Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Acte pierdute sau schimbate
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Social. Stirile Zilei > Informatie civica
Szimcsi
Deschid acest topic, pentru ca poate fi util sa aflam din experienta personala a fiecaruia ce trebuie facut in cazul pierderii sau schimbarii actelor.

De exemplu, eu acum mi-am pierdut certificatul de nastere si as vrea sa stiu ce trebuie facut in acest caz. Voua vi s-a intamplat?
Diana.
Szi, ce este sigur e ca trebuie sa faci o vizita la primaria orasului in care te-ai nascut.
Niste informatii gasite pe net mai jos.

LEGEA NR.119/1996 privind actele de stare civila:

Art. 11.
(3) Cererea se depune la autoritatea administraţiei publice locale care are in păstrare registrul de stare civila sau a domiciliului ori a reşedinţei petiţionarului….
(4) Eliberarea altor certificate in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate este supusa taxei de timbru, potrivit legii.

Celelalte detalii privind anuntul prin care declarati nul certificatul de nastere pierdut sau deteriorat precum si actele pe care trebuie sa le prezentati in scopul obtinerii duplicatului si modul in care le trimiteti sau le depuneti personal le veti primi de la autoritatea administratie publice locale imputernicita prin lege sa va elibereze duplicatul.
Aveti grija ca opereaza si :
Art. 62. - (1) Constituie contravenţii la regimul actelor de stare civila următoarele fapte, daca nu sunt săvârşite in astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni:
j) pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civilă.

Duplicat certificat nastere
Actele necesare pentru eliberarea duplicatului sunt :
i. cerere tip (de la serviciul Stare Civila - certificate de nastere)
ii. actul de identitate ( buletin, carte de identitate, adeverinta de identitate provizorie pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara, cetatenii care nu au acte de identitate vor fi indrumati mai intai sa solicite eliberare actului de identitate, pasaportul-pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenilor cetatenii straini ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara;
iii. timbru fiscal de 1 leu

Pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civila constituie contraventie de la regimul actelor de stare civila, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii penale sunt considerate infractiuni . Conform Legii amenda este intre 100 si 200 lei (la primul duplicat se aplica amenda minima).

Eliberarea duplicatului se face de catre serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor care are în pastrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori resedinta petitionarului.

In situatia pierderii certificatului de nastere, posesorul se va adresa direct serviciului de stare civila din raza domiciliului, pentru obtinerea unuia nou. In cazul in care persoana domiciliaza in momentul respectiv in strainatate, poate mandata pe cineva din tara pentru a obtine un exemplar.

cerere prin care se motivează solicitarea - formular 4
• buletinul /cartea de identitate;
• certificatul care trebuie înlocuit sau preschimbat (naştere, căsătorie, deces);
• timbru fiscal.
Cererile se depun numai personal sau de către persoana împuternicită prin procură specială notarială.
Actele în limbi străine trebuie traduse în limba româna şi legalizate la notar.
Eliberarea certificatului nou se face personal titularului sau persoanei împuternicite
• în caz de pierdere, furt sau distrugere a certificatului de stare civilă, celui îndreptăţit i se eliberează un nou certificat, pe bază de cerere;
• cererea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, domiciliul, ce fel de certificat solicită şi împrejurările în care a fost pierdut, furat sau distrus certificatul;
• persoana care solicită certificatul este identificată pe baza buletinului / carţii de identitate sau a paşaportului, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate sau a cetăţenilor străini născuţi în România;
• certificatele se eliberează doar titularilor sau persoanelor împuternicite de aceştia prin procură specială;
• pentru copii minori (care nu au buletine / carţi de identitate) certificatul de naştere este solicitat şi se eliberează părintelui sau reprezentantului legal;
Szimcsi
Adica mai trebuie sa platesc si amenda? crying.gif
Diana.
Acum, din ce am citit, se pare ca nu toata lumea a platit-o. E ciudat, oricum.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.