
Una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice feminine este sindromul ovarelor polichistice (SOPC), adica prezenta in ovare a mai multor chisturi foliculare de 6-10 mm.
Statisticile arata ca una din cinci femei sufera de ovare polichistice, insa nu la toate sindromul este manifest.
Asociat cu importante dereglari hormonale (secretii crescute de androgeni, rezistenta celulelor la actiunea insulinei), SOPC se exprima prin pilozitate faciala tipic masculina (perciuni bogati, mustata si/sau barba vizibile), tulburari ale ciclului menstrual (neregulat, hemoragie diminuata), hiperactivitatea glandelor sebacee asociata cu acnee, cresteri importante in greutate, rezistente la diete.
Sindromul ovarelor polichistice mai este asociat si cu infertilitatea, insa diagnosticare precoce si tratamentul aplicat din timp pot rezolva problemele de mai sus.
Sindromul ovarelor polichistice Complicatiile pe termen lung cuprind:
- sindromul metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, HTA, dislipidemie),
complicatii cardiovasculare (mecanismul fiziopatologic implicat: insulinorezistenta);
- cancerul de endometru (mecanismul fiziopatologic implicat: hiperestrogenism
necontrabalansat);
- apneea de somn (multiple mecanisme fiziopatologice; efectul androgenilor posibil mecanism principal)
Daca recunosti la tine unul sau mai multe din simptomele descrise, adreseaza-te fara sa mai stai pe ganduri ginecologului tau, care iti va recomanda o ecografie si alte analize menite sa stabileasca diagnosticul precum si tratamentul pe care trebuie sa il urmezi.