Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sosuri
Forum pentru femei - eLady.ro > Gastronomie si retete culinare > Gastronomie > Tot felul de retete culinare
scufita
E un sos de soia in supermarketuri, in afara de Heinz si alti consacrati, vietnamez. Mie mi se pare cel mai bun de pana acum. Cam sarat, dar bun.
Il stiti?
maddy26
Eu cumpar sos de soia chinezesc ( scrie in chineza pe el) de la Fourmi, dar am auzit ca s-au deschis magazinase speciale  de unde poti lua tot felul de ingrediente si mirodenii chinezesti ...
bubulina
Ce intersant suna!

Nu am mai auzit cuvintul dip pana acum. O sa incerc din aceste retete.

Ca de obicei ne aduci chestii yamy yami. Si se potriveste perfect pt mine!
kalua
Dip vine de la englezescul "to dip" = a inmuia, a scufunda.
Se baga in dipurile astea sticksuri de legume, tot felul de finger food, se pot folosi ca sosuri la gratare si la fondue-uri... smile.gif
aby
salut m-ar interesa daca stiti cum sa preparati ceva sosuri.vreau sa experimentez si eu biggrin.gif
kalua
Pana una lata te poti uita pe-aici.
aby
ms kalua kiss.gif
kalua
aby, pentru facut sosuri extra calde ai mai intotdeauna nevoie de o baza (fond) de carne sau peste (fumet), adica o supa concentrata strecurata. Este bine de facut mai mult si de congelat in portii mici (cuburi, ca gheata) si cand vrem sa facem un sos scoatem din congelator. smile.gif Solutia neortodoxa si la care orice bucatar de soi isi da ochii peste cap si da neintelegator din cap este supa instant.

Nage (sos alb cu baza de pui)

400 ml baza de pui
1 ceapa esalota (e mai fina decat cea normala) taiata felii subtiri
2 linguri frisca lichida nebatuta si neindulcita
150 g unt rece taiat in bucatele mici
sare, piper

Concentratul de supa se fierbe cu ceapa la foc mijlociu pana aproape s-a evaporat de tot. Se adauga frisca lichida, se lasa sa traga un clocot. Se trage oala pe marginea aragazului si se pun pe rand bucatelele de unt, amestecand mereu cu telul. Se sareaza, pipereaza. Tot amestecand cu telul se pune sosul iar pe foc si se incalzeste o data (n-are voie sa mai fiarba). Se strecoara.

Sos alb

1 ceapa taiata in felii fine
300 ml vin alb
1 foaie de dafin
1 l concentart de supa
100 ml frisca lichida
150 g smantana grasa
sare, piper

Se fierbe vinul cu ceapa si cu foaia de dafin pana s-a redus la jumatate. Se adauga concentratul de supa si iar se lasa sa se reduca la jumatate. Se adauga frisca nebatuta si smantana, se amesteca bine, se lasa sa traga un clocot. Se sareaza, pipereaza si se strecoara.

Se poate folosi ce concentrat de supa vreti sau aveti.
Daca adaugati acestui sos niste sofran veti avea parte de un sos de sofran.
Daca-i puneti niste hrean ras rezulta un sos de hrean.



kalua
De pe un alt topic (las aici numai ce are de-a face cu sosurile):
QUOTE(kalua @ Apr 28 2007, 11:31 AM) *
Din invataturile lui Anthony Bourdain
(citesc acum cartea lui si-mi place la nebunie indragostita.gif )

Ce ne trebuie la bucatarie astfel incat mancarurile noastre sa aiba un gust si un aspect ca la bucatarii cu stele:
- o sticla de plastic (cum sunt la chioscurile cu hot dogs cele cu mustar si ketchup) pentru a pune sosurile decorativ pe farfurie sau peste mancare. Sticle dintr-astea folosesc si patiserii la sosurile dulci.

Despre ingrediente:
- ceapa esalota este folosita in haute cuisine in loc de ceapa obisnuita pentru sosuri, dressings si mancaruri facute in tigaie.
- fond (supa concentrata): oase cu ceva carne pe ele se prajesc un pic, se adauga legumele, se prajesc si ele, se toarna apa si se lasa la redus. Se strecoara si se poate pune la congelator, in portii. Far un fond bun nu se paote obtine un demi-glace bun.
- demi-glace. Sfatul lui A.B.: se ia niste fond, i se adauga vin rosu, ceapa esalota, cimbru proaspat, o foaie de dafin si boabe de piper negru. Se reduce bine, se strecoara si se poate congela in portii. Cand vrem sa facem un sos, scoatem niste de-mi glace si-l montam cu unt.

kalua
Sos vanatoresc cu ciuperci a la kalua

Se prajesc bucatile de carne si apoi se scot din tigaie. In tigaia respectiva se caleste ceapa si putin usturoi tocate marunt. Optional se adauga cubulete de sunca cruda, dau o savoare deosebita sosului (eu pur si simplu am uitat sa le pun data trecuta laugh.gif ). Se stinge totul cu niste vin alb. Se lasa la foc mijlociu, cand aproape-i gata se adauga niste smantana. Se pun bucatile de carne in sos si se lasa cateva minute sa traga in sos.
Binenteles ca sosul se sareaza si pipereaza.
Cand se serveste se presara cu patrunjel tocat marunt.
strumfita
Dip de iaurt cu chili
  • 150g iaurt gras (nesmantanit)
  • 50g maioneza
  • 2 ardei iuti tocati marunt
  • patrunjel verde
  • zeama de lamaie
  • sare, piper, o priza de zahar
Se amesteca toate, patrunjelul tocat se pune la urma

Dip de avocado cu portocale
  • 1 avocado, fructul se paseaza cu o furculita
  • sucul de la o portocala
  • o dusculita de zeama de lamaie
  • usturoi
  • sare, piper, chimion in cruce praf
Se amesteca toate

Crema de branza cu usturoi
  • 150g smantana groasa (crčme fraiche)
  • 150g smantana cam cu 10% grasimi
  • 1 dusculita zeama de lamaie
  • usturoi
  • plante (daca se poate prospete): hasmatuchi, patrunjel, ceapa verde foarte subtire
  • sare, piper
Se amesteca toate, plantele tocate se pun la sfarsit

Dip de linte cu ardei gras
  • 100g linte mica (Puy daca aveti) fiarta in niste supa
  • 1 ardei copt curatat de pielita si cotor
  • 50g parmezan
  • 30g ciuperci (din conserva)
  • patrunjel verde
  • iaurt (cam 200g)
  • 2 linguri vin alb
  • 1 lingura otet bun
  • sare, piper
Se mixeaza toate in blender.
Sfat pentru prezentare: nu in castronas, ci in jumatati de ardei gras

Guacamole
  • 2 avocado curatate si fara samburi
  • 1/2 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 1 rosie mare coapta bine
  • ceva zeama de lamaie
  • 2 ardei iuti fara cotor si seminte
  • sare, piper
  • coriandru verde (merge si patrunjel in lipsa de coriandru).

Dip de portocale
  • 3 linguri dulceata de portocale
  • 1 lingura suc de portocale
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura ulei
Se amesteca toate.

Dip de nuci
  • 150g nuci
  • 50g bulion
  • 50g pesmet
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 2 lingurite chimion praf (cui nu-i place, nu-l pune)
  • 2 lingurite zahar
Se amesteca totul in blender.

Dip de coacaze cu hrean
  • 3 linguri hrean (sau 4 linguri hrean cu smantana de la borcan)
  • 3 linguri dulceata de coacaze
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 2 linguri iaurt
  • sare, piper, niste coaja de lamaie netratata chimic
  • o dusculita de sos Worcester
Se amesteca toate.
kalua
Sos tiganesc a la kalua

1 ardei gras verde taiat in fasii
1 ardei gras rosu taiat in fasii
1 ceapa mare taiata in inele sau pestisor (nu foarte fin)
200 ml frisca lichida
1 priza zahar
Sare, piper
2-3 catei usturoi tocati marunt
1-2 ardei iuti tocati marunt
1 lingura bulion
Ulei sau unt

Se caleste usor ceapa, se adauga celelalte ingrediente, se lasa 5-10 minute la foc mic-mediu.
Se poate folosi si ketchup in loc de bulion.
Sosul se poate face si in cuptorul cu microunde.

Daca se face la carne, se poate face si in cuptor: se pune carnea deja facuta intr-o forma termorezistenta, se amesteca ingredientele pentru sos intr-un bol, se toarna peste carne. Cine vrea poate rade niste cascaval pe deasupra. Se da la cuptorul preincalzit ca. 20 minute.
Cleo
saru'mana kiss.gif
Cleo
sos thai

drept sa va spun l-am cumparat
cred ca de-acum sint si-n Romania
arata cam asa
contine: red chili, apa, zahar, usturoi, otet si sare. Insa are consistenta de sos

o reteta de sos picant ar fi:



1 ceapa mica tocata
2 catei de usturoi tocati marunt
1 lingura ulei
2 morcovi dati pe razatoarea mare
2 cani cu apa
4 ardei iuti tocati marunti, fara samburi
3 linguri de chitra (lamaia verde)
3 linguri de otet alb
1 lingurita de sare

sotati ceapa pana se inmoaie, adaugati morcovii si apa si dati in clocot, reduceti focul si lasati sa fiarba pana se inmoaie morcovii. adaugati ardeii iuti, sucul de chitra si sarea. Transferati totul intr-un food processor si transformati in piure.

sos cu miere si usturoi

aceeasi poveste. l-am cumparat insa in componente ar intra
sos de rosii+ zahar brun + miere+ usturoi pisat marunt _ceapa tocata marunt+ sare, piper
LostWhispers
sosul ala picant trebuie incercat cat mai repede
kalua
Vinegreta a la kalua

1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar sau miere
piper
1 lingurita mustar
4-5 linguri otet (eu folosesc in 99% din cazuri balsamico) sau suc de lamaie
8-10 linguri ulei (eu folosesc exclusiv de masline)

Se agita foarte bine ori intr-un shaker (sau un borcan inchis ermetic), ori cu chestia aia spiralata cu care se face laptele spuma. Iese gros. Dupa ce l-am turnat peste salata, clatesc recipientul unde a fost sosul cu foarte putina apa si-o torn si aia peste salata.
kalua
Sos cocktail

100g maioneza
40g kechup
1 dusca coniac
1 dusca tabasco
sare, piper
1/2 lingurita zahar

Maioneza se face cu suc de lamaie si un mustar nu foarte iute, apoi se adauga toate celelalte ingrediente.
Daca vreti sa faceti sosul ceva mai curgator, adaugati niste iaurt (il mai si degresati un pic cu ocazia asta).
LostWhispers
Multumesc smile.gif
Diana.
MUJDEI CALD
Inspre Dunăre, afumătura, rasolul şi friptura se ung şi cu un mujdei cald,
1 lingură de unt
1 lingură de făină
1ceaşcă de supă de carne
2 linguri oţet
sare, 1 linguriţă
1 jumătate căpăţână de usturoi mare

Cum se face mujdeiul cald
Untul se topeşte pe foc, se amestecă cu făină şi se stinge cu supă « Usturoiul se pisează pastă
* Când a-nceput să fiarbă zeama, se adaugă usturoiul, oţetul, sare » Se lasă să freamete 10 minute pe foc dulce, amestecând din când în când

HREAN OLTENESC
4 linguri hrean ras pastă
2 linguri morcov ras
2 mere rase
1 lingură oţet
l linguriţă sare
4 linguri sfeclă roşie rasă

Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă.
Se freacă cu oţetul şi sarea.
Merge cu orice (în afară de peşte).
Diana.
SOS ROMÂNESC
• 1 lingură unt (untdelemn)
• 1 lingură făină
•1 ceaşcă supă de carne
• 1 ceapă
•1 pahar suc de roşii
• 1 linguriţă sare

Se toacă ceapa mărunt de tot.
Se încinge untul.
Se adaugă făină cu sare.
Când făina a devenit străvezie se pune şi ceapă.
Dacă s-au rumenit amândouă, se stinge cu supă şi se lasă să fiarbă până se leagă un pic.
Atunci se pune sucul de roşii şi iarăşi fierbe până se face o pastă.
Diana.
MUJDEIURI
Sosurile de usturoi sunt răspândite în toată lumea (mousses d'aii!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante.
I. Cel mai simplu şi mai sărăcăcios: usturoi, sare, apă. Baza! La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă" de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apă. Merge la orice, carne, mămăligă, peşte.
II. Când la pasta de bază se adaugă o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, se cheamă că trecem prin Oltenia.
III. Pentru că, în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur „boreasa" va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţâni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet.
Diana.
MUJDEI DOBROGEAN
Iată o altă reţetă, folosită (nu zic inventată, că nu se ştie cine a navigat mai iute şi mai încotro, grecii şi romanii din polis-urile sau castrele dobrogene ori lusitanii umblând hămesiţi, încă de la sfârşit de mileniu, după lemn drept de brad şi miere românească) de pescarii de pe malul Mării Negre.
lulică Serafim, zis, iertaţ-nă, „Muie", ne dăruia pe toţi la Schitu-Costineşti cu astă creaţie — ce cuprinde usturoi, sare, roşii, ardei iute, oţet, untdelemn.
Blond, uriaş, cu mânuţe cât bolovanii de râu de munte, freca mai întâi 3 căpăţâni de usturoi — din cel mare, aşa zis bulgăresc, nu şoriceii aceia minusculi din Oltenia — cu o lingură de sare.
Pe timpul ăsta mă-sa, coana moaşa (în casa ei de la malul mării ne-am petrecut noi verile tinereţii, în cămăruţele ei uscate şi răcoroase am iubit noi, cât pentru două vieţi, fetele de val şi încinse de briza deceniului şapte) curăţa de coajă, cu răbdare şi grijă — avea, de, manualitatea meseriei! — 6 roşii mari, răscoapte, pe care lulică le făcea iarăşi pastă lângă usturoi.
Un ardei iute, copt pe plită, era şi el pasat spre a îmbărbăta zeama roşiatică la care nu mai lipseau decât lingura de oţet de vin şi o lingură de untdelemn fierbinte, să prindă cheag la sosul ăsta crud şi parfumat.
După ce se toca şi un pic de pătrunjel, acest mujdei trecea unde-i era locul, adică pe o căpiţă de guvîzi prăjiţi în mălai, crocanţi.


SOS OLTENESC DE IAURT
- 300 ml iaurt
- 3 fire ceapă verde
- 1 lingură muştar
- 1 roşie coaptă
- 1 tulpină praz
- 10 g sare
- mărar, leuştean, pătrunjel

Se rade prazul, se cojeşte roşia
Se freacă toate până se leagă
Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt
Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest sos de vară

HREAN ARDELENESC
- 3 linguri hrean ras
- 200 ml smântână
- 1 lingură oţet
- 1 llingură miere
- 1 linguriţă sare

Se curăţă rădăcinile de hrean, se rad mărunt spre pastă
Se freacă cu smântână
Se adaugă oţet, miere, sare
Se serveşte imediat, altfel îşi pierde vlaga
Merge ca uns cu rasolul de vită şi găină, crenvurştii, micii şi chiar cu grătarele de vită, pui, porc.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.