Cum comunica bebelusii? Toti copiii mici incep sa comunice dinainte sa stie vreun cuvant. Zambetul unui copil poate spune „sunt fericit” sau „hai sa ne mai jucam jocul acesta inca o data”. Atunci cand un copil plange acesta incearca sa te avertizeze ca ii este foame sau ca trebuie sa ii schimbi scutecele. Inca din prima luna de viata bebelusii asculta si sunt foarte atenti la vocile pe care le aud in jurul lor. Ei descopera faptul ca au si ei voce si incep sa scoata sunete specifice lor. Intre sase si zece luni descopera ca pot uni sunetele intre ele si incep sa spuna cuvinte precum „dada” sau „gaga”. Cand ajung in jurul varstei de noua luni incep sa arate cu degetul sau incearca sa ajunga la anumite lucruri. Prin aceste gesturi ei incearca sa iti comunice ca vrea ceva sau ca trebuie sa va uita.
Membrii familiei ii pot ajuta incercand sa comunice cu ei sub forma unor jocuri. Trebuie urmarite doua reguli foarte simple:
- recunoasteti semnalele pe care vi le da copilul; intreabati-va mereu: „Ce incearca copilul meu sa spuna cu ochii, fata, vocea sau corpul sau?”
- raspundeti acestor semnale comunicand cu el; amintiti-va mereu sa vorbiti despre ideea copilului dumneavoastra.
Recunoasterea semnalelor
Veti observa probabil ca bebelusul foloseste o multime de metode prin care incearca sa exprime ceea ce simte sau ceea ce vrea. Vom enumera cateva dintre aceste metode mai jos. Acordati-va timp mai mult si urmariti felul in care se manifesta copilul dumnevoastra. Cum comunica el fara sa foloseasca cuvinte? Ce credeti ca vrea atunci comunica cu dumneavoastra? Are nevoie de ajutor sau de atentie? Vrea va uitati la ce se uita el? Vrea sa imparta un moment amuzant cu dumneavoastra? Ati observat ca atunci cand plange plansul lui nu este la fel tot timpul? Copilul se poate exprima prin: gesturi, sunete vocale, miscari ale corpului, priviri lungi, plans, zambet, anticipare, privire, atingere, diferite expresii ale fetei, etc.
Cum raspundeti semnalelor pe care vi le da copilul dumneavoastra?
Dupa ce ati inceput sa va dati seama care sunt cele mai comune semnale pe care copilul vi le da, trebuie sa stiti si cum sa ii raspundeti. In momentul in care cel mic vede ca ii raspundeti va prinde curaj si va comunica din ce in ce mai mult cu dumneavostra. Ii veti da de inteles ca l-ati auzit. De fiecare data cand ii raspundeti la un semnal copilul realizeaza ca gesturile, vocea sau expresiile fetei lui v-au facut sa intelegeti ce vrea si acesta va incerca sa comunice din nou.
De fiecare data cand ii raspundeti ii demonstrati ca o conversatie se face numai daca exista doi parteneri. Bebelusilor le place foarte mult sa comunice.
Exista insa si copii care nu aud bine sau nu aud deloc. Acestia au nevoie de un raspuns clar si prompt. Daca cel mic poarta un aparat auditiv va trebui sa stati foarte aproape de el si sa folositi o voce placuta atunci cand ii vorbiti. Daca cel mic nu aude deloc si trebuie sa comunicati cu el prin semne va trebui sa stati intr-o zona de unde el va vede foarte bine, sa observati la ce se uita si sa va dati seama ce vrea. Raspunsul i-l veti da folosind semne foarte usoare.
De fiecare data dupa ce ii raspundeti copilului va trebui sa va asigurati ca acesta si-a dat seama de acest lucru. Acest lucru va va ajuta sa aveti o conversatie placuta. Cuvintele vor veni mai tarziu.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!