Sunteti in categorie: Societate

Martisorul, simbolul primaverii

martie, martisor, traditii martisor, martisoare
Martisorul este o sarbatoare traditionala care se desfasoara la inceputul primaverii (pe 1 martie) in Romania si Moldova. Numele sarbatorii este un diminutiv pentru luna martie. In zilele noastre barbatii ofera femeilor un talisman care poarta denumirea de "martisor". Acesta este format dintr-o bijuterie mica sau un ornament sub forma de floare sau animal care au atasate un snur alb cu rosu.

Cadouri de Martisor
Se pare ca Martisorul este o sarbatoare straveche. Cu foarte mult timp in urma, primavara atat femeile cat si barbatii primeau o moneda de care era legata un snur rosu si alb. Se credea ca cel care purta un snur alb si rosu va fi puternic si sanatos tot anul. Acest ornament era un simbol al primaverii.
Femeile poarta martisorul prins de bluza timp de aproximativ doua saptamani. In unele regiuni din Romania, precum Moldova sau Bucovina, simbolul primaverii era o moneda din argint sau aur care se purta la gat, atasata la un lantisor. Dupa ce era purtata imp de 12 zile, cu respectiva moneda se cumpara putina branza, pentru ca tenul sa ramana curat si alb tot anul.

Martisorul: traditii
Martisorul este simbolul primaverii, dar si un pretext de a sarbatori prima zi din martie. Inca nu se cunoaste care ar fi exact originea martisorului. Unii istorici sustin ca traditia martisorului este preluata de la romani, pentru ca acestia sarbatoreau ajunul Anului Nou pe 1 martie, luna zeului Marte. Acesta era zeul agriculturii si simboliza renasterea naturii. La traci, Marsyas-Silen, zeul al carui cult era legat de pamant si plante, avea aceleasi atributii. Lui Marsyas-Silen ii era consacrata sarbatoarea naturii. Martisorul este un obicei intalnit in toate regiunile unde au locuit romanii. Si bulgarii au o traditie identica, dar care poarta denumirea de "Martenitsa".
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

Sursa: Martisorul, simbolul primaverii