Bucataria indiana are origini antice si reprezinta o combinatie intre diversele moduri de gatit ale numeroaselor etnii ce traiesc pe teritoriul acestei tari. Aceste combinatii au dat nastere unei adevarate arte care variaza in functie de religie, bogatie, gust si mai ales clima.
Din punct de vedere culinar, India poate fi impartita in doua regiuni: nord si sud. In nord, datorita climei mai reci, mesele contin mai multa carne, accentul cade pe condimente, dar nu pe chili. In zonele de nord ale Indiei, orezul nu este foarte popular. In sud, unde clima este foarte calda, se intalnesc multi vegetarieni (o influenta a hinduismului), iar orezul este la loc de cinste, acesta fiind mancat intotdeauna cu mana. Nordul si vestul Indiei au fost mult influentate de ocupatia musulmana, astfel ca exista feluri de mancare inrudite cu cele din bucataria Orientului Mijlociu si a Asiei Centrale, precum kebab, kofta si biryani. In est, predomina influentele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte. Cat despre coastele Indiei, se spune ca mancarea de aici este divina. Se consuma mult peste, fructe de mare si nuca de cocos. In sud-estul Indiei, chili este regele mesei, folosit uneori in exces. In ceea ce priveste produsele lactate, se folosesc foarte mult untul (ghee) si iaurtul (dahi). Primul este utilizat in prepararea celor mai multe feluri de mancare, asa cum occidentalii folosesc uleiul, al doilea intra in componenta mancarii sau este servit alaturi de aceasta, combinat cu diverse condimente.
Masa la indieni
Ouale cu jumari, condimentele, cartofii si ceapa sunt la fel de importante ca si fructele proaspete si iaurtul atunci cand vine vorba despre micul dejun. In sudul Indiei, principala bautura este cafeaua. Multi oameni isi cumpara boabele de cafea, pe care le prajesc si le macina acasa. Un aliment specific primei mese din zi in India este „khichri“. In nordul Indiei, prima masa consta intr-o ceasca de cafea cu paine sau o cana de ceai verde facut in samovar. Ceaiul poate fi baut simplu sau daca se doreste se pot adauga zahar, nucsoara si migdale, pentru a da nastere unui amestec cunoscut sub numele de „kahva“.

Un pranz indian incepe de fiecare data cu un aperitiv ce contine „samosas“ si „pakoras“ alaturi de care se servesc diferite serbeturi bine racite. Indienii obisnuiesc sa astepte cel putin o jumatate de ora inainte de a servi primul fel consistent de mancare. Masa este asezata in asa fel incat toate preparatele sunt servite in acelasi timp. Felurile importante de mancare sunt asezate in mijlocul mesei, fiind inconjurate de celelalte, considerate mai putin importante. Painea si orezul se afla din abundenta pe masa indienilor. In India reprezinta un semn al bunei educatii folosirea mainii drepte atunci cand se serveste masa. Daca nu mananca totusi cu mana, indienii folosesc doar lingura si furculita, niciodata cutitul, spunand adesea ca „pentru servirea unui curry bine gatit nu este niciodata nevoie de cutit“. Ca bauturi, la masa se consuma in general apa sau sucuri de fructe. Daca aveti pofta de un pahar de vin, cel rose este cel mai indicat, vinul alb si cel rosu nereprezentand o buna optiune pentru a fi combinat cu mancarea indiana. La sfarsitul mesei se serveste o cana de ceai sau de cafea insotite in general de plante ce ajuta la digestie.
Preparate traditionale indiene
Diversitatea mirodeniilor si parfumurilor existente in India fac din bucataria acestei tari una extrem de savuroasa. Indienii folosesc aproximativ 20 de condimente diferite, printre care cele mai cunoscute sunt piperul, sofranul, ghimbirul, menta, coriandrul, rododendronul, chimenul si nucsoara. Printre preparatele traditionale indiene se numara: „appam“ si „idi-appam“, orez mancat cu lapte din nuca de cocos si carne gatita cu curry; „pakoras“, legume in aluat; „samossas“, coltunasi umpluti cu curry de legume, peste sau cartofi; „bhaja“, bucati de peste sau de legume fripte, tinute in condimente inainte de preparare; „shish-kebab“, rulouri de carne marinata in mirodenii; curry (cari) este unul dintre cele mai populare preparate, cel mai raspandit fiind curry de miel, de pui sau de creveti; „pui cu unt“, „korma“, un preparat parfumat pe baza de miel, in sos de iaurt sau sos condimentat cu sofran sau nucsoara ce dau preparatului o savoare particulara si il fac extrem de gustos; „raita“, salata de iaurt dens combinat cu diferite legume taiate: castraveti, vinete, cartofi sau spanac, sau fructe precum banana; „roti“ este o paine fara drojdie, coapta pe gratar, tipic indiana, facuta din faina integrala si care dupa ce este coapta se trece 10-15 secunde peste flacara, ceea ce o umple de vapori si o face sa se umfle precum un balon; „idli“ este numele unor mici prajituri inabusite gatite cu orez batut si fermentat si cu mazare; „puttu“, orez zdrobit si nuca de cocos introduse in straturi alternative intr-o coaja de bambus.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!