Help - Search - Members - Calendar
Full Version: De la stămoşi citire ...
Forum pentru femei - eLady.ro > Hrana pentru Minte si Spirit > Cultura
Dore
Ştim noi bine ce şi cum cu Anul Nou. Însă dacă ar fi să ne ţinem de tradiţiile dacice, la 14 noiembrie suntem în plină sărbătoare şi nu ne oprim până pe 7 decembrie, aşa-i porunca!

Ritualul începe cu Filipii de Toamnă (14 noiembrie) sau lăsatul secului pentru postul Crăciunului (cum i s-a spus după creştinare) şi se termină cu Sânnicoară (adică mai cunoscutul Sfânt Nicolae).
De ce să nu recunoaştem, dacii ştiau ce-i aia petrecere şi cât trebuie să dureze! laugh.gif
Animalul totemic al dacilor, lupul, reprezintă o constantă a acestei perioade. Ei îi pedepseau pe oamenii care nu respectau zilele Filipilor. Aceştia nu au vreo legătură cu Sfântul Filip, ei reprezintă mai degrabă forţe malefice, un fel de căpetenii ale lupilor pe care îi asmuţeau asupra oricui nu asculta porunca de a nu trebălui.
Şase zile la rând nu se mătura casa, nu se cosea, nu se făceau cele obişnuite de frica lupilor! Totuşi, vracii daci găsiseră o soluţie: dacă gospodina casei lipea gura sobei cu lut, se lipea ca prin minune şi botul lupului. Însă, chiar şi în zilele noastre, păstrătorii acestei tradiţii nu folosesc vreo foarfecă, ca să nu se deschidă la loc gura cea hulpavă a lupului.
Supăraţi, aceşti lupi ar fi mâncat nu doar oameni şi vite, ci chiar Soarele şi Luna, la o adică. Vă imaginaţi ce însemna o eclipsă pentru daci şi cât îi blestemau pe lupi cu aşa ocazie.
Cel mai rău dintre Filipi, era cel şchiop, care se sărbătoreşte de Ovidenie, la 21 noiembrie. Toată bătălia asta cu lupii culmina cu noaptea strigoilor, de Sântandrei.
Dore
Bucovinenii mai cred, chiar şi în zilele noastre, că azi începe iarna. Filipul cel Şchiop, a cărui sărbătoare se ţine în această zi, aminteşte de îmbătrânirea timpului. Infirm şi înfricoşător, el este sărbătorit mai ales de către femeile satului, ca recunoaştere a datinei privitoare la ritualurile de împerechere a lupilor pe care acest filip îi reprezintă.
Animalul totemic al dacilor îşi formează azi o nouă familie, anul cel vechi mai are doar câteva zile înainte de a fi înghiţit de cel nou. Anul cel vechi trage la odihnă, va fi speriat zdravăn de strigoii lui Sântandrei şi învelit spre ultimă odihnă de zăpada lui Sânnicoară.
Dore
Azi, de Sânandrei, ziua creşte cât bobul de mei sau cel puţin aşa se credea. Se fac turte de grâu, se pun boabe la încolţit, se leagă funii groase de usturoi la ferestre şi uşi. Această noapte aduce satului precreştin cea mai însemnată şezătoare din an.
Laryss_A
"Data de 30 noiembrie este una din sarbatorile crestine importante, fiind "Sfantul Andrei", apostolul care a crestinizat pentru intaia oara meleagurile tarii noastre. Legate de aceasta data credinta populara insiruie multe traditii, pe langa cele cu insemnatate religioasa, fiind pastrate si unele desprinse din sarbatori mai vechi, precum Dionisiacele Campenesti ale tracilor sau Saturnaliile Romanilor. De asemenea, intre 14 noiembrie si 7 decembrie avea loc Anul Nou Dacic, perioada in care timpul isi reincepe drumul.
Unul din elementele care s-au propagat de pe vreme sarbatorilor romane si tracice sunt cele legate de lupi. Astfel in ziua de Sfantul Andrei nu se matura si nu se arunca nimic afara, pentru ca iti vor manca lupii vitele. Deasemenea se spune ca in aceasta noapte lupii se aduna si pot sa vorbeasca, insa cel care ii aude risca sa moara.
O alta credinta este cea a strigoilor, care in noaptea de Sfantul Andrei vor intra in casele oamenilor, daca nu sunt opriti prin ungerea tocurilor usilor de la casa si de la soproane cu usturoi.
Insa cea mai pregnant si mai des intalnit obicei in aceasta noapte este cel legat de maritis si de visele premonitorii. Fetele nemaritate trebuie sa isi puna la cap 41 de boabe de grau, iar daca viseaza ca cineva i le ia, atunci sigur se va marita. Alte credinte intalnite in diferite sate: fetele isi pun pieptanele sub perna, fura faina din lada morii si fac placintele cu sare sau pun la incoltit grau in cate un vas cu pamant. Al carui grau va creste mai mare si mai frumos, acela va avea mai mult noroc si mai multa sanatate.
Toate acestea sunt obiceiuri fara legatura cu obiceiurile religioase, insa ele se pastreaza in inima oamenilor, fiind reluate an la randul."
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.