Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Retete de dulceata, gemuri, serbeturi, peltea... samd
Forum pentru femei - eLady.ro > Gastronomie si retete culinare > Gastronomie > Tot felul de retete culinare
dr_wise
Dulceata din melcisori de coaja de portocala

Ingrediente:

coaja de la 3 - 4 portocale (aprox.1 kg portocale)
500ml apa
500g zahar
1 zahar vanilat
30 - 40ml zeama lamaie

Coaja de la portocale se taie in fasii subtiri de cca 0.5 - 0.7mm latime, se curata de partea alba, se ruleaza si se intinde sub forma de melcisori pe o ata, folosind ata si ac.
Toate aceste rulouri se tin in apa cca 2 zile (schimband apa de 2 - 3 ori pe zi).
In ziua a 3-a se pun intr-o oala de 2 L, 500ml apa, 1 zahar vanilat si 500g zahar, pe foc domol, si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se adauga zeama de lamaie, apoi se introduc melcisorii intinsi pe ata si se lasa la fiert pana cand se ingroasa siropul.
Atentie! Siropul se probeaza cu lingura. Cand se desprind 3 picaturi de sirop de pe latul lingurii, siropul e gata.
Se lasa la racit, se scoate ata de la melcisori, apoi se toarna dulceata in borcanul uscat.
In general, se folosesc la ornarea torturilor, dar se pot consuma si ca atare, deoarece au o aroma puternica, deosebita.

Pofta buna!
Cleo
deci dupa toate cate am facut in w-end azi am facut si dulceata morderis.gif insa, desi pregatisem sucul de lamaie am uitat sa-l adaug si dupa ce-am muncit eu atat a iesit o jumatate de borcan de dulceata laugh.gif ... sa vedem cand o mai si folosesc, important este sa fie acolo. Sotul meu a ras in hohote cand am aparut cu jumatatea de borcan dupa ce-am stat sa insir melci pe ata vreo 30 de minute. Nu stiu de ce-o fi ras magindesc.gif ca-n tara am facut si dulceata de patlagele verzi, prunisoare, umplute cu miez de nuca ... laugh.gif
Master of Norules
Si eu vreau s-o incerc da' cand am timp si rabdare ca alfel nu-mi iese nimic.
Da' stai bine cu rabdarea Cleo smile.gif , eu in locul tau dupa ce faceam atatea musai vre-o 3 zile nu mai dadeam la bucatarie decat minimal sau deloc.
dr_wise
smile.gif Cleolica draga, vezi sa n-o fi scazut prea mult si sa-ti iasa ceva "pietroi" dupa ce se incheaga mai bine.
Sa fiu sincera, eu donez cu placere borcanul meu cu melcisori. Nu mai vreau sa aud de dulciuri pana cand nu ajung la o greutate de bun simt.
Cleo
pietroi n-a iesit dar de scazut e drept, a scazut, ca eu eram in conferinta cu mama pe skype laugh.gif
ma uit azi la ea si poate rectific ''nu-i pietroi''
Master of Norules
Doneaza-l incoa doctoreaso, just kidding ca n-are cum sa ajunga, da nu stii cand e buna, mai tre sa faci un tort mai pui niste melci si incet incet ii termini.
Diana.
GEM DE MĂCEŞE (DRACILĂ)
5oo gr măceşe roşite bine
250 g zahăr
500 ml apă

Se curăţă măceşele de sâmburi şi de partea lânoasă
Se pune apa cu zahăr la fiert şi, când a dat în clocot, se pun fructele
Totul clocoteşte încet până începe să se lege
Se pune gemul în borcane şi se pun acestea în cămară rece, în dulapul de zestre braşovenesc.
Torhen Tonch din Şercaia mă învăţase nu numai săseşte ci şi să mănânc „heciumpeci" cu pâine prăjită. Dar „dracila", în toate formele ei, „dulceţ", şerbet, sirop, peltea, „coardă", era bine cunoscută şi în sud şi în Moldova, încă înainte de fanarioţi.

MAGIUN DE CAISE, PRUNE, CORCODUŞE
Magiunurile se fac din prune, caise sau corcoduşe foarte coapte, pentru că, în principiu, nu se pune zahăr.
Gustul rafinat îl dau miejii de sâmbure, mai ales cei de caisă şi de zarzăre. Deci,
Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe ţiglă încinsă, abia să bulbucească
Sâmburii de caisă şi corcoduşe se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un chil de fructe
Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind
După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasaţi printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji (mie, unuia, îmi plac pieliţele, şi unde mai pui, sunt şi foarte sănătoase)
Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează ore şi ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcăleţul, mestecăul) abia se mai învârte
Acum, la sfârşit, se pun sâmburii, se mai amestecă de câteva ori şi se pune magiunul în borcane bine preîncălzite, altfel se sparg.

DULCEAŢĂ DE COAJĂ DE HARBUZ/PENE VERDE/LUBENITA
* 1 kg de coajă groasă de pepene verde
* 1 kg de zahăr
2 linguri zeamă de lămâie
* 1,5 litri apă
Se taie cubuleţe coaja de lubeniţă şi se pun la fiert în apă.
Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgă
In aceeaşi apă se pune zahărul, şi se fierbe un sirop destul de bine legat.
Se adaugă cuburile de coajă şi se mai lasă să fiarbă până zici că-i destul de legat.
Atunci se pune zeama de lămâie, se mai dă în două-trei clocote şi se pune în borcane.
Diana.
DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI
- 100 de nuci verzi, mici
- 1,2 kg zahăr
- 900 ml apă
- 1 albuş de ou
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 3 grame vanilie (1 plic zahăr vanilat)
Se curăţă nucile, prin fierbere îndelungată sau cu cuţitul, de o pieliţă foarte subţire, până la coaja cea albă
Se opăresc de 3 ori, lasându-le să se încingă în apa clocotită câte 10 minute
Apoi nucile se spală în 5-6 ape reci, lăsându-le de fiecare dată să-şi piardă taninul câte un sfert de oră (unii le ţin o zi întreagă în apă de var)
Se dizolvă zahărul în apă şi se pune la fiert
După primul clocot, se pune în fiertură albuş de ou şi 1 lingură zeamă de lămâieSe strecoară zeama fierbinte şi se pune iar pe foc, să se lege
Dacă s-a-ncleiat un pic, se adaugă vanilia şi .nucile, lăsându-le să fiarbă până se va lega dulceaţa, după voie
Se pune şi 1 lingură de zeamă de lămâie şi se amestecă bine, să se strângă ca lumea
Se lasă să se răcească şi se pune în borcane: mai bun de atât nu se poate face dulcele pe lume, nici mai fin.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.