
Obiceiurile prin care erau cinstite mamele au aparut prima data in cultura vechilor greci si a romanilor. De obicei, mamele erau cinstite primavara si in cadrul festivalurilor religioase.
Aceasta traditie s-a perpetuat pana in zilele noastre, numai ca fiecare popor are o modalitate proprie de a serba Ziua Mamei.
In Statele Unite ale Americi, spre exemplu, Julia Ward Howe, poeta care a compus „The Battle Hymn of the Republic” a venit cu propunerea sa se stabileasca o data in care sa se sarbatoareasca Ziua Mamei. Potrivit acesteia, Ziua Mamei ar trebui sa fie o comemorare a pacii. De atunci, garoafa alba a devenit simbol mamelor care au decedat, iar cea rosie se daruia mamelor in viata. De-a lungul timpului insa obiceiul a suferit unele modificari, astfel ca exista o varietate de flori care pot fi daruite mamelor de Ziua lor.
Flori de Ziua Mamei
In Australia crizantema alba a luat locul garoafei deoarece este cea mai prolifica floare din luna mai. In Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Japonia , Australia si Belgia Ziua Mamei este sarbatorita in a doua duminica din mai. Unele tari cinstesc mamele in alte zile. De exemplu, suedezii si francezii sarbatoresc Ziua Mamei in ultima duminca din mai. La acestia, Ziua Mamei are statutul unei aniversari in familie.
Indiferent de zi, Ziua Mamei se sarbatoreste de regula primavara. La romani mamele sunt sarbatorite pe 8 martie, iar in Africa de Sud in prima duminica din mai. In India, festivalul Durga Puja se tine in onoarea Mamei divine si dureaza zece zile.
Totusi, in Spania si Italia, Ziua Mamei se sarbatoreste pe 8 decembrie. Cu aceasta ocazie este cinstita si Fecioara Maria.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!