Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Granulomul apical (granulom dentar)
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Sanatate, Sport > Stomatologie
Pages: 1, 2, 3
Diana.
Ce stiti despre granulomulul apical (granulom dentar) ? Intrebarea este adresata in sepcial dragei noastre Tooth Fairy.
In urma radiografiei, pe caninul drept s-a desoperit ca am un granulom si saptamina viitoare o sa imi faca domnisoara mea stomatolog rimitere catre chirurgie. zapacitul.gif
OOricu, am fost avertizata ca daca nu se face operatia am toate sansele sa ramin stirba.
Intrebarea mea este: e naspa interventia chirurgicala? Ce se poate intimpla in timpul ei?
Ar tebui sa imi iau masuri de precautie?

Alte informatii
Gingivita se manifesta prin sangerare la periaj si o stare de discomfort la contactul cu resturile alimentare. In aceasta faza cariile mai pot fi depistate precoce de medical stomatolog prin modificari de culoare a coroanei dentare care de multe ori nu se pot observa fiind localizate in zone mai putin vizibile de catre pacient.

Semnele avansarii procesului carios sunt durerile persistente in timpul alimentatiei si consumului de lichide reci, semn ca este afectata pulpa dentara (structura prin care se hraneste dintele). Dupa inflamatia initiala a acesteia, in cazul netratarii cariei, se poate ajunge la complicatii mai severe, de natura infectioasa, care sunt reprezentate fie de abcese dentare (faza acuta), fie de granulomul apical (faza cronica).
Acesta are o imagine radiologica tipica si netratat poate avea periode de acutizare insotite de manifestarile inflamatorii:durere, tumefactie, stari subfebrile etc.

De multe ori in aceasta faza doar extractia dintelui afectat poate restabili starea de sanatate orala. Uneori se poate trata chirurgical, interventia purtand numele de rezectie apicala. Aceasta manopera consta in indepartarea varfului radacinii si tesutului inflamat din jurul ei, urmata de obturatia corecta a radacinii. Netratarea unui granulom apical, inafara de cortegiul de manifestari neplacute resimtite de pacient, are si o alta consecinta defavorabila: producerea si acumularea de toxine bacteriene care sint preluate in circulatia sangvina si “depuse” la nivelul unor organe tinta (inima, intestine, tiroida, articulatii, etc). Astfel, in timp, putem ajunge la complicatii sistemice (boli) cu punct de plecare in banala carie dentara netratata.

In concluzie, consultatiile periodice la medicul stomatolog pot preveni avansarea procesului carios in paralel cu mentinerea regulilor de igiena (periaj dentar, apa de gura, ata dentara) si a unui mod sanatos de alimentatie, adica o calitate mai buna a vietii.

Cum se trateaza granulomul chistic
Granulomul chistic este o infectie cronicizata, situata in osul din jurul varfului radacinii dintelui. Netratata, de obicei aceasta se poate mari, transformandu-se intr-un chist radicular. De cele mai multe ori, mai ales in cazul incisivilor si caninilor superiori, se practica o interventie chirurgicala numita rezectie apicala. In cadrul acesteia se realizeaza accesul in zona varfului radacinii dintelui, acolo facandu-se cu mare atentie curatarea (chiuretarea) granulomului pana se ajunge in os sanatos. De asemenea se realizeaza rezectia (taierea) varfului radacinii dintelui. Avand in vedere ca astfel se produce o scurtare a radacinii, rezectia apicala se face doar la dinti la care in urma taierii varfului acesteia raman totusi doua treimi din radacina implantata in os. Dupa operatie, in zilele urmatoare este indicat sa evitati alimentele dure, fierbinti. Va aparea un edem care va fi maxim ca intensitate in 24-48 ore de la interventie. De obicei se recomanda tratament cu antibiotice si antiinflamatorii postoperator. Vindecarea chirurgicala se face in 6-7 zile. Daca acest dinte este necesar pentru realizarea unei lucrari dentare este bine ca acest lucru sa se faca la circa 6 saptamani de la rezectia apicala.

Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist
ToothFairy
Draga Diana,

In primul rand, linisteste-te...eu sunt de alta parere...o sa-ti si explic parerea mea despre tratamentul care trebuie abordat in acest caz...tratament care nu consta in bisturiu, cel putin in cazul unui granulom/chist apical in ziua de azi ar trebui sa se practica o alta abordare decat cea chirurgicala...
Ok, s`o luam cu inceputul: avem carie, caria ajunge la nerv, nervul moare, produsii de degradare si bacteriile migreaza din canalul radicular, care ramane un spatiu nevascularizat, fara imunitate si aparare locala, migreaza spre spatiul din jurul radacinii dintelui (periapical) rezultand procesele periradiculare sub numele de granulom/chist apical.Aceste leziuni apicale sunt efectul din urma proceselor de mortificare din canal, si sunt de fapt o bariera biologica care incearca sa opreasca invazia bacteriana, deci sunt efectul , nu sunt cauza...adica leziunea apicala este un mecanism de aparare al sistemului imun in fata agresiunii bacteriene, bacterii ramase in canalele radiculare in diferite stadii... DECI rezectia apicala nu rezolva aceasta afectiune si anume nu indeparteaza infectia respectiva din canal, ci indeparteaza doar efectul (si anume ceea ce este in jurul radacinii dintelui si anume granulomul/chistul), ci nu cauza, care se afla chiar in canalul radicular...si anume bacteriile de acolo...
Aprecierea de granulom sau chist pe o radiografie este subiectiva, diagnosticul de certitudine se poate pune numai daca facem o lama si se verifica la microscop celulele si celelalte elemente, si nici chiar atunci, depinde cum se recolteaza, in ce mediu,etc.
Deci, ghici? Aceasta leziune s-a dovedit intr-un procent extraordinar de mare ca se vindeca...un procent pe undeva de 80-90 %...se vindeca printr-un tratament minutios...tratament de canal, tratament endodontic se numeste...trebuie in primu` rand lucrat sub diga ( este un sistem de izolare a dintelui de saliva), folosirea unor iriganti de spalatura antiseptici, folosirea unor ace speciale, aplicarea unui tratament medicamentos (pe baza de hidroxid de calciu) lasat pt 2-3 saptamani, repetarea radiografiei si evaluarea situatiei...chiar dupa 2-3 saptamani de tratament, ar trebui sa se observe reducerea in dimensiuni a leziunii...
Iti pot recomanda un medic in Craiova, este un amic de-al meu si stiu ce poate...smile.gif
Sper ca am fost destul de coerenta, subiectul este foarte complex...exista site-uri care arata evolutia acestor tipuri de patologii dentare pre- si postoperator...pt ca-s site-uri romanesti si nu pot da adresa, va recomand sa cautati pe google "endodontie. ro" sau "microendo" ...exista oameni cu practica limitata la aceasta specialitate numita Endodontie...numai asta fac..."foreaza" in canale...lucreaza sub lupe sau microscop, pt o vizualizare cat mai buna a situatiei... tratamentele sunt destul scumpe dar dau in majoritatea cazurilor rezultate foarte bune si de durata, fara sa trebuiasca sa supui pacientul la bisturiu...
Daca aveti alte intrebari, cu cea mai mare placere, raspund...
Diana, daca vrei, iti dau detalii despre amicul meu dentist din Craiova , eventual mergi la un consult...lucreaza fara durere, lucreaza cu diga, cu lupe...
Este doar alegerea ta...dar iti spun, tratamentul chirurgical iti rezolva problema numai pe moment...caci deobicei recidiveaza daca nu indepartezi CAUZA...si nu faci altceva decat sa iti compromiti dintele degeaba..
Te pup.
Diana.
Zina maseluta, spune-mi cine e. kiss.gif
angeldust
maica-mea saraca e deja la al treilea granulom operat.
Ea zice ca a incercat si varianta de care zici tu, cu tratamentul de canal, dar ori nu i l-o facut bine ori nuj ce sa zic, ca nu i-o trecut asa si pana la urma a trebuit sa si-l scoata sad.gif
Diana.
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, nu imi placea deloc ideea cu taiatul radacinii!
ToothFairy
angel, da , exista si posibilitatea asta...sa nu se ajunga la vindecare apicala...tine de mai multi factori...terenul imun al pacientului, tehnicile executate de medic..
In mod normal, tratamentul endodontic se considera esuat d-abia dupa 4 ani, in cazul in care nu s-a observat resorbtia totala a procesului inflamator...si d-abia atunci se recomanda tratamentul chirurgical...
Diana.
Zina Maseluta, sa iti spun care e situatia caninului despre care au spus ca are granulom apical.

A avut o carie mititica. Desteptul de doctor puturos mi-a scot nervul si mi-a facut obturatie de canal acum vreo 8 ani, tot in Craiova.
Cind m-am dus la acelasi cabinet , ieri, am facut niste radiografii si la premolarii 2 din abmbele parti pentru ca sint foarte sensibili la spalat.
Premolarii sint nu durerosi, ci usor deranjeaza la spalat, indiferent ce perie /pasta folosesc si mi-a fost frica sa nu imi crape cum mi-a mai crapat unul de ziceai ca e taiat cu laseru`.
Endontia e specialitatea cate se ocupa cu interiorul dintilor (endo- pe dinauntru). Asta stiu si eu, am avut cindva, in preistorie, gajic stomatolog.
Revin la premolari. Premolarii sint doar loviti de ulitida- gingivita, na , ca nu-mi venea in romaneste!

Si am facut radiografie si la incisiv dreapta, ca am acolo niste plombe (de asta voiam sa merg, ca si-au schimbat culoarea).
Booon si ma ia primul medic: la canin trebuie operatie, la incisiv scoatem nervul.
Ha?! M-am enervat. M-am dus la birou si am vorbit scurt cu cineva care se pricepe. Pentru ca incisivul nu doare . Deloc. M-am uitat si eu la radiografie, pulpa nu este afectata, ce pana mea vrea ala sa imi scoata nervul (acelai cabinet care mi-a scos nervul si la canin, falimentul il merita! ) cind e mare plomba, ca trebe scos. Nu sint eu stomatolog, dar m-am uitat ;la radiografie si pulpa nu merita asa ceva.
Drept pentru care m-am dus la alt stomatolog, o tipa tinerica , care mi-a spus ca nu e nevoie de scos nervul la incisiv,dar la canin trebe bisturiu. zapacitul.gif zapacitul.gif
Asa ca o sa fac un detartraj cu ultrasunete, schimb plomba si ma duc la medicul ala de spui tu.

Ma duc sa bag o tigara si ma intorc sa cortectez ce-am poticnit pe-aici. Mamaaa, ce suparata sint!
ToothFairy
Pai ziceai ca-i incisiv...ma rog, nu conteaza ce dinte e...smile.gif
Specialitatea se numeste Endodontie...
De extirpare la incisiv nu stiu ce sa zic, depinde de cat de profunda a fost caria...si cat de bine s-a facut adeziunea (inchiderea marginala) a obturatiei coronare (plombei)...ceea ce tine iar de medicu` care te-a tratat...
Eu sper totusi sa nu te lasi pe mana bisturiului, sa incerci si varianta conservatoare care da rezultate atat de bune...este de muncit la dinte, dar scapi de bisturiu, de edemul aferent operatiei, de medicatia postoperatorie, de eventuale recidive...merita incercat...
Diana.
Nu ma duc la bisturiu.
Caninul are granulom, la incisiv au vrut sa imi scoata nervul de-a-mboulea!

Spune-mi cum il cheam pe medic si miine dau de el si in gaura de sarpe!
ToothFairy
S-ar putea ca medicu` tau dentist sa nu fie d-acord cu aceasta alternativa sau sa nu fi auzit ca exista si o alta abordare...nu e de criticat, nu este de judecat, nu are nici o vina ca nu i s-au prezentat in scoala sau nu a luat contact cu aceste noi informatii...

Ai msj pe privat Diana ... maine nu`l gasesti, luni e de dimi...smile.gif
Diana.
Am primit, saru` mina!
ToothFairy
QUOTE(angeldust @ Mar 6 2009, 07:54 PM) *
maica-mea saraca e deja la al treilea granulom operat.
Ea zice ca a incercat si varianta de care zici tu, cu tratamentul de canal, dar ori nu i l-o facut bine ori nuj ce sa zic, ca nu i-o trecut asa si pana la urma a trebuit sa si-l scoata sad.gif

angel, am si eu o curiozitate...i s-a lucrat cu diga mamei tale?
diga arata cam asa de exemplu (depinde ce dinti izolam)...

Diana.
Ia da tu, scumpete, comoara la casa omului ce esti, mai multe amanunte.
ToothFairy
Diga, este deocamdata un subiect-tabu ...un element vitregit si nefolosit de medicii de la noi...in Australia de exemplu, lucrul fara diga se numeste malpraxis (si probabil si`n alte tari civilizate).
Ajuta la izolarea dintelui pe care se lucreaza...de exemplu, majoritatea materialelor folosite pentru "plomba" interfereaza si sunt inactivate de contactul cu saliva...protejeaza pacientul in a intra in contact cu substantele folosite la nivel oral si reduce riscul inhalarii/inghitirii acestora...si nu in ultimul rand , usureaza munca medicului, creand un camp operator curat, uscat, mai usor de vizualizat.
Inca un exemplu:

Pacientu` din poza sunt chiar eu. smile.gif
Diana.
Zina maseluta, am vorbit cu doctorul si cred ca a zis in sinea lui ca-s idioata. De obosita ce-s nu-mi aminteam ce am si care e numele tau de familie... zapacitul.gif
ToothFairy
smile.gif)
Diana, sper ca nu i`ai zis de ToothFairy , ca nu stie nimic de ea, hihihih
Diana.
Nu, doar numele de botez... si-apio o descriere... "stiti, cind lucrati cu diga"... Risul fundului!
ToothFairy
smile.gif Nu`i bai...stie el ce are de facut, dupa ce vede o radiografie, dupa ce iti face un consult...eu i-am zis de tine acu` vreo 3 zile...
Diana.
smile.gif Am radiografiile, asa ca e ok. Si-a dat omul seama cind am pronuntat cuvitul "diga".
kalua
Apropo de diga, stomatologul meu a zis ca le pune mai ales alora care vorbesc mult. laugh.gif Si asa are liniste si-si poate vedea de treaba.
Glumea, normal.
ToothFairy
da, de la atata tacere, te apuca si somnu`...eu era sa adorm la o sedinta d-asta cu diga in gura...smile.gif) sa mai cante si muzica in surdina, sa mai fii intins si la orizontala, somn de voie...smile.gif
Diana.
Am vorbit cu dl doctor, joi la 6 ma duc la el. Btw, sintem aproape vecini.
Intre timp azi am pus la domnisoara doctor o plombita foto mica (nu era gingivita) si simbata mai pun una pe partea oglinda, ca si acolo e una si mai mica.
Si de cind nu am mai fost eu la dentist, stiinta a progresat, dom`le, mult! Pe vremea mea nu mincai doua ore dupa plomba, acum... cica p;oti chiar imediat, ca nu e problema.
ToothFairy
Sunt sigura c-o sa fii multumita...am fost si eu pacienta lui si mi-a placut cum lucreaza...
Da, poti papa acu` dupa ce iti obturezi dintii...datorita noilor materiale...noi, vorba vine, ca-s de zeci de ani...doar ca la noi toate ajung mai greu smile.gif
Diana.
Am o plomba pusa de 10 ani de un stomatolog tare, tare drag mie. Cu ce foto se facea atunci. Daca nu era in fata , nu ma duceam sa o schimb. Si nu faceam 4 plombe in loc de una (cel putin pina acum! zapacitul.gif )
Maseluta, cabinetul e la citeva sute de metri de unde stau eu. smile.gif
ToothFairy
Ce coincidenta...esti vecina si cu cabinetu` si cu doctoru` smile.gif) prin zona aia sunt multe cabinete stoma.
Diana.
Am fost astazi la prima sedinta de tratament endodontic. Medicul mi-a scos plomba si a curatat canalul. Apoi a pus plomba provizorie si mi-a mai facut o radiografie. Toata povestea a durat vreo doua ore si. O ora si ceva a fost fata anestezie, dupa cu anestezie ca incepuse sa ma doara destul de naspa.
Revin cu amanunte cind imi revin din poza de Billy Idol cu gura strimba.
ToothFairy
Cam atat dureaza un tratament facut minutios.. e cam incomod sa stai cu gura atata timp deschisa, dar la sfarsit vei fii f. multumita de rezultat..te pup, tine-ne la curent..
blekytza
uite Di ca sa iti treaca timpul mai repede, fa o sugestie medicului tau kiss.gif
Diana.
Super tare pentru copii! smile.gif
Diana.
Zina maseluta,e normal sa doara dintele pe care s-a facut tratament endodontic si a doua zi? Ca mai am putin si escaladez peretii.
ToothFairy
E normal, Maŕt...o sa-ti treaca...e o reactie a organismului de aparare...s-a umblat intr-o zona (si anume apicala), unde exista o puternica vascularizatie...o sa scada durerea in intensitate...
Cred ca doctoru` ti-a adus la cunostinta eventualele probleme care pot apare...
Nu te-ai umflat, nu?
Diana.
Nope. Doar durere. Dupa analgezice m-a lasat. O sa mai iau unul inainte de culcare. Nu, nu e umflat, nu cred ca o sa se infecteze ceva.

Mi-a spus ca s-ar putea sa doara ieri. Dar nu m-am asteptat si azi. Ibubrofen de 400 iau.
Diana.
Ladies, in seara asta merg la dentist iara. smile.gif
Intre timp am mai descoperit 2 carii mtitele pe un premolar si un molar.
ToothFairy
Salutari dentistului smile.gif
Si tie..si curaj...ca va fi totu` ok .
Asteptam vesti bune cu granulomu`. Cred ca deja a inceput sa se resoarba.

P.S.: Sa nu uiti te rog ce te-am rugat.
Diana.
Nu am uitat, stiu datele pe jumatate!
Ieri am adorimit pe scaunul stomatologului. laugh.gif
ToothFairy
Macar la stomatolog sa te mai odihnesti si tu...hihihi smile.gif
ToothFairy
Maŕt, cum e cu dintele? S-a resorbit leziunea periapicala ? A mai durut ceva ?
Te-am pupat.
Radu.G
Bună ziua,
Astăzi am fost şi operat (este a 2-a oara; mai "serioasă" operaţia, fiind între canin şi incisivul lateral; cred că a apărut datorită unei lovituri) de un chist radicular.
Acum sunt bucuros că am scăpat şi nu vrea să mi se mai întâmple. Aceasta fiind întrebarea mea. Ce pot să fac să nu mai recidiveze?
Doctorul mi-a spus să vin din 6 în 6 luni la control cu radiografie timp de 3 ani şi vreau să nu mai găsească nimic. Există vreun pe care aş putea să-l fac să scadă şansele reapariţiei unui chist ( med. naturiste luate regulat, alimentatie, etc. )?

Şi dacă doctorul după 6luni vede ceva iar trebuie să intervină chirurgical sad.gif ?
Diana.
Nu neaparat. Poate fi o interventie endodontica (eu nu am vrut nici moarta sa ma taie!), nu neaparat operatie. Si cu parare de rau te anunt ca operatia nu te scapa de recidiva.
ToothFairy
QUOTE(Radu.G @ May 22 2009, 04:55 PM) *
Bună ziua,
Astăzi am fost şi operat (este a 2-a oara; mai "serioasă" operaţia, fiind între canin şi incisivul lateral; cred că a apărut datorită unei lovituri) de un chist radicular.
Acum sunt bucuros că am scăpat şi nu vrea să mi se mai întâmple. Aceasta fiind întrebarea mea. Ce pot să fac să nu mai recidiveze?
Doctorul mi-a spus să vin din 6 în 6 luni la control cu radiografie timp de 3 ani şi vreau să nu mai găsească nimic. Există vreun pe care aş putea să-l fac să scadă şansele reapariţiei unui chist ( med. naturiste luate regulat, alimentatie, etc. )?

Şi dacă doctorul după 6luni vede ceva iar trebuie să intervină chirurgical sad.gif ?

Radu, citeste pe prima pagina ce am scris eu despre aceste leziuni periapicale (granulom si chist)...mai intai se apeleaza la tratament endodontic ( sansele de vindecare sunt peste 90% ) efectuat corect, sub izolare cu diga (foarte important), iar apoi , daca nu se observa nici un semn de vindecare se trece la tratament chirurgical...

Maŕt, inca astept sa-mi raspunzi la intrebarea de pe privat si de aici... nesigur.gif
Diana.
Zino, ii bine! Deocamdata.
Diana.
Boooooon, nu am raspuns la intrebarea Zinei Maseluta: granulomul meu apical e bine-mersi in sensul ca la controlul de 6 luni s-a vazut clar ca s-a resorbit la greu si ca zona e aproape normala. Ceea ce este o super super, super veste! Numai ca m-am luat cu ziua tirgului si am uitat sa scriu.
Zina Maseluta, sa-ti dea Dumnezeu sanatate ca m-ai scapat de cutit! Si as fi ramas si cu infectia acolo!
ayana01
Buna tuturor smile.gif

Sunt noua pe forum, si am inceput sa va citesc de cateva zile, mai ales din cauza topicului astuia.

Si eu am granulom, si mie mi s-a dat trimitere la chirurgie, dar vazand ca se poate si aftfel (multumita lui ToothFairy) am hotarat sa incerc prin tratamentul endodontic.

Problema e ca eu nu cunosc doctori in zona care sa foloseasca diga sau sa fi auzit de tratamentul acesta. Eu locuiesc in Baia Mare care, desi resedinta de judet si oras cat de cat dezvoltat, in domeniul stomatologiei cred ca suntem putin... in spate. Doctorul meu stomatolog, cu care sunt prietena de familie si care mi-e dentist de 12 ani mi-a recomandat chirurgia fara sa pomeneasca de tratament. Asta ma face sa cred ca pe aici nu se prea cunoaste metoda.

ToothFairy sau Fides, daca va rog frumos mi-ati putea transmite datele de contact ale doctorului din Craiova? (sunt in stare sa merg pana acolo pentru a scapa de bisturiu).

Multumesc frumos, nu aveti idee ce favor mi-ati face... sunt terorizata de ideea de operatie.
Diana.
Dap, fara probleme! Iti dau numarul de telefon, adresa de email nu o stiu insa s-ar putea sa o aibe Zina Maseluta! Ori poti sa il intrebi chiar pe el.
Ar fi o treaba sa ii poti trimite eventual o radiografie pe email (banuiesc ca se poate scana) ca sa vada daca se poate face tratament endodontic, sa nu bati degeaba jumatate de tara.
Si iarta-ma ca nu ti-am putut valida contul repede-repede si au trecut doua ore, am avut o multime de treburi ... sad.gif
Iti trimit mail acum cu numele si numarul lui de telefon. Gata, am trimis. Verifica te rog si in folderul se spam, sa nu fi ajuns pe acolo.

Cauta si pe la tine cabinete care fac implanturi si tratamente endodontice (asta e la urma-urmei), adica specializare endodontie\, eventual googaleste un pic endodontie Baia Mare
E vreun cabinet MARA MEDICA la tine in oras?

Am gasit pe google un cabinet ceva mai apropiat de tine...
DENTMEDICA SCM
Str. Avram Iancu nr 49
Sighetu Marmatiei
Maramures, ROMANIA
Tel: 0262 319569
Fax : 0262 317955
ayana01
Fides,

am primit e-mailul si am citit cu atentie postul tau. Multumesc tare frumos. Nu stii prin ce am trecut de ieri cand am aflat (desi fiind in locul meu acu cateva luni probabil iti dai seama), doar ca fiind o fire mai emotiva m-a afectat chestia asta. Niciodata nu am avut nici o interventie chirurgicala si ideea ca cineva sa imi tale literalmente radacina dintelui prin gingie ma oripileaza. Dovada e ca azi noapte la 2 plangeam la telefon cu prietena cea mai buna. Biata, numai ea stie ce a auzit.

Despre cabinete: cabinete stomatologice avem si aici, o multime chiar (noi avem in perimetrul orasului fostul combinat Phoenix, unul dintre cei mai mare agenti economici poluanti din tara, care ani la rand a eliberat plumb si noxe in atmosfera asa ca dintii baimarenilor sunt de regula... sa zicem ca cererea de dentisti e mare). Ce nu stiu eu... si din cate am intrebat pe aici nimeni nici macar nu a auzit de diga... e unde se face tratamentul cu hidroxid de calciu... dar voi da un telefon la clinica din sighet sa vad daca se face acolo... desi as prefera sa vin la Craiova, unde stiu ca e "testat" doctorul si nu am surprize. Am rude la bucuresti, asa ca nu ar fi mare problema sa merg in vizita. Mi-ai putea da niste indicatii cu privire la costuri? De cate sedinte ai avut tu nevoie, cat e costul unei sedinte, etc?

Inca o data, ajutorul tau chiar e nepretuit. Multumesc inca o data smile.gif
Diana.
Nu ai pentru ce, scuze inca o data ca a trebuit sa astepti doua ore pina la validare... Uf! sad.gif
Draga mea, te inteleg perfect, eu mai ca am facut pe mine cind am auzit ca 2 (doi!!!) stomatologi voiau sa ma taie! Nici eu nu am avut vreodata vreo operatie insa dupa ce mi-au scos nervii de-amboulea la trei dinti a caror pulpa nu fusese afectata si am avut probleme cu ei, stau si ma gindesc si mai intreb si pe altii...
Si fara studii de specialitate iti dai seama ca o data taiata din radacina unui dinte, s-a dus dintele in pisici... nusepoate.gif si fiind si in fata ( caninul sting sus e la mine), nu ma simteam deloc fericita... laugh.gif
Sa stii ca depinde si de starea in care este granulomul, eu asa am inteles, adica nu se poate face tratamentul endodontic chiar in toate cazurile.
Diga e un instrument ajutator care seamana cu un gherghef pe care ti-l fixeaza medicul stomatolog in gura pentru a lucra mai usor si pentru a nu curge saliva acolo unde lucreaza el... Practic izoleaza dintele cu probleme de ceilalti. Nu e o chestie fenomenala, insa e d emare ajutor pentru ca se lucreaza curat in dinte (asta e endodontia, tratament pe interior, in canal).
La cabinetul a carui numar ti l-am dat se face tratament endodontic. smile.gif
Iar daca ti-e usor la Bucuresti, sint si acolo caruta de cabinete care fac tratamente endodontice.
Stai pe-aproape! Sper sa auzim numai de bine. kiss.gif
ayana01
Deja am sunat la Sighet, am dat de un domn doctor foarte foarte amabil, care e dispus sa imi vada prin e-mail o radiografie digitala a dintelui spre a imi spune daca are rost sa ma duc la dansul sa incepem tratamentul sau nu. Am un pic de speranta smile.gif Acu tre sa gasesc doar un cabinet de radiologie care face film digital si imi fac unul. Incep sa vad o luminita... smile.gif (la capatul tunelului, nu vorbesc de alte nebunii) biggrin.gif
ToothFairy
Salutare ayana, scuze pt raspunsul tardiv. Ai rezolvat ceva ?
Sincer, in Baia Mare nu prea cunosc medici care sa faca endo ok, or fi da` nu am auzit eu de ei. In Buc. iti pot recomanda doctori ok sau in Craiova medicul care a rezolvat-o si pe Diana. Alegi tu si ma anunti smile.gif
ayana01
Azi dimineata deja m-am trezit mai bine dispusa.

Ce am rezolvat: am luat hotararea sa ma tin "cu dintii" de dintele cu probleme. In sensul asta am cautat o clinica stomatologica care sa aiba specialisti in endodontie. Am gasit ceva la cluj (e mai ok pt mine cluj decat sighet desi pana la sighet fac cu 1h jumate mai putin tre sa trec un deal cu multe multe viraje si raul meu de masina nu prea ma lasa asa ca prefer clujul). In afara de asta cunosc clujul cat de cat si imi face placere sa merg acolo.
Deci. De clinica (nu dau nume sa nu fac reclama). Are doi doctori specializati in endodontie, ceea ce e foarte bine. Preturile sunt... de Cluj evident dar decat sa ma operez prefer sa dau bani.

Luni am programare la doctorul meu care imi va lucra la un alt dinte si nu prea stiu cum sa pun problema. Dintele cu probleme are in el surubel si plomba pe radacina, montate de el, deci in mod evident as prefera el sa le si "demonteze" ca doar el stie ce a facut acolo. Dar nu stiu cum sa ii cer asta. Ma gandesc sa ma duc cu totul cu dintele ala, sa il demonteze etc doctorul din cj. Luni am programare la dentistul meu, si pe marti si miercuri am zile libere de la servici. Teoretic atunci as putea da o fuga la cj. Cred ca totusi voi lasa totul la latitudinea doctorului clujean. Ma duc, duc cu mine filmul, sa se uite la dimensiunea granulomului si sa imi spuna initial daca crede ca poate rezolva. Doarca mi-e jena de doctorul meu, suntem prieteni de familie, el e singurul care imi lucreaza dantura de 12 ani incoace si ma simt eu prost sa vada ca altcineva a lucrat. Vad eu cum intorc problema.

Va mai tin eu la curent. (daca vi se pare ca complic lucrurile, da, asa e, e un talent de-al meu blush.gif )
Diana.
Ayana, nu cred ca medicul tau se va supara, pentru ca ar trebui sa vada prima data interesul pacientului. Iar dupa tratamentul endodontic durata de viata a unui dintre creste, nu scade. Oricum, nu te-ar fi operat el ci te-ar fi trimis la maxilo-faciala... Mai bine vorbesti cu el si ii spui ce ai pe inima, e doar medicul tau de-atitia ani si mai sinteti si prieteni. Sper sa rezolvi problema repede. Ai facut radiografia?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.