Waffels / vafe/ gauffre traditionale
- 125g unt
- 250ml lapte
- 150g zahar tos
- 1/2 lingurita suc de lamiie
- un virf de cutit de sare
- 3 oua
- 250g faina alba
- 1lingurita praf de copt

Waffels / vafe/ gauffre de mere
- 150g unt
- 200g zahar tos
- 4 oua
- 1/2 lingurita suc de lamiie
- 1 lingurita praf de copt
- 250g faina alba
- 1 lingurita de scortisoara
- 2 mere curatate si date prin razatoarea mica

Waffels / vafe / gauffre crocante
- 250g unt
- 150g zahar tos
- 4 oua
- 350g faina alba
- 1 lingurita esenta de rom
- citeva picaturi esenta de vanilie
- 150-200 ml apa calduta

Waffels / vafe / gauffre de cascaval
- 200g unt
- 4 oua
- 1/2 lingurita de sare
- 200g faina alba
- 1/2 lingurita praf de copt
- 150ml apa calduta
- 2 linguri de cascaval ras

Vafe / gauffre / waffels cu gem de prune
-250 grame unt
-150 grame zahar
-2 plic zahar vanilat
- 4 oua
- 300 grame faina
- 2 lingurita praf de copt
- 150 ml. lapte
Topim untul si zaharul tos si cel vanilat. Dupa ce compozitita s-a racit, adaugam pe rand ouale unul cate unul. Praful de copt se amesteca impreuna cu faina.
Apoi adaugam in compozitia de unt, treptat cate 2-3 lingura de faina si cate 2-3 linguri de lapte.
Aluatul trebuie sa arate ceva mai consistent decat cel de clatite.
Le-am copt in aparatul pentru vafe si le-am ornat cu gem de prune.

Alta reteta de vafe
2 oua mari
2 cups faina alba
1 3/4 lapte
1/2 cup ulei, sau 1/2 cup margarina topita
1 lingura zahar tos sau zahar brun (cel brun ii da un gust mai "deosebit")
4 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare (daca folosesc margarina, nu mai pun sare)
Se topeste margarina in microwave.
Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga laptele, uleiul (margarina) si celelate ingrediente, amestecind bine sa iasa un amestec uniform, fara cocoloase.
Se goseste cam 1/2 - 2/3 de cup in mijloc la dispozitivul de facut waffles, se inchide capacul, si astepti sa se opreasca aburii (cam 5 minute!0 sau sa se aprinda beculetul de la aparat ca e gata waffle-ul.
(poti ajusta cantitatea pe care o golesti pe waffle maker in functie de cit e de mare dispozitivul !! Eu pun atit ca sa imi iasa 2 waffles, fiecare cam de 10X10 cm!)

Gauffre cu mere in caramel
Ingrediente
* Pentru gauffre:
* 2 oua
* 100 g zahar
* 150 g iaurt
* 50 ml lapte
* 3 linguri unt topit
* 1 lingurita praf de copt
* faina cat cuprinde, sa iasa un aluat putin mai gros decat cel de clatite
* Pentru sosul caramel:
* 1 mar mare
* 50 g unt
* 1 pahar de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) frisca lichida

Gauffre:
Ouale le mixam cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, apoi si celelalte ingrediente. Vom obtine un aluat putin mai gros decat cel de clatite.
Punem cate un polonic de aluat in aparatul special de vafe si coacem fiecare "foaie" in jur de 5 minute, pana se rumeneste.

Umplutura:
Marul se curata si se taie cubulete. Zaharul se caramelizeaza la foc mic,amestecand continuu.Cand e gata,se adauga untul si se amesteca pana se se topeste,dupa care se adauga si frisca. Se pun si merele cubulete, amestecand usor. Se mai fierbe putin, pana incepe sosul sa se ingroase, apoi se lasa la racit.
Merele caramel se repartizeaza intre foile de gauffre si se servesc imediat cu inghetata.

Vafe cu ciocolata si cafea
* 1 pachet de unt
* 100 grame zahar
* 3 linguri miere
* 2 pliculete zahar vanilat
* 300 grame faina
* esente si coaja de lamaie sau protocala
* 1 lingura praf de copt
* 2 oua
* 150 ml lapte
* 3 linguri cafea solubila
* 50 grame ciocolata (Milka)
Amestecam mai intai ingredientele uscate si separt cele lichide. Combinam cele doua tipuri de amestecuri omogenizam bine. Coace in formele de vafe.
Forma este dreptunghiulara, insa eu pun mai putin aluat in aparat si astfel ies tot felul de forme.
Ideale pentru cafeaua de dupa-amiza !!!

Vafe sarate
* 1 ou
* 125 g branza sarata
* 75 ml ulei
* 100 ml apa calda
* 250 g faina
* 1 lingurita cu drojdie uscata
* boia dulce
* chimen
* un varf de lingurita de sare
Pui toate ingredientele la masina de paine si am selectat programul de framantare si dospire.
Cand a fost gata l+am impartit in bilute potrivite, apoi le-am copt la aparatul de vafe pana s-au rumenit (neuns in prealabil).

Gauffre cu caramel
* 2 oua
* 100 g zahar
* 125 g iaurt
* 3 linguri unt topit
* 150 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* Pentru decor:
* 1 baton ciocolata Mars
* 3 linguri frisca lichida
Zaharul il caramelizam si il stingem cu 100 ml apa. Lasam la racit.
Ouale le mixam cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Adaugam siropul de zahar racit, apoi si celelalte ingrediente. Vom obtine un aluat putin mai gros decat cel de clatite.
Punem cate un polonic de aluat in aparatul special de vafe si coacem fiecare "foaie" in jur de 5 minute, pana se rumeneste.
Pentru decor topim ciocolata impreuna cu frisca lichida, lasam sa se raceasca, apoi ornam vafele, dupa preferinta