
Nu stiu ce inseamna proteine, carbohidrati, lipide (grasimi). De aceea mi-e greu sa clasific alimentele in aceste categorii. Exista vreo metoda simpla de clasificare a alimentelor?
Carbohidratii (hidrocarbonatii) sunt substante organice care dupa digestie se transforma in glucoza.
IG-ul (indicele glicemic) masoara capacitatea carbohidratilor de a creste glicemia (cantitatea de glucoza eliberata in sange). Iata de ce numai carbohidratilor li se poate aloca un indice glicemic.
In categoria carbohidratilor intra toate tipurile de amidon si zaharuri: fainoase (painea) cereale, grane, cartofi, orez, fructe, legume si vegetale verzi, zahar, leguminoase uscate (linte, mazare uscata, fasole, soia, naut, etc).
Proteinele
Proteinele sunt esentiale in cresterea si functionarea corecta a organismului uman, dar mai au si o serie de alte functii. De exemplu, proteinele contribuie la ajungerea la senzatia de satietate (saturare).
In ce alimente se gasesc proteinele
Proteinele se regasesc in totate tipurile de carne (pui, peste, porc, vita, oaie, etc), dar si in oua si in toate tipurile de branza.
Lipidele
Lipidele sunt de fapt acizi grasi.
In ce alimente se gasesc proteinele
Lipidele se gasesc in produsele alimentare de origine animala (unt, smantana, iaurt, etc), dar si in multe legume si vegetale verzi, precum si in ulei ( de masline, de floarea-soarelui, de soia, de porumb, de palmier, etc).
Trebuie sa stiti ca proteinele, carbohidratii, lipidele (grasimile) se regasesc in compozitia majoritatii alimentelor. De exemplu, in lapte exista grasimi, dar si carbohidrati (care intra in componenta substantei numita lactoza), precum si proteine.
Datorita faptului ca majoritatea cerealelor are in componenta amidon, acestea sunt considerate alimente cu multi carbohidrati.
Nota: Inainte de inceperea unei diete de slabire, consultati-va medicul.