Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Testul Papanicolau
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Sanatate, Sport > Ginecologie
Pages: 1, 2, 3, 4
fortelady
QUOTE
Dupa cele povestite de voi virusul asta este tare pacatos.  :(
Eu merg la gineco o data pe an, insa nu cred ca mi s-a facut si testul Papanicolau... Ii musai sa-l fac?  :-X Pun intrebarea asta pentru ca atunci ar trebui sa ma duc sa-mi fac analize peste tot... ca la urma urmei o boala poate aparea de oriunde.


pap-ul e util sa il faci macar o data la un an doi si anual dupa 30-35 de ani. in primul rand pap-ul arata starea generala de sanatate a colului uterin (daca ai rani pe col, celule precanceroase, HPV, tot felul de minuni). tinand cont ca ranile pe col netratate in timp dau tot felul de probleme (pana la cancer), si ca ele sunt nedureroase (pe de o parte); pe de alta parte- a 2a cauza de mortalitate de cancer la femei este cancerul de col (dupa cel de san), eu zic ca e foarte util sa il facem. foarte foarte util...
poate facem un topic separat despre papanicolau (as prefera sa il tinem 'curat' pe asta despre HPV)
fortelady
QUOTE
elle_ni - > o sa iti trimit cand ajung acasa fiindca sunt la servici si nu este aici.
fortelady -> perfect de acord cu tine si submitui la cele spune de tine

Adaug: s-a descoperit ca in 80% din cazuri cancerul de col a fost provocat de HPV.
angeldust
Eu am o nedumerire de alta natura .. de ce ziceti ca Pap II e de rau? Ca mie mi-a iesit asa si ginecoloaga mi-a zis ca nu e deloc anormal  ....
fortelady
papanicolau are 5 trepte de 'rezultat' in functie de starea de sanatate a celulelor
1 si 2 sunt bune (chiar foarte bune) tinand cont ca 2 apare mai ales cand ai ceva- vreo infectie, o rana micuta (deci chestii minore) care afecteaza putin starea de sanatate a celulelor
3- nu e chiar bun (in general se repeta)
4, 5- probleme mari (5 daca nu ma insel e simptom clar de  cancer)

mamei i-a iesit 2 inainte de operatie (fusese diagnosticata initial cu cancer uterin destul de avansat; am adus-o la Bucuresti si astia au re-inceput analizele; printre primele facute a fost pap-ul care i-a iesit 2 (imposibil in conditiile in care diagnosticul ei ar fi presupus si o invazie spre col)- cand au recitit biopsia la Polizu au ajuns la concluzia ca avea cu totul altceva si ca 'exista undeva in viitor  - peste 10-15 ani - o probabilitate oarecare sa faceti cancer daca lasati boala de care suferiti netratata'. dupa examinarea probelor care au fost luate din operatie (si 'vizual' si la laborator) au re-confirmat diagnosticul pe care il dadusera.
pap-ul ii iesise 2 pt ca avea o rana mica pe col
Xela
angeldust --> Pap II nu e de rau, dar nici nu inseamna ca totul e in regula. Pe de alta parte nici nu poate sugera intotdeauna o problema.
Mie tot timpul mi-a iesit Pap II si la fel..toti ziceau ca e ok. Inseamna pur si simplu ca sunt mici probleme la nivel de celule...parerea mea e ca ar trebui investigate.
De asemenea la toate prietenele mele tot II le-a iesit tot timpul.
elle_ni
Xela, si cum putem "investiga" acele mici lucruri care totuis nu sunt ok, avand in vedere ca medicii spun ca la Pap II "e ok"?adica unde tre' sa ne ducem, ce sa ceream?k pana la urma omu' tre el sa ceara:"alooooooo, nenea doctoru', simt ca mor, da-mi ceva...", k altfel nici nu se uita la tine....

cred k in ziua de azi tre' sa faci circ la medic si sa-ti accentuezi un pic mai mult starea de rau pentru a fi bagat in seama de cadrele medicale, altfel "nu-i nici o problema, din asta nu se moare"...grozav concept in medicina noastra....
fortelady
elle:
ai vazut fisa cu rezultatele de la pap vreodata?
e o chestie A4 cu tot felul de bife, tot felul de informatii; la un moment dat au si un spatiu in care scriu ei ce au gasit (in general atipiile la celule)- poti sa ceri medicului informatii de ce a iesit testul "2" de ex; sau interpretarea informatiilor de pe foaie.
nu e nevoie sa facem scandal - este dreptul nostru ca pacient sa avem informatiile privitoare la sanatatea noastra; dar - din lipsa de timp (de multe ori) dar si din comoditate, multi aleg sa nu dea informatiile decat la cerere.
as prefera sa pastram parerile despre sistemul sanitar romanesc la rubrica de social (s-a deschis un subiect acolo) si sa nu il poluam pe asta cu altele (e totusi un subiect important, multe femei nu isi fac pap-ul decat foarte tarziu si foarte rar).
de ex, stiati ca - dupa cancerul de tiroida, cel de col este cel cu rata cea mai mare de vindecare? conditia este ca el sa fie descoperit la timp, intr-un stadiu bun de tratament (adica- testul papanicolau). din pacate, el este a doua cauza a mortalitatii de cancer la femei....
Xela
fortelady -> Da...am vazut si fisa...Mie mi s-a spus lejer ca probabil imi iese CII din cauza candidei si atat.
angeldust
Mie mi s-a spus ca Pap I au doar femeile foarte norocoase sau cele care nu si-au inceput viata sexuala si ca majoritatea femeilor cu viatza sexuala normala au Pap II.
fortelady
QUOTE
Mie mi s-a spus ca Pap I au doar femeile foarte norocoase sau cele care nu si-au inceput viata sexuala si ca majoritatea femeilor cu viatza sexuala normala au Pap II.

habar nu am. mie mi-a iesit 1 ... si mamei la spital 2 (ceea ce pt aproape 50 de ani  este exceptional :-) . probabil ca avem o baza genetica mai 'dura' (desi eu, cu antecedentele pe linie paterna- 3 cazuri de cancer in familie - tre' sa am mare mare grija)
Xela
fortelady - > felicitari...esti prima care o aud ca are CI. Facem chef?  :hainoroc:

Angeldust - > daca, chiar e asa...atunci sa zicem ca e ok...si ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca odata inceputa viata sexuala nu mai suntem pure?!:D
didilica
Mie tocmai mi-a iesit C3...  :( Any sugestions?
idd
Didilica, fara a vrea sa te sperii, un C3 suna putin suspect.Nu inseamna ca musai e ceva "rau" acolo, dar ar trebui investigat ceva mai amanuntit, in primul rind printr-o colposcopie, apoi daca e cazul, printr-o biopsie.Nu stiu daca ai facut sau ti s-a propus sa faci si aceste investigatii.De asemenea se impune un test HPV si o tipizare de HPV in acest caz.Este bine sa le faci cit de curind, daca inca nu le-ai facut.Sint cazuri cind C3-ul se remite prin simplu tratament local, naturist, cu spalaturi sau ovule, se transforma in C2 sau C1/2.Dar daca acest tratament nu da rezultat atunci se impune o solutie chirurgicala - de obicei se practica o electroexcizie cu ansa.Nu este o interventie foarte greu de suportat si se face cu anestezie locala.Daca HPV ti-a iesit pozitiv trebuie sa iti intaresti imunitatea prin tratamente specifice, sint multe tratamente naturiste care dau rezultat, dar sint de lunga durata si trebuie sa te tii de ele.Daca mai vrei informatii suplimentare imi poti scrie pm sau pe mess(yahoo).
didilica
Deocamdata am primit un tratament local pentru 10 zile (ovule - klion + unguent - colpotrophine). Dupa astea 10 zile ar trebui sa astept o saptamana si apoi sa-l repet. Si parca atunci zicea doctorita ca imi va face si o colposcopie (nu stiu eu exact ce inseamna asta, ma gandesc ca o sa se zgaiasca mai de aproape la colul meu  ???)
Nu a zis nimic de HPV...
Cu imunitatea stau destul de prost, intotdeauna am stat. Zicea si ea ca o sa imi prescrie ceva polivitamine, dar m-ar interesa intr-adevar niste tratamente naturiste (daca stii ceva de genul asta, astept cu nerabdare idei).
Nici nu stiu acum ce intrebari sa mai pun, m-a luat asa cam din oala... poate imi trimiti un pm cu id-ul tau de mess, ca sa putem vorbi. Sau sa-l scrii aici, daca e ok.  :-*
angeldust
Imi pare tare rau didi sa aud ca ai probleme, dar nu dispera ca o sa fie bine ai sa vezi.
Nu prea stiu eu ce  sa te sfatuiesc, dar pt intarirea imunitatii eu am luat de-a lungul timpului fie echinaceea cu zinc si vitamina C , fie spirulina ...a si am luat la un mom dat un fel de vaccin la plic :D Ribomunyl parca ii zice , se gaseste la faramacie.
Klinoul e bun,am luat si eu cand aveam rana pe col. Si mai faceam si spalaturi cu o solutie care se cheama Tantum Rosa.
Multa sanatate si sa ne tii si pe noi la curent cu noutatile.
:-*
Ariana
Fetele hai ca m-am trezit si eu cu un C3 sad.gif si mi-a medicul mi-a dat ca tratament CERVUGID.M-a chemat la reevaluare dupa terminarea analizei.
E bai mare?
Am tot citit pe net de cauterizari dar nu as vrea asa ceva pentru ca am inteles ca nu e ok daca nu ai la activ vreo nastere.
ioannaraluka
Ari, in majoritatea cazurilor nu e bai...mare, ovulele Cervugid sunt f bune.
Cu cauterizarile nu e chiar asa cum stii, e ok si daca nu ai nascut...de multe ori se amana penrtru dupa nastere, pentru ca se poate intampla sa se agraveze rana si atunci degeaba a fost cauterizata inainte. Si mai sunt si multe alte explicatii, depinde f mult de fiecare situatie in parte.
Problema mai mare ar fi cand se face cauterizare fara a fi elucidata corect si complet cauza (cauzele) care au determinat-o si atunci dupa cauterizare e mai nasol in sensul ca rana apare iar...si mai trebuie o cauterizare sau alte prostii.
In orice caz, trebuie tinuta sub observatie situatia ca sa nu se agraveze.
Bafta multa cu tratamantul si sa ne tii la curent!

Nu vreau sa sperii pe nimeni, va pun doar clasificarea/clasificarile cu titlu informativ, e bine sa stim cat mai multe pentru a intelege corect niste lucruri fara a intra in panica, cum se intampla de multe ori.

TESTUL PAPANICOLAU - CITOLOGIA EXFOLIATIVA CERVICO-VAGINALA
Depistarea precoce a cancerelor genitale la femeie
Metodele de diagnostic morfologic s-au impus în depistarea si diagnosticul cancerului genital feminin datorita capacitatii lor de a semnala precoce prezenta neoplaziei, chiar în absenta unor date clinice concludente.
Victor Babes si Constantin Daniel comunica în 1928, la Societatea de Giecologie din Bucuresti, lucrarea Posibilitatea diagnosticarii cancerului de col uterin prin frotiuri, semnând astfel actul de nastere al examenului citologic, care va fi însa lansat în practica curenta abia în 1943 de catre Papanicolau si Traut. Acestia au meritul de a fi oferit un sistem clar si concis de interpretare a semnificatiei frotiurilor.
Potrivit schemei preconizate de Papanicolau, celularitatea frotiului citologic se poate prezenta în cinci clase, dupa gradul de deviere citologica de la cel normal:
CLASA CELULARITATEA FROTIULUI PAPANICOLAU
CLASA I Celule normale
CLASA II Celule cu modificari atipice benigne (celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, PMN, limfocite, histiocite, etc.)
CLASA III Citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect)
CLASA IV Citologie puternic sugestiva pentru malignitate (prezente celule tumorale maligne în numar redus)
CLASA V Citologie concludenta pentru malignitate (prezente celule maligne în placarde)

Prin urmare, unul din obiectivele majore ale examenului citologic este stabilirea diagnosticului de malignitate. Acesta este bazat pe evaluarea devierilor de la normal a mai multor caracteristici celulare (în marea majoritate a cazurilor, carcinomul invaziv al colului uterin este de tip pavimentos, se dezvolta la jonctiunea endo-exocol si este frecvent asociat cu cervicita, displazia severa sau un carcinom in situ, leziuni cu o lunga durata de evolutie).
In procesul de carcinogeneza cât si în evolutia ulterioara a bolii canceroase au fost depistate o serie de stadii succesive, punându-se problema daca nu cumva este posibil ca înaintea neoplaziei sa apara anumite leziuni precursoare, diagnosticabile prin mijloace paraclinice.
In vederea întelegerii secventei leziunilor, trebuie precizate caracteristicile morfologice ale unor anomalii epiteliale, ce pot apare la nivelul colului uterin:
• hiperplazia reactiva apare în urma unor conditii iritative; întregul epiteliu este îngrosat, frecvent apare hiperkeratoza si parakeratoza, fara anomalii citologice;
• hiperplazia celulelor bazale: celulele stratului bazal sunt hiperactive si formeaza o zona care este bine demarcata de stratul intermediar; celulele bazale sunt dispuse în unghi drept fata de suprafata;
• proliferarea si hiperplazia celulelor de rezerva situate între celulele cilindrice ale epiteliului endocervical si membrana bazala, se pot instala pe suprafata cervixului, ca în eroziune sau în jurul glandelor endocervicale. In stadiile initiale, proliferarea se traduce prin unul sau doua rânduri de celule poliedrice sau cuboidale cu citoplasma slab bazofila, discret vacuolizata, cu nuclei ovali si cromatina fina; în stadiile tardive, numarul celulelor de rezerva sporeste si apar mai mult de trei rânduri. Pentru a defini aceasta situatie se foloseste termenul de hiperplazie.
• Metaplazia: termen prin care se întelege schimbarea de forma.
Metaplazia se întâlneste ca transformare a unui tesut bine diferentiat, adult, de un anumit tip, într-un alt tip de tesut bine diferentiat, ca raspuns al unor situatii normale. Fenomenul trebuie diferentiat de heterotropia de dezvoltare sau heteroplazia, în care tesutul normal este generat în urma unei erori de diferentiere. Metaplazia pavimentoasa este frecventa la nivelul colului uterin; în aceasta forma, epiteliul cilindric este înlocuit cu epiteliu pavimentos. Metaplazia pavimentoasa este o continuare a hiperplaziei celulelor de rezerva, cu maturatia nucleilor si diferentierea citoplasmei; se pot forma punti intercelulare si în timp ce elementele celulare profunde se orienteaza în unghi drept fata de membrana bazala, cele superioare se orienteaza în paralel cu suprafata.
Metaplazia pavimentoasa se poate prezenta sub doua forme:
• incompleta - peste celulele de rezerva hiperplaziate, dispuse pe mai multe straturi, se gasesc celule cilindrice dispuse în strat continuu sau discontinuu;
• completa - epiteliul cilindric este înlocuit printr-un epiteliu pavimentos. Noul epiteliu formeaza placi neregulate de celule scuamoase, cu stratificare incompleta.
Formarea epiteliului metaplazic începe initial sub un strat celular columnar. Exista opinii cu privire la originea celulelor predecesoare. Una din teorii are în vedere o celula de rezerva subcilindrica, bipotentiala, care completeaza stratul celular columnar (cilindric), dar este si capabila de o diferentiere scuamoasa în conditiile stimularii ei. O teorie mai noua se refera la o celula stromala migratoare, care traverseaza membrana bazala si care va fi considerata ca un raspuns fiziologic normal la schimbarile înconjuratoare. Este totusi mai putin stabila decât epiteliul scuamos si poate deveni locul neoplaziei.
Ectropionul cervical acoperit cu epiteliu scuamos columnar si metaplazic poate fi considerat zona de transformare. Asa cum s-a aratat anterior, rezultatul frotiului cito-diadnostic anticipeaza diagnosticul anatomopatologic.
• Displazia este o anomalie dobândita a epiteliului malpighian, cu cresterea numarului de celule de tip bazal. Perturbari mai mult sau mai putin grave ale diferentierii celulare si ale maturarii se asociaza cu atipii nucleare mai mult sau mai putin marcate. Aceste anomalii celulare si arhitecturale se produc în tesuturile adulte, în faza de reparare. Termenul de displazie a fost creat pentru a descrie leziunile observate mai ales la nivelul colului uterin.
Ele pot fi multa vreme reversibile, dar sunt potential maligne, descriindu-se mai multe grade de displazie, de la 1 la 3. Distinctia între formele de displazie si carcinomul in situ este, uneori, foarte dificila.
Numeroase lucrari clinice si experimentale au aratat continuitatea între displazie si carcinom. De aceea Richart propune termenul general de neoplazie cervicala intraepiteliala, CIN - cervical intraepithelial neoplasia.
Displazia usoara (CIN I) se caracterizeaza prin anomalii celulare, localizate în 1/3 profunda a epiteliului. Stratificarea celulara este pastrata si exista mitoze tipice la acest nivel, relativ frecvent.
Displazia moderata (CIN II) intereseaza 2/3 din grosimea epiteliului. Se pot pune în evidenta mitoze tipice si rar atipice. Stratificarea se mentine la suprafata.
Displazia severa (CIN III) - modificarile celulare si de dispunere afecteaza toata grosimea epiteliului. De multe ori, acest stadiu este confundat cu carcinomul in situ. Polaritatea celulara este absenta, celulele fiind dispuse dezordonat. Nucleii sunt hipercromi, mari, cu numeroase mitoze tipice si atipice. Citoplasma este bazofila, fiind, în general, redusa cantitativ. In straturile superficiale se remarca, alaturi de celule asemanatoare celulelor din profunzime, celule cu maturare bizara, prezentând un marcat asincronism nucleo-citoplasmatic. Mitozele sunt prezente si în celulele dispuse în stratul superficial.
Toate aceste anomalii morfologice descrise anterior au un corespondent în clasificarea Papanicolau, astfel:
OMS RICHART PAPANICOLAU
Displazie usoara CIN I Clasele II-III
Displazie moderata CIN II Clasele III-IV
Displazie severa CIN III Clasele IV-V

In anul 1991 a fost propusa clasificarea Bethesda care propune o terminologie a citologiei cervico-vaginale mult mai detaliata:
• Descrierea modificarilor benigne (infectii cu trichomonas, fungi, virusuri);
• Descrierea modificarilor reactive asociate cu inflamatia, atrofia, iradierea, DIV;
• Modificari anormale ale celulelor epiteliale:
• ASCUS- celule scuamoase atipice;
• LSIL- leziune intraepiteliala scuamoasa cu grad redus;
• HSIL- leziune intraepiteliala scuamoasa cu grad înalt.
• Alte neoplasme.
Corespondenta între acest sistem si descrierile anterioare este urmatoarea:
• LSIL- analog cu CIN I si modificarile celulare asociate cu HPV;
• HSIL - analog cu CIN II si CIN III.
Toate aceste aspecte fac din examenul citologic o metoda simpla, expediativa, ieftina, fiabila si un excelent mijloc de diagnostic al formrlor incipiente ale CCU, având nu numai o ridicata valoare intrinseca, dar fiind în acelasi timp un admirabil adjuvant al celorlalte mijloace de diagnostic prezumptiv si îndeosebi al colposcopiei. Totusi, certitudinea diagnostica este realizata exclusiv de catre examenul histopatologic, ceea ce reclama efectuarea unei biopsii tintite colposcopic.
Ariana
Ioana merci din suflet pentru informatii.Deseara cu buletinul de analiza in brate voi studia si mai amanuntit problema.
Cred ca o sa te apelez pe privat daca mai am nelamuriri.Merci inca o data.Cu ocazia asta m-am mai luminat si eu cat de cat vis-a-vis de clasificare si termenologie.
kiss.gif
ioannaraluka
kiss.gif si tie, Ariana si multa sanatate!
Meg
mie doc. mi-a spus ca daca am rana pe col nu pot sa duc la capat o sarcina.. sau sa raman, ceva de genul. deci: sa fac cauterizare (in cazul in care am ce sa cauterizez) ca sa pot avea bb.
fortelady
ari, ai grija de tine!
Unde ai facut testul?
repeta-l la alt cabinet ca sa fii sigura...
cauterizarea nu are ce rau sa iti faca. dimpotriva, te scuteste de muuuulte chestii nasoale care pot aparea dupa.
din ce stiu eu e o procedura practic nedureroasa si usor de facut
Lucia
Ma aflu si eu sub un ushor shoc...

Am 54 de ani. Toata viata am avut CII, am stat linistita pt. ca mi s-a spus de fiecare data ca e bine! Si m-am simtit o femeie puternica si sanatoasa !

Am aflat ieri ca am CII-CIII...

Mi-a intrat cuiul in creier!!!
Facusem un control de rutina, dar adevarul e ca parca simteam mai nou o sensibilitate, ceva vag, difuz in zona .....cum sa-i zic...sus-pelvina....
Mi s-a dat tratament cu ovule Colpotrophine, 18 ovule, apoi repetare cito-vaginlul...

Care e parerea voastra despre acest CIII? Mai scriu cate ceva din buletinul de rezultate:
"frotiu atrofic.... " si nu mai stiu ce
"accentuat proces metaplazic"
"prezenti nuclei ..hipertrofi "(nu inteleg bine)
si mai sunt si altele pe acolo, nu reusesc sa descifrez...

Imi place sa fiu informata!! De-asta va rog sa ma ajutati sa ma informez! Multumesc mult. SANATATE!
Diana.
Lucia welcome.gif floricele.gif
Eu... eu iti doresc multa sanatate...
Fanny
poate ajuta ca argument pentru a convinge si femeile "mai rusinnoase" sa aiba grija de sanatatea lor.

,,Aproape 1.000 de românce mor anual din cauza cancerului de col uterin. Medicii spun că, deşi boala poate fi depistată rapid, femeile nu obişnuiesc să meargă la doctor. Atunci când o fac, în cele mai multe cazuri, specialiştii nu pot decât să constate că boala este într-un stadiu avansat. Situaţia nu este diferită nici în ţările vecine. Statisticile arată că în Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.

În România, în prezent, aproape 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Boala poate fi diagnosticată au ajutorul testului Papanicoloau - investigaţia medicală care depistează prezenţa virusului responsabil pentru această boală. Analizele sunt extrem de importante, mai ales că 8 din 10 femei active sexual se pot infecta cu acest virus. În plus, preţul unui test nu depăşeşte 40 de lei.

"Din nefericire pentru pacientă, în stadiul 0 sau 1 al bolii nu există niciun fel de simptomatologie. Când apar sângerări sau alte semne, boala este deja în stadiu avansat", a declarat Gabriel Bănceanu, vicepreşedinte Societatea Română de Obstetrică Ginecologie.

România marchează, în acest an, prima dată, alături de alte state Săptămâna Europeană de Prevenţie a Cancerului de col uterin. Până pe 28 ianuarie, femeile vor primi informaţii legate de această boală prin intermediul unor pliante şi broşuri care vor fi distribuite în maternităţi."
Sursa: Realitatea TV
fortelady
QUOTE(Lucia @ Jan 11 2007, 11:59 PM) *
Ma aflu si eu sub un ushor shoc...

Am 54 de ani. Toata viata am avut CII, am stat linistita pt. ca mi s-a spus de fiecare data ca e bine! Si m-am simtit o femeie puternica si sanatoasa !

Am aflat ieri ca am CII-CIII...

Mi-a intrat cuiul in creier!!!
Facusem un control de rutina, dar adevarul e ca parca simteam mai nou o sensibilitate, ceva vag, difuz in zona .....cum sa-i zic...sus-pelvina....
Mi s-a dat tratament cu ovule Colpotrophine, 18 ovule, apoi repetare cito-vaginlul...

Care e parerea voastra despre acest CIII? Mai scriu cate ceva din buletinul de rezultate:
"frotiu atrofic.... " si nu mai stiu ce
"accentuat proces metaplazic"
"prezenti nuclei ..hipertrofi "(nu inteleg bine)
si mai sunt si altele pe acolo, nu reusesc sa descifrez...

Imi place sa fiu informata!! De-asta va rog sa ma ajutati sa ma informez! Multumesc mult. SANATATE!

e relativ ok Lucia CII-CIII. probabil sunt tulburari de (pre) menopauza....
e foarte bine ca l-ai facut! si repeta-l cand zice medicul.. Eu zic sa vorbesti cu el despre toti termenii astia pe care nu ii stii, din cate stiu eu nu avem nici un medic pe forum
Ariana
Lucia un diagnostic asemanator am avut si eu...am facut colposcopie si apoi cauterizare in decembrie.
Azi am fost la un nou control si joi aflu rezultatul.Sa imi tineti pumnii.

Meg...nu lasa rana acolo...aceeasi greseala am facut-o si eu.mergi la mai multi medici si cauterizeaz-o daca auzi de mai multe ori parerea aceasta.
Ala80
Si eu mi-l fac vineri, pentru prima data. Sper sa iasa ok.
Bacardi_Girl
Am aflat de la cineva ca s-a inventat un vaccin impotriva cancerului de col uterin.Momentan pretul este cam piperat(in jur de 1300 lei), se face in trei etape si il pot face si fetele de 9-10 ani(deci nu e obligatoriu sa ai viata sexuala).Daca este adevarat ar fi minunat.Il faci si stii ca ai o grija in minus privind bolile ce ne pot afecta sanatatea.
zetta
eu de vreo 6 ani imi fac anual papanicolau, cat despre vaccin ,BG e valabil si persoanelor adulte cu conditia sa nu fi avut virusul HPV . cel putin asa am auzit nesigur.gif
Ariana
E binecuvantare vaccinul asta in ciuda pretului piperat zic eu...
Joi voi merge dupa rezultate,am mari emotii si asa o presimtire negativa...sad.gif
Bacardi_Girl
Ari incearca pe cat posibil sa nu te gandesti atat de mult la faptul ca maine vei merge dupa rezultate si fi mai pozitiva.Nu cred ca o sa fie fara rezolvare. kiss.gif

Zetta da, e valabil si pentru persoanele adulte,sigur.Eu am pus accentul insa pe faptul ca il pot face si tinerele domnisoare,ca sa spun asa,ceea ce este intr-adevar o usurare.Faptul ca,foarte tanara fiind,poti face acest vaccin si in felul asta scapi de multe ganduri negre e ceva deosebit. aplauze.gif

ioannaraluka
Pai mai mult asta a avut in vedere vaccinul, fetele de 9-12 ani, inainte de a incepe viata sexuala, deoarece, la adulti, de multe ori virusul nu are nici un fel de simptome si multe laboratoare nu au dotari performante pentru a-l depista (la noi).
Plus ca am citit ca e prezent la o proportie enorma din populatie (80 %) in stare latenta. Chiar v-as ruga sa ma combateti daca am scris minuni, as vrea sa nu fie asa. sad.gif
Ari iti tin pumnii.
fortelady
da, mare parte din populatie poseda o tulpina sau alta (in forma latenta).
mai, pana la urma e si o chestie de imunitate- atat timp cat ai o imunitate buna, nu prea faci nici 10% din chestiile care le ai pe tine (virusi, ciuperci etc).
zilnic intram in contact pe piele cu tot felul de nenorociri, da' asta nu inseamna ca le si facem biggrin.gif.
zetta
eu am facut in decembrie pe langa papanicolau si testul hpv care a fost scump vreo 3oo de ron.
ZIBBA
QUOTE(Lucia @ Jan 11 2007, 10:59 PM) *
Ma aflu si eu sub un ushor shoc...

Am 54 de ani. Toata viata am avut CII, am stat linistita pt. ca mi s-a spus de fiecare data ca e bine! Si m-am simtit o femeie puternica si sanatoasa !

Am aflat ieri ca am CII-CIII...

Mi-a intrat cuiul in creier!!!
Facusem un control de rutina, dar adevarul e ca parca simteam mai nou o sensibilitate, ceva vag, difuz in zona .....cum sa-i zic...sus-pelvina....
Mi s-a dat tratament cu ovule Colpotrophine, 18 ovule, apoi repetare cito-vaginlul...

Care e parerea voastra despre acest CIII? Mai scriu cate ceva din buletinul de rezultate:
"frotiu atrofic.... " si nu mai stiu ce
"accentuat proces metaplazic"
"prezenti nuclei ..hipertrofi "(nu inteleg bine)
si mai sunt si altele pe acolo, nu reusesc sa descifrez...

Imi place sa fiu informata!! De-asta va rog sa ma ajutati sa ma informez! Multumesc mult. SANATATE!draga lucia,nu te speria...eu nu sunt ginecolog,ci doar medic generalist...insa stiu ce inseamna gradul 2-3...sunt doar modificari ale mucoasei colului uterin care apar in functie de modificarile hormonale,leziuni preexistente.trebuie sa mergi sistematic la medic pt.ca aceste modificari ale celulelor mucoase...uneori...specific...uneori...ajung pana la transformarea in celule maligne...adica cancerose...asta nu inseamna ca ai sa faci cancer!in...modificarile celulelor...adica acest grad 2-3 intervin o mjultime de factori...ti-i insiruiesc aici:varsta peste 50 ani,obezitate,nuliparitate,colesterol crescut,hipertensiunea,diabet,tutun...asa ca ,nu trebuie sa te sperii...ci doar sa ai grija de ceea ce iti recomanda medicul...multa sanatate,lucia!



lucia ,vezi ca am gresit...am scris in continuarea a ceea ce ai scris tu...scuze...pupici
Ariana
Va tzuc...eu sunt in stare din aia de "tadadam"...
Zetta si eu intentionez sa fac si tipajul de HPV.Sa vad ce-or zice maine rezultatele.Dupa care mai vreau sa repet inca o data analiza pentru ca nu am fost multumita deloc de medic de data aceasta.

...am rezultatele...ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt bine....din CIII-displazie si tot tacamul plus hpv activ...am CII fara hpv...
Maine insa am sa repet rezultatele si la alt medic pentru ca vreau sa fiu convinsa ca totul e ok.
Ca o concluzie a experientei mele: NU FOLOSITI TAMPOANELE INTRAVAGINALE decat daca e musai si la facut testul PAP o data la 6 luni.Am trecut prin niste momente crunte din septembrie pana acum.Dupa ce m-am plimbat toata vara prin spitale cu tata cand am auzit in septembrie ca s-ar putea sa trebuiasca sa fac biopsie am crezut ca imi pica tot cerul in cap.
Le multumesc din suflet fetelor care au fost langa mine in perioada asta.
Bacardi_Girl
Ari stiu cum e cand se ajunge la doctori si esti plimbata de colo colo sau trebuie sa mergi chiar tu pt a-ti satisface toate nelamuririle si pt a-ti face tot felul de tratamente asa ca te inteleg si ma bucur din suflet pentru tine, ca a iesit totul bine pana la urma.Sper ca asta sa fie valabil pentru toate. kiss.gif
ioannaraluka
Ari, ma bucur ca esti bine, as avea o singura precizare, n-are a face HPV cu tampoanele intravaginale din cate stiu.
Si biopsia nu e capat de lume, facuta la timp te poate scuti de multe neplaceri. Nu se face doar in cazuri extreme, ci cu mult inainte.
fortelady
ari, de la ob-uri eu m-am ales cu niste probleme destul de neplacute anul trecut. nu grave, dar neplacute ... s-au rezolvat cu un tratament destul de usor.
felicitari pentru rezultat!
Ala80
Ari, ce ma bucur ca esti ok. smile.gif
M-ati cam speriat cu tampoanele interne. Eu numai din astea folosesc. sad.gif
Bacardi_Girl
Ala sa nu le mai folosesti in halul asta!!! bataita.gif
Nu sunt indicate deloc din punct de vedere al sanatatii.Nu pot sa-ti spun sa nu le mai folosesti ca stiu ca au si ele avantajul lor si te pot scoate din diferite situatii dar incearca si tu sa le folosesti cat mai rar si niciodata din prima zi de menstruatie.
Ariana
Stiu ca HPV-ul nu are nici o legatura cu tampoane...scuze daca asta s-a inteles din exprimarea mea.
Ma refer la faptul ca ani de zile ,da ani buni am folosit doar tampoanele alea nenorocite si nu am stiut ca nu sunt ok.Si parca mi se pare asa o faza tampita ca nu m-am informat...ca vorba aceea nu sunt coborata din varful muntelui.
Si nah am si neglijat analizele astea legate de gineco...nu am stiut prea multe nici de HPV pana nu am patit-o...acum trambitez la toata lumea s amearga sa isi faca PAP-ul.am auzit de atatea femei cu probleme de genul asta in ultima vreme!
Abia astept sa merg sa repet analiza.Va pup.
fortelady
pai nu, HPV nu are legatura cu OB-urile.
OB-urile au actiune indirecta asupra florei bacteriene si echilibrului din zona smile.gif
nici macar actiune mecanica nu au, dar prin faptul ca blocheaza scurgerea fluidelor si retin acolo bacteriile se produc tot felul de reactii chimice si de aici problemele.
eu folosesc des dar ziua, la munca; acasa nu pun decat in situatii de urgenta (drumuri lungi cu masina)
mititik
Ari, ma bucur ca e totul bine! Si pe mine m-a speriat o doctorita anul trecut si era alarma falsa!
Dar stiu ca HPV nu iese la PAP, cum de ti-au zis ca ai avea asa ceva?
Cat despre tampoane, stiam si eu ca nu sunt sanatoase! Se pare ca ar fi una din principalele cauza ale aparitiei cervicitelor!
fortelady
iese prezent sau absent, nu apare si tipologia HPV
Meg
Tampoanele nu sunt indicate.. asa stiam si eu. in plus, mi se par foaaarte inconfortabile. trebuiesc schimbate f des (nu spun ca alea externe pot fi lasate de dimineata pana seara) si daca trebuie sa amani (cateva ore pana le poti schimba) dauneaza.
Ariana
Fetele am repetat analiza...cred ca o sa devin specialista in a caracteriza medicii din Timisoara-ginecologii si stomatologii ca pe astia ii tot schimb.

La prima analiza in afara de faptul ca mi-a iesit CII ca si la cea de-a II-a in care am totala incredere si nah oricum e un lucru ok...restul a fost varza totala incepand de la faptul ca recoltarea nu a fost buna si terminand cu faptul ca interpretarea a fst de rahat....nu mi-au gasit HPV-ul ala nenorocit desi il port cu fala.
Nah si am dat si bani 35 de lei si iar incep sa ma enervez de cum isi bat astia joc de sanatatea si banii nostrii.
Ieri lama a fost luata cu trei probe consecutiv,rezultatul l-am primit pe loc ,mi s-a explicat detaliat ce inseamna fiecare punct de pe analiza aceea.
Cred ca o sa ma duc sa fac scandl la policlinica unde am facut p[rima analiza.Nu inteleg de ce au senzatia oamenii ca isi por bate joc oricand de toata lumea.
Bacardi_Girl
Ari ti-au luat proba de 3 ori ??Cum e posibil sa nu-ti faca analiza k-lumea, sa nu-ti gaseasca HPV-ul?Da' de fapt nu stiu de ce naiba ma mai mir...cu tentativele astea de doctori pe care ii avem in romania! mad.gif mad.gif mad.gif
ioannaraluka
Ari, mie mi-a zis doctorita mea ca, in cazul in care merg si in alta parte sa imi fac analizele si nu imi apar aceleasi rezultate, sa imi pun serioase intrebari asupra corectitudinii rezultatelor , indeosebi daca arata ca n-am nimic angry.gif .
P.s. Mie mi-a facut o data dubla analiza la Papanicolau.
Ariana
Sunt atat de revoltata de povestea asta!
Nah eu sunt mai revolutionara de felul meu pt ca in ceea ce fac eu sunt corecta si am pretentii de la serviciile pe care le platesc fara sa comentez vis-a-vis de pret sau din astea...mai ales ca la rahatul asta de sanatatea varsam bani cu duiumul fara sa avem vreun beneficiu.
Dar sa te joci cu sanatatea omului in halul asta!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.