![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#81
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
hai sa-i gasim un nume frumos
Paine artizanala de casa reteta porneste dintr-o brutarie New Yorkeza si a facut furori in lume, o sa va pun si clipul sa vedeti exact apoi am sa va spun si variatiile mamei care deja a facut-o de vreo 4 ori 3 cani (cups) de faina obisnuita, 1/4 lingurita drojdie uscata instant, 1+1/4 lingurita sare si apa 1 +5/8 cani, insa eu am pus vreo 2 cups si ceva ideea este sa obtinem o coca lipicioasa Deci amestecam ingredientele uscate (pt a imprastia drojdia uniform), apoi adaugam apa si amestecam efectiv atat cat sa se formeze coca, deci nu framantai sa transpire grinda ci atat cat nu se mai cunoaste faina si obtinem un aluat lipicos pe care-l uitam acolo minim 12 ore, ei zic 18 dar nu e obligatoriu. Eu am inceput a 2-a faza in ora 14, se toarna pe masa putin infainata si se pliaza de vreo 2 ori, ideea este sa-i dati forma de paine. Eu am lasat-o pe masa bine infainata, am infainat-o bine si deasupra si-am uitat-o inca o ora sub stergar, ei zic 2, deci cum vreti eu zic ca nu-i musai. Incalziti cuptorul la foc mare 425F deci vreo 220C (ei zic 450 dar nu-i nevoie), in timp ce incalziti cuptorul tinei in cuptor: o cratita de tuci, o forma de yena sau de cermica la care sa aveti un capac potrivit ideea fiind sa puneti coca de paine intr-o forma fierbinte. Forma nu se unge cu nimic! O dati la cuptor sub capac 40 de minute, apoi fara capac inca vreo 10-15 minute sa fie rumena si frumoasa (a mea era deja ca-n poza cand am dat capacul la o parte) variatii: o puteti presara cu fulgi de porumb macinati sau fulgi de bran ca am un lapsus, sa fie bine infofolita in ceva, eu am pus faina simpla. Mama a facut-o si cu 2 parti faina integrala, cred ca a facut-o si complet integrala, ba azi mi-a spus c-a pus si cartofi fierti si-a iesit o nebunie. Painea asta se face singura! uitati si clipul sa nu credeti ca va pacalesc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0857.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0864.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0880.jpg) |
|
|
![]()
Post
#82
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Paine evantai se poate umple dupa imaginatie, aspectul e special coca: 500g faina; 100g lapte; 50-100g apa; 1 ou; 1 lingurita miere; sare; 50gr unt; 20 gr dojdie proaspata sau 7g uscata umplutura: 200-250g mortadella; 150g parmezan sau alt cascaval; prosciuto 100-200g 1 galbenus + 1 lingura de lapte pentru uns putin mac pt final touch - facem o maia din drojdie, miere si lichidul caldut - cand a crescut il adaugam peste faina si ou, sare - la sfarsit amestecam si untul in coca si lasam la crescut - cand s-a dublat volumul punem coca pe o suprafata infainata si intindem o foaie maricica - presarm parmezan ras sau orice alt cascaval, asezam feliile se mortadela si prosciuta si pliem ca in imagine apoi intoarcem totul cu partea pliata in jos - am sa las imaginile sa vorbeasca despre restul procedeului - dam painica la cuptor pana se rumeneste frumos reteta ta, cleo, a ajuns intr-un cotidian craiovean. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) fara sursam evident. si nesemnata. normal. |
|
|
![]()
Post
#83
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Si eu am luat reteta de pe net, am pus cuvintele mele si poza mea. Daca au facut la fel e ok. Sau au luat-o cu totul? Daca da, sa le fie rusine.
|
|
|
![]()
Post
#84
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Nope, insa ce e pus e stereplit. Si noi aparem pe primele rezultate pentru reteta. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
Post
#85
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Chapati- Roti paine indiana
e foarte simpla si extrem de buna reteta originala este cu faina integrala si pun si clipul sa vedeti cum se procedeaza o cana de faina integrala, putina sare, cam jumatate de cana de apa (insa puneti usurel pana ajungeti la o consistenta usor elastica) se framanata un aluat care la inceput e o idee lipicios dar umezinadu-va mainile cu ulei obtinem o coca foarte malebila O impartim in 4 si o prajim la foc mediu pe tigaia de teflon incinsa. Pe masura ce le scoatem le ungem cu putin unt topit in prealabil si le lasam acoperite. Sa priviti clipul pt cum se procedeaza (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1648.jpg) Pe post de wrap: 1. intindeti 2 felii de sunca apoi salata apoi pe mijolc un fir de ardei rosu, rulati strans si taiati in 2 (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1687.jpg) alta idee 2. salata de pui (carne de piept de pui fiert si tulpina de telina in cubulete, putin maioneza) se intinde uniform pe ''clatita'', se asterne cu foi de salata verde, apoi puteti pune in mijloc niste compozitie de rosii pt bruschetta, rulati, taiati in 2 si serviti (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#86
|
Musafir ![]() |
Aluat pentru bagheta, fougasse sau alte forme de paine alba
dupa Bertinet, se framanta neaparat cu mana (nu mult) In primul rand vreau sa spun ca nu recomand reteta asta incepatoarelor, aluatul este foarte lipicios si s-ar putea sa va sperie. 1 kg faina pentru paine (strong plain flour, in Germania-i zice nr. 550) 20g drojdie proaspata 20g sare 700g apa (da, apa se cantareste, asta-i moda la Bertinet) Se pune faina intr-un vas mare, se freaca drojdia intre maine peste ea, apoi se adauga apa si sarea. Se amesteca cu mana totul (nu se framanta), chestia asta dureaza 2-3 minute. Eu am facut aici o pauza scurta pentru ca a trebuit sa operez altceva. Apoi urmeaza framantatul deosebit: se varsa aluatul pe o suprafata nedata cu faina. Se baga degetele rasfirate sub aluat, in partea mai departe de noi (deci ne vedem palmele), se ridica aluatul si se intoarce astfel incat latura care a fost langa corpul nostru sa fie in partea cealalta. Acum se trage de aluat inspre noi si se impatureste in doua. Si iar de la inceput, tot circul asta dureaza 5-10 minute. Asa bagam mult aer in aluat, care se va transforma in pori mari. Aluatul ramane lipicios, dar se omogenizeaza cat de cat pe timp ce-l intoarcem, impaturim, ramane totusi la consistenta unei gume de mestecat lipicioase. Eu m-am cam speriat cand am citit asta, dar la proba practica nu mi s-a parut complicat si nasol. Sper ca am reusit cat de cat sa scriu pe intelesul tuturor cum se face, daca nu, intrebati-ma, de fapt nu-i greu, dar nu-i usor de explicat. Se pune intr-un vas presarat cu faina (eu nu l-am mai presarat), se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut 1-1,5 ore. Dupa ce a crescut se presara multa faina pe o suprafata mai mare si se rastoarna acolo aluatul, fara a-l intinde mult (ca sa nu iasa aerul din el). Formati baghete sau ce vreti voi, la mine urmeaza cum se face fougasse. Apoi trebuie sa va pregatiti niste instrumente pentru taiat aluatul (in magazinele de specialitate exista o chestie denumita dough scraper, eu n-am, am folosit cantul unei palete de intors chestii in tigaie si o spatula de plastic. Se poate folosi si un capac de conserva!) si taiati o bucata de aluat, o despicati la mijloc de sus in jos, iar pe parti faceti niste taieturi mici diagonale, 2 sau 3 la numar. Trageti un pic laturile astfel incat gaurile sa fie marisoare (ca la copt mai creste ceva aluatul). Se pun pe tava acoperita cu hartie de copt. Cuptorul se preincalzeste la 250°C, se baga painea in el, se varsa vreo 300ml apa in cuptor si se inchide repede usa lui. Cuptorul se da la 230°C si la mine le-a trebuit 14 minute pana au fost gata. Mie mi-au iesit 18 de bucati dintr-un kg de faina, 3 tavi à 6 bucati. Ultima tava am lasat-o numai 7 minute in cuptor, iar dupa ce s-au racit, le-am bagat la congelator. Cand am nevoie de ele, le bag in cuptorul preincalzit (230°C) ca. 10 minute. (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Bucatarie/IMG_2125.jpg) (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Bucatarie/IMG_2129.jpg) si una de-a maestrului: (IMG:http://images.buch.de/images-adb/bb/5d/bb5d2b27-c733-4477-a5e4-e718c96c5331.jpg) |
|
|
![]()
Post
#87
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
merci tu
eu am dough scraper (IMG:style_emoticons/default/estiok.gif) desi nu l-am folosit niciodata ba am 2 cred, iti trimit unul cu porumbelul zburator, deschide fereastra eu spuneam zilele trecute ca sint pe cale sa incerc home made english muffins (care spre suprinderea mea se fac la tigaie) si bagels care seamana oarecum la procedeu cu cel al covrigilor arata foarte fain fougassa ta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#88
|
Musafir ![]() |
Ma tin si eu de cativa ani (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) sa-ncerc o reteta original evreiasca de bagels, dar ori n-apuc, ori uit de ea. (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)
|
|
|
![]()
Post
#89
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Merita sa faci tot asa din veun kilogram de faina si ce nu mancati in ziua aia sa congelezi
la english muffin (parca astia ti-au placut in hawai (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) ) tipa chiar scrie ca sint divini proaspeti insa a 2-a zi incep sa semene cu ce gasim in magazin si la fel sugera sa-i punem la congelator |
|
|
kalua |
![]()
Post
#90
|
Musafir ![]() |
Mie mi-au placut eggs Benedict, care-s facute cu english muffin. Bucatile alea de paine nu mi s-au parut mai bune decat alea care se gasesc de cumparat aici. Incearca tu si pune reteta, ca sa fac si eu. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 10:23 PM |
|