Sunteti in categorie: Gastronomie

Bastonase si rulouri cu menta

retete de prajituri, prajituri pentru craciun, retete de postNu mai este foarte mult timp pana la sarbatorile de iarna si ne-am gandit sa va prezentam cateva retete de pajituri pentru Craciun cu care sa ii surprinzi pe cei dragi.

Ingredientele sunt suficiente pentru 22 de bastonase si 36 de stelute.
Timpul de preparare este de 3 ore incluzand si racirea prajiturelelor.
Vei obtine doua tipuri de prajituri folosindu-te de acelasi aluat.

Ingrediente:
1 cupa de unt nesarat
1 ½ cupa de zahar pudra

2 oua dintre care de la unul se va folosi numai galbenusul
1 lingurita de menta sau de aroma de menta
3 cupe de faina
¼ lingurita de sare
colorant alimentar rosu si verde

Mod de preparare bastoase de Craciun
- bate untul cu zaharul, oul intreg, galbenusul de ou si menta intr-un recipient mare pana cand amestecul devine cremos. Adauga faina si sarea si continua sa amesteci pana cand vei obtine un aluat omogen;
- imparte aluatul in doua parti si pune-l in recipente diferite;
- pentru bastonase trebuie sa imparti o jumatate de aluat in doua parti. Una dintre parti pune-o la racit pentru 30 de minute, iar in cealalalta pune colorantul verde si pune-o si pe ea la racit;
- pentru rulouri trebuie sa intinzi aluatul care a ramas si sa il imparti in doua. Una dintre bucati amestec-o cu colorantul rosu iar pe cealalalta las-o alba. Pune cele doua foi obtinute una peste alta si ruleaza-le. Dupa ce ai obtinut un rulou taie-l in felii si lasa-l la racit timp de o ora pana devine foarte tare;
- incinge cuptorul la 150 de grade;
- pentru bastonase va trebui sa iei cu ajutorul unei lingurite bucatele din aluat si sa le rotunjesti. Lasa aceste mingiute la racit pana cand se intaresc, insa nu foarte rau. Pentru fiecare bastonas va trebui sa folosesti o mingiuta verde si una alba pe care sa le rostogolesti pe o suprafata pudrata cu faina pana cand vei obtine doua franghii de aluat. Rasucete cele doua franghii obtinute si indoaie-le la unul dintre capete pentru a le transforma in bastonase. Fa acelasi lucru si cu restul aluatului;
- baga la cuptor atat rulourile cat si bastonasele timp de 11-12 minute sau pana cand capata o culoare maronie. Dupa ce le-ai scos din cuptor lasa-le la racit.

 

Sursa: Bastonase si rulouri cu menta