. Bafta si sper sa vii curand cu vesti bune (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)

Angelito plz plz spune-mi si mie ce exfoliant folosesti. Dupa mai multe cautari oscilez intre cel de la ducray si cel de la galenic (pe baza de sulfina).
Fetele le-a folosit cineva? Despre cel de la ducray am auzit cateva pareri bunicele, dar cel de la galenic? Orice sfat este binevenit, va multumesc (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)

Aaaaa si in ceea ce priveste gama HARROGATE a scris o elady acum cateva zile unde se gaseste intreaga gama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
angelito
post May 25 2006, 01:34 PM
Post #967


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 629
Joined: 11-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 82



Maria, eu nu folosesc nici un exfoliant, eu ma exfoliez masand delicat cu buricele degetelor si atat... N-am gasit pana acum nici un exfoliant care sa nu-mi agreseze pielea si sa nu lase mici scuame. Pentru mine merge cel mai bine metoda asta, si chiar si asa e destul de agresiva (de fapt acum tocmai ce am facut baie si m-am exfoliat, si am obrajii rosii ca focul, grrrrrrr). Cred ca cele mai bune exfoliante sunt cele pe baza de enzime, care nu contin granule abrazive si nu trebuie masate pe piele. Dar nu prea stiu daca la noi se gaseste asa ceva (de ex. gomajul biologic de la Yves Saint Laurent).

In rest, cred ca sunt ok gomajele de la Avene, Ducray, de cel de la Galenic nu stiu nimic...

Elle, sa stii ca in general corticoizii nu sunt recomandati tenurilor acneice - daca sunt folositi mult timp si pe suprafete mari pot provoca acnee, rozacee, dermatita periorala si alte lucruri "minunate" (vergeturi, telengiectazii, atrofierea pielii, depigmentare, hirsutism etc.). Ideea e sa-i folosesti numai cand nu ai incotro, si pe suprafete mici. Deci, poti incerca Elocom-ul, dar nu pe perioade lungi.

Cat despre acneea rozacee, din cate stiu este o acnee combinata cu probleme de circulatie sanguina - cuperoza (pete, roseti difuze pe fata, vinisoare care apar la suprafata pielii etc.).

Iata aici mai multe detalii:

Acneea rozacee
Dermatologie
31 Martie 2006

Generalitati

Acneaa rozacee este o boala a pielii caracterizata prin roseata, cosuri si o prezenta unor linii rosii (telangiectazie) sau a rash-ului la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Popular este denumita "acneea adultului" deoarece produce niste leziuni asemanatoare cosurilor. Acneea rozacee poate sa determine arsuri si sensibiliatate crescuta la nivelul ochilor si a pleoapelor.
Acneea rozacee poate fi controlata prin medicatie si evitarea factorilor declansatori. Netratata se poate agrava si duce la aparitia unor nodului localizati la nivelul nasului si a fetei si poate produce probleme serioase ale ochilor.
Indivizii cu tenul deschis la culoare cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani sunt cei mai susceptibili de a face rozacee. Din punct de vedere al sexului, femeile sunt mai susceptibile decat barbatii, dar acestia din urma fac forme mai severe de rozacee.

Cauze

Cauza aparitiei rozaceei este necunoscuta. Una din teorii sustine rolul reactivitatii crescute a vaselor de sange, a inflamatiei si a infectiei in aparitia rozaceei. Deoarece acneea rozacee determina caldura locala bacteriile gasesc un mediu propice pentru crestere si inmultire, ducand la aparitia nodulilor si a cosurilor. Mici paraziti (Demodex folliculorum) care traiesc in mod obisnuit pe piele se inmultesc excesiv, jucand astfel un rol important in aparitia rozaceei.
Aparitia rozaceei este declansata de anumiti triggeri ce dilata vasele sanguine de la nivelul fetei, determinand roseata. Cei mai frecventi triggeri (factori declansatori) sunt soarele, efortul fizic, canicula, stresul emotional, alimente condimentate, alcoolul si baile fierbinti.
Majoritatea indivizilor ce dezvolta rozacee au istoric familial cu aceasta afectiune.
Se pare ca exista o legatura intre rozacee si bacteria Helicobacter Pylori ce determina infecia tractului digestiv. Este insa neclar daca tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori duce la ameliorarea rozaceei.
Acneea rozacee nu este cauzata de alcool sau de igiena precara, asa cum se credea in trecut. Totusi alcoolul este unul din factorii declansatori ai bolii si poate agrava simptomatologia.

Simptomatologie

Inaintea aparitiei simptomatologiei de rozacee se poate observa o crestere in sensibilitatea pielii. De asemenea, unele produse cosmetice pot determina reactii alegice asemanatoare arsurilor.
Odata cu aparitia rozaceei se observa o roseata peristenta asemanatoare arsurilor solare la nivelul pometilor. Principalele simptome sunt:
- roseata la nivelul fetei. Factori declansatori precum expunerea la soare sau consumul de alcool dilata vasele de la nivelul fetei ducand la aparitia rosetei. La femei aceasta apare la nivelul pometilor, nasului, barbiei si fruntii sau sub aspectul unui fluture la nivelul pometilor si a nasului. La barbati roseata apare tipic la nivelul nasului, dar pot fi afectate si alte zone ale fetei. In unele cazuri, eritemul (roseata) se dezvolta la nivelul gatului sau a decolteului.
- cosuri la nivelul fetei. Mici cosuri – noduli rosii, la nivelul pielii- pot apare in zonele eritematoase sau la periferia acestora. Acestea difera de cosurile din acnee.
- mici linii rosii la nivelul fetei (telangiectazie). Aceste linii mici, subtiri ce sunt de fapt vase de sange asemanatoare panzei de paianjen apar mai frecvent la nivelul pometilor.
- noduli edematosi la nivelul nasului. In cazuri severe, in special la barbati, nasul este marit de volum, bulbos si rosu situatie denumita rinofima.
- iritatie la nivelul ochilor. Simptomele intalnite sunt roseata, uscaciune, senzatie de arsura, cruste, senzatie de nisip la nivelul ochilor, ochi rosu (conjunctivita) si edem la nivelul pleoapelor. Acesti ochi nu vor tolera lentilele de contact,iar purtarea lor duce la aparitia tumoretelor. Uneori vederea poate fi incetosata, dar numai in cazuri severe aceasta este afectata. Aceste simptome sunt intilnite la jumatate din bolnavii cu rozacee.
Se impune un diagnostic diferential al rozaceei cu alte afectiuni ce au simptome asemanatoare precum lupusul eritematos sau acneea.
Unele studii sugereaza o legatura intre rozacee si migrena, pusa pe seama vaselor de sange.

Mecanism fiziopatologic

Acneea rozacee apare in stadii. Primul semn este reprezentat de o tendinta usor accentuata la roseata, apare eritem la nivelul pometilor sau pete rosietice. Pielea fetei poate fi mai sensibila si apar reactii la produsele cosmetice, precum lotiunile sau sapunul. La unii indivizi iritatia ochilor apare inaintea oricarui simptom al pielii.
Pe masura ce acneea rozacee evolueaza eritemul facial de la nivelul pometilor, fruntii sau a barbiei apare si dispare. Roseata este rezultatul cresterii fluxului sanguin ce duce la dilatarea vaselor de la nivelul fetei. In timp, dilatarea devine permanenta astfel incat vasele sanguine apar ca o panza de paianjen la nivelul fetei.
Incep sa apara mici cosuri la nivelul zonelor eritematoase sau pe marginea acestora. In final, daca acneea rozacee nu este tratata eritemul si telangiectaziile devin permanente.
Pe langa eritem si cosuri, acneea rozacee poate afecta si ochii. Simptomatologia de la acest nivel poate apare inaintea sau dupa aparitia modificarilor tenului si cuprinde eritem, uscaciune, infectii si senzatie de arsura (conjunctivita). Daca problemele oculare nu sunt tratate acestea se agraveaza mergand de la vedere incetosata pana la tulburari mai grave de vedere.
Tratamentul reduce simptomatologia rozaceei si previne agravarea. Netratata, acneea rozacee poate duce la aparitia rinofimei, afectiune caracterizata pintr-un nas marit, bulbos, rosu si cu nodului densi. Este produsa prin largirea glandelor sebacee si prin marirea in volum a tesutului. Este mai frecventa la barbati decat la femei si se dezvolta pe o perioada lunga de timp. In majoritatea cazurilor, insa, acneea rozacee nu progreseaza pana la rinofima.

Factori de risc

Nu se cunosc factorii de risc ai rozaceei, desi se pare ca exista o componenta familiala a acestei afectiuni.
Exista cativa tiggeri ce produc cresterea fluxului sanguin la nivelul fetei, ducand astfel la aparitia simptomelor de rozacee. Dintre acestia fac parte soarele, stresul, canicula, alcoolul, cofeina, alimente condimentate, efortul fizic, baile fierbinti si gerul. Acesti triggeri produc o crestere brusca a fluxului sanguin de la nivelul fetei, provacand dilatarea vaselor sanguine si implicit aparitia eritemului. Este cunoscut faptul nu toti indivizii cu rozacee reactioneaza la fel la aceeasi triggeri.

Consultul de specialitate

Este indicat un consult de specialitate atunci cand apar:
- pete rosii la nivelul fetei ce prezinta un caracter fugace
- eritem ,cosuri si linii mici subtiri la nivelul fetei
- ochi rosii sau frecvente iritatii oculare
- nas rosu, bulbos cu noduli densi

Expectativa vigilenta

Daca apar semne de rozacee ca eritem, cosuri, iritatie oculara sau noduli edematosi, mari la nivelul nasului ar trebui consultat un medic. In cazul in care tratamentul este inceput la primele simptome de rozacee rezultatele vor fi mai mult deact satisfacatoare.

Medici specilisti recomandati

Urmatorii medici pot diagnostica si trata acneea rozacee:
- medic medicina de familie
- medic dermatolog
- medic medicina interna
- medic oftalmolog (in cazul afectarii oculare)
Urmatorii specialisti trateaza cazuri mai grave de rozacee , ce pot necesita interventie chirurgicala:
- medici dermatologi
- medic chirurgie plastica

Investigatii

O simpla examinare clinica pune de obicei diagnosticul de rozacee. Rareori, atunci cand exista dubii, se pot efectua cateva teste in vederea diagnosticului diferential cu lupusul eritematos sau cu micozele.
In timpul examinarii trebuie cautate semnele de rozacee de la nivelul fetei, gatului, decolteului si ochilor. O anamneza personala (asupra factorilor declansatori si a frecventei aparitiei eritemului) si familiala este de obicei utila.

Tratament

Nu exista tratament curativ pentru rozacee. De obicei tratamentul se axeaza pe reducerea simptomelor si pe prevenirea agravarii bolii. Netratata, afectiunea se agraveaza, iar simptomele tind sa devina permanente.
Tratamentul pentru cele patru forme principale de rozacee depinde in special de simptome:
- acneea rozacee eritemato-telangiectatica: simptomele cuprind eritem al pielii si telangiectazie (mici linii rosii si fine). Unii indivizi declaca senzatii de arsura sau de intepatura la nivelul feteti. De obicei pielea este foarte sensibila si nu tolereaza cremele de fata. In cazuri mai usoare, se pot aplica produse anti-inflamatoare sau crema fotoprotectoare dimineata. Daca acest tratament nu estompeaza telangiectaziile atunci se poate apela la terapia laser.
- acneea rozacee papulo-pustuloasa: Simptomatologia este dominata de prezenta cosurilor (pustule). Se pot intalni si eritemul si telangiectaziile la nivelul pometilor. Tratamentul consta in unguente si antibiotice, de multe ori asociate. In aceasta forma pielea fetei este mai putin sensibila.
- acneea rozacee fimatoasa: Simptomele includ piele ingrosata, cu noduli si pori largi. Afecteaza in special nasul (rinofima), dar se pot intalni si la nivelul barbiei, fruntii, urechilor si a pleoapelor. Se asociaza eritem, pustule si telangiectazii. In stadii incipiente se poate administra isotretinoin (retinoizi), dar in stadii avansate este necesara laser-terapia.
- acneea rozacee cu afectare oculara: simptomele includ ochi rosii, iritati si uscati cu senzatie de corp strain. Pleoapele pot fi edematiate (umflate), uscate si acoperite de cruste. In cazuri severe se asociaza durerea si vederea incetosata. In cazuri usoare, se aplica unguente in asociere sau nu cu antibiotice per os (pe gura).
Simptomele se amelioreaza sub tratament in aproximativ 2 pana la 4 saptamani, dar rezultate satisfacatoare se vor observa abia peste 2 luni.
O parte importanta a tratamentului o reprezinta identificarea si evitarea tiggerilor, chiar si atunci cand se folosesc medicamente. Pacientilor le este recomandat sa tina un jurnal in care sa-si noteze toti factorii ce determina eritemul feteti pentru a le fi apoi mai usor sa-i evite.

Profilaxie

Cauza aparitiei rozaceei nu este cunoscuta deci nu poate fi vorba de o adevarata profilaxie.
Totusi, se poate preveni agravarea ei prin evitarea factorilor ce determina eritemul fetei. Dintre acestia enumeram: soarele, vantul, temperaturi crescute sau scazute, stresul, condimentele, produsele de ingrijire a pielii si efortul fizic.

Tratamentul la domiciliu

Pacientii cu rozacee pot urma cativa pasi simpli de tratament la domiciliu ameliorand simptomatologia si prevenind agravarea:
- ingrijirea pielii: se vor folosi numai sapun, lotiuni si produse cosmetice pentru piele sensibila, ce nu contin alcool, ce nu sunt abrazive si nu inchid porii (noncomedogenice). Se va evita frecatul pielii. Produsele cosmetice colorate in verde ajuta la mascarea eritemului facial. Se poate apela la saloane cosmetice specializate folosirea cosmeticelor la indivizi cu rozaceei.
- folosirea cremelor fotoprotectoare: reprezinta o parte importanta a tratamentului rozaceei, protejand piele feteti de expunerea la soare. Se vor folosi creme fotoprotectoare cu spectru larg – ce blocheaza UVA,UVB si razele infrarosii – si factor de protectie solara mai mare de 15. De obicei, este destul de dificila gasirea unei creme care sa fie suitabila pentru pielea sensibila a persoanelor cu rozacee, dar este importanta pentru protectia pielii.
- ingrijirea ochilor: Se vor aplica, de cateva ori pe zi, comprese caldute, apoi se vor spala usor pleoapele cu un produs special pentru ochi. Se pot folosi lacrimi artificiale daca ochii sunt uscati.
- identificarea tiggerilor: Este indicata folosirea unui jurnal zilnic in care pacientii sa-si noteze toti factorii ce declanseaza eritemul facial, astfel fiind mai usor sa-i evite.
- evitarea factorilor declansatori (triggeri): Odata identificati evitarea lor va fi mult mai usoara:
- aplicarea zilnica a unei creme fotoprotectoare; evitarea plimbarilor in perioada amiezii; folosirea palariilor cu boruri largi
- reducerea stresului; dieta echilibrata, exercitii fizice regulate
- evitarea plimbarilor in zilele umede si foarte calduroase
- diminuarea consumului de alcool, condimente si bauturi fierbinti
- exercitiile fizice trebuie efectuate in incaperi racoroase, pe perioade mai scurte de timp, cu intensitate mai mica. Vara se recomanda ca acestea sa fie efectuate dimineata.
- pe timpul iernii trebuie folosite creme hidratante care imipedica piele sa se usuce. Se recomanda folosirea fularului aplicat peste pometi si nas pentru a proteja pielea de ger si vant.
- evitarea bailor execesiv de fierbinti si a saunelor
- se vor folosi doar produse cosmetice pentru piele sensibila, cu evitarea celor iritante sau abrazive

Medicatie

Pentru ameliorarea eritemului si a simptomatologiei oculare se pot folosi creme ce contin si un antibiotic. Antibioticele administrate per os (pe gura) reduc edemul, iritatia ochilor si vindeca pustulele; cazurile mai usoare de rozacee raspund bine numai cu tratament local. Totusi, simptomatologia se remite mai rapid in administrarea sistemica. Trebuie avut in vedere ca folosirea antibioticelor per os o perioada lunga de timp are efecte secundare precum gastrite sau infectii cu levuri. Din acest motiv medicatia antibiotica per os trebuie administrata initial, continuandu-se apoi cu cea in administrare locala.
Sub tratament antibiotic simptomele se ameloireaza in 3 pana la 4 saptamani, cu rezultate evidente la 2 luni.
Nodului din cardul rinofimei nu raspund la tratamentul antibiotic.

Optiuni de medicamente

Medicamentele folosite in tratamentul rozaceei sunt:
- antibiotice: folosite singure sau in asociere
- isotretinoina prescrisa in acneea rozacee severa ce nu raspunde la antibiotice. Nota: Femeile care sunt insarcinate sau doresc sa o sarcina in viitorul apropiat nu trebuie sa foloseasca acest preparat datorita riscului de aparitie a avortului spontan si a defectelor congenitale.
- tretinoina Este un medicament topic (local) folosit mai mult in tratamentul acneei. Se foloseste in tratamentul pustulelor din rozacee. Nu influenteaza eritemul sau telangiectazia faciala.
Se mai pot prescrie si alte medicamente, in functie de situatie, ca imidazoli sau acid azelaic sub forma de gel.

De retinut!

Medicamentele amelioreaza de cele mai multe ori simptomele de rozacee.
Tratamentul trebuie administrat pe toata perioada existentei manifestarilor cutanate de rozacee.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor severe de rozacee, ca rinofima, in telangiectazii sau eritem peristent.
O parte din problemele cutanate din rozacee raspund mai bine la tratamentul chirurgical. Astfel, persoanele cu tenul deschis la culoare care isi limiteaza expunerea la soare si folosesc creme fotoprotectoare dupa procedurile chirurgicale tind sa aiba rezultate mult mai bune comparativ cu cei cu tenul mai inchis la culoare sau care nu isi limiteaza expunerea la soare.

Optiuni ale tratamentului chirurgical

Aceste sunt:
- terapie laser: indeparteaza stratul superficial al pielii; se foloseste in tratarea rinofimei, telangiectaziilor sau a eritemului persistent.
- dermabraziunea: catifeleaza pielea aspra si netezeste nodulii de la nivelul nasului din rinofima
- chirurgia cosmetica: chirurgia plastica si reconstructiva indeparteaza si remodeleaza nodulii din cadrul rinofimei

De retinut!

Pacientii care folosesc sau au folosit in ultimele 6 pana la 12 luni isotretinoina (Accutane) nu sunt candidati buni pentru chirurgia plastica datorita riscului crescut de aparitie a cicatricilor post-operatorii.

Alte tratamente

Pacientii cu rozacee ar trebui sa apeleze la consilierea cosmetica. De obicei, medicul dermatolog indica un salon cosmetic specializat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bebe_maria
post May 26 2006, 12:37 AM
Post #968


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,856
Joined: 15-March 06
From: craiova
Member No.: 269



Multumesc angelito.. nu cred ca mai iau pe niciunul (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif) ... am vazut un post pe alte forum cum ca ar fi ff bun exfoliatul de(cu?) ceai verde de la body shop mai ales ca asta are si actiuni antiacneica.. si tu ziceai ca vrei sa il iei (atunci prin 2003 de cand e post-ul (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/blush.gif) ) l-ai luat pana la urma? o fost bun? (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kary_pink
post May 26 2006, 01:07 AM
Post #969





Musafir






O masca cosmetica eficienta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-sa formeze o pasta moale,fara grunji si fara miros neplacut
-sa se intinda uniform pe piele
-sa se usuce repede si sa formeze pe piele un strat aderent
-sa poata fi usor indepartata de pe obraz,fara sa produca durere
-sa nu continasubstante vatamatoare pentru piele

Procedeele cosmetice care preced aplicarea unei masti sunt:

-demachierea si curatirea tenului
-baie de aburi pentru dilatarea porilor
-masaj facial

Iata cateva masti cosmetice la indemana oricui:

Pentru tenul cu puncte negre:

a)se taie o rosie bine coapta in rondele si se aplica pe fata
b)se dizolva 5g gelatina in 50 ml infuzie de plante la cald,se adauga 10g miere de albine si 10g glicerina
Pentru tenul cu pori dilatati:se curata sase prune de coaja(dupa ce le-am oparit), se scot samburii, se strivesc si se amesteca cu sase picaturi de ulei de maslinesi o lingura de suc de lamaie
Pentru tenul cuperozic:se amesteca o lingurita miere de albine cu zece picaturi de zeama de lamaie si cinci picaturiulei de migdale


Pentru tenul acneic:

a)se dizolva 0,50g ihtiol in 15ml apa, apoi se adauga 25g caolin
b)se freaca 25g drojdie de bere proaspata cu o lingura de glicerina si caolin pana se formeaza o pasta
c)se taie o portocala felii si se aplica pe fata
d)o lingura de drojdie de bere se amesteca cu o lingura de ceai de musetel si zece picaturi de vitamina f

Mierea
- inmoaie si hidrateaza tenul , reduce inflamatiile.

Laptisorul de matca
- la tratarea tenului imbatranit , atenueaza ridurile, este regenerator.
- impotriva caderii parului
- administrat intern este fortifiant

Propolisul
- efect dezinfectant ; din el se prepara masti pt. tenurile seboreice sau acneice

Galbenusul de ou
- la tratarea tenurilor imbatranite , hraneste tenul , duce la disparitia ridurilor
-poate fi amestecat cu uleiuri, grasimi, chiar si cu apa

Albusul de ou
- contine albumina si vitamina B
- efect astringent ; in ttratamentul tenurilor seboreice

Laptele
- cea mai performanta emulsie, contine multe substante nutritive
- se foloseste la masaj , in compozitia mastilor, la curatarea tenului

Produsele lactate acre
- contin acid lactic ; tratarea tenurilor uscate si seboreice

Branza
- se foloseste cu ulei sau smantana ; are efect calmant; se poate folosi atat in tratarea tenului gras cat si a celui uscat.

Caimacul
- se foloseste la prepararea mastilor destinate tenului deshidratat
- are un continut mare de substante
Vitaminele din punct de vedere cosmetic
--------------------------------------------------------------------------------


Vitamina A liposolubila. Contribuie la structura si functia normala a epiteliilor.
- in ulei de peste, galbenus de ou, morcov, unt
- provitamina A = carotina

Vitamina B hidrosolubila. Regleaza metabolismul hidrantiilor de carbon, grasimilor, proteinelor. Are efect de pastrare si aparare a structurii si culorii pielii.

Vitamina B1. Rol in metabolismul glucidelor. Se gaseste in drojdie, tarate, germeni de cereale. Carentele pot duce la asfixie si edeme.

Vitamina B2. Se gaseste in ficatul de vita si painea graham. Carente pot provoca boli de piele, anemie sau tulburari de crestere.

Vitamina B6. Are efect antiseboreic iar carentele pot rezulta in psoriazis, dermatite seboreice, stomatita, cheilita.

Vitamina B15. Participa la procesele oxido-reducatoare la nivel celular.

Vitamina C. Este hidrosolubila, intervine in procesele de oxido-reducere, mareste rezistenta la infectii si ajuta la vindecarea plagilor. Are rol antialergic.

Vitamina D2 si D3. Favorizeaza absorbtia calciului si a fosfatilor minerali. Se gasesc in ulei de peste, unt, lapte si galbenus de ou.

Vitamina E. liposolubila, trofic pentru aparatul muscular si pentru tesutul nervos. Are proprietati anti-oxidante si previne imbatranirea.

Vitamina F. liposolubila, are o actiune trofica pentru piele. Se gaseste in uleiul de in, porumb si soia.

Vitamina H. hidrosolubila, are efect trofic asupra parului si a pielii cu rol fotoprotector. Se gaseste in namol, galbenus de ou si ficat.

Vitamina K. Are efect antihemoragic si se gaseste in plantele verzi si ficat.

Vitamina PP. Intervine in procesele de oxid-oreducere celulara. Se gaseste in carne si ficat.

Vitamina L. Ajuta la secretia laptelui. Se gaseste in ficatul de vitel si drojdie.

Vitamina P. Impiedica formarea hematoamelor. Se gaseste in coaja de lamaie sau de portocale, miere, nuca, morcovi.

Vitamina T. Devine activa numai in prezenta proteinelor. Ajuta la cicatrizarea ranilor si a ulcerelor.

Vitamina U. Este eficienta in tratamentul seboreei si acneei. Se gaseste in banane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
angelito
post May 26 2006, 01:27 PM
Post #970


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 629
Joined: 11-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 82



Maria, nu am folosit exfoliantul de la Body Shop, pentru ca am inteles ca ar fi agresiv... Am ramas la metoda mea "primitiva", si poate voi incerca la un moment dat gomajul enzimatic...

Uita-te aici la lista de produse:
http://www.beaute-test.com/gommages_visage.php

Si alege in meniul din dreapta sa ti le afiseze in functie de nota globala - o sa vezi care au cele mai bune note (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/wink.gif) .

Kary, multumim pentru retete si informatii! Nici nu stiam ca exista vitaminele L, T, U (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/nesigur.gif) !!

(IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

471 Pages V  « < 95 96 97 98 99 > » 
Closed TopicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 24th May 2025 - 05:41 PM