Sunteti in categorie: Gastronomie

Retete grecesti: Papoutsakia

gastronomie greceasca, papoutsakia, imam baildi, retete grecesti, retete turcesti, retete cu vinete, retete testate
Felul de mancare numit "papoutsakia" isi trage numele grecesc de la forma sub care este prezentat, deoarece arata ca niste pantofiori. Reteta provine insa din Turcia, unde se numeste "iman baildi". Povestea spune ca un prelat musulman (iman) s-a intors acasa unde bucatareasca inventase acest fel de mancare. Pentru ca mancarea era extraordinar de buna, imanul a mancat pana a lesinat. De aici si numele mancarii, care in limba turca inseamna "iman lesinat".

Pentru pregatirea retetei grecesti, se aleg cateva vinete drepte, medii care se taie in doua pe lungime. Bucatile de vanata se pun in apa cu sare care clocoteste si se lasa pentru 7-8 minute. Se scot si pun la scurs.
Avem nevoie de carne tocata, ideal ar fi de 1/3 oaie si 2/3 vitel, insa poate fi folosita si carnea de porc. Socotiti cam 200 de grame de carne tocata pentru fiecare vanata intreaga.

Carnea tocata se pune intr-o tigaie incapatoare cu 4-5 linguri de ulei de masline, in eventualitatea in care carnea este degresata. Taiati fin 3 cepe medii si adaugati-le peste carne. Puneti marar si patrunjel tocat, un praf de cuisoare, 3-4 prafuri de scortisoara, piper negru proaspat macinat, sare, un praf de nucsoara, putina apa (aproximativ 100 ml)
Lasati sa se inabuseasca la foc mijlociu spre vioi.
Se scoate pulpa vinetelor care intre timp s-au racit si s-au scurs si se toaca.
Tocatura de viente se adauga peste carnea din tigaie.
Din vinata trebuie sa ramina gaoacea, cu vreo 2 cm de miez pe ea.
Peste sosul din tigaie se pune o lingura zdravana de pasta de rosii, dar numai dupa ce ati verificat daca ceapa este fiarta.
Se pun gaoacele de la vinete intr-o tava si se umplu cu sosul de carne, peste care se pune sos bechamel si se rade cascaval (optional).
Daca mai ramine sos de carne, acesta se aseaza in tava , pe linga "pantofiorii" de vanata si se completeaza cu apa si putin ulei, cat sa ajunga aproape de nivelul "pantofiorilor", fara insa a-i inunda.
Se da la cuptor, la foc mediu spre vioi, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Pofta buna.

 

Sursa: Retete grecesti: Papoutsakia