Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Masajul si automasajul facial
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Frumusete, Moda > Ingrijire ten & corp
Diana.
Ideea topicului mi-a fost data de Bebica. M-am gindit ca daca ea zice ceva, inseamna ca stie sigur. Deci, haideti s avorbim despre masajul facial.


Regula de aur este efectuarea unor miscari usoare, fara incercarea de a intinde pielea de jos in sus. In acest fel, miscarile mentin supletea pielii, stimuleaza functiile glandelor sebacee, tonifica muschii fetei si indeparteaza stratul de celule moarte de pe suprafata pielii.

Masajul mangaietor - se executa cu pulpele degetelor. Mangaiem usor pielea obrazului, fara a o intinde. Masajul de acest fel actioneaza asupra glandelor pielii si a nervilor, inviorand circulatia sangelui.

Masajul ciupit - miscari de scurta durata care consta in "apucarea" pielii intre degetul mare si aratator. Atentie, trebuie executate cu mare finete!

Masajul framantat - apucam pielea intre degetul mare si celelate degete si strangem, ca si cum am vrea sa stoarcem un burete. Vom obtine, in acest fel, o inviorare a tesuturilor si excesul de sebuum din glandele sebacee va fi indepartat.

Masajul pianotat - cu miscari asemanatoare celor executate la pian cu toate degetele, se foloseste pentru stimularea pielii ridate.

Masajul tapotat - este identic pianotatului, dar miscarile se fac doar cu ajutorul aratatorului si al mijlociului.

Masajul frictionat - se executa cu miscari de frictionare a pielii si se recomanda in descongestionarea tesuturilor mai profunde si in cazuri de circulatie defectuoasa.

Inainte de a practica masajul facial, e bine sa stii ca trebuie sa respecti unele reguli: fata trebuie curatata foarte bine si hidratata. Durata masajului nu va depasi 10-15 minute iar mainile trebuie sa fie perfect curate si cu unghiile scurte.


Masaj facial pentru ten uscat si gras
Tenul uscat poate beneficia de masajul mangaietor, ciupit, pianotat si tapotat.
Tenul gras se va folosi masajul framantat, frictionat si tapat. Obrazul care prezinta cosuri nu trebuie masat.

Masajul vertical al fruntii incepe de la linia mediana spre marginea parului. Miscarea porneste spre tampla stanga, se revine la mijlocul fruntii, de unde se pleaca spre tampla dreapta. Pentru acest exercitiu se folosesc degetele mijlocii, efectuand mici semicercuri, pe intreaga suprafata a fruntii. Pentru masajul orizontal, folosim degetele aratator si mijlociu, cu miscari de mangaiere, de la stanga la dreapta si in sens invers. Intreaga suprafata a fruntii se pianoteaza cu ajutorul a 4 degete, concomitent de la ambele maini. "Loviturile" trebuie sa fie usoare, ritmice si regulate. Daca fruntea prezinta riduri orizontale, ea mai poate fi masata prin miscari in zigzag, pe intreaga ei suprafata, folosindu-ne de mana dreapta atunci cand pornim de la tampla stanga si invers.

Pentru masarea nasului ne folosim de degetele mijlocii, cu care alunecam de la varful nasului spre radacina. Daca realizam un masaj circular, descriem mici cercuri pe aripile nasului, pornind de la varf spre radacina, apoi, printr-o miscare de alunecare de-a lungul sprancenelor, revenim la pozitia initiala. Degetele mijlocii lucreaza concomitent.

Masajul obrazului incepe prin miscari de mangaiere, pornind de la maxilarul inferior spre aripile nasului. Lucreaza ambele maini. Masajul circular al obrajilor se executa folosind degetele mijlocii pentru descrierea de mici cercuri, pornind de la mijlocul barbiei in sus, pana cuprindem toata suprafata obrajilor.
Cu partea exterioara a degetelor, bine intinse, efectuam alternativ, cu ambele maini, lovituri scurte pornind de la maxilarul inferior pe partea stanga, unde insistam mai mult. Urcam apoi pe obraji si coboram din nou. Reincepem miscarile pe partea dreapta.
Mai ales ochii nu trebuie neglijati! Incepem sa masam marginea exterioara prin tapotari foarte fine pe pleoapa inferioara, coltul interior al ochilor si apoi peste pleoapa superioara, spre punctul de pornire. Miscarile sunt realizate de catre degetul mijlociu.
Pentru a obtine niste buze pline si atragatoare este bine sa le masam usor cu degetele aratator si mijlociu. Masajul se incheie printr-o miscare de mangaiere a gatului, obrajilor, a regiunii din jurul ochilor si a fruntii.

Etapele masajului facial
Demachierea - este foarte importanta curatarea in profunzime a fetei, nu doar a ochilor sau a zonelor pe care s-a aplicat machiaj. Demachierea se realizeaza cu produse speciale, potrivite tipului de ten;
Efectuarea masajului - se realizeaza cu o crema speciala pentru masaj facial. Daca tenul este uscat, inainte de masaj se aplica o crema profund hidratanta, pentru a se evita iritatrea pielii. Este de preferat ca masajul sa fie realizat de o persoana specializata. "Tehnicile de masaj sunt similare cu cele folosite pentru masajul corporal pentru stimularea circulatiei sanguine si tonifierea musculara, dar in acest caz sunt executate miscari fine care sa nu forteze sau sa nu intinda excesiv pielea", completeaza Betty Ratiu;
Aplicarea tonicului facial pentru fermitate - acesta hraneste pielea, o revitalizeaza si ii reda fermitatea.

"Dupa masajul corporal general sau anticelulitic, se recomanda si un masaj de 15 minute al fetei, de 3 ori pe saptamana, pentru un tratament intensiv. Acesta este un masaj revigorant, are un efect de lifting si in plus este extrem de relaxant", adauga specialistul.

Beneficiile masajului facial de relaxare
- are efect de calmare la nivelul fetei;
- ofera elasticitate si suplete tenului;
- intareste musculatura fetei;
- ajuta la ridicarea pometilor;
- reduce ridurile, in special cele de expresie;
- ajuta la relaxarea si detensionarea intregului organism.


Automasajul facial: tehnici utilizate
Daca totusi nu ai timp si nici bani pentru a merge la un salon, poti sa iti faci singura un masaj facial. Pentru acesta este nevoie sa iti cureti si sa iti hidratezi foarte bine fata. De asemenea, trebuie sa ai mainile curate si unghiile scurte. Pentru tenul normal se recomanda un masaj de intretinere, o data pe saptamana. Daca ai probleme cu acneea, cel mai bine este sa mergi la un specialist pentru a rezolva aceasta problema, masajul nefiind indicat in acest caz. Masajul trebuie efectuat prin miscari usoare, lipsite de brutalitate. Iata cateva miscari care iti pot fi de folos:
Miscari de mangaiere - se realizeaza cu ajutorul pulpelor degetelor sau cu mana deschisa, pielea fiind practic mangaiata, nu intinsa. Masajul mangaietor actioneaza asupra circulatiei sanguine;
Masajul pianotat - se realizeaza cu ajutorul tuturor degetelor care fac miscari scurte si dese, asemanatoare celor executate la pian. Acest masaj activeaza circulatia sangelui;
Masajul framantat - se realizeaza prin miscari asemanatoare celor cu care se framanta un aluat. Procedeul este recomandat persoanelor care au tenul gras, deoarece indeparteaza surplusul de sebum;
Masajul ciupit - se executa prin miscari scurte si repetate, prin prinderea pielii intre degetul mare si aratator. La fel ca si masajul framantat, masajul ciupit se recomanda persoanelor cu tenul gras;
Masajul frictionat - se realizeaza prin miscari cu presiune cu pulpa degetelor. Aceste miscari pot fi circulare, in zig-zag, orizontale, verticale. Relaxeaza musculatura si imbunatateste circulatia sanguina la nivelul fetei. De asemenea, tehnica masajului frictionat previne si diminueaza formarea ridurilor.

Cum se efectueaza automasajul?
Masajul fruntii se efectueaza cu ambele maini. Se pot efectua miscari in zig-zag sau miscari circulare. Pentru atenuarea ridurilor orizontale, miscarile se fac de la sprancene spre radacina parului, iar pentru ridurile verticale, miscari de la mijlocul fruntii spre tample.
Ochii sunt o zona extrem de sensibila, de aceea, la acest nivel, masajul trebuie efectuat cu delicatete. Pleoapele superioare se vor masa din interior catre exterior, cu ajutorul degetului aratator, iar cele inferioare cu degetul mijlociu care va efectua batai usoare. Pentru atenuarea ridurilor de la coltul ochilor, se realizeaza miscari circulare dinspre coltul ochilor catre tample.
Pentru a masa nasul, iti folosesti degetele mijlocii. Astfel, vei aluneca de la varful spre radacina nasului. Pentru un masaj circular, vei descrie cu degetele cercuri mici pe aripile nasului, pornind tot de la varf spre radacina, pentru ca apoi sa revii la pozitia initiala printr-o miscare de alunecare de-a lungul sprancenelor.
Masajul obrajilor se executa cu ajutorul degetelor mijlocii. Poti realiza un masaj circular al obrajilor, pornind de la mijlocul barbiei in sus, pana vei cuprinde toata suprafata acestora.
Masajul buzelor se realizeaza cu degetele aratator si mijlociu cu care vei face miscari de foarfeca. Barbia o poti masa cuprinzand-o intre degetul mare si aratator, iar sub barbie trebuie sa lovesti incet, cu podul palmei. Gatul il vei prinde intre degetul mare si restul degetelor si vei efectua miscari lente pornind de sub barbie spre decolteu. Poti incheia masajul prin miscari de mangaiere a tuturor zonelor care au fost masate.

Etapele masajului facial
Demachierea - este foarte importanta curatarea in profunzime a fetei, nu doar a ochilor sau a zonelor pe care s-a aplicat machiaj. Demachierea se realizeaza cu produse speciale, potrivite tipului de ten;
Efectuarea masajului - se realizeaza cu o crema speciala pentru masaj facial. Daca tenul este uscat, inainte de masaj se aplica o crema profund hidratanta, pentru a se evita iritatrea pielii. Este de preferat ca masajul sa fie realizat de o persoana specializata. "Tehnicile de masaj sunt similare cu cele folosite pentru masajul corporal pentru stimularea circulatiei sanguine si tonifierea musculara, dar in acest caz sunt executate miscari fine care sa nu forteze sau sa nu intinda excesiv pielea", completeaza Betty Ratiu;
Aplicarea tonicului facial pentru fermitate - acesta hraneste pielea, o revitalizeaza si ii reda fermitatea.

"Dupa masajul corporal general sau anticelulitic, se recomanda si un masaj de 15 minute al fetei, de 3 ori pe saptamana, pentru un tratament intensiv. Acesta este un masaj revigorant, are un efect de lifting si in plus este extrem de relaxant", adauga specialistul.



Masajul facial poate fi realizat si acasa, in fata oglinzii.
Atunci cand ne propunem sa realizam automasajul facial, trebuie sa tinem cont de cateva reguli. Miscarile de masaj trebuie sa fie usoare, de netezire, fara apasare, pielea nu trebuie intinsa sau bruscata in nici un fel. Ele trebuie realizate obligatoriu de jos in sus si dinspre centrul fetei inspre exterior. "Se incepe cu masajul gatului: de la clavicula pana la marginea maxilarului, palmele aluneca usor, una urmand-o pe cealalta. Tehnica se executa de cateva ori, pana se simte pielea incalzita, inmuiata, catifelata si pana cand produsul patrunde in piele". In etapa urmatoare se trece la masajul propriu-zis al fetei, care se executa cu ambele palme, iar sensul este de la varful barbiei spre ureche, de la colturile buzelor spre urechi, de la baza nasului inspre exterior. Miscarile in jurul ochilor se executa in forma de cercuri cu degetul mijlociu sau cu aratatorul, cu miscari foarte lente: de la unghiul intern al ochiului, pe sub sprancene, la coada ochiului, apoi pe sub ochi. Se pot face presiuni in unghiul intern al ochiului si apoi in unghiul extern, spre tample.

MISCARI
In ultima etapa a masajului facial se urmareste linia sprancenelor cu degetele. Miscarea se realizeaza pe deasupra sprancenelor si se trece usor spre tampla. Apoi, se apasa usor cu varfurile degetelor, sensul fiind din mijlocul fruntii spre tample. Fiecare miscare se repeta de 5-10 ori. Masajul poate fi executat o data la doua-trei zile sau chiar si o data pe saptamana. Dupa masaj este recomandat sa se aplice o masca adecvata tipului de ten, de regula o masca calmanta, relaxanta sau pur si simplu se unge fata cu miere, care are si rolul de hranire, de hidratare si relaxare.

PRODUSE
Fata trebuie sa fie foarte bine curatata, iar apoi se aplica o lotiune tonica. In locul lotiunii tonice se poate utiliza, de asemenea, un produs de exfoliere a pielii. Produsul cu care se executa masajul poate fi o crema adecvata tipului de ten. "Daca tenul este foarte uscat, se foloseste o crema grasa si hidratanta, daca tenul are tendinte de ingrasare se utilizeaza doar o crema hidratanta, care sa nu fie grasa", recomanda cosmeticiana. Se pot folosi, de asemenea, cu foarte bune rezultate, uleiuri din extracte de plante, combinatii din extracte de fructe, care se gasesc in farmacii si in plafare.
Rody
Frumos topicul. Chiar azi am facut un masaj facial prietenei mele care e si ea cosmeticiana. Mi-a mai explicat ce nu stiam si a fost foarte bine.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.