Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Probleme cu gingiile...
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Sanatate, Sport > Stomatologie
zetta
Am o problema si vroiam sa aud niste pareri sau daca cineva a fost in aceeasi situatie.....
deci: cand eram mai mica m-am ferit la scoala de o palma si am nimerit cu gura in marginea unui perete. consecinte: a trebuit sa-mi inlocuiesc dintele din fata dar gingia a ramas cu un cheag de sange, adica e colorat vinetiu nu foarte mult dar deranjant pentru mine, bine cred ca deja am inceput sa ignor.
cum pot sa scap de el? exista vreo crema sau daca nu, o metoda chirurgicala locala? acum vreo 3 ani cand am vrut sa fac operatiunea medicii stomatologi pe care i-am vizitat nu prea au avut ce sa-mi faca....
acum cica ar exista niste punctii la nivel local.... a mai facut cineva asa ceva ? sau orice alta solutie e binevenita....
17girl
zetta, nu stiu de ce un dentist nu ti-as spus care ar fi cea mai buna alternativa... mie mi-a aparut acum un abces, sau o iritare a gingiei... ce sa fac? mad.gif
bebe_maria
17girl mergi la dentist pt ca e posibil sa ai infectie la dinte. si mie mi s-a inflamat gingia apoi chiar a supurat pt ca era infectia la radacina. sa nu iei antibiotice singura pt ca e posibil sa inchisteze infectia in caz ca asta este si sa fie mai greu de tratat
clau_mi
In toate cazurile indiferent ca e vb despre gingie sau dinte se face o radiografie se numeste retro-alveolara pt un grup de 2-3 dintzi in functie de marimea lor sau OPT(ortopantomografie sau panoramica in care se vede intreg maxilarul si mandibula.
Dupa realizarea lor trebuie vazute de un medic stomatolog sau de un parodontolog,exista numeroase procedee prin care se poate inbunatatzi aproape orice legat de dinti sau gingie prin intervenztii chirurgicale mai ample sau mai reduse in functie de caz....

Sper ca am putut macar sa va initziez in ceea ce trebuie facut pentru ca fara un consult de specialitate si fara radiografiile respective nu se poate afla ce este cu exactitate.
Meg
incearca sa folosesti ceai de salvie. stiu de la o doamna, cica face minuni pentru dinti si gingii. te clatesti de 2-3 ori pe zi.
dr. stoma
dap, incerca cu ceai de salvie. ai sanse sa-ti mai cresca un rand de dinti :-))

clau - aia e ATM in poza? :-)
afobia
Fetelor , ma uitam azi mai ... atenta in oglinda si am observat ca am gingiile un rosiatic inchis spre negru blink.gif .. e de la tutun? pot sa fac ceva ca sa le am si eu altfel ? nu stiu cum de nu mi am dat seama pana acum dar singura mea explicatie e ca ar fi de la tutun .. insa altii nu au si care's fumatori si mai inraiti dekt mine .. so , can anyone help ?help ? wacko.gif
pescarush
afobia, cel mai bine te poate lamuri un dentist. ar putea fi si o infectie, o gingivita. vezi ca nu toata lumea reactioneaza la fel, la tutun.
pe vremea cand fumam si eu (2-3 maxim 5 tigari pe zi), cand m-a intrebat dentistul si i-am spus cate tigari fumez a spus ca nu poate sa creada, ca gingiile arata ca si cum as fuma mult mai mult. ce prostie am facut! lasa-te de fumat, e cea mai buna solutie! la mine a fost un motiv puternic asta.
oricum, mai tarziu am descoperit ca am paradontoza si acum ma lupt cu ea de vreo 3-4 ani.
afobia
QUOTE(pescarush @ Jan 19 2008, 03:17 PM) *
afobia, cel mai bine te poate lamuri un dentist. ar putea fi si o infectie, o gingivita. vezi ca nu toata lumea reactioneaza la fel, la tutun.
pe vremea cand fumam si eu (2-3 maxim 5 tigari pe zi), cand m-a intrebat dentistul si i-am spus cate tigari fumez a spus ca nu poate sa creada, ca gingiile arata ca si cum as fuma mult mai mult. ce prostie am facut! lasa-te de fumat, e cea mai buna solutie! la mine a fost un motiv puternic asta.
oricum, mai tarziu am descoperit ca am paradontoza si acum ma lupt cu ea de vreo 3-4 ani.



eu fumam pe putin un pachet pe zi inainte .. de vreo 3 luni am ajuns la jumatate .. stiu ca schimbarile au loc in timp asa ca .. ma gandesc pozitiv poate in vreo 3 luni ajung la 5 tigari si tot asa nesigur.gif .. o sa ma duc la dentist sa vad care e problema cu gingiile mele.

Multumesc.
Cindy
un pachet pe zi?! Cam mult, Afobia!! nesigur.gif
afobia
pai doar 20 tigari closedeyes.gif
Cindy
Defineste doar. smile.gif
Girlish
Folositi ata dentara si apa de gura. Eu folosesc Corsodyl si-i buna tare. Nici nu-mi mai sangereaza gingiile asa tare de cand o folosesc.
scorpirescu
N-am vrut sa deschid un alt subiect... Am si eu o problema cu gingiile. Sangerarea. De fiecare daca cand ma spal pe dinti. Am incercat sa schimb pasta de dinti, am incercat Lacalut, Parodontax ... sad.gif Ce as mai putea face? Nu prea vreau sa merg la dentist...
Roxana_
Sora-mea, cand era mai mica a avut aceasta problema: parca i-a recomandat medicul vitamina C si o periuta de dinti mai putin dura.
Light Blue
Scorpi, tin minte un articol aparut in Libertatea. Zicea ca doctorii ar trebui sa recomande pacientilor sa manance cate o lamaie pe zi si parca 30 grame de branza de vaci. Astfel, problemele dentare si gingivale ar disparea. Sangerarea gingiilor anunta o problema, de regula e vorba de paradontoza. Mai bine consulta un stomatolog, daca nu cumva te numeri printre cei care pot manca cate o lamaie. Eu una nu pot.
strumfita
Aceiasi problema o am si eu cu gingiile, imi sangereaza la spalarea pe dinti. Medicul dentist mi-a zis sa imi cumpar dus bucal....este tare scump cam 100 euro. Si nici nu stiu daca e bun sau nu. A folosit careva asa ceva?
ToothFairy
Deobicei sangerarea la periaj este un semn de gingivita...gingivita este acumularea placii bacteriene pe dinti...
Miscarile la periaj trebuie facute nici prea agresiv nici prea usor...moderat...si in principal se fac in plan vertical...perii periutei sa fie "medium", nici prea tari, nici prea moi...daca-s prea tari, pot zgaria gingia, o pot decola de pe dinte...
Folositi apa de gura pe baza de Clorhexidina...care da un rezultat foarte bun in gingivite, fiind antiseptica..

* gingivita este din cauza acumularii placii bacteriene pe dinti
Diana.
Domnisoara doctor stomatolog stie. aplauze.gif
Emptyt, cred ca in anul 2 se face la stomato igiena: tehnica spalarii corecte pe dinti: miscari de sus-jos si circulare. (asta e sa ai prireteni stomatologi). Poate ne zici mai multe despre periajul corect. Te rog. smile.gif

Sangerarea gingivala este cea mai comuna afectiune si se intalneste la aproape 90% din populatie. Aceasta sangerare a gingiei poate fi periodica sau permanenta, poate sa ne ingrijoreze sau nu. Bineinteles ca sangerarile gingiei ca urmare a unei raniri, fie cu scobitoarea, fie cu alimente mai dure, nu trebuie sa ne ingrijoreze, insa sangerarile care apar periodic sau sangerarile care nu dispar, accentuandu-si intensitatea, ar trebui sa ridice un semn de intrebare si sa ne faca sa ne indreptam catre medicul dentist.
Chiar daca sunt simple sangerari, este necesar sa le dai importanta pentru ca de cele mai multe ori sunt semnele si precursoarele unor boli de parodontiu (gingie si tesutul de langa dinte) destul de grave. De obicei, sangerarea gingivala apare in gingivita.
Gingivita este o afectiune foarte frecventa si care are diferite cauze. Cauzele favorizante ar fi: cariile netratate, obturatii (plombe) in exces care se sprijina pe gingie, obturatiile dintre dinti lipite una de alta care nu dau voie atei dentare sa curete acele suprafete, obturatiile cu suprafata nelustruita, lucrarile dentare relizate deficitar, tartru, fumatul excesiv si nu in ultimul rand, igiena deficitara.
Pe langa acesti factori, mai exista si cauze sistemice. Intalnim gingivita la pubertate, gingivita din cursul ciclului menstrual, gingivita de sarcina, gingivita legata de utilizarea medicatiei contraceptive, gingivita de menopauza precum si gingivita aparuta in cursul unor boli sistemice: diabet, leucemie, anemii, carente vitaminice si in tulburarile imunitare.
Cum se manifesta gingivita?
Simptomatologia nu este foarte variata, insa fiecare pacient o percepe diferit. Intial apare un usor prurit (mancarime) gingival alaturi de o accentuare a culorii gingiei in rosu aprins. Ulterior apar sangerarile gingiei fie la masticatie, fie la folosirea atei dentare, fie pur si simplu la suctiunea (sugerea, aspiratia) voluntara sau involuntara a gingiei. Mai tarziu gingia se tumefiaza (se umfla), apar usturimile fie datorate unor mancaruri condimentate sau la ingerarea unor alimente fierbinti, fie usturimile sunt permanente, fara sa fie declansate de un stimul.
Periajul se face din ce in ce mai greu datorita durerii si sangerarii. Netratarea acestor simptome duc ulterior la o simptomatologie mult mai accentuata. Intarzierea tratarii gingivitei simple nu face decat sa agraveze si sa duca la aparitia bolilor parodontale mult mai grave care duc pana la urma la pierderea dintilor. Evolutia spre parodontita nu este o regula, in sensul trecerii de la o faza de imbolnavire usoara la una mai grava. Circumstantele care controleaza evolutia gingivitei spre parodontita tin de exacerbarea factorilor favorizanti locali (obiceiurile vicioase, fumat, tartru, etc.) sau aparitia unor boli generale.
Gingivita se trateaza si, cel mai important, se previne printr-o igiena foarte buna a cavitatii bucale. Igiena se face foarte greu in perioadele active ale gingivitei pentru ca gingiile tumefiate dor foarte tare la periaj, de asemenea, apare usturimea la folosirea apei de gura. Toate acestea determina pacientul sa renunte sa mai faca igiena, lucru care nu face decat sa agraveze gingivita.
Pe langa igiena amanuntita si corecta dupa tehnicile explicate, folosind si mijloacele auxiliare: apa de gura, ata dentara, dusul bucal sau periuta interdentara, ar trebui sa facem o vizita la medicul dentist pentru o igienizare profesionala de doua ori pe an. De asemenea, medicul dentist poate pune diagnosticul asupra cauzei gingivitei, daca este de cauza bacteriana sau este un simptom al unor boli generale sau un simptom aparut ca urmare a unui tratament medicamentos.
strumfita
Mersi de informati. Voi cumpara apa de gura sa vad cum va fi, ca dusul bucal mi se pare o prostie sau poate nu, dar sa dau atatia bani nu ma lasa inima.
Problema la mine e ca dinti din fata sunt pusi iar la unul din ei gingia imi este iritata tot timul, si asda am fost eu la stomatolog, mi-a zis ca nu e o problema medicala ci doar o gingivita si sa incerc sa ma spal cu dusul ca poate sa curete gingia mai bine.
ToothFairy
Di, cred ca pt insusirea unei tehnici de periaj buna este recomandat a se citi articolu` scris de mine despre asta.

Durata unui periaj tre` sa fie intre 3-5 minute..miscarile sa fie in plan vertical mai ales, combinate cu miscari circulare..se incepe deobicei din spate, mergand progresiv in fata si apoi avansand spre zona molara opusa...ultimele fete care se spala sunt cele ocluzale (pe care se musca).Tehnici de periaj sunt foarte multe, fiecare cu cate o recomandare. Periajul trebuie asociat cu alte instrumente complementare cum ar fi :dental floss-ul (ata dentara), periute interdentare (care seamana cu periile de spalat borcane smile.gif ), hidropulsorul (dusul bucal), folosirea apelor de gura.
Pe zi sunt indicate 2 periaje : unul seara, dupa ultima masa, si unul dimineata, inainte masa (partea asta n-o prea inteleg, nu prea are logica, asa scrie la carte, eu insa n-o respect...periajul de dimineata eu il execut dupa ce mananc...asa mi se pare logic)..in timpul zilei sunt recomandate clatiri dupa gustari, pranz; mestecarea gumelor sau rontairea unui mar.

strumfita, daca ai lucrare , atentie la apa de gura pe baza de clorhexidina, caci iti poate colora in timp lucrarea...recomandarea este s-o folosesti 2 saptamani, de 2 ori/zi , apoi sa faci o pauza de alte 2 saptamani...ia-ti de la Aslamed, caci are o concentratie mai mica de clorhexidina...daca apar senzatii de usturime in timpul folosirii, redu folosirea la o data/zi. In legatura cu dusul bucal, acesta nu inlocuieste sfantul periaj facut de manuta ta,deoarece nu poate îndeparta placa dentara formata, aderenta şi atasata....el este doar un adjuvant.....el ajuta la indepartarea detritusurilor alimentare, bacteriilor, placii dentare neorganizate (în curs de formare), de pe mucoasa gingivala cat şi din zonele greu accesibile periajului.
In concluzie, cu un periaj corect, cu folosirea atei dentare si cu apa de gura eu zic ca ar trebui sa obtii niste gingii sanatoase.Daca iti permiti, ia-ti dusul bucal, se merita si te poate ajuta foarte mult pt o igienizare buna a lucrarilor.
Daca problemele persista, cere sfatu` stomatologului tau, sa-ti faca un control, sa-ti faca un detartraj si un periaj profesional...si eventual, controlul lucrarilor, care se poate sa nu fie adaptate corect si sa-ti afecteze gingiile.
Succes !
happyCat
Din experienta proprie eu zic ca ata dentara face minuni in cazul unei gingii iritate langa o lucrare.
Se gasesc mai multe feluri de ata dentara, pentru luctrari este un fel de ata care e asa mai pufoasa si curata bine printre spatii. Sau, mai sunt niste periute micute de tot pentru spatiile interdentare.

Dentistul meu mereu imi spune sa folosesc ata dentara, chiar daca gingia sangereaza si mai tare atunci cand o folosesti, insa dupa ce o folosesti zilnic, dupa cateva zile se imbunatateste situatia total.
pescarush
Eu am parodontoza (am scris corect?) pe care am reusit s-o tin sub control in ultimii ani, respectand, in mare cele scrise de Empty aici. Merg la detartraj o data la 4 luni (timp de 2-3 ani am mers chiar la 3 luni) si am luat si ceva antibiotic, de vreo 3 ori, cate 6 luni. Este un fel de doxiciclina, in doza mica (parca 20 mg, poate scriu prostii la unitatea de masura, chiar nu mai sunt sigura). Nu stiu de ce mi se face tartru asa de repede, desi ma spal in general de 3 ori/zi. Car dupa mine la servici periuta si pasta de dinti, plus ata dentara. Oricum, gingiile arata mai bine si nu mai sangereaza.
Scorpi, poate ar fi bine sa te duci la dentist, la detartraj.

Edit: Happy, asa imi spunea si mie dentista, chiar daca imi sangereaza gingiile sa folosesc ata dentara si sa curat bine locul altfel e ca un cerc vicios. Aici este o meserie separata, fiecare dentist are pe langa el un hygienist, care se ocupa exclusiv de detartraj.
happyCat
La hygienist ma refeream si eu de fapt, dar nu am stiut cum sa ii zic pe romaneste si i-am zis dentist.
bella_bella
hey,

ai incercat SPAM pt parodontoza? mama mea ia de ceva timp si ea zice ca e mai bine. mi-e asa frica sa nu fac si eu, daca are ea, ca din ce am inteles se poate face si pe cale ereditara, dar nu e ceva sigur. si mai si fumez la greu nesigur.gif ... sper sa nu ma trezesc si eu cu problema asta.

sanatate smile.gif
Andreea Iovici
pentru prevenirea sangerarii si a umflarii gingiilor, am fost sfatuita de o farmacista de la SPAM sa incerc SPAM de la SPAM. este un produs atat de natural, incat poate fi si mancat smile.gif) ce-i drept, e foarte eficient, gingiile nu mai sangereaza, eu avand probleme si cu maselele de minte care imi tot impung gingiile de vreun an incoace
am inteles ca acest gel trateaza orice problema a pielii care necesita refacerea epidermei precum julituri, ciupituri, arsuri datorate de soare etc
Bia
Si uite cum ai mancat tu un ban cat tine de mare!
valipopescu
Mama mai foloseste bicarbonatul din cand in cand. Eu una prefer sa folosesc pasta de dinti si viral marketing. M-a ajutat foarte mult.
dalexandra
Nu tratati superficial problema asta. Problemele de gingii sunt semne timpurii ale parodontozei. Asta duce la pierderea dintilot. Eu am input sa am probleme cu gingiile in timpul sarcinii si cand am ajuns la stomatolog mi se miscau deja dintii. Am avut norocul sa dau peste un cabinet care avea laser stomatologic, mi s-a facut detartraj laser si apoi un tratament de regenerare gingivala. Problema mi-a fost rezolvata.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.