
Terapiile alternative sunt proceduri care nu se invata pe scara larga in scolile de medicina si nici nu se practica in cadrul spitalelor. Dintre terapiile studiate care se par a avea efecte benefice asupra diabetului amintim: acupunctura, biofeedbackul si suplimentele de vitamine si minerale. Eficacitatea unora dintre acestea poate fi greu de masurat iar multe dintre ele raman fie netestate sau nevalidate in ciuda studiilor stiintifice traditionale.
Acupunctura Acupunctura este o procedura cu origini in medicina traditionala orientala in care practicianul infige niste ace subtiri in anumite puncte de pe piele cu scopul de a debloca meridianele energetice ale organismului. Cercetatorii vestici sunt de parere ca acupunctura stimuleaza corpul sa produca substante analgezice naturale si s-a observat ca acest procedeu ofera reale beneficii in cazurile de dureri cronice. Ea este folosita cateodata de persoanele cu neouropatie diabetica pentru ameliorarea durerilor.
Biofeedbackul Biofeedback este o tehnica ce ajuta persoanele sa devina mai constiente si sa invete sa isi controleze raspunsul corpului la durere. Aceasta terapie alternativa se bazeaza in principal pe relaxare si tehnici de reducere a stresului. De obicei se foloseste metoda imaginatiei dirijate in care persoanei in cauza i se cere sa se gandeasca la imagini linistitoare cum ar fi valurile oceanului. Cei care folosesc aceasta tehnica sunt convinsi ca gandurile lor pozitive ii pot ajuta in vindecarea bolii.
Cromul Beneficiile suplimentelor de crom in diabet au fost studiate si dezbatute vreme de cativa ani si cateva studii releva faptul ca acesta poate fi folositor in controlul bolii. Cromul este necesar pentru a imbunatati toleranta la glucoza si pentru a spori actiunea insulinei.
Magneziul Desi legatura dintre magneziu si diabet a fost studiata de decenii aceasta nu este inca pe deplin inteleasa. Aceste studii sugereaza ca deficitul de magneziu ar putea inrautati diabetul zaharat de tip 2. Cercetatorii sunt de parere ca o magnezemie mica ar putea intrerupe secretia de insulina la nivelul pancreasului si creste rezistenta tesuturilor corpului la insulina, contribuind deasemenea la diverse complicatii la pacientii diabetici.
Vanadiul Vanadiul este un compus chimic care se regaseste in cantitati mici in diferite plante sau produse de origine animala. Studii recente arata faptul ca vanadiul normalizeaza nivelul glucozei la animalele cu diabet de tip 1 si 2.Un studiu efectuat de curand a demostrat faptul ca persoanelor diabetice carora le-a fost administrat vanadiu au dezvoltat o usoara crestere in sensibilitata la insulina, putand astfel sa isi micsoreze necesarul de insulina zilnica. Acum, cercetatorii incearca sa inteleaga modul de actiune al acestui compus, posibilele efecte secundare si sa sa stabileasca o doza recomandata.