
Plantele cataratoare trebuie selectate si amplasate in locuri adecvate, in functie de lungimea pe care o pot atinge.
Astfel, iedera poate acoperi intreaga fatada a casei, insa clematita va pune in valoare o schela decorativa din lemn sau fier.
Unde si cand se planteaza florile cataratoareStiati ca unele plante cataratoare au nevoie de putin ajutor pentru a incepe „catararea“ pe un suport?
Trandafirii cataratori sunt un bun exemplu. in schimb, glicina se agata atat de puternic de suport incat il deformeaza. Asadar, atentie atat la suportul pe care il alegeti, cat si la plante!
Plantele cataratoare se vand in ghiveci, deci plantarea se poate face fara probleme tot timpul anului, mai putin iarna.
Va sfatuim totusi sa le plantati din septembrie pana in aprilie. Plantele se vor prinde numai daca sunt udate in mod regulat.
Cum se cultiva plantele cataratoareSapati o groapa langa suportul pe care urmeaza sa se catere noua planta. Dimensiunea gropii va fi in functie de circumferinta vasului in care ati achizitionat planta. Scoateti planta din vas si introduceti-o in apa pentru a se rehidrata. Daca radacinile sunt incurcate, incercati sa le descurcati cu grija, fara sa le rupeti. Asezati planta in groapa sapata si nivelati pamantul in jurul ei, apoi stropiti cu apa. Aplicati gazon sau paie pentru a mentine umiditatea solului.
Soiuri de plante cataratoareGama plantelor cataratoare este foarte variata. Unele sunt cautate pentru flori (clematitele), altele pentru fructe (kiwi), altele pentru culorile tomnatice (iedera) sau parfum (iasomia). Puteti alege si intre plante cataratoare lemnoase sau erbacee. Unele tipuri de plante cataratoare sunt orientate catre nord, cum ar fi hortensia sau iasomia de iarna, altele catre sud. La est veti planta iedera si caprifoiul si la vest glicinele si trandafirii. Glicinele necesita mai multe taieri in decursul anului. O planta care infloreste primavara se taie imediat dupa inflorire. Daca o taiati iarna riscati sa compromiteti inflorirea. O planta care infloreste vara se taie iarna, pentru a favoriza urmatoarea inflorire.