Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Vremea in Octombrie, Noiembrie, Decembrie 2009
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Social. Stirile Zilei
Diana.
Vremea in Octombrie, Noiembrie, Decembrie 2009. Cum va fi vremea in iarna 2009/2010. Starea vremii
Nopţi geroase în octombrie, lapoviţă şi ninsoare în noiembrie, viscol în decembrie. PROGNOZA PE TREI LUNI
Temperaturi maxime de până la 25 de grade Celsius ziua, dar şi nopţi friguroase în care mercurul din termometre va coborî până la minus opt grade Celsius. Asta ne aşteaptă în a doua jumătate a lunii octombrie. Vreme normală pentru această perioadă, spun însă meteorologii.


VREMEA IN OCTOMBRIE
Octombrie, luna care tocmai a început, va fi caracterizată de temperaturi medii în general, normale, exceptând regiunile sud-estice, unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. Mediile climatologice la începutul lunii se încadrează în general între 17 grade în estul Transilvaniei şi 22, 23 grade în sudul extrem, în timp ce la sfârşitul lunii regimul normal al maximelor este între 10 şi 15 grade Celsius.

Însă în intervalele calde temperaturile maxime mai pot depăşi 25 grade Celsius. În nopţile cele mai reci mercurul va coborî în termometre până la valori sub -8 grade Celsius, în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Pe arii restrânse se va forma brumă şi se va produce îngheţ la sol.

Cantităţile de precipitaţii sunt apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă de exces mai ales în regiunile estice. Fapt îmbucurător având în vedere că tocmai aceste zone au parte de cele mai reduse cantităţi de precipitaţii din punct de vedere climatologic.

VREMEA IN NOIEMBRIE
Ultima lună de toamnă va fi caracterizată de un regim termic mediu ce se încadrează în limite normale în cea mai mare parte a ţării. Doar în vest meteorologii anunţă valori peste mediile climatologice, care scad treptat de la începutul spre sfârşitul lunii, când maximele vor fi cuprinse în general între 2 şi 9 grade Celsius. Temperaturile maxime pot depăşi în sudul ţării chiar şi 20 grade.

Nopţile devin tot mai reci, iar in zonele depresionare din centrul şi nordul ţării vor fi şi geroase, cu minime care coboară sub -10 grade Celsius. Scădera temperaturilor sub pragul de îngheţ în majoritatea regiunilor va favoriza formarea brumei, iar ceaţa îşi face apariţia mai des. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, cu tendinţa de a depăşi valorile medii multianuale în jumătatea nordică a ţării.
În a doua parte a lunii noiembrie, în zonele de deal şi de munte ploile se pot transforma în lapoviţă şi în ninsoare, fenomen normal pentru aceste zone.


VREMEA IN DECEMBRIE
În decembrie, chiar dacă vor fi zile calde, cu maxime ce pot depăşi 15 grade Celsius în zonele de câmpie, regimul termic se încadrează în general în normele climatologice. În nopţile cele mai reci, gerul devine pătrunzător în depresiuni, unde se aşteaptă minime chiar mai mici de -20 grade Celsius. Ceaţa va deveni un fenomen frecvent şi va fi asociată, din cauza temperaturilor negative, cu depuneri de chiciură. Cantităţile medii de precipitaţii vor depăşi normele climatogice doar în centrul şi în nord-estul ţării. În intervele scurte cu ploi vor fi condiţii de depunere a poleiului. Şi vom avea, se pare, parte şi de un fenomen mai puţin dorit iarna: intensificarea vântului şi spulberarea zăpezii la munte şi izolat în est şi în sud-est va duce la apariţia viscolului.

PROGNOZĂ OCTOMBRIE
Maxime: 22-23 de grade Celsius
Minime: -8 grade Celsius
Precipitaţii în cantităţi normale

PROGNOZĂ NOIEMBRIE
Maxime: 20 de grade Celsius
Minime: -10 grade Celsius
Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare

PROGNOZĂ DECEMBRIE
Maxime: 15 grade Celsius
Minime: -20 grade Celsius
Viscol în munţi
Diana.
Vremea in decembrie 2009
Vremea va fi inchisa si rece astazi, dar si in urmatoarele trei zile . Va ninge, iar vantul va sufla cu putere in aproape toata tara. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 si 4 grade celsius, iar de joi frigul se transforma in ger.

Marti
In Dobrogea si in sudul Munteniei va ploua, asa ca aici se va forma poleiul. Aici, dar si la munte, cantitatile de apa pot depasi 25 l/mp.
In Muntenia si in sudul Moldovei se anunta ninsoare si vant activ. Temperaturile sunt in scadere. Va ninge si mai sus, in Bucovina si in nordul Moldovei.
Vreme urata si rece se anunta si in Transilvania sau in Maramures. Si aici va ninge peste zi.
In vestul tarii: temperaturi modeste si ninsori consistente.
Va ninge si in zona centrala a tarii.
In Bucuresti, vremea este rece si va ninge viscolit toata ziua.
La munte, tot frig si ninsoare abundenta, cel putin in Meridionali si in Orientali . Vantul va troieni zapada depusa si stratul va creste considerabil.

Miercuri
Se anunta ninsori in majoritatea zonelor. Prin sud-est mai apare si ceva lapovita, vantul va sufla cu putere, iar cantitatile de apa raman consistente.

Joi
Frigul se transforma in ger pe timpul noptii, iar ziua va ninge mult in est si sud-est. Mai apare si viscolul pe aici.

Vineri
Se anunta vreme rece si inchisa. Ninsorile vor reaparea abia pe timpul noptii de vineri spre sambata, de aceasta data in vestul si in sudul tarii.
Diana.
Vremea se încălzeşte uşor începând de marţi

Cerul se anunţă însă mai curăţat de nori şi abia spre seară începe din nou să se înnoreze în vest, dar ninsorile ce vor cădea aici nu vor fi însemnate. În regiunile joase, mai ales în cele din afara arcului carpactic, ceaţa se asociază mai ales dimineaţa cu depunere de chiciură, iar vântul mai slăbeşte în intensitate, cu excepţia crestelor montane înalte, unde suflă în rafale.

Ziua de astăzi ne aduce ger năprasnic în mai toate regiunile ţării, cu precădere în zonele joase. Maximele pornesc de la minus 10 grade şi nu trec nicăieri de zero grade. Izolat, în depresiuni şi zonele de câmpie din est şi sud, mercurul s-ar putea chiar să nu atingă nici măcar minus 10 grade.

În Capitală, după o noapte geroasă, cu minus 12 grade, vremea de astăzi nu promite mai multă generozitate termică. Vom avea cel mult minus, minus 5 grade Celsius, valoare cu 8-9 grade mai mică decât ar fi normal. Dar cerul se anunţă variabil, aşa că ninsorile ne dau un răgaz, iar vântul nu trece de moderat. Presiunea atmosferică, destul de mult sub valoarea considerată confortabilă, creşte uşor de la 743 mm coloană de mercur.

La munte, este frig de crapă crestele. Cerul însă se mai descoperă, norii se mai retrag şi abia spre seară se adună suficienţi ca să mai dea o ninsoare slabă în Carpaţii Occidentali. Vântul suflă cu putere, dar numai pe creste. Stratul de zăpadă promite însă un sejur de-a dreptul reuşit pentru iubitorii de sporturi de iarnă. S-au aşternut deja peste 40 de centimetri de zăpadă la Sinaia Cotă, peste 31 la Semenic şi 21 la Predeal.

Chiar dacă soarele este cu mult mai vizibil decât zilele trecute, termomtrele nu vor indica la amiază mai mult de minus 9 grade la Cluj, minus 7 în Baia Mare şi Sibiu şi minus 6 la Oradea. În Timişoara se fac minus 5 grade, dar aici ceaţa şi chiciura sporesc senzaţia de frig.

Vreme extrem de rece şi în sudul ţării. Zonele joase au început ziua cu ceaţă care va persista peste zi, iar gerul nu se înmoaie nici măcar la amiază: minus 10 grade la Graiova, ca şi la Slobozia şi minus 9 la Craiova. Spre deal, unde soarele este o idee mai generos, se fac minus 5 grade, cum e cazul la Râmnicu Vâlcea.

După vremea severă din ultimele zile în Dobrogea, în sfârşit se mai domolesc şi aici fenomenele meteorologice. Dar vremea rămâne deosebit de rece. Amiaza nu aduce mai mult de minus 5 grade la Tulcea şi minus 4 la Constanţa.

Aerul polar ajuns în Moldova îşi spune din plin cuvântul în această provincie. Aproape că în nici un oraş nu se depăşeşte limita gerului astăzi la amiază: minus 14 grade la Iaşi, minus 12 în Bacău şi minus 10 în sud, la Galaţi.

După o zi atât de geroasă ca cea de luni, ziua de marţi ne aduce o uşoară încălzire. Vestul ţării, dar şi Dobrogea, au parte de maxime peste pragul de îngheţ, atingând chiar şi 7 grade Celsius. Dar în sud, la Craiova, nu se fac mai mult de minus 8. Cerul însă va fi acoperit de nori, aşa că aşteaptăm ninsori, lapoviţe şi chiar ploi care vor duce la polei în nord, vest şi centru şi ceaţă în regiunile joase care în unele zone va persista peste zi.

Ziua de marţi începe cu ger, minus 14, minus 12 grade, dar nici la amiază nu vom avea mai mult de minus 7, minus 5 grade Celsius. Cerul va fi înnorat, dar nu aşteptăm precipitaţii. În schimb, ceaţa va fi prezentă la primele ore ale zilei.

În Capitală, ziua de miercuri ne aduce un plafon jos de nori denşi, fără să lase însă precipitaţii. Simţim şi aici încălzirea, mercurul urcând la amiază la zero grade.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.