
La fel ca mai toate aspectele in viata de cuplu, termenul de "normalitate" este lasat la latitudinea celor doi parteneri. Ceea ce este acceptabil pentru o persoana ar putea fi de neimaginat pentru alta, asadar un cuplu poate fi considerat functional atunci cand fiecare dintre parti poate veni in intampinarea nevoilor celeilalte.
Sexul in cupluDe cele mai multe ori, calitatea actului sexual in cuplu este mult mai importanta decat frecventa. Din nou, daca ambii parteneri se declara satisfacuti de legatura lor intima, atunci exista o potrivire in ceea ce ii priveste. Sexualitatea "normala" poate fi definita in contextul capabilitatii unuei persoane de a avea sau nu orgasm. Dar ceea ce este "sex" normal pentru un cuplu poate varia atat pe parcursul evolutiei acelui cuplu cat si in comparatie cu cu relatiile altor persoane. De exemplu este normal ca datorita modificarilor biologice si de mediu, parintii sa aiba parte de mai putin sex in primele luni dupa nasterea unui copil.
Multe lucruri, cum ar fi variatiile hormonale, stresul de zi cu zi sau cel emotional pot afecta gradul de exprimare sexuala in cuplu. Atunci cand intre parteneri are loc o ruptura la nivel emotional sau o racire a relatiei acest lucru poate duce la dezinteres sexual din partea uneia sau a ambelor parti.
Viata sexuala Introducerea conceptului de "normalitate" vizavi de viata sexuala s-ar putea dovedi a nu fi o abordare prea buna a subiectului. A acuza unul din parteneri de "anormalitate" pentru ca nu poate tine pasul cu nevoile celuilalt l-ar putea face pe acesta sa se simta judecat si nepotrivit. Acest tip de atitudine in general indeparteaza persoana iubita si nicidecum nu o face sa devina mai interesata de a-si satisface partenerul.
Sexul reprezinta o coarda destul de sensibila a vietii de cuplu pentru ca libidoul celor doi poate fi diferit si fieacare depinde de celalalt pentru a-si satisface nevoile. Problema spinoasa apare atunci cand apetitul sexual al unuia este cu mult mai mare decat al celuilalt, caz in care aspectul monogamic este in serioasa primejdie.
Vorbeste cu partenerul tau despre dorintele si nevoile tale si despre viziunea ta referitoare la viata sexuala din cuplu. Apoi asculta si tu parerile partenerului tau.
In timp ce prezenta vietii sexuale este o parte extrem de importanta a relatiei, termenii si conditiile in care aceasta se va desfasura sunt amanunte care trebuiesc definite de ambii parteneri ai fiecarui cuplu in parte.